Slávnostný stôl

Tipy a recepty na slávnostný stôl

K nezabudnuteľnej vianočnej oslave patrí výborné vianočné jedlo rovnako ako varené víno alebo bowle. Prinášame Vám naše obľúbené recepty a tajné tipy na prípravu lahodného vianočného mäsa a správny výber vína.
Vianočné varené víno
Vianočné varené víno

Suroviny:

  • 3/4 l suchého červeného vína
  • najemno nastrúhaná kôra z ½ bio citróna
  • 80 g cukru
  • 2 kúsky celej škorice
  • 10 klinčekov
  • čerstvo vytlačená šťava z 2 pomarančov
  • 1/4 l pomarančového likéru
Na 4 šálky (každá cca ¼ l) | Príprava: 10 min. | Trvanie: 25 min. | 285 kcal na 1 porciu
1. Všetky suroviny (až na likér) dajte do hrnca a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Potom hrniec zakryte a pri miernej teplote pomaly zahrievajte, kým sa na povrchu vína neobjavia malé ostrovčeky peny. Potom nechajte víno 15 minút pomaly variť v zakrytom hrnci.
2. Potom pridajte likér a všetko nechajte v zakrytom hrnci na vypnutom sporáku ešte 3 – 5 minút rozležať. Varené víno – ešte stále správne horúce – nalievajte cez jemné sitko do šálky a ihneď podávajte.

Recept: © 2011 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Tanja Dusy: „Winterküche“, str. 95)
Flambované bowle
Flambované bowle

Suroviny:

  • 2 bio pomaranče
  • 1 bio citrón
  • 1 kúsok celej škorice
  • 4 klinčeky
  • 1 a 1/2 l silného, suchého červeného vína
  • 1 homoľa cukru
  • 400 ml hnedého rumu (s obsahom alkoholu min. 54 %)
Na 8 pohárov (à 250 ml) | Príprava: 25 min. | Trvanie: 25 min.
1. Pomaranče a citrón umyte pod horúcou vodou a osušte. Kôru z 1 pomaranča v tenkej vrstve odkrojte a oba pomaranče vytlačte. Citrón nakrájajte na tenké kolieska. Všetko spolu so škoricou, klinčekom a s červeným vínom vložte do hrnca a nechajte pri miernej teplote pomaly zahrievať (nesmie sa variť!).
2. Hrniec odložte na ohrievač a položte naň klieštiky na cukor alebo mriežku. Na tú potom položte cukrovú homoľu. Cukor napusťte minimálne jednou tretinou rumu. Potom cukor opatrne zapáľte horiacou zápalkou – najlepšie pri zhasnutom svetle, aby plamene obzvlášť vynikli!
3. Teraz postupne – pomaly a opatrne – prelievajte zvyšok rumu pomocou naberačky cez cukrovú homoľu, aby táto ďalej jemne horela a plamene nezmizli. Pokiaľ plamene zmiznú, naberte do naberačky trochu rumu a rum ešte v naberačke zapáľte horiacou zápalkou. Potom horiaci rum opatrne prelejte cez cukrovú homoľu. Roztavený cukor bude postupne kvapkať do bowle. Až po tom, ako spotrebujete všetok rum a roztaví sa čo najviac cukru, bowle ešte raz dobre premiešajte a servírujte čo najviac horúce.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Tanja Dusy: „Sommerdinks und Winterdrinks“, str. 77)
Pečená hus s červenou kapustou
Pečená hus s červenou kapustou

Suroviny:

  • 1 veľká hus (zhruba 4,5 kg)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3 cibule
  • 2 kyslejšie jablká
  • 4 stonky sušenej paliny
  • 1 hlávka červenej kapusty (zhruba 900 g)
  • 2 hrušky
  • 1 polievková lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica masla
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • asi 1/4 l suchého červeného vína alebo zeleninového vývaru
  • 1 klinček
  • 1 čajová lyžička guľôčok borievky
  • 1 čajová lyžička hruškového koncentrátu
Pre 4 – 6 osôb | Príprava: 60 min. | Trvanie: 270 min. | 2 000 kcal na 1 porciu
1. Rúru predhrejte na 200 stupňov C (teplovzdušnú rúru na 180 stupňov). Hus umyte zvnútra i zvonku a odstráňte brušný tuk. V šálke zmiešajte soľ a čierne korenie a touto zmesou hus dôkladne potrite tak zvonku, ako aj zvnútra. Dve cibule olúpte a rozdeľte na osminky. Jablká rozštvrťte, olúpte a zbavte jadrovníka. Cibule a jablká vložte spolu s palinou do brušnej dutiny husi.
2. Pekáč s husou položte na plech na pečenie s vyšším okrajom, prsičkami dolu. Prelejte 1 l horúcej vody. Plech s husou zasuňte do rúry (na spodnú pozíciu) a hus pečte asi 30 minút. Potom teplotu stiahnite na 150 stupňov (pri teplovzdušnej rúre na 130 stupňov) a hus ďalej pečte asi 2 hodiny – pritom ju priebežne potierajte vypečeným tukom. V prípade potreby prilejte na plech ešte viac vody. Potom hus otočte a pečte ďalej ešte asi 2 hodiny.
3. Medzitým zbavte hlávku červenej kapusty všetkých vonkajších zvädnutých listov. Potom ju rozštvrťte, vykrojte tuhý hlúb a štvrtiny hlávky nakrájajte na jemné prúžky. Cibuľu olúpte a nakrájajte na jemné kocky. Hrušky rozštvrťte, olúpte, zbavte jadrovníka, nakrájajte na hranolčeky a zmiešajte s citrónovou šťavou.
4. Maslo s cukrom rozpusťte vo veľkom hrnci. Na masle potom poduste cibuľu a hrušky. Pridajte červenú kapustu a všetko krátko poduste. Zalejte vínom alebo vývarom, pridajte korenie a potom nechajte kapustu v zakrytom hrnci pri miernej teplote asi 1 hodinu ďalej dusiť. Občas kapustu premiešajte a v prípade potreby prilejte ešte trochu vína alebo vývaru.
5. Hus zložte z plechu. Zapnite gril v rúre (na najvyšší stupeň). Hus rozdeľte na 8 – 12 kúskov. Tie potom – kožou nahor – položte na rošt. Pod rošt postavte plech na pečenie. 1 čajovú lyžičku soli zmiešajte s 3 – 4 polievkovými lyžicami horúcej vody a týmto soľným roztokom potrite kúsky husi. Potom kúsky husi opäť zasuňte do rúry (mali by byť vo vzdialenosti asi 20 cm od zdroja tepla). Za zhruba 10 minút by mala byť koža pekne chrumkavá.
6. Medzitým preceďte vypečenú šťavu cez sitko do hrnca, prípadne ju rozrieďte troškou horúcej vody. Zo šťavy odoberte prebytočný tuk (veľkou lyžicou), šťavu ochutnajte a prípadne dochuťte. Červenú kapustu dochuťte soľou, čiernym korením a hruškovým koncentrátom. Vypečenú šťavu, kapustu i kúsky husi postavte na stôl.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Sebastian Dickhaut: „Country Basics“)
Kačka pečená na tymiane
Kačka pečená na tymiane

Suroviny:

  • 1 vypitvaná kačka (cca 1,6 kg)
  • čierne korenie
  • soľ
  • 1 zväzok tymianu
  • 2 kyslejšie jablká (napr. odroda boskoop)
  • 1 zväzok petržlenovej vňate alebo pažítky
  • 2 cibule
  • 400 ml kuracieho základu alebo vývaru
  • 2 polievkové lyžice jablčného alebo dulového želé
  • 1 – 2 polievkové lyžice tmavej zápražky
  • 6 polievkových lyžíc smotany (podľa chuti)
Pre 4 osoby | Príprava: 30 min. | Trvanie: 120 min. | Kalórie: 750 kcal na 1 porciu
1. Rúru predhrejte na 220 °C. Kačku zvnútra i zvonku umyte pod tečúcou studenou vodou. Potom kačku osušte kuchynskou utierkou a potrite zo všetkých strán soľou a čiernym korením. Tymian opláchnite a osušte. Jablká dobre umyte, neolúpané rozštvrťte, zbavte jadrovníkov a spolu s tymianom vložte dovnútra kačky. Otvor zašpendlite pomocou špáradiel a potom zaviažte kuchynskou zrebnou (ľanovou) niťou – ako šnurovaciu topánku.
2. Polievkovú zeleninu umyte, očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Cibule olúpte a nakrájajte na kocky. Zeleninu a nakrájanú cibuľu zmiešajte na plechu. Kačku položte doprostred roštu, plech zasuňte pod kačku a v predhriatej rúre pečte pri teplote 220 °C (teplovzdušná rúra sa neodporúča) 15 minút.
3. Základ alebo vývar priveďte do varu, nalejte na plech so zeleninou a kačku ďalej pečte pri teplote 200 °C (teplovzdušná rúra sa neodporúča) 75 minút. Dvadsať minút pred koncom času pečenia zahrejte želé a 1/4 čajovej lyžičky soli v malom hrnci a kačku posledných 15 minút pečenia touto zmesou potierajte. Potom nechajte kačku odpočívať vo vypnutej rúre.
4. Plech vyberte z rúry, nalejte naň 1/4 l horúcej vody a pripečeninu uvoľnite štetčekom. Potom obsah plechu preceďte cez cedidlo do hrnca a zbavte tuku – tuk môžete odobrať lyžicou alebo môžete použiť kanvičku na odstránenie tuku. Šťavu priveďte do varu, vmiešajte zápražku a nechajte zahustiť. Omáčku dochuťte soľou a čiernym korením. Podľa chuti môžete vmiešať smotanu.
5. Kačku naporciujte: najprv oddeľte stehná, potom krídla. Prsné rezne uvoľnite od kosti a nakrájajte šikmo na plátky. Hrudný kôš dookola nastrihnite a oddeľte, aby ste sa dostali k plnke.

Recept: © 2008 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Martina Kittler: „Crashkurs Kochen“, str. 147)
Omáčka z portského vína
Omáčka z portského vína

Suroviny:

  • ½ cibule (50 g)
  • 1 šalotka (40 g)
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 300 ml červeného portského vína
  • 200 ml silného červeného vína
  • soľ
  • 500 ml hnedej teľacej omáčky
Na cca 4 porcie (400 ml) | Príprava: 20 min.
1. Cibuľu a šalotku olúpte a nakrájajte na drobné kocky.
2. Maslo nechajte speniť v hrnci (s priemerom 24 cm). Potom na ňom nechajte 2 minúty dusiť cibuľu a šalotku, kým nezosklovatie.
3. Prilejte portské víno a červené víno a nechajte zmes cca 15 minút variť.
4. Pridajte teľaciu omáčku a varte ďalších 10 minút.
5. Omáčku prepasírujte cez jemné sito a vložte späť do hrnca, znovu priveďte do varu, mierne osoľte a servírujte.
TIP: Omáčka je výborná k pečenému hovädziemu a teľaciemu mäsu, ku kačke, k hydine, králikovi a divine.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov
Tirolská pórová omeleta
Tirolská pórová omeleta

Suroviny:

  • soľ
  • 2 póry
  • 2 veľké kyslejšie jablká (napr. odroda cox orange)
  • 100 g tirolskej slaniny (nakrájanej na plátky)
  • 450 g mladšieho syra fontina
  • čierne korenie
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Pre 4 osoby | Príprava: 25 min. | Cca 565 kcal na 1 porciu
1. Do hrnca dajte vodu, osoľte a priveďte do varu. Pór očistite, umyte a nakrájajte na cca 3 mm hrubé kolieska. Kolieska póru nechajte 1 – 3 minúty variť v osolenej vode. Potom pór sceďte cez cedidlo, nechajte odkvapkať a vychladnúť.
2. Jablká umyte, rozštvrťte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé hranolčeky. Vždy 2 – 3 hranolčeky jablka omotajte plátkom slaniny (príliš dlhé plátky slaniny najprv prekrojte napoly).
3. Syr nakrájajte na malé kocky, kôru odstráňte. Nakrájaný syr zmiešajte s kolieskami póru a dôkladne okoreňte muškátovým orieškom a čiernym korením. Zmes syra a póru vložte na pekáčik a doprostred položte vždy 1 – 2 jablčné hranolčeky omotané slaninou. Všetko nechajte v horúcej rúre cca 5 minút rozohriať, kým sa syr neroztečie a zľahka nezhnedne.
TIP: Pokiaľ nemôžete zohnať tirolskú slaninu, môžete alternatívne použiť aj schwarzwaldskú alebo parmskú šunku nakrájanú na tenké plátky.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov
Zemiakové knedle
Zemiakové knedle

Suroviny:

  • 800 g múčnych zemiakov
  • soľ
  • 1 stvrdnutá žemľa
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 60 – 80 g múky a škrobu
  • 1 vajce
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Na 8 knedlí | Príprava: 1 hodina | 170 kcal na 1 porciu
1. Zemiaky varte v osolenej vode cca 20 – 25 minút domäkka. Potom zemiaky sceďte, olúpte a pretlačte cez lis na zemiaky.
2. Žemľu nakrájajte na malé kocky a dochrumkava osmažte na panvici s rozpusteným maslom. Počas smaženia panvicu často dvíhajte a zatraste s ňou, aby sa kúsky žemle obracali a osmažili rovnomerne.
3. Zmiešajte múku a škrob. Dve tretiny tejto zmesi spolu s 1 a ½ čajovej lyžičky soli zapracujte do zemiakov.
4. Do zemiakového cesta vmiešajte rozšľahané vajce. Cesto prepracujte (prípadne pridajte trochu zmesi múky so škrobom), kým nebude krásne hladké. Dochuťte soľou a muškátovým orieškom.
5. Z cesta vytvorte valček a ten rozkrojte na 8 kúskov. Každý kúsok dlaňou roztlačte, na vzniknutú placku položte niekoľko kociek osmaženej žemle, potom placku uzavrite a vyvaľkajte z nej hladkú knedľu.
6. Zemiakové knedle vložte do vriacej osolenej vody. Spolovice prikryté nechajte variť cca 20 minút vo vriacej vode (pozor, voda nesmie prudko vrieť).

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, str. 6)
Žemľové knedle
Žemľové knedle

Suroviny:

  • 400 g stvrdnutej žemle alebo bieleho chleba
  • 350 ml mlieka
  • 1 cibuľa
  • 2 polievkové lyžice masla
  • nasekaná petržlenová vňať (½ zväzku)
  • 3 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Na 8 knedlí | Príprava: 1 hodina | 215 kcal na 1 porciu
1. Žemle nakrájajte na tenké plátky alebo na drobné kocky. Pridajte horúce mlieko a nechajte zakryté asi 20 minút odležať.
2. Cibuľu olúpte, nakrájajte na jemné kocky a cca 5 minút duste na masle domäkka. Pridajte petržlenovú vňať a opäť krátko poduste. Nechajte vychladnúť.
3. Zmiešajte žemle, cibuľu, vajcia a 1 čajovú lyžičku soli. Dochuťte muškátovým orieškom a čiernym korením a potom nechajte 5 – 10 minút odpočívať.
4. Mokrými rukami rozdeľte cesto na 8 rovnako veľkých porcií. Z každej porcie dlaňami vytvarujte knedľu. Pripravené knedle položte na tácku opláchnutú studenou vodou.
5. Žemľové knedle vložte do vriacej osolenej vody. Prikryté nechajte cca 30 minút variť (pozor, voda nesmie prudko vrieť).
TIP: Ak si chcete byť istí, že knedľa pri varení nestratí tvar, uvarte najprv jednu malú skúšobnú knedličku. Pokiaľ sa pri varení rozpadne, zapracujte do cesta trochu viac múky, v prípade zemiakového cesta trochu viac škrobu alebo krupice.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (Maria Zunner: „Knödel & Co.“, str. 7)
Špecle
Špecle

Suroviny:

  • 400 g múky (alebo múky na špecle)
  • 4 vajcia (veľkosti M)
  • soľ
  • 2 polievkové lyžice masla (podľa chuti)
  • 200 ml minerálnej vody (alebo vody z kohútika)
Pre 4 osoby | Príprava: 30 min. | Čas odpočívania: 30 min. | cca 450 kcal na 1 porciu
1. Múku zmiešajte v mise s 1 čajovou lyžičkou soli. Pridajte vajcia a minerálnu vodu a všetko poriadne prepracujte ručným mixérom s hnetačom, kým nevznikne pomerne husté cesto. Vypracované cesto prikryte utierkou alebo priklopte tanierom a nechajte cca 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
2. Do veľkého hrnca dajte variť dostatočné množstvo osolenej vody. Trochu cesta dajte do strúhadla na špecle (na halušky) alebo do lisu na špecle. Strúhadlo položte na hrniec alebo lis podržte nad hrncom a špecle pretláčajte priamo do vriacej vody.
3. Špecle varte tak dlho, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich dierovanou naberačkou vyberte von, v cedidle krátko prepláchnite studenou vodou a vložte do rúry vyhriatej na 70 °C, aby ste ich udržali v teple. Potom rovnakým spôsobom pripravte ďalšiu porciu špeclí.
4. Špecle môžete podávať len tak alebo ich môžete podľa chuti osmažiť na panvici s rozpusteným maslom.

Recept: © 2013 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, Mníchov (C. Schinharl: „Nudeln selbst gemacht“, str. 9)

Ako na porciovanie?

Hus a kačka – to je vianočná klasika. I keď porciovanie, teda delenie hydiny, vôbec nie je komplikované, veľa ľudí sa do tohto pracovného úkonu nepúšťa. S naším podrobným návodom na porciovanie to zvládnete veľmi ľahko. Tip: Pomocou nožníc na hydinu možno oddeliť kĺby bez veľkej námahy. Nožnice na hydinu sa navyše nešmýkajú tak ako nôž.
Ako na porciovanie?

1. krok

Najprv odkrojte stehná.
Ako na porciovanie?

2. krok

Pomocou nožníc na hydinu oddeľte kĺb.
Ako na porciovanie?

3. krok

Teraz odkrojte krídla. Aj tu oddeľte kĺb pomocou nožníc na hydinu.
Ako na porciovanie?

4. krok

Teraz narežte hrudný kôš. Uvoľnite prsné rezne: je potrebné obkrúžiť nožom hrudnú kosť. Prsné rezne môžete pred podávaním nakrájať na tenké plátky.

Aké víno sa hodí k rôznym jedlám?

  • K jemným jedlám zvoľte elegantné vína, k rustikálnym pokrmom robustnejšie vína.
  • Ťažšie pokrmy (mäso a tučnejšie jedlá) zjemní trieslovina tanín, ktorá sa vo víne nachádza.
  • Silnejšie vína zlepšujú stráviteľnosť ťažších jedál.
  • Kyslosť a kyslosť sa navzájom rušia, čo môže mať nepríjemný efekt.
  • Sladkosť a sladkosť sa navzájom rušia: dezertné víno musí byť prinajmenšom také sladké ako dezert.
  • Slané jedlá nechajú silnejšie vyniknúť kyslosť vína.
  • Šumivé vína vyrovnávajú slanosť a horkosť.
  • Zrelé vína sa obzvlášť dobre hodia k jedlu.
  • Zrelé sudové vína sa perfektne hodia k duseným, grilovaným a pečeným pokrmom.

  • Pri varení vývaru pridajte do vývaru trochu vína, ktoré neskôr ponúknete k polievke.
  • K polievkam a omáčkam obsahujúcim vajcia, smotanu alebo maslo sa hodí víno s trochu vyšším obsahom zvyškového cukru.
  • Pohrajte sa s chuťami a vôňami: paprika plnená mletým mäsom je výborná s vínom Cabernet Sauvignon.
  • Výrazne korenené pokrmy idú dobre dohromady s vínami s výraznou arómou, s ľahšími vínami a vínami s vyšším obsahom zvyškového cukru, no aj s korenenými červenými vínami.
  • Veľmi zaujímavé môžu byť protiklady, napr. jablkový koláč so škoricou a k tomu zrelé burgundské víno. Alebo varené hovädzie s bielym vínom či diviačie ragú so smotanovo-hubovou omáčkou so zrelým sladkým vínom...
  • Regionálne vína idú obvykle výborne dohromady s príslušnou regionálnou kuchyňou.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH

Príslušenstvo a praktické pomôcky

 
Žiaľ už vypredané
  • Sklenené svietniky, 2 ks
Na dlhé alebo čajové sviečky
9,99
8,00
€/ks 4,00

Tipy a recepty na oslavu vianočných sviatkov!

Vianočné sviatky – to sú kúzelné chvíle strávené s celou rodinou: Prinášame Vám tipy na pôsobivú vianočnú výzdobu, prezradíme Vám lahodné vianočné recepty a ponúkame dekoratívne vianočné priania, ktoré si môžete vytlačiť.

Vianoce v Tchibo

Objavte vianočný svet Tchibo!

Vlastnoručne zhotovený adventný kalendár

Vlastnoručne zhotovený adventný kalendár

K návodu na náš skvelý adventný kalendár „urob si sám“.

Zistiť viac
Vlastnoručná príprava vareného vína

Vlastnoručná príprava vareného vína

Objavte skvelé recepty na varené víno a pripravte si ho podľa nich doma.

Zistiť viac
Sviatočná výzdoba

Sviatočná výzdoba

Dekoračné trendy a tipy na vianočnú výzdobu bytu.

Zistiť viac
Zdobenie vianočného stromčeka

Zdobenie vianočného stromčeka

Pôsobivé nápady na zdobenie vianočného stromčeka.

Zistiť viac
Slávnostné prestieranie

Slávnostné prestieranie

Krásne prestretý stôl môže skvelo podčiarknuť slávnostnú atmosféru.

Zistiť viac
Nápady na darčeky

Nápady na darčeky

Nájdite dokonalý darček pre Vašich blízkych.

Zistiť viac
Pečenie vianočných cukroviniek

Pečenie vianočných cukroviniek

Lákavé recepty na cukrovinky a najnovšie trendy v pečení na slávnostné príležitosti.

Zistiť viac
Pomôcky na pečenie

Pomôcky na pečenie

S týmito tipmi pre Vás bude pečenie cukroviniek potešením a zábavou.

Zistiť viac
Vianočné priania

Vianočné priania

Zadarmo: Vianočné priania a visacie kartičky k darčekom na vytlačenie!

Zistiť viac