Tipy pre úspešný nástup do školy

Dobre vybavení:
Tipy pre úspešný nástup do školy

Začiatok školy je pre deti niečo mimoriadne. Odteraz tí malí patria k veľkým a dlho pred prvým školským dňom narastá vzrušenie z budúcich výziev. Začiatok školy však prináša otázky aj samotným rodičom: Čo je dôležité, aby Vaše dieťa zvládlo školu v zdraví, bezpečne a ešte sa pri tom aj niečo naučilo? Teraz je dôležitá dobrá príprava. Tak môžete čo možno najlepšie vyzbrojiť Vaše dieťa pre bežný deň školáka. Ukážeme Vám, čo je skutočne dôležité.

Vhodná školská taška

Hmotnosť školskej tašky
Do školskej tašky patrí veľa dôležitých vecí. Napriek tomu by však školská taška mala byť čo možno najľahšia, aby sa neobjavili bolesti chrbta. Odporúča sa, aby najvyššia hmotnosť školskej tašky dosiahla nanajvýš desatinu telesnej hmotnosti Vášho dieťaťa. Dôležitejší ako odporúčania je však Váš osobný úsudok: Cíti sa Vaše dieťa so školskou taškou na chrbte dobre? Môže sa s ňou dobre hýbať?

Pohodlné nevyhnutnosti
K nevyhnutnostiam školskej tašky v každom prípade patria vystužené ramenné popruhy s minimálnou šírkou 40 mm. Odľahčujú chrbticu. Pritom však musia byť popruhy také napnuté, aby školská taška priliehala na lopatky. Vtedy je hmotnosť optimálne rozložená.

Správne balenie

Svalstvo chrbta chráni aj šikovné balenie. Ťažké a veľké knihy patria dozadu k zadnej stene školskej tašky a ľahšie veci ako peračník dopredu. Vo všeobecnosti platí: Zobrať si iba tie veci, ktoré sú v ten deň potrebné! Dbajte na to, aby bol v školskej taške poriadok. Na základnej škole je úplne dostačujúca školská taška s obsahom 14 až 15 litrov. Výhodou týchto kompaktných modelov je, že podnecujú efektívne balenie. Tak si Vaše dieťa udrží lepší prehľad o svojich veciach.

Pomôcky do školskej tašky

Ďalším pomocníkom na udržiavanie poriadku a potrebnou pomôckou v každej školskej taške je peračník: ceruzky, gumy na gumovanie, farebné pastelky, strúhadlo, plniace pero, náhradné bombičky, pravítko a kružidlo budú tak vždy mať svoje miesto. Rovnako dôležitou v školskej taške je dóza na desiatu. Zdravá desiata podporuje sústredenie a výkonnosť v škole. Okrem školskej tašky je v niektoré dni potrebné aj dodatočné vrecko na športové potreby. Často je možné kúpiť vrecká na telesnú výchovu v dizajne školskej tašky. Okrem milého vzhľadu, ktorý sa bude páčiť aj Vášmu potomkovi, by malo takéto vrecko ponúknuť dostatok miesta na športové oblečenie a tenisky.

Bezpečne na ceste z a do školy

Natrénovanie si cesty z a do školy: Predovšetkým pre najmenších školákov je dennodenná cesta z a do školy výzvou. Už len kvôli ich menšej telesnej výške deti vnímajú dopravnú situáciu inak. Tak napríklad Vaše dieťa, ktoré chodí do základnej školy, nedokáže vidieť spoza parkujúcich áut situáciu na ceste. Okrem toho je takéto dieťa ľahko prehliadnuteľné. No ako je známe, cvik robí majstra. Pomôckou pre Vás aj Vaše dieťa môže byť, ak škola už disponuje plánom cesty k nej. Spýtajte sa na to! Takýto plán Vás upozorní na nebezpečné miesta v najbližšom okolí školy. Veľmi dôležité je, aby bol stále aktuálny.

V skupine sa ide zo školy istejšie

Najlepšie učenie je samouka: Vytvorte skupinu štyroch až piatich školákov, ktorí budú spolu chodiť z a do školy. Môže ich sprevádzať jeden rodič.

Výhodou je, že deti sa vzájomne upozornia na správne správanie. A vždy tam bude niekto, kto môže v nutnom prípade zavolať pomoc. Aj mobilný telefón s uloženým číslom na rodičov zvyšuje sebaistotu a Vy tak môžete svojmu dieťaťu kedykoľvek poradiť alebo pomôcť.

Pomôcky pre lepšiu viditeľnosť

Napriek všetkým snahám je pre mnohé deti zo začiatku ešte ťažké dlhodobé sústredenie sa. Tak sa môže stať, že Vaše dieťa nebude na ceste z a do školy dávať pozor. Autá a iné dopravné prostriedky sa tak rýchlo stanú neviditeľnými. A preto je dôležité, aby bolo Vaše dieťa viditeľné pre iných účastníkov premávky. Preto sú reflexné prvky na oblečení a školskej taške nevyhnutnou súčasťou.

Kvalitné školské tašky majú už reflexné prúžky. Reflexné prvky sa však dajú aj pomocou zatváracieho špendlíka alebo stužky pripevniť na bundu a nohavice. Okrem toho existuje pre školákov aj oblečenie, ktoré je extra vybavené reflexnými prúžkami. Tchibo ponúka pre Vaše deti aj svetlo na šnúrky do topánok: Tieto svetlá na šnúrky s LED na baterky svietia pri každom pohybe nohy. Sú vhodné na všetky šnurovacie topánky a dajú sa jednoducho pripevniť na šnúrky.

Zoznam pre rodičov:
Čo moje dieťa potrebuje do školy?

Aby boli všetky potrebné pomôcky pripravené včas do začiatku školského roka, majú rodičia čo robiť. Pritom je dôležité nestratiť prehľad a pomôcky a predmety vyberať s rozvahou. Čo však Vaše dieťa skutočne potrebuje pre úspešný štart do života školáka? Úplne jasne: Školská taška patrí k základnej výbave. Rovnako dôležité je, čo do nej dáte.
Väčšina škôl má veľmi konkrétne požiadavky na to, s akými pomôckami sa na vyučovaní pracuje. A netýka sa to len otázky, či majú byť školské zošity kockované, alebo s linajkami. Preto sa včas informujte v škole Vášho dieťaťa, aké sú ich predstavy. No aj pre domáce úlohy u Vás doma je potrebné zabezpečiť zopár dôležitých vecí. Vďaka nášmu zoznamu získate prehľad o najdôležitejších pomôckach, ktoré Vaše dieťa potrebuje do školy.

Do školy

  • Školská taška, ktorá dobre sedí
  • Peračník s príslušenstvom (farebné pastelky, ceruzky, strúhadlo, guma na gumovanie, plniace pero, pravítko, uhlomer)
  • Zošity na písanie
  • Dóza na desiatu
  • Fľaša na pitie
  • Vrecko na telesnú výchovu
  • Športové oblečenie
  • Tenisky

Na cestu do školy

  • Reflexné prvky na oblečenie
  • Mobilný telefón pre prípad núdze
  • Dáždnik

Na doma

  • Pracovný stôl vhodný pre deti
  • Ergonomická stolička k pracovnému stolu
  • Lampa s dobrou svetlosťou na pracovný stôl

Optimálne domáce prostredie na učenie

Domáce úlohy bez stresu
Domáce úlohy patria k bežnému dňu školáka. Napriek tomu sú u väčšiny detí cvičenia a opakovania viac alebo menej neobľúbené. Ktoré dieťa robí úlohy vždy s nadšením? Ale domáce úlohy nemusia byť stresujúce. Keď si osvojíte zopár jednoduchých vecí, môžete Vášmu dieťaťu vytvoriť ideálne podmienky na učenie. Tak ich aj úlohy zase začnú baviť.

Vhodný pracovný stôl
Veľmi dôležité je pokojné a príjemné prostredie. Vlastný pracovný stôl pre domáce úlohy patrí preto k úplnej nevyhnutnosti v detskej izbe. Ideálne sú výškovo nastaviteľné modely, ktoré rastú spolu s dieťaťom. Pracovné stoly so sklápacou doskou okrem toho umožňujú, aby Vaše dieťa pri úlohách sedelo vo vzpriamenej pozícii. Keď píše, je ideálny uhol sklonu 15 stupňov, keď číta, je to 30-stupňový uhol.

Správna stolička k pracovnému stolu
Pri výbere vhodnej stoličky k pracovnému stolu platí: Nohy Vášho dieťaťa sa musia dotýkať podlahy. Správnym výberom je ergonomická otočná stolička pre deti: Okrem výšky sedenia sa dá nastaviť aj hĺbka sedenia. A keď Vaše dieťa sedí pohodlne, bude si aj radšej sadať k pracovnému stolu, aby si napísalo domáce úlohy. Pohyblivá plocha na sedenie Vášmu dieťaťu pomôže, aby sa mohlo prirodzene sem-tam „pomrviť“.

Ďalšie pomôcky pre príjemnú atmosféru na učenie:
Ďalším dôležitým kritériom pre prospešnú atmosféru na učenie je dostatočné osvetlenie. Denné svetlo je pri tom, samozrejme, nenahraditeľné. Ak však pracovný stôl nemôže stáť pod oknom alebo je tam v zime jednoducho príliš tma, o jasné svetlo sa postará LED lampa so svorkou.
Okrem toho je dôležitý poriadok na pracovnom stole. Tak sa Vaše dieťa môže lepšie sústrediť: S držiakom na perá sú perá, pravítko a ostatné pomôcky stále poruke a rýchlo späť na svojom mieste. O potrebný prehľad sa postará plán hodín, ktorý sa umiestni nad alebo vedľa pracovného stola.

Takto bude škola ešte zábavnejšia:

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Detský písací stôl s nastaviteľnou výškou a úložným priestorom
Stolová doska s nastaviteľnou výškou – možno ju nastaviť od 64 do 95 cm
349,00
249,00
Žiaľ už vypredané
  • Detské stereoslúchadlá s LED
  • Detské stereoslúchadlá s LED
S blikajúcimi LED na mušliach slúchadiel
19,99
od16,00
Žiaľ už vypredané
  • Svetlo na šnúrky do topánok
Rozsvieti sa pri každom pohybe nohy
6,99
6,00
Žiaľ už vypredané
  • Súprava dóz na desiatu
  • Súprava dóz na desiatu
S uzáverom na zaklapnutie – jednoduché otváranie, bezpečné zatváranie
5,99
od5,00
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
Jednoduchá a rýchla aplikácia – možno ich kedykoľvek ľahko odstrániť
5,99
5,00
Žiaľ už vypredané
  • Detské náramkové hodinky s 3D prvkami
  • Detské náramkové hodinky s 3D prvkami
Mäkký a pružný silikónový remienok s 3D prvkami
12,99
od8,99
Žiaľ už vypredané
  • Bluzón
  • Bluzón
  • Bluzón
  • Bluzón
Odpudzuje vodu a nečistotu vďaka impregnácii ecorepel®, šetrnej k životnému prostrediu
24,95
od18,00
Žiaľ už vypredané
  • Detské stereoslúchadlá s LED
  • Detské stereoslúchadlá s LED
S blikajúcimi LED na mušliach slúchadiel
19,99
16,00
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Magnetická tabuľa s plánovačom školských a voľnočasových aktivít
Na vytvorenie plánov podľa potreby – dá sa flexibilne prispôsobiť
9,99
8,00
Žiaľ už vypredané
  • Odrazky na lúče bicykla, 4 ks
Aby vás bolo lepšie vidieť – aj pri zhoršenej viditeľnosti
5,99
Žiaľ už vypredané
  • Tregínsy s pásikmi na úpravu šírky v páse
Perfektne sedia vďaka pásikom na úpravu šírky na vnútornej strane pása
17,99
15,00

Na tchibo.sk

Detská izba

Nábytok, posteľná bielizeň a oveľa viac pre malých nájdete v našej kategórii Detská izba.

Do kategórie Detská izba

Móda pre deti

V našej kategórii Detská móda objavíte perfektnú módu pre veľké a malé deti.

K detskej móde