Tradičná vidiecka kuchyňa: Pečenie chleba, jedlá z rúry a špargľa

Je úplne jedno, či pripravujete domáci chlieb, špargľu alebo chutný nákyp – tradičné jedlá vidieckej kuchyne robia každú kuchyňu útulnou. Keď sa niečo pripravuje na panvici, varí sa špargľa alebo jedlo v rúre hnedne, znamená to čakať a vychutnávať si neodolateľnú vôňu, ktorá sa pomaly šíri po kuchyni. Dostali ste aj Vy teraz chuť na vidiecku kuchyňu? Skvelé! Pretože my sme pre Vás zozbierali pár receptov, ako aj užitočné tipy a informácie.

Tipy na pečenie chleba

Dostanete čerstvo upečený chlieb u pekára? Samozrejme, ale existuje veľa dobrých dôvodov upiecť si chlieb doma. Najdôležitejší z nich? Vy si určujete, čo bude Váš chlieb obsahovať. Vytvorte si svoj vlastný obľúbený mix so zrniečkami, orieškami a zeleninou. Alebo si upečte chlieb, ktorý si môžu bezpečne vychutnávať aj alergici. Tak sa postaráte nielen o zmenu, ale môžete si pochutiť oveľa zodpovednejšie.

1. Cesto na obľúbený chlieb

Cesto môžete miesiť v kuchynskom robote alebo úplne tradične ručne. Dôležité je, že miesite rôzne silno podľa toho, aký druh múky použijete. Cestá z pšeničnej múky musíte miesiť intenzívnejšie ako tie s vysokým obsahom raže. Keď necháte následne cesto odpočívať, prikryte ho najlepšie vlhkou kuchynskou utierkou a odložte ho na teplé miesto. Optimálne je asi 24 °C. Cesto je dostatočne nakysnuté, keď sa po teste tlakom – zatlačíte prstom asi 1 cm hlboko – do troch štvrtín zdvihne späť.

2. Nenechajte chlieb vysušiť v rúre

Aby mohlo cesto v rúre správne podrásť, pečte chlieb s vrchným a spodným ohrevom a nie s cirkuláciou tepla, lebo táto povrch rýchlo vysúša. Začnite najlepšie s vysokou teplotou pečenia a túto po chvíli znížte. Tak chlieb nebude príliš tmavý. Dôležité je okrem toho, aby ste dbali na dostatočnú vlhkosť v rúre. Na to môžete dať misku s vodou na spodok rúry alebo chlieb sem-tam pofŕkať vodou. Vyskúšajte špajdľou, čo je chlieb upečený. Ak sa na špajdlu neprilepí, je chlieb hotový.

3. Perfektná striedka a kôrka

Pojmy striedka a kôrka opisujú vnútro a vonkajšok chleba. Dobrá striedka má byť elastická, vlhká a aromatická, kôrka naproti tomu pekne chrumkavá. Ak chcete mať obzvlášť lesklú kôrku, potrite chlieb ihneď po pečení trochou studenej vody. Prípadne ho pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom. Tak budú na povrchu lepšie držať aj zrniečka alebo oriešky. Pri sladkých chleboch môžete použiť mlieko a po natretí posypať trochou cukru.

4. Skladovanie: Takto vydrží chlieb dlhšie čerstvý

Najlepšie urobíte, ak celý kus chleba, s reznou plochou smerom dole, uložíte do chlebníka. Tak sa vyhnete choroboplodným zárodkom zo vzduchu a chlieb sa tak rýchlo nevysuší. Prípadne ho môžete skladovať aj v papierovom alebo ľanovom vrecúšku. Do chladničky však chlieb patrí len počas veľmi horúcich dní, inak rýchlejšie starne. Tip: Keď ste upiekli veľa chleba alebo ho chcete jednoducho dlhší čas skladovať, môžete ho celý alebo v kúskoch uložiť do mrazničky.

Základné recepty na chutný domáci chlieb

S nasledujúcimi receptami na vidiecky a špaldový chlieb Vám dáme dobrý základ, ktorý si môžete upraviť podľa chuti zrniečkami, orieškami a podobne, aby ste si vytvorili svoj vlastný obľúbený chlieb.
Vidiecky chlieb

Suroviny:

  • ½ kocky droždia (20 g)
  • 500 g pšeničnej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • múka na prípravu
Príprava: 75 min. | 280 kcal na jednu porciu | Na 1 formu na pečenie chleba
1. Droždie rozdrvíme a rozpustíme v miske v 300 ml vlažnej vody. Prikryté necháme odpočívať 10 minút.

2. Do formy na pečenie chleba dáme múku, do stredu spravíme jamku. Rozdrobené droždie a soľ dáme do nej. Všetko miesime silno tak dlho, kým nie je cesto vláčne.

3. Cesto vytvarujeme v pomúčených rukách do gule a prikryjeme kuchynskou utierkou. Necháme prikryté odpočívať 1 hodinu a 30 minút.

4. Rúru predhrejeme na 150 °C (pri cirkulácii tepla 140 °C). Formu na pečenie chleba uzavrieme a dáme do rúry. Chlieb pečieme v rúre (dole) cca 45 minút do zlatohneda. Formu vyberieme a opatrne otvoríme (pozor, môže vystúpiť horúca para!). Chlieb položíme na mriežku a necháme tam vychladnúť.

Tip: Kto chce, môže pri miesení cesta pridať ešte sezamové, slnečnicové alebo tekvicové zrniečka (cca po 5 g) a vmiesiť. Potom nechať cesto nakysnúť, ako je napísané vyššie. Následne povrch chleba natrieť trochou vody, podľa chute posypať zrniečkami a ako obyčajne upiecť vo forme.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Rýchly špaldový chlieb

Suroviny:

  • 650 g špaldovej celozrnnej múky
  • soľ
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • tuk na vymastenie formy
Príprava: 5 min. | Pečenie: cca 50 min. | 145 kcal na jednu porciu | Na 1 formu na pečenie
1. Formu vymastíme. Múku spolu s jednou polievkovou lyžicou soli zmiešame v miske. Droždie rozdrvíme do múky.

2. Miesime ručným šľahačom a postupne pridávame 1/2 l teplej vody, kým nevznikne cesto.

3. Cesto dáme do formy a pečieme v nepredhriatej rúre na 200 °C (v strede, pri cirkulácii tepla 180 °C) cca 50 minút.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Kuchynskí pomocníci na pečenie chleba

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Keramická misa na šľahanie
Hodí sa na prípravu cesta, šalátov a rôznych iných jedál
14,99
12,00
Žiaľ už vypredané
  • Ručný mixér Philips HR 3746/00
Ručný mixér so stojanom a misou na šľahanie
54,95
44,00
Žiaľ už vypredané
  • Vrecko na hnetenie cesta
Vhodné na miešanie prísad, hnetenie cesta alebo marinovanie – prsty a pracovné plochy zostanú čisté
5,99
5,00
Žiaľ už vypredané

Do rúry: tradičné a inovatívne materiály

V kuchyni sú pre kvalitu pripravovaných jedál rozhodujúce nielen suroviny. Aj pomôcky – a hlavne ich materiály – sú dôležité. V našich kuchyniach sa dnes stretáva tradícia a moderna. Stáročia overených kuchynských pomocníkov používame rovnako radi ako praktické inovácie. Pretože každý materiál má svoje vlastné výhody. Tu Vám vysvetlíme, čo rôzne materiály robí zvláštnymi, ako sa o ne starať a na aké jedlá sú vhodné.

Email

Email je náter zo skla. Charakteristická je jeho neutrálnosť: Jedlá, ktoré sú pripravované v riade z emailu, si zachovajú svoju nezmenenú, čistú chuť. Hladký sklenený povrch sa ľahko čistí a je obzvlášť hygienický. Keďže email je zároveň dobrým vodičom tepla, pripravíte si Vaše jedlá rýchlo a s úsporou energie. Dajte však pozor na to, že pod náterom je oceľové jadro. Riad vrátane úchytiek a pokrývok je teda veľmi horúci, preto ho chytajte len s rukavicou!

Hlina

Tento prírodný materiál má v kuchyni dlhú tradíciu a je dodnes veľmi obľúbeným: V hlinenom hrnci môžete napríklad dusiť zemiaky a zeleninu bez oleja a vody. Tak vzniká obzvlášť intenzívna aróma úplne bez pridaného prebytočného tuku. Vitamíny a živiny sú pritom zachované. Dôležité: Hlina neznesie žiadne výkyvy tepla. Preto všetky jedlá dajte do studenej rúry a nechajte ich ohriať sa tam na želanú teplotu.

Silikón

Ako veľmi nekomplikovaný a na údržbu nenáročný materiál sa silikón stále viac presadzuje v kuchyni. Obľúbeným je napríklad pri výrobe foriem na pečenie, pretože tieto sú flexibilné, koláče alebo chlieb sa z nich úplne bezproblémovo vyberajú a odpadá aj vymastenie formy. Okrem toho je silikón vhodný do umývačky riadu, mikrovlnnej rúry a je teplotne stály: Priamy presun z mrazničky do rúry nie je pre tento materiál žiadny problém.

Panvice s náterom

K najužitočnejším inováciám v kuchyni patria nepriľnavé nátery. Takéto panvice sa postarajú o to, že aj bez použitia tuku pri pečení a pečení v rúre v panviciach na to určených sa nič neprilepí. Kvalitu nepriľnavých náterov môžete, mimochodom, cítiť: Čím drsnejší povrch, tým lepšie. Pretože uložené tvrdé čiastočky robia povrch kvalitných panvíc odolnejšími proti mechanickej záťaži.

Jedlá z rúry a viac: Recepty ako za čias starých mám

Zapekané mleté mäso s kalerábom

Suroviny:

  • soľ
  • 600 g zeleru
  • 1 kg kalerábu
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 700 g nemastného hovädzieho mletého mäsa
  • korenie
  • 2 polievkové lyžice oregana
  • 4 vajíčka (veľkosť M)
  • 500 ml mlieka
  • muškátový oriešok
  • 200 g strúhaného syra
Príprava: 20 min. | Pečenie: cca 30 minút | 580 kcal na jednu porciu | Na 1 veľkú zapekaciu formu
1. Vo veľkom hrnci uvaríme vodu, do ktorej sme pridali soľ. Zeler a kaleráb ošúpeme a nakrájame na cca 1/2 cm hrubé plátky. Plátky zeleniny blanšírujeme vo vriacej osolenej vode 2 – 3 minúty, potom precedíme.

2. Rúru prehrejeme na 180 °C. V panvici zohrejeme olej a mleté mäso opečieme. Poriadne osolíme a okoreníme a primiešame oregano. Vyšľaháme vajíčka s mliekom, soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.

3. Plátky zeleniny spolu s opečeným mletým mäsom a 150 g strúhaného syra striedavo ukladáme do formy. Posledná vrstva bude zeleninová, zalejeme to vajíčkovou zmesou a posypeme zvyšným syrom. Nákyp pečieme v predhriatej rúre (v strede, pri cirkulácii tepla pri 160 °C) asi 30 minút.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Pečené zemiaky v hlinenom hrnci

Suroviny:

  • 1,5 kg zemiakov, stredne veľkých, varný typ A
Čas prípravy: cca 1 hodinu
1. Rozohrejte rúru na 230 °C (s cirkuláciou tepla).

2. Zemiaky dôkladne umyte a ešte vlhké ich dajte do hrnca na zemiaky.

3. Hrniec prikryte a postavte ho na mriežku v rúre.

Tip: Strčte do zemiakov nôž, aby ste zistili, či sú hotové.
Gratinované zemiaky

Suroviny:

  • 40 g masla
  • 800 g múčnatých zemiakov
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • muškátový oriešok
  • 200 g smotany
  • 200 ml mlieka
Príprava: 30 minút | Pečenie: cca 50 minút | 370 kcal na jednu porciu | Na 1 malú zapekaciu formu
1. Rúru predhrejeme na 200 °C (pri cirkulácii tepla 180 °C). Formu vymastíme trochou masla. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a navrstvíme do formy. Každú vrstvu ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

2. Zmiešame smotanu a mlieko a nalejeme rovnomerne na zemiaky. Zvyšné kúsky masla uložíme navrch. Zemiaky pečieme v horúcej rúre (stred) cca 30 minút. Keď smotanová zmes začne stúpať hore, zatlačíme jemne zemiaky s obracačkou, aby sa všetky zemiaky dusili v omáčke. Pečieme ďalších 20 minút.

3. Aby sme videli, či sú gratinované zemiaky hotové, strčíme do stredu ostrý nôž. Keď to ide ľahko a zemiaky sú mäkké, vyberieme ich z rúry. Pred servírovaním necháme prikryté alobalom oddychovať cca 10 minút. Gratinované zemiaky ostrým nožom rozdelíme na štyri časti, vyberieme obracačkou a dáme na tanier.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Kura v paradajkovo-olivovej omáčke

Suroviny:

  • 700 g kuracích pŕs
  • 400 g cherry paradajok
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 vetvičky tymianu
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • soľ
  • korenie
  • 1 l suchého bieleho vína alebo kuracieho vývaru
  • ½ zväzku petržlenovej vňate
  • 2 polievkové lyžice zelených olív
Pre 4 osoby | Čas prípravy: 30 minút | 265 kcal na jednu porciu
1. Kuracie mäso umyjeme v studenej vode, osušíme a nakrájame na prúžky. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovicu. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme najemno. Tymian umyjeme, osušíme a odtrhneme lístky.

2. Maslo a olej zohrejeme na veľkej panvici. Kuracie kúsky postupne v troch porciách na silnom plameni opečieme, kým nie je rovnomerne svetlohnedné. Osolíme, okoreníme, vyberieme z panvice a udržujeme prikryté v teple.

3. Paradajky, cibuľu, cesnak a tymian dáme do tuku na pečenie a opekáme asi dve minúty, miešame. Prilejeme víno alebo vývar a necháme odokryté 2 – 3 minúty variť.

4. Lístky petržlenovej vňate umyjeme, vysušíme a nakrájame najemno, zmiešame s olivami, paradajkami a kuracími kúskami. Paradajkovú omáčku dochutíme a podávame. K tomu sa hodí chlieb a rukolový šalát.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Kuchynskí pomocníci pre jedlá z rúry

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
Žiaľ už vypredané
  • Lis na cesnak
Rýchle a jednoduché lisovanie: strúčik v šupke stačí vložiť do lisu a stlačiť – šupka zostane v lise
7,99
Žiaľ už vypredané
Žiaľ už vypredané
  • Dosky na krájanie, 2 ks
12,99
7,00
€/ks 3,50

Správna príprava špargle

Je obdobie špargle a všade naokolo sú chutné biele a zelené prútiky. Ale ako sa táto regionálna zelenina vlastne správne pripravuje? Aký je rozdiel medzi bielou a zelenou špargľou? Užitočné tipy a triky na prípravu špargle.

Správne ošúpanie špargle

Po tom, ako špargľu poriadne umyjeme, prichádza na rad dobrý nôž na šúpanie špargle alebo v prípade núdze nôž na čistenie zemiakov. Nemali by ste používať normálny kuchynský nôž, pretože pri ňom vzniká príliš veľa odpadu. Špičky špargle sú na špargli to najjemnejšie a nesmú sa šúpať. Keďže konce špargle sú často trochu zhrubnuté a chutia drevnato, mali by sme ich v šírke asi 0,5 – 2 cm odrezať.

Pri šúpani si jemne chytíme špargľu do ruky hlavičkou smerom k zápästiu. Nôž na šúpanie špargle najlepšie umiestnime pod špičkou špargle a šúpeme smerom dole od ruky. Pritom ju stále otáčame.

Zelenú špargľu netreba úplne celú ošúpať, lebo šupka je pri nej tenšia a mäkšia ako pri bielej špargli. Väčšinou stačí ošúpať spodnú tretinu špargle a odrezať suché konce.

Správne varenie špargle

Podľa obľúbenosti existuje veľa rôznych spôsobov varenia špargle. Najbežnejším je jednoduché dusenie vo vode so soľou. Keď pridáte štipku cukru, môže zjemniť prípadnú horkosť, kúsok masla poslúži ako zvýrazňovač chuti. Rovnako obľúbeným je varenie špargle vo vývare, pričom sa však ničí prirodzená aróma špargle. Keď si želáte cítiť silnú chuť špargle, odporúča sa podusiť vo vode s ošúpanou špargľou aj odrezané konce.

Podľa hrúbky špargle by sa nemala variť dlhšie ako 20 minút, aby nebola príliš mäkká. Pri hrncoch na špargľu, v ktorých špargľa stojí, sa používa menej vody. Vo vode je len spodná tretina špargle, zvyšok sa dusí pod pokrývkou. Čas varenia je kratší a trvá približne 15 minút, kým je uvarená na zhryz. Keď sa dá špargľa pri vyberaní zľahka ohnúť a nezlomí sa, vtedy je správne uvarená.

Kuchynskí pomocníci pre jedlá zo špargle

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Univerzálna škrabka
Protišmykový povrch Soft Touch
4,99
4,00
Žiaľ už vypredané
  • Súprava kuchynských nožov
Kónicky brúsené čepele z tvrdenej čepeľovej ocele s nepriľnavou povrchovou úpravou
6,00
€/ks 2,00
Žiaľ už vypredané
  • Univerzálne kuchynské kliešte
Na ľahké uchopenie a otáčanie – z kvalitnej ušľachtilej ocele 18/10 so žiaruvzdornými plastovými pracovnými časťami
5,99
4,99
Žiaľ už vypredané
Viacvrstvové sendvičové dno optimálne udržiava teplo
29,95
od21,95