Vhodné svietidlo pre Váš domov

Poradca pre svietidlá:
Vhodné svietidlo pre Váš domov

Lampy a svietidlá sú oveľa viac než len zdroje svetla: Ako štýlové prvky môžu zdôrazniť pôsobenie priestoru a podľa intenzity a jasu svetla vyvolať rozličné nálady. Vieme si však vybrať tie správne lampy a svietidlá? Individuálny koncept osvetlenia Vám pomôže vybrať pre akýkoľvek obytný priestor tie správne svietidlá. Môžete si svoje bývanie utvoriť celkom podľa svojich požiadaviek a prianí. Prečítajte si v našom Poradcovi pre svietidlá, na čom pritom záleží.

Rozličné druhy svietidiel

Existujú svietidlá v rozličných vyhotoveniach. Kým stropné a závesné lampy majú za úlohu čo najlepšie osvetliť celý priestor, stolové a nástenné lampy opticky zvýrazňujú jednotlivé oblasti. Stojacie lampy sú naproti tomu doplnkovým zdrojom svetla k základnému osvetleniu.

Vhodné využitie svietidiel v obytnom priestore ideálne zdôrazňuje jeho funkciu. Napríklad jedálenskému kútu poskytne správne osvetlenie výškovo nastaviteľné závesné svietidlo. Stojacia lampa v sedacom priestore sa svojím nepriamym osvetlením postará o útulnosť pri večere strávenom sledovaním televízie.

Osobitné požiadavky na zdroj svetla majú priestory, v ktorých by ste sa chceli sústrediť na prácu. Lampy na písací stôl poskytujú cielené svetlo, a sú preto veľmi vhodné na tieto účely. V spálni sa uplatnia hlavne pohodlné stolové svietidlá. Ak sú umiestnené na nočnom stolíku, ušetria Vám cestu k vypínaču a ponúkajú svetelný zdroj zacielený priamo na posteľ. Naproti tomu závesné svietidlá v pestrých farbách a s veselými motívmi urobia radosť Vašim ratolestiam a postarajú sa o osvetlenie celej detskej izby.

LED žiarovky, žiarivky alebo halogénové žiarovky?

Pri osvetľovacích prostriedkoch si môžete vybrať medzi LED žiarovkami, žiarivkami a halogénovými žiarovkami. A čím sa rozlišujú? Všetky tri varianty majú nižšiu spotrebu prúdu ako bežné žiarovky, predsa len sú však medzi nimi rozdiely. Moderné LED svietidlá sú energeticky najefektívnejšie. Možno s nimi ušetriť až 85 % energie a navyše profitovať z ich mimoriadne dlhej životnosti dosahujúcej až 25 000 hodín. Žiarivky naproti tomu vydržia okolo 10 000 hodín. S 2 000 hodinami vykazujú halogénové žiarovky najhoršiu ekologickú bilanciu.


Okrem udržateľnosti je tiež rozhodujúce, akú svietivosť žiarovky dosahujú. Táto hodnota sa vyjadruje v lúmenoch. Základné pravidlo, ktoré treba mať na pamäti: Čím vyššia je hodnota lúmenov, tým jasnejšie svetlo lampa vydáva. Kým halogénové žiarovky dosahujú 14 – 25 lúmenov na watt a žiarivky 35 – 75, LED žiarovky zvládnu 80 – 150 lúmenov. Ďalšia výhoda LED: Hneď po zažatí svietia naplno. Inak je to pri žiarivkách, tie sa zažínajú s oneskorením.

Ako pomocou svietidiel dodáte priestoru atmosféru

Svetelné pomery v priestore priamo pôsobia na našu náladu. Rozhodujúce pri tom je, akej farby je svetlo, či teplej, alebo studenej. Farba svetla sa udáva v kelvinoch a môže mať farbu od teplej žltkastej až po studenú modrastú. Ak si želáte skôr teplé, červenkasté svetlo, potrebujete menej kelvinov. Na dosiahnutie pracovnej atmosféry je vhodné studené svetlo s väčším podielom modrej a vyššou hodnotou kelvinov. Ostrejšími kontrastmi sa postará o dobrú precepciu a lepšiu koncentráciu. Pomocou vhodného výberu farby svetla môžete v priestore cielene dosiahnuť inšpirujúcu alebo uvoľňujúcu atmosféru.

Štýl: od žiarivého po jednoduchý

  • Moderný a nadčasový
    Keď uprednostňujete čisté a jednoduché zariadenie, je moderná lampa bez zvláštnych dizajnových prvkov pre Váš domov vhodným štýlovým doplnkom. Kto má rád čosi ozdobnejšie: inovatívne obmeny klasického štýlu sú často výnimočné.
  • Očarujúci vzhľad
    Či trblietavý, alebo lesklý: pri tomto štýle ide v prvom rade o upútanie pozornosti. Svietidlá v tomto vzhľade sú napríklad žiarivé lustre alebo svietidlá z peria, ktoré pritiahnu pozornosť a v jednoducho zariadených priestoroch sa môžu postarať o vzrušujúci kontrast.
  • Škandinávska jednoduchosť
    Keď sú pre Vás dôležité prírodné materiály a čistý dizajn, je tento veľmi autentický štýl presne to pravé. Vďaka svetlému drevu v kombinácii so svetlými farbami a čistým dizajnom budú lampy pôsobiť priateľsky a upokojujúco.
  • Industriálny štýl
    Pre všetkých, ktorí majú radi jednoduchosť a funkčnosť, sú určené svietidlá v modernom industriálnom štýle. Mimoriadny šarm tohto štýlu bývania spočíva v kontraste drsných, často neošetrených plôch a modernej techniky.

S nami budete mať svetlo:

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Stolové svietidlo s textilným tienidlom
Severský dizajn vo vzhľade dubového dreva a s matne bielym kovom
39,95
33,00
Žiaľ už vypredané
  • Závesné drevené pletené svietidlo
Z dreva vo vzhľade bambusu s vnútorným tienidlom zo skla
89,95
69,00
Žiaľ už vypredané
  • Guľové svietidlo LED s dreveným stojanom
Dekoratívny drevený stojan s guľovým svietidlom z matného skla
39,95
33,00
Žiaľ už vypredané
  • Stolová lampa s drevenou nohou
Tienidlo z textilu s jemnou štruktúrou a noha vo vzhľade dubového dreva
59,95
49,00
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Stolová lampa s korkovým okrajom
S extravagantným korkovým okrajom a žiarovkou s vláknom
49,95
40,00
Žiaľ už vypredané
  • Stolová lampa Slim s LED
Štíhly dizajn s prvkami v mosadznej farbe
79,95
54,95
Čoskoro opäť v predaji
  • Stropné svietidlo Gule s LED
Štíhly dizajn v matnej čiernej s prvkami v mosadznej farbe s otočným ramenom
99,95
79,00
Žiaľ už vypredané
  • Stolová lampa Guľa s LED
Svietidlo s tromi nohami s elegantnými svetelnými guľami z matného skla
49,95
27,99
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Závesné svietidlo LED
S 3 spotmi v matovanej čiernej
99,95
49,99
Žiaľ už vypredané
  • Stolová lampa s LED a skleneným tienidlom
Elegantné sklenené svietidlo s extravagantným podstavcom
89,95
49,95
Žiaľ už vypredané
  • Stolové svietidlo so sklenenou nohou
So sklenenou nohou v elegantnej sivej
69,95
55,00
Žiaľ už vypredané
  • Závesné svietidlo Vlákno
S čierneho kovu s akcentmi v chrómovej farbe
39,95
33,00

Viac na tchibo.sk

Viac svietidiel a svetiel

Viac svietidiel a svetiel

Ku kategórii Osvetlenie
Viac svetla pre vonkajšie priestory

Viac svetla pre vonkajšie priestory

Ku kategórii Dekoratívne a vonkajšie osvetlenie