Esperto Latte
Tipy & triky
Čistenie
Sparovacie zariadenie: vyberateľné zboku
Zásobník na vodu: vyberateľný zvrchu
Nádoba na kávovú usadeninu: vyberateľná spredu
Automatické upozornenie na potrebu odstránenia vodného kameňa
Upozornenie: jednotlivé diely nie sú vhodné do umývačky riadu!
Riešenia pri problémoch a poruchách
Často kladené otázky
Pri prvom uvedení do prevádzky
Kávovar Esperto vďaka integrovanej dýze na mliečnu penu dokáže pripraviť aj mliečne nápoje.
Modely určené len na kávu nedokážu pripraviť mliečne špeciality. K plnoautomatickému kávovaru si však môžete zaobstarať elektrický alebo indukčný napeňovač mlieka.
Tchibo chce umožniť pôžitok z čerstvo pripravenej kávy čo najväčšiemu množstvu ľudí. Preto je plnoautomatický kávovar vybavený všetkým, čo potrebuje (napr. kvalitným kužeľovým mlecím zariadením). Keďže sa však sústredí na relevantné funkcie, zaplatíte len za to, čo skutočne prispieva k pôžitku z kávy. Takto vzniká bezkonkurenčný pomer ceny a výkonu plnoautomatického kávovaru Tchibo.
Pred sparovaním
Proces preplachovania sa automaticky spustí pri každom zapnutí kávovaru. Tento proces môžete prerušiť stlačením tlačidla vody, nemôžete ho však deaktivovať.
Pri preplachovaní sa vypláchnu zvyšky kávy a zvyšková voda z rúrok kávovaru a výpustného otvoru kávy. Toto je dôležité, aby ste si Vašu kávu mohli vždy vychutnávať v zvyčajnej kvalite a teplote.
Ďalšie podrobnosti o možných prispôsobeniach si môžete prečítať v návode na použitie v časti „Prispôsobenie automatického preplachovania“.
Z kávovaru sa musí odstrániť vodný kameň, aj keď nesvieti symbol „Odvápňovanie“. Postupujte podľa opisu v kapitole „Odvápňovanie“ v návode na použitie alebo podľa krokov vo videu o odvápňovaní.
Kávovar je prednastavený tak, že po jeho zapnutí sa pod dostatočným tlakom najskôr prepláchne mliečny systém a následne kávový systém. Tak chceme zaistiť čistotu mliečneho a kávového systému a rovnakú kvalitu pripravenej kávy. Pred zapnutím prístroja odporúčame vždy umiestniť pod výpustný otvor šálku. Príjemný vedľajší efekt: šálka bude predhriata.
Pri sparovaní
Nastavte hrubší stupeň mletia. Vo videonávode na nastavenie stupňa mletia alebo v časti ""Nastavenie stupňa mletia"" v návode na použitie sa dozviete, ako môžete nastaviť stupeň mletia.
Ak máte v obľube silnejšiu kávu, pred stlačením niektorého z tlačidiel na kávu stlačte najprv tlačidlo Intense+-. Káva potom bude pripravená s väčším množstvom kávových zrniek.
Na prípravu dvojitého množstva nápoja do veľkej šálky môžete použiť funkciu Doppio. Pred stlačením niektorého z tlačidiel na kávu stlačte tlačidlo s nápisom "2x" na dvojité množstvo nápoja.
Obe funkcie možno použiť aj v kombinácii.
Po sparovaní
Najmä pri espresse je množstvo nápoja natoľko malé, že rýchlo vychladne. Preto je najlepšie, ak šálku pred prípravou predhrejete horúcou vodou.
Buď môžete nastaviť jemnejší stupeň mletia, alebo môžete použiť funkciu Intense+-, aby ste kávu urobili silnejšiu.
Kávovar sa automaticky prepne do pohotovostného režimu, keď sa počas približne 10 minút nestlačilo žiadne tlačidlo. Tým šetríte elektrickú energiu.
Tento časový interval môžete predĺžiť na 20 alebo 30 minút. Pri nových modeloch je možný časový interval dokonca 120 minút. Všetky podrobnosti nájdete v návode na použitie v časti "Pohotovostný režim (Stand-by)".
Ak by ste neboli spokojní s chuťou Vašej kávy, môžete vyskúšať nasledovné: pouvažujte nad výberom kávy. Okrem toho môžete obmieňať intenzitu pomocou tlačidla Intense+ alebo zmenou stupňa mletia.
Nastaviť stupeň mletia
Nastavenie stupňa mletia sa smie vykonávať len pri bežiacom mlecom mechanizme.
Stupeň mletia meňte len po malých krokoch a sledujte zmeny chuti po 1 – 2 šálkach kávy, skôr ako znova zmeníte stupeň mletia.
Takto Vaša káva rozvinie svoju plnú arómu. Tu Vám prezradíme, aký stupeň mletia by ste mali nastaviť na dokonalý chuťový zážitok:
BARISTA Espresso stupeň mletia 1
Espresso Sicilia Style stupeň mletia 1
Espresso Milano Style stupeň mletia 1
BARISTA Caffè Crema stupeň mletia 2
Caffè Crema Intense stupeň mletia 2
Zmeniť množstvo nápoja
Továrensky nastavené množstvá nápoja môžete trvale zmeniť. Na každé tlačidlo nápoja je vždy možné individuálne nastavenie: po jednom na espresso a caffè crema.
Prednastavené množstvo pri kúpe kávovaru:
espresso cca 40 ml – caffè crema cca 125 ml
Ďalšie podrobnosti o možných úpravách si môžete prečítať v návode na použitie v časti „Zmeniť množstvo nápoja“.
Množstvo vody možno nastaviť od cca 25 do 250 ml.
Po sparovaní
Najmä pri espresse je množstvo nápoja natoľko malé, že rýchlo vychladne. Preto je najlepšie, ak šálku pred prípravou predhrejete horúcou vodou.
Buď môžete nastaviť jemnejší stupeň mletia, alebo môžete použiť funkciu Intense-, aby ste kávu urobili silnejšiu.
Kávovar sa automaticky prepne do pohotovostného režimu, keď sa počas približne 10 minút nestlačilo žiadne tlačidlo. Tým šetríte elektrickú energiu.
Tento časový interval môžete predĺžiť na 20 alebo 30 minút. Pri nových modeloch je možný časový interval dokonca 120 minút. Všetky podrobnosti nájdete v návode na použitie v časti "Pohotovostný režim (Stand-by)".
Ak by ste neboli spokojní s chuťou Vašej kávy, môžete vyskúšať nasledovné: pouvažujte nad výberom použitej kávy. Okrem toho môžete obmieňať intenzitu pomocou tlačidla Intense+-alebo zmenou stupňa mletia.
Vyčistiť sparovacie zariadenie
Pri každodennom používaní plnoautomatického kávovaru odporúčame čistenie sparovacieho zariadenia raz za týždeň.
Kávovar nekontroluje množstvo usadeniny v nádobe na kávovú usadeninu, ale ráta počet pripravených káv. Môže sa teda stať, že aj po „priebežnom vyprázdnení“ svieti symbol „Vyprázdniť nádobu na kávovú usadeninu“. Vtedy stačí ešte raz vyprázdniť nádobu.
Pri vyprázdňovaní nezabudnite na to, že zásuvka spolu s nádobou na kávovú usadeninu má byť vybratá z kávovaru dovtedy, kým nezačne blikať symbol „Vyprázdniť nádobu na kávovú usadeninu“. Až potom kávovar zaregistruje, že nádoba bola vybratá.
Ak je kávovar vypnutý, vyprázdnenie nezaregistruje.
Tomu, aby určité množstvo kávy nespadlo vedľa sparovacieho zariadenia, sa technicky nedá úplne zabrániť. Môže k tomu dôjsť najmä vtedy, keď je nastavený hrubý stupeň mletia alebo sa používa tlačidlo Intense+-, pretože v tomto prípade je sparovacie zariadenie naplnené čo najväčším množstvom kávy.
Pri odvápňovaní
Kávovar by ste mali odvápniť, hneď ako sa to zobrazí na displeji. Takto ušetríte elektrickú energiu a zvýšite životnosť Vášho kávovaru. Podľa toho, ako často používate Váš plnoautomatický kávovar, by odvápňovanie malo prebiehať od jedenkrát mesačne až po niekoľkokrát ročne.
Program odvápňovania sa skladá z dvoch krokov: odvápňovanie a preplachovanie. Všetky podrobnosti nájdete v návode na použitie a vo videonávode:
Na odvápňovanie odporúčame špeciálny odstraňovač vodného kameňa durgol.
POZOR – poškodenie kávovaru usadeninami vodného kameňa
Ak na displeji svieti symbol "Odvápňovanie", kávovar by sa mal odvápniť.
Odstráňte vodný kameň z kávovaru v najbližších dňoch. Nečakajte dlhšie, pretože inak sa môže vytvoriť toľko vápenatých usadenín, že odvápňovanie už nebude účinné.
Proces odstránenia vodného kameňa trvá približne 15 minút
Používajte bežný tekutý odvápňovač pre kávovary a prístroje na espresso, napríklad špeciálny odvápňovač durgol®. Nepoužívajte odvápňovače na báze kyseliny mravčej.
Vypnite kávovar pomocou tlačidla Zapnúť/Vypnúť.
Vytiahnite nádržku na vodu rovno smerom nahor z kávovaru a prázdnu nádržku na vodu naplňte tekutým odvápňovačom. Pridajte vodu až po značku MAX a nádržku na vodu znovu vložte do kávovaru. Dodržiavajte pokyny výrobcu.
Postavte prázdnu nádobu (objem min. 500 ml) pod výpust kávy.
Podloženú nádobu musíte počas procesu odvápňovania viackrát vyprázdniť.Stlačte tlačidlo Zapnúť/Vypnúť, aby ste kávovar zapli.
Počkajte, kým sa kávovar nenahreje a všetky tlačidlá konštantne nesvietia.Stlačte a podržte tlačidlo Zapnúť/Vypnúť a tlačidlo Espresso (cca 5 sekúnd), kým nezaznejú 2 signálne tóny. Uvoľnite tlačidlá.
Symbol „Odvápňovanie“ a tlačidlo Espresso blikajú.
Stlačte tlačidlo Espresso na spustenie odvápňovania. Symbol „Odvápňovanie“ bliká.
Spustí sa proces odstránenia vodného kameňa. Proces odstránenia vodného kameňa trvá cca 15 minút. Kávovar viackrát načerpáva v 40-sekundových intervaloch roztok na odstránenie vodného kameňa do rúrok kávovaru. Do nádoby pritom vytečie vždy cca 50 ml roztoku.Po každom čerpaní vylejte vypustený roztok, aby podložená nádoba nepretiekla.
Po ukončení svieti symbol „Odvápňovanie“ a symbol „Naplnenie vody“ a tlačidlo Espresso blikajú.Nádržku na vodu vyberte z kávovaru a dôkladne ju vyčistite podľa opisu v časti „Čistenie nádržky na vodu“ v návode na použitie.
Teraz sa začne fáza preplachovania.
Postavte prázdnu nádobu (objem min. 500 ml) znovu pod výpustný otvor kávy. Podloženú nádobu treba počas procesu preplachovania viackrát vyprázdniť.
Po čistení naplňte nádržku na vodu až po značku MAX studenou vodou z vodovodu a potom ju znovu vložte do kávovaru.
Symbol „Naplnenie vody“ zhasne a fáza preplachovania sa automaticky začne po niekoľkých sekundách.Prepláchne sa približne polovica vody v nádržke na vodu.
Potom sa kávovar zastaví na cca 1 minútu. Následne sa preplachuje druhá polovica vody v nádržke na vodu. Po ukončení sa kávovar automaticky prepne do pohotovostného režimu. Odvápňovanie je ukončené.
Na odstránenie vodného kameňa odporúčame špeciálny odvápňovač durgol® – je dostupný v každom obchode Tchibo, v špecializovaných predajniach a na tchibo.sk.
POZOR – poškodenie kávovaru usadeninami vodného kameňa
Kávovar by ste mali odvápniť, hneď ako sa to zobrazí na displeji (po cca 40 l). To zvyšuje životnosť Vášho kávovaru a šetrí energiu.
Nepoužívajte odvápňovače na báze kyseliny mravčej.
Používajte bežný tekutý odvápňovač pre kávovary a prístroje na espresso. Iné prostriedky môžu poškodiť materiály v kávovare a/alebo nemusia byť účinné.
Vypnite kávovar. Skúste znovu spustiť režim odvápňovania. Dodržiavajte pokyny na odvápňovanie z návodu na použitie alebo videa o odvápňovaní.
Príprava nápojov s mliekom
Najlepšie sa napeňuje trvanlivé kravské mlieko z chladničky (8 °C) s obsahom tuku 1,5 %. Obsah tuku, teplota a výška hladiny mlieka v balení, resp. nádobe, majú vplyv na konzistenciu a objem mliečnej peny.
Odporúčame začať prípravu mliečnej peny s otočným regulátorom v strednej polohe a podľa hustoty peny prispôsobiť nastavenie otočného regulátora vašim želaniam.S otočným regulátorom nastaveným na najnižší stupeň získate ohriate mlieko s krémovou penovou konzistenciou. Na vyšších stupňoch získate hustú, nadýchanú, horúcu mliečnu penu. Podiel mliečnej peny a teplota sa zvyšujú.Najvyšší stupeň je určený pre alternatívy mlieka, ktoré sa ťažšie speňujú, a v prípade použitia s kravským mliekom by mohlo dôjsť k jeho prehriatiu. Ak mlieko silno strieka, nastavte otočný regulátor – aj počas prípravy – na nižší stupeň.
Vlastnosti mlieka závisia od použitého druhu mlieka (alternatívy mlieka), teploty, obsahu tuku a výšky hladiny mlieka v nádobe.
S mliečnym systémom „One Touch Milk System“ kávovaru Esperto Pro môžete tieto rozdiely zohľadniť a nastaviť konzistenciu mliečnej peny podľa vášho želania. Vyskúšajte, aká konzistencia vám najviac vyhovuje.
Odporúčame začať prípravu mliečnej peny s otočným regulátorom v strednej polohe a podľa hustoty peny prispôsobiť nastavenie otočného regulátora vašim želaniam. Najvyšší stupeň je určený pre alternatívy mlieka, ktoré sa ťažšie napeňujú.
Bez problémov môžete používať aj alternatívne druhy mlieka. Vďaka otočnému regulátoru môžete zohľadniť rozdielne vlastnosti mlieka, keďže niektoré druhy sa napeňujú ťažšie. Na dosiahnutie kvalitnej mliečnej peny odporúčame nastaviť otočný regulátor na vyšší stupeň ako pri trvanlivom kravskom mlieku s obsahom tuku 1,5 %.
Ak mliečna pena počas prípravy silno strieka, je otočný regulátor nastavený na príliš vysoký stupeň. Najvyšší stupeň je určený predovšetkým pre alternatívy mlieka zo sóje, ovsa alebo mandlí, ktoré – pokiaľ nepoužívate verziu Barista – sa napeňujú ťažšie ako kravské mlieko. Odporúčame začať prípravu mliečnej peny s otočným regulátorom v strednej polohe a podľa hustoty peny prispôsobiť nastavenie otočného regulátora vašim želaniam.
Aby sa mliečna pena viac ohriala, nastavte otočný regulátor mliečnej peny na vyšší stupeň. Do mlieka sa tak dostane viac vzduchu, objem mlieka sa zväčší a mliečna pena bude horúcejšia. Odporúčame začať prípravu mliečnej peny s otočným regulátorom v strednej polohe a podľa hustoty peny prispôsobiť nastavenie otočného regulátora vašim želaniam.
Keď je otočný regulátor mliečnej peny nastavený na nízky stupeň, dostáva sa do mlieka menej vzduchu, čo vedie k ohriatiu mlieka a vytvoreniu jemnej peny. Čím vyšší stupeň, tým viac vzduchu sa dostáva do mlieka. To vedie k vyšším teplotám, vytvoreniu hustejšej peny a väčšiemu objemu v nádobe. Aj výška hladiny mlieka v nádobe, druh mlieka, teplota a obsah tuku majú vplyv na mliečnu penu. Odporúčame začať prípravu mliečnej peny s otočným regulátorom v strednej polohe a podľa hustoty peny prispôsobiť nastavenie otočného regulátora vašim želaniam.
Je mlieko príliš horúce, nie je čerstvé alebo má privysoký obsah tuku? Pre dokonalú mliečnu penu použite studené mlieko s maximálnym obsahom tuku 1,5 %.
Ak ste krátko predtým napeňovali mlieko, je normálne, že najprv unikne horúca para a potom vytečie horúca voda. Takto sa kávovar schladí na teplotu potrebnú na vydávanie horúcej vody.
Áno. Aby ste získali horúcu vodu, po zapnutí kávovaru na niekoľko sekúnd stlačte tlačidlo „Napeniť mlieko“, kým sa nad ním nerozsvieti funkcia „Horúca voda“. Ak jedenkrát stlačíte tlačidlo „Napeniť mlieko“, spustíte vytekanie vody; opätovným stlačením tlačidla ho ukončíte. Ak si potom budete chcieť napeniť mlieko, znovu stlačte tlačidlo „Napeniť mlieko“ a držte ho stlačené dovtedy, kým nad ním nezmizne funkcia „Horúca voda“.
Reklamácie
Kávovar má záruku 24 mesiacov od kúpy.
Ak by sa napriek očakávaniam vyskytol nedostatok, obráťte sa najprv na náš zákaznícky servis. Naši kolegovia Vám radi pomôžu a dohodnú sa s Vami na ďalšom postupe.
Zákaznícka linka
Tel. 0800 212 313
Pon - Pia 8:00 - 20:00
So 8:00 - 16:00
Ďalšie informácie nájdete v návode na použitie Vášho kávovaru.
Ak by ste mali ďalšie otázky, pokojne sa obráťte na našu zákaznícku linku Tchibo:
Zákaznícka linka Tchibo (bezplatná linka):
Tel.: 0800 212 313
PON – PIA od 8.00 do 20.00 a SO od 8.00 do 16.00 hod.