Pákový kávovar »Lapressa«

Tipy a triky

Čistenie

  • Páka a sitká: po použití dôkladne opláchnite vodou a pravidelne čistite jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo pomocou čistiacich tabliet

  • Hlava kávovaru: čistenie pomocou priloženej čistiacej kefky

  • Zásobník na vodu: dá sa vytiahnuť smerom nahor a opláchnuť pod tečúcou vodou

  • Odkvapkávacie misky/mriežky: dajú sa vybrať a vyčistiť vodou a jemným prostriedkom na umývanie riadu

  • Dýza na mliečnu penu: po použití ju možno prepláchnuť pomocou regulátora pary; jednotlivé časti možno vyčistiť jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo čističom na mliečny systém

Riešenia pri problémoch a poruchách

Dohodnúť si termín so servisným technikom.

Všeobecne

Príprava espressa

  • Moje espresso je príliš kyslé. Čo mám robiť?

    Ak espresso chutí príliš kyslo, čas extrakcie bol pravdepodobne príliš krátky (je to podmienené príliš nahrubo zomletou kávou a/alebo príliš nízkym tlakom zatlačovania pri tampovaní). Aj príliš nízka teplota sparenia môže mať za následok kyslú chuť, pri kávovare Lapressa by to však nemalo byť príčinou, pretože kávovar bol vytvorený podľa štandardov Tchibo.

  • Kávový puk v mojej páke je veľmi kašovitý. Čím to môže byť?

    Ak je utlačená káva (kávový puk) v páke po príprave veľmi kašovitá, bolo pravdepodobne použité príliš malé množstvo zomletej kávy alebo bola zomletá príliš najemno. Na jednoduché espresso odporúčame použiť 7 – 8 g kávy, na dvojité espresso by malo byť množstvo kávy približne 14 – 16 g.

  • Kávový puk v mojej páke má po príprave kávy diery. Čím to môže byť?

    Ak má utlačená káva (alebo kávový puk) v páke po príprave diery a kanáliky, voda prerazí zomletú kávu len lokálne ohraničene (hľadá si cestu najmenšieho odporu). To vedie k čiastočnej priveľkej extrakcii a nerovnomernému vytekaniu kávy z páky. Dôvody môžu byť: bolo použité príliš malé množstvo zomletej kávy, utlačená káva nebola zatlačená rovnomerne a/alebo nebola zatlačená dostatočne pevne alebo je použitá káva stará (od určitého času káva až tak dobre nenapučí).

Príprava mliečnej peny

Čistenie

Odvápňovanie

Servis