Perfektná mliečna pena

Perfektná mliečna pena

Milovníci kávy neoceňujú len dobrú kávu Tchibo, ale aj perfektnú mliečnu penu. Mala by byť krémová a tuhá, ale taká, aby sa ešte mohla rozpustiť. Hoci to neznie až tak jednoducho, s parnou dýzou kávovaru na espresso sa to celkom jednoducho podarí.

Ako ľahko urobiť mliečnu penu – vysvetlíme krok za krokom:

Krok 1: Príprava

Krok 1: Príprava

Pred speňovaním vyfúknite prebytočnú kondenzovanú vodu z parnej dýzy. Nezohriate mlieko priamo z chladničky vlejte do malej alebo veľkej kanvičky na mlieko.
Krok 2: Fáza „ťahania“

Krok 2: Fáza „ťahania“

Parnú dýzu ponorte do mlieka a otvorte parný ventil. Držte kanvičku tak, aby sa parná dýza nachádzala tesne pod povrchom mlieka a aby vydávala „drapľavý“ zvuk.
Krok 3: Fáza krúženia

Krok 3: Fáza krúženia

Teraz kanvičku s mliekom zdvihnite tak, aby sa parná dýza viac ponorila a mlieko robilo krúživý pohyb. Speňujte ďalej, kým mliečna pena nezíska hustú konzistenciu.
Krok 4: Speňovanie

Krok 4: Speňovanie

Ďalej speňujte, kým mlieko nenadobudne teplotu cca 60 °C. Ideálnu teplotu ste dosiahli, keď je kanvička s mliekom už prihorúca na držanie. Teraz parný ventil uzavrite a kanvičku postavte bokom.
Krok 5: Vyčistenie

Krok 5: Vyčistenie

Parný ventil len očistite vlhkou handričkou a dýzu prefúknite. Pri zohrievaní mlieka sa na dýze usadia jemné častice, ktoré je najlepšie hneď odstrániť.
Krok 6: Vliať  &  vychutnať

Krok 6: Vliať & vychutnať

A teraz vlejte mliečnu penu do čerstvo pripravenej kávy a vychutnajte si ju. Či už ako cappuccino, latte alebo espresso macchiato – prajeme Vám veľa radosti pri ďalšej príprave!

Otázka
napeňovača mlieka & typu mlieka

Ako ľahko urobiť mliečnu penu

Mliečnu penu možno prirodzene pripraviť aj inými spôsobmi, napríklad pohodlne s elektrickým alebo indukčným napeňovačom mlieka. Ďalšie možnosti sú prístroje na batériu alebo ručný napeňovač, či dokonca obyčajná metlička na šľahanie. Všetky metódy prípravy fungujú na rovnakom princípe: Mlieko treba zohriať a zmiešať so vzduchom, aby vznikla pena.

Prirodzene sa tiež oplatí vyskúšať kávu Tchibo bez mlieka, aby ste vychutnali rozličné chuťové nuansy. Napriek tomu je mlieko pre mnohých neoddeliteľnou súčasťou pitia kávy. Keď sa mlieko spení, prirodzene sa zvýrazní jeho jemne sladká aróma.

Všeobecne sa dá každé mlieko speniť bez ohľadu na množstvo tuku, ktoré obsahuje. Možno dokonca speňovať bezlaktózové mlieko, sójové, ryžové či mandľové mlieko, pena je však vtedy o niečo menej stabilná.

Mlieko s nízkym obsahom tuku vytvorí penu, ktorá je menej nadýchaná. Plnotučné mlieko naproti tomu dáva veľmi krémovú penu, ktorej konzistencia sa výborne hodí na latte art. Homogenizované mlieko vytvára navyše mimoriadne stabilnú penu. Celkovo platí: Mlieko by nemalo byť zohriate na viac ako 70 °C , sójové mlieko maximálne na 45 °C.

Máte chuť na ďalšie tipy a recepty? Tak potom vyskúšajte naše obľúbené recepty s kávou a čokoládou.
A ako vyčariť latte art, zistíte tu.
Chutná mliečna pena – z akéhokoľvek mlieka

Naše napeňovače mlieka

 
 
 
 
  • Elektrický napeňovač mlieka, antracitový
  • Elektrický napeňovač mlieka, čierny
  • Elektrický napeňovač mlieka, biely
Elektrický napeňovač mlieka na horúcu alebo studenú krémovú mliečnu penu
49,99
39,99
Náhľad
  • Indukčný napeňovač mlieka, čierny
  • Indukčný napeňovač mlieka, biely
Na prípravu teplej a studenej mliečnej peny
69,99
Náhľad
  • Kanvička na napeňovanie mlieka
  • Kanvička na mlieko, zlatá
  • Kanvička na napeňovanie mlieka, červená
  • Kanvička na napeňovanie mlieka, čierna
Baňatý tvar na dokonalé napenenie mlieka
9,99
Náhľad
Čoskoro opäť v predaji
  • Kanvička na mlieko, zlatá
  • Kanvička na napeňovanie mlieka
  • Kanvička na napeňovanie mlieka, červená
  • Kanvička na napeňovanie mlieka, čierna
Ideálna na napenenie mlieka a na zdobenie mliečnou penou
9,99