Svetlé praženie

Nový trend: svetlé kávové zrná

Zatvorte na chvíľu oči a predstavte si pražené kávové zrná: Aký majú odtieň hnedej? Pravdepodobne skôr tmavý. Je to tak predsa všeobecne známe a rozšírené. Ale vedeli ste, že existujú aj bledé zrnká? Takéto zrnká vznikajú, keď je káva pražená na svetlo, a odlišujú sa tak od tmavých nielen spôsobom výroby, ale aj chuťou.
V Škandinávii a v USA možno trend svetlého praženia pozorovať už dlhšie. U nás už tiež začína byť známy. Pritom sa káva ako mnohotvárny prírodný produkt stále viac dostáva do popredia. Teraz však pekne po poriadku – od všeobecného praženia cez svetlé praženie až po kruh vôní:

Čo sa vlastne deje pri pražení kávy?

Pri pražení kávových zŕn rozhoduje niekoľko sekúnd o výslednej chuti. Všeobecne sú kávové zrná v procese praženia za sucha zahrievané, čím sa mení nielen farba a chuť, ale zrnká tiež strácajú vlhkosť. Pritom vznikajú horké látky a arómy praženia. Pri pražení teda platí: Čím dlhšie sa kávové zrná pražia, tým sú tmavšie a tým sa odbúrava viac kyselín. Rovnako sa mení tvrdosť zŕn z elastickej na tvrdú, vďaka čomu sa lepšie melú.
Svetlé praženie

Ako teda funguje svetlé praženie?

Svetlé praženie kávy býva na základe svojej farby označované aj ako škoricové alebo bledé praženie.

Tým, že sa zahrievajú kávové zrná, zohrieva sa aj v nich sa nachádzajúca voda a mení sa z tekutiny na paru. Pritom sa kávové zrno zväčšuje, až kým nepraskne, čo je počuteľný zvuk označovaný ako „first crack“. Pri svetlom pražení sa končí proces praženia práve pri tomto prvom „cracku“, pretože zrnká od tohto momentu strácajú stále viac vlhkosti.

Pri tmavom pražení sú kávové zrnká pražené dlhšie – a to dovtedy, kým sa po druhý raz neozve praskanie, „second crack“. Takto kávové zrná nielen stmavnú a získajú farbu, akú všeobecne poznáme, ale majú aj viac arómy z praženia.

Ako vlastne chutí svetlo pražená káva?

Svetlo pražené kávové zrná sú po prvom praskaní teda len zlatohnedé a získajú jemné ovocné tóny. Sparené ako filtrovaná káva majú ľahkú, jemne ovocnú chuť, pretože svetlé praženie zatlačí do úzadia arómu praženia a nechá vyniknúť prírodnú arómu kávových plodov.

Čím svetlejšie je teda praženie, tým je obsah kyselín v káve vyšší – pre kávových labužníkov celkom nový chuťový zážitok.
Prívrženci kávového hnutia „Third Wave“ oceňujú túto rozmanitosť kávy, podobne ako znalci vín, a kladú dôraz na výber zŕn, ich praženie a prípravu. Práve medzi prívržencami „Third Wave of Coffee“ je toto viac „ovocné“ praženie obľúbené.

Ako dobre, že Tchibo svojím Blonde Roast ponúka svetlo praženú kávu na filtrovanie. Pre Blonde Roast Tchibo používa výlučne zrnká z Kolumbie a východnej Afriky, pochádzajúce z fariem certifikovaných Rainforest Alliance. Sú zošľachťované šetrne a pri nižších teplotách v pražiacich bubnoch, čím získajú ľahkú, jemne ovocnú chuť s nádychom sladkosti.
Svetlé praženie
Kruh kávových aróm




Kruh kávových aróm je rôznorodý ako pri víne

Všeobecne surová káva – odhliadnuc od ľahkých rastlinných tónov – nechutí nijako. Aromatické látky v káve vznikajú až pražením, čím získava káva svoju typickú chuť a vôňu.

Vedeli ste, že ... ?

Kým víno sa skladá z cca 400 rôznych aróm, pražená káva má 800 až 1 000 druhov arómy, a tým aj dvakrát toľko komponentov ako víno. To robí objavovanie rôznych aróm kávy veľmi napínavým. A tak sú svetlé praženia len nepatrnou časťou chuťových rozmanitostí, ktoré možno objaviť pri pražení, sparovaní a pití kávy. Zostaňte teda zvedaví a skúšajte nové chute.

Pekné chvíle sa dajú filtrovať

Príprava svetlo praženej kávy

Ako najlepšie pripraviť svetlo praženú kávu?

Mimoriadne vhodný na prípravu Blonde Roast je ručný porcelánový filter. Podarí sa však aj v kávovare na filtrovanú kávu alebo kanvici French press. Pre nefalšovanú chuť treba papierový filter najprv preliať horúcou vodou. Následne dajte zomletú kávu do filtra a zalejte vodou teplou 94 °C, kým nie je kávový prášok pokrytý 1 cm vrstvou vody.

Malý tip: 94 °C dosiahneme tak, že necháme vodu zovrieť v rýchlovarnej kanvici a potom zovretú vodu necháme postáť v otvorenej kanvici 1 min.

Kávový prášok necháme cca 30 sekúnd napučať a následne zvyšnú vodu krúživými pohybmi prelejeme. Veľa zábavy pri ochutnávaní svetlo praženej kávy!

Naše produkty na prípravu filtrovanej svetlo praženej kávy:

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Mlynček na kávu
Vždy ručne čerstvo namletá káva
24,95
20,00
Žiaľ už vypredané
„Pour-over“: jednoduché ručné nalievanie na prípravu čerstvej a aromatickej kávy
9,99
od8,00
Žiaľ už vypredané
  • Kanvica na prípravu kávy
„Pour-over“: jednoduchá ručná príprava pomocou filtra z ušľachtilej ocele
29,95
24,00
Žiaľ už vypredané
  • French press
Ručné zalievanie – na dosiahnutie plnej arómy
34,95
28,00