Vlastnoručne vyrobený adventný kalendár: nápady, návody a tipy na kreatívne darčeky.

24 okienok, 24 prekvapení: Aký by to bol predvianočný čas bez adventného kalendára? Každý rok vybrať zo štandardných okienok 24 čokoládových figúrok, to je ale naozaj nudné. Urobte svojim najmilším tento rok radosť vlastnoručne vyrobeným vianočným kalendárom. Ukážeme Vám, ako bez veľkých nákladov vlastnoručne vyrobiť adventný kalendár a naplniť ho maličkosťami, ktoré nepoputujú výlučne do žalúdka.

Zábavné majstrovanie, radosť pri dekorovaní: vlastnoručne zhotovený adventný kalendár

Adventný kalendár osladí viac ako trom štvrtinám Slovákov čas čakania na Vianoce. 24 malých prekvapení zvýši radostný čas očakávania veľkého finále na Štedrý večer. Ukryté v pôvabnom balení sú okrem toho i pekným dekoračným artiklom, ktorý sa spolu s adventným vencom, taniermi koláčikov a náladovým osvetlením postarajú o hĺbavú atmosféru. To platí najmä vtedy, keď si adventný kalendár zhotovíte sami: Jeho obsah možno prispôsobiť nielen rodinným príslušníkom, ale aj bytovým doplnkom vo Vašej domácnosti. Mimochodom, ak si adventný kalendár zhotovíte sami, urobíte aj niečo pre životné prostredie. Opakovane použité vrecúškové adventné kalendáre znížia po sviatkoch hory odpadu. Urob si sám – aktívny príspevok k trvalej udržateľnosti!

Balíčky, vrecká, vrecúška: Nápady na adventný kalendár

Najprv by ste sa mali rozhodnúť pre určitý typ adventného kalendára. Už s takými jednoduchými vecami dennej potreby, akými sú rolky z toaletného papiera, sa dajú dosiahnuť skvelé výsledky, ak sú správne dotvorené. Vhodný dekoračný materiál, písacie potreby a pomôcky na majstrovanie nájdete v Tchibo, od pasteliek po stuhy. Nechajte sa inšpirovať našimi nápadmi!

Adventný kalendár z kartónu a papiera

Rolky z toaletného papiera, kuchynských utierok, kartón, papierové vrecká, listové obálky a v núdzi dokonca aj novinový papier: Z týchto všedných vecí možno zmajstrovať rýchlo a jednoducho adventný kalendár. Fádnu sivú alebo hnedú môžete ukryť pod farebným papierom, polepiť vlastnoručne namaľovanými motívmi alebo pomocou farby v spreji a šablóny skrášliť vianočnými motívmi. Nakoniec poskladajte malé darčekové tašky alebo do roliek vystrihnite „dvierka“. Papierové rolky sa môžu pretvoriť na telá Mikulášov alebo snehuliakov, prípadne kmene vianočných jedličiek. S trochou kreativity sa dajú vyrobiť aj postavy pre detský adventný kalendár. Tak majú malí zo svojho darčeka dvojnásobnú radosť. Advent už klope na dvere, Vy však ešte žiadny kalendár nemáte? Listové obálky sú ideálne na last-minute zhotovenie adventného kalendára. Všetko, čo na to potrebujete, máte najčastejšie doma:

Vrecúškový kalendár na zavesenie

24 vrecúšok alebo balíčkov upevnených na šnúre dobre poslúži. Malé vrecká z látky môžete jednoducho vystrihnúť zo starých obrusov, nákupných tašiek či zvyškov látok, zošiť a uzavrieť zaviazanými stuhami. Tipy na šitie, pletenie a majstrovanie mimochodom nájdete v našich nápadoch „urob si sám“. Minibalíčky možno zhotoviť z pevného papiera alebo jednoducho použijete papierové vrecká. Na zavesenie dobre poslúžia štipce na bielizeň. Farebné šnúry, LED girlandy alebo tenké vetvičky poslúžia na upevnenie. Tip: Pripevnite šnúru pomocou nalepovacích háčikov na okno alebo na iný hladký povrch. Vyzerá to super a Vy nemusíte upevňovať do steny žiadny klinec či skrutku. Pomocou niekoľkých jednoduchých trikov získate z vlastnoručne vyrobeného vianočného kalendára viac. Zaveste napríklad na svoj vrecúškový kalendár dekoračné zvončeky a vianočné gule.

Stojaci vianočný kalendár

Kto vraví, že adventný kalendár musí vždy visieť? Naaranžujte svoje vlastnoručne vyrobené úkryty na malé prekvapenia jednoducho na kartónový podklad alebo do nepotrebnej debničky od zeleniny či vína. S vnútrom vyloženým vlastnoručne vyzdobeným papierom alebo čečinou sú takéto adventné kalendáre úžasným stredobodom pozornosti. Rovnako veľké balíčky možno prekrásne nakopiť do tvaru vianočného stromčeka. Jednoducho striedajte rad za radom zelené a farebné balíčky a špicu korunujte jedným zlatým exemplárom. Náš tip: zlatým alebo strieborným lakom postriekané šišky zdokonalia Váš vlastnoručne vyrobený stojaci adventný kalendár.

Vlastnoručné zhotovenie adventného kalendára: Tak vytvoríte číslice

Obal je hotový, teraz na Vašich minidarčekoch chýbajú už len čísla od 1 do 24. Môžete ich nakresliť na papier, vystrihnúť a nalepiť alebo ich jednoducho na jednotlivé balíčky, vrecúška a pod. napísať zlatou alebo striebornou ceruzkou. Ak od svojho rukopisu neočakávate veľmi pekný výsledok, bude dobrým riešením pečiatka s číslicami alebo šablóna.

Návod na zhotovenie: Adventný kalendár vo vzhľade cezmíny

Blogerka Lisa Tihanyi z „mein feenstaub“ (www.meinfeenstaub.com) je expertkou v oblasti „urob si sám“. Zo starých vecí vyrába skvelé nové unikáty, ktoré nikto iný nemá. Pravidelne máva workshop „urob si sám“ a ukazuje svoje kreatívne, estetické unikáty v televíznom vysielaní, napr. v ARD bufete, Kávu alebo čaj alebo v TigerentenClube. Už napísala tri knihy s témou „urob si sám“: „Povedz to papierom“, „Maľovanie, zdobenie a nové oživenie porcelánu“, „Vianočné z Fimo“. Pre Tchibo vytvorila návod krok za krokom, v ktorom sama vyrába adventný kalendár pre dospelých.

Potrebujete:

• 24 akrylových guľôčok, ktoré sa dajú otvoriť (veľkosť priemeru medzi 4 a 10 cm)
• Stabilný drôt pre domácich majstrov
• Svetlozelené a tmavozelené farebné papiere
• Nožnice
• Lepidlo v tyčinke
• Červený akrylový sprej
• Zvýrazňovač bielej farby
• Mriežku na rastliny
Tu vytlačíte vzory na farebný papier

Krok 1

Vzor na hárok vytlačte 1x o čosi väčší a 1x o niečo menší (pri tlači vzoru podľa želania zmeňte mierku). Potom vzor 12x preneste na svetlozelený a ostatné vzory 12x na tmavozelený papier. Lístky vystrihnite.
Krok 1
Krok 2

Krok 2

Potom zlepte viacero lístkov v strede spolu. Lístky nožnicami prederavte a otvormi prevlečte drôt. Tým budú lístky neskôr upevnené na mriežku.

Krok 3

Teraz otvorte akrylové guľôčky a vnútri ich akrylovým sprejom nastriekajte na červeno. Tak zostanú guľôčky zvonka lesklé.
Krok 3
Kork 4

Kork 4

Len čo guľôčky vyschnú, napíšte na ne pomocou markera zvonka číslice od 1 do 24.

Krok 5

Teraz môžete guľôčky naplniť darčekmi a opäť zatvoriť. Potom ich cez otvory navlečte na drôt.
Krok 5
Krok 6

Krok 6

Akrylové guľôčky a lístky pomocou drôtov pripevnite na mriežku. Mimoriadne pekne to vyzerá, ak pospájate viaceré guľôčky. Takisto je možné použiť namiesto drôtu peknú priadzu.

Výnimočný adventný kalendár vo vzhľade cezmíny je hotový!

Vlastná náplň adventného kalendára: nemusí to byť vždy čokoláda!

Sami ste si vyrobili skvelý adventný kalendár: Ale čo dať dovnútra? Samozrejme, sladkosti sú bez debaty číslo jeden, pokiaľ ide o obsah adventného kalendára. Existuje však mnoho iných maličkostí, ktoré potešia a nemusia ani veľa stáť. Vaše obľúbené recepty, báseň, spomienkové fotografie, darčekové poukážky na domáce práce alebo masáž... možnosti sú takmer nevyčerpateľné. Takéto prekvapenia, pripravené s láskou, sú aj omnoho osobnejšie ako čokoláda.

Malé darčeky, veľká radosť: obsah adventného kalendára pre dieťa, partnera, priateľa

Ak sa Vám zdá ťažké vymyslieť 24 malých darčekov, prichádzajú do úvahy prirodzene aj maličkosti a hračky. Skombinujte jednoducho podľa našich návodov darčeky pre dospelých a deti, ktoré Vašu rodinu a priateľov pobavia. Možnosti siahajú od kozmetiky pre najlepšiu priateľku cez detské hračky pre malých až po samostatné porcie kvalitnej kávy alebo čaju pre partnera. Prekutrajte tiež aktuálne tematické okruhy Tchibo a nechajte sa inšpirovať!

Vianočné tipy a recepty

Tak sa stanú sviatky najkrajším obdobím pre celú rodinu: Dáme Vám tipy na pôsobivé vianočné dekorácie, poradíme chutné vianočné recepty a podarujeme dekoratívne vianočné pohľadnice na vytlačenie.

Vianoce v Tchibo

Objavte vianočný svet Tchibo!

Zdobenie vianočného stromčeka

Zdobenie vianočného stromčeka

Pôsobivé nápady na zdobenie vianočného stromčeka.

Zistiť viac
Vlastnoručná príprava vareného vína

Vlastnoručná príprava vareného vína

Objavte skvelé recepty na varené víno a pripravte si ho podľa nich doma.

Zistiť viac
Sviatočná výzdoba

Sviatočná výzdoba

Dekoračné trendy a tipy na vianočnú výzdobu bytu.

Zistiť viac
Nápady na darčeky

Nápady na darčeky

Nájdite dokonalý darček pre Vašich blízkych.

Zistiť viac
Slávnostné prestieranie

Slávnostné prestieranie

Krásne prestretý stôl môže skvelo podčiarknuť slávnostnú atmosféru.

Zistiť viac
Nápady na sviatočné recepty

Nápady na sviatočné recepty

Naše najlepšie recepty a nápady na slávnostnú vianočnú tabuľu.

Zistiť viac
Pečenie vianočných cukroviniek

Pečenie vianočných cukroviniek

Lákavé recepty na cukrovinky a najnovšie trendy v pečení na slávnostné príležitosti.

Zistiť viac
Pomôcky na pečenie

Pomôcky na pečenie

S týmito tipmi pre Vás bude pečenie cukroviniek potešením a zábavou.

Zistiť viac
Vianočné priania

Vianočné priania

Zadarmo: Vianočné priania a visacie kartičky k darčekom na vytlačenie!

Zistiť viac

Objavte vianočné dekorácie a ešte oveľa viac

  • Magnetické presýpacie hodiny
22,99
12,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,99 €
-43 %
Magnetické presýpacie hodiny
22,99
12,99
  • Deka pod vianočný stromček
12,99
11,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,00 €
-15 %
Deka pod vianočný stromček
12,99
11,00
niekoľko kusov
Ozdoby na vianočný stromček, 16-dielna súprava
22,99
€/ks 1,44
niekoľko kusov
niekoľko kusov
Závesná dekorácia s rolničkami
5,99
niekoľko kusov
niekoľko kusov
  • Darčekové vrecúško
7,99
4,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,00 €
-49 %
Darčekové vrecúško
7,99
4,00
niekoľko kusov
  • Vianočná pančucha
7,99
4,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,00 €
-49 %
Vianočná pančucha
7,99
4,00
niekoľko kusov
  • Podložka pod vianočný stromček
14,99
11,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,00 €
-26 %
Podložka pod vianočný stromček
14,99
11,00
niekoľko kusov
Kinetická hračka Mezmoglobe®
19,99
  • Svietniky na čajové sviečky, 2 ks
9,99
4,99
€/ks 2,50
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-50 %
Svietniky na čajové sviečky, 2 ks
9,99
4,99
€/ks 2,50
Sviečky v tvare bublín, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
niekoľko kusov
Sklenené svietniky, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
niekoľko kusov
niekoľko kusov
Dlhé sviečky, 3 ks
7,99
€/ks 2,66
niekoľko kusov