Trendy v bývaní na rok 2019

Od námorníckeho štýlu cez natural living až po škandinávsky bytový dizajn – trendy v bývaní na rok 2019 sú rôznorodé a spolu s nádhernými farbami, množstvom prirodzenosti a netradičnými akcentmi prepožičajú čaro každému domovu. Predstavujeme trendy v bývaní tohto roku, prezradíme tipy na dekorácie od expertov na bývanie a vysvetlíme, čo treba vedieť o materiáloch a štýloch.
Veľa zábavy pri objavovaní!

Námornícky štýl: Túžba po mori

Zariaďovanie a dekorovanie v námorníckom štýle znamená vniesť pocit pláže a mora medzi vlastné štyri steny. Tento štýl je svetlý a prívetivý s nádychom vintage a šíri letnú atmosféru pobrežia Frízska, Hamptonu alebo Bretónska. Ukážeme Vám, ako si môžete tento štýl preniesť domov.

Farby

Námornícke odtiene modrej pôsobia harmonizujúco a dajú sa spolu veľmi dobre kombinovať. Ich upokojujúce pôsobenie sa dostaví už pri použití doplnkov v námorníckom štýle. K námorníckej palete farieb sa, samozrejme, hodia prírodné odtiene ako biela, sivá, piesková a svetložltá, ktoré zdokonalia severský pobrežný vzhľad a postarajú sa o pocit leta.

Materiály

Nábytok z masívneho dreva a košikárskeho pletiva sú pekným doplnením námorníckych odtieňov. Medzi vlastnoručne pozbieranými mušľami, pieskom, kameňmi a priplavenými drievkami sa dobre vyníma zafarbené lesknúce sa sklo v modrých a zelených odtieňoch, pripomínajúce more. Bavlna, ľan a juta zdôrazňujú prírodný vzhľad ako v dome na pláži.

Styling

Na vytvorenie námorníckych akcentov existuje veľa možností, ktoré sa dajú jednoducho uskutočniť. Prúžky na textíliách a nábytku – od klasických po moderné – alebo aj v akvarelovom vzhľade sa postarajú o typickú morskú atmosféru. S motívmi, ako sú kotvy, ryby, hviezdice a, samozrejme, lode a člny sa ako úderom blesku zmení štýl zariadenia na námornícky.

Textílie a bytové doplnky pre námornícku atmosféru

 
 
 
 
Čoskoro opäť v predaji
Žiaľ už vypredané
  • Džersejové napínacie prestieradlo, štandardná veľkosť
Elastická pletenina – mäkké a poddajné
10,99
9,00

Urob si sám: vlastnoručne vyrobené námornícke dekorácie

Ako sa dá len v niekoľkých krokoch z pár jednoduchých doplnkov vyčarovať námornícka dekoratívna pastva pre oči? S našimi návodmi na ručne robené dekorácie Vám ukážeme, ako môžete Vášmu domovu nekomplikovane a rýchlo prepožičať námornícky šarm.

Veľa zábavy pri dekorovaní!
Karafa s mušličkami a drievkami

Takto vyčarujete z karafy a zopár plážových doplnkov námornícky dekoračný prvok

Potrebujete:
- prázdnu čistú karafu
- dekoračný piesok
- mušle, hviezdice a/alebo priplavené drievka
- podľa vkusu sisalovú stuhu
- podľa vkusu sušenú morskú trávu

Karafu naplňte približne do jednej štvrtiny dekoračným pieskom. Ak chcete, môžete na piesok rôzne poukladať trochu morskej trávy, takisto mušle, hviezdice a priplavené drievka. Malý tip: Nevložte do karafy príliš veľa dekoračných prvkov. Menej je pritom častejšie viac. Nakoniec môžete úzku časť krku karafy obtočiť párkrát sisalovou stuhou.

A námornícka karafa s mušľami a drievkami je hotová!
Vínové poháre so svietnikmi

Takto vyčarujete z vínových pohárov, svietnikov a plážových doplnkov námornícku dekoráciu na stôl

Potrebujete:
- viac prázdnych čistých vínových pohárov
- dekoračný piesok
- svietniky
- podľa vkusu mušle, hviezdice, priplavené drievka

Vínové poháre naplňte do polovice dekoračným pieskom a potom svietniky umiestnite do stredu piesku. Bodkou môže byť usporiadanie ďalšieho dekoračného piesku, mušlí, hviezdic, ako aj priplavených drievok na stôl okolo pohárov.

A námornícka dekorácia na stôl je hotová!
Svietnik ako námornícka dekoračná lampa

Takto vyčarujete zo svietnika spolu s niekoľkými plážovými doplnkami námornícku dekoračnú lampu

Potrebujete:
- svietnik alebo lampu na olej
- dekoračný piesok
- mušle, hviezdice a/alebo príplavové drievka
- podľa vkusu lepiacu pištoľ
- podľa vkusu sisalovú stuhu

Svietnik naplňte približne do jednej štvrtiny dekoračným pieskom. Teraz môžete na piesok rôzne poukladať mušle, hviezdice a príplavové drievka. Malý tip: Nenaplňte svietnik príliš veľkým množstvom dekoračných prvkov. Ak chcete, môžete dekoračnú lampu vo výške vrstvy piesku niekoľkokrát obmotať sisalovou stuhou a upevniť ju lepiacou pištoľou.

A námornícka dekoračná lampa je hotová!
Veslo vo vzhľade shabby-chic

Takto zo starého dreveného vesla vytvoríte námornícky dekoračný prvok vo vzhľade shabby-chic

Potrebujete:
- drevené veslo
- bielu a čiernu akrylovú farbu
- štetec
- šablóny písmen
- brúsny papier

Veslo vybrúsime brúsnym papierom a následne v dvoch krokoch natrieme farbou. Po poslednom uschnutí opäť vybrúsime, aby sme dosiahli želaný „použitý vzhľad“. Podľa vkusu môžeme veslo pomocou šablón popísať.

© 2016 Angelina Wiemann
Plachetnica z priplavených drievok

Takto zmeníte kúsok drievka na námornícku dekoračnú plachetnicu

Potrebujete:
- drievko
- konár
- lepidlo na drevo
- nožnice
- zvyšky látok
- špagát
- elektrický skrutkovač
- klince
- kladivo
- ihlu
- maskovaciu pásku

Do stredu drievka navŕtate dieru, kam prilepíte konár. Z látky vystrihnite dve plachty, upevnite ich ihlou a niťou hore na stožiar a na konci drievka ukotvite dvoma klincami. Okolo stožiara nalepte kúsok maskovacej pásky a vystrihnite trojuholník.

© 2016 Angelina Wiemann

Zariaďovať a dekorovať v námorníckom štýle s Tchibo

 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Zrkadlové nálepky, 9 ks
Na steny, obkladačky, nábytok a dvere
7,99
Žiaľ už vypredané
  • Hrnčeky, 4 ks
Z kvalitného porcelánu
11,00
€/ks 2,75
Žiaľ už vypredané
  • Dekoračná miska
Z kvalitnej keramiky
6,99
4,99
Žiaľ už vypredané
  • Behúň
Kvalitná a odolná tkanina z čistej bavlny
29,95
24,00

TERAZ NA TCHIBO.SK

Štýl má prednosť!

Bývanie a móda

Natural Living: prírodné štýly bývania pre Váš byt

Čím digitálnejším je náš život, tým viac pociťujeme túžbu po niečom hmatateľnom. Keď sa celý deň zapodievame tabletmi a smartfónmi s hladkými obrazovkami, potrebujeme na vyváženie povrchy so štruktúrou, ktorá je na dotyk teplá. Prírodu si môžeme preniesť celkom jednoducho domov, napr. pomocou prírodných textílií, dreva, morskej trávy a s paletou prírodných farieb. Ukážeme Vám, na čo si pritom dať pozor a dáme Vám tipy na dekorácie pre viac prirodzenosti vo Vašich štyroch stenách.

Prirodzene príjemný: Nábytok z dreva

Prírodný materiál drevo je súčasťou každého trendu. Je to nadčasový spoločník, ktorého je možné použiť v každom štýle zariadenia. Drevený nábytok a dekorácie z dreva sú symbolom prírodného bývania, sú nekomplikované a starnú so cťou. Povrchy z dreva s otvorenými pórmi a ošetrené prírodným olejom okrem toho neutralizujú pachy, regulujú vlhkosť v miestnosti, sú antistatické a antibakteriálne.

1. Farby

Svetlé drevo a farebná paleta v jemných sivých a pieskových odtieňoch prepožičiavajú zariadeniu pokojný, uvoľnený vzhľad. Aby nepôsobili príliš jednotne, pomôžu akcenty napr. v modrej alebo bielej farbe.

2. Štruktúry

Čím zdržanlivejšie sú farby, tým uvoľnenejšie by mali byť povrchy. Posteľná bielizeň s tkanou štruktúrou, keramika s drážkami alebo podložky z prírodného pletiva nielenže dobre vyzerajú, ale sú aj príjemné na dotyk.

3. Tvary

Jednoduché tvary z prírodných materiálov, funkčné a zredukované na to najpodstatnejšie vyčarujú z každého príbytku prírodnú krásu. Organické tvary sa postarajú o príjemnú haptiku.

4. Kombinácie

Drevený nábytok a dekorácie z bambusu, agátu, vodného hyacintu, ako aj bytové textílie z bavlny je možné vďaka ich prírodným tónom skvele kombinovať.

Exotické materiály

Bambus

Bambus je veľmi dôležitá alternatíva k bežným masívnym drevám. Je tvrdší ako dub, zároveň veľmi ľahký a elastický. Okrem toho patrí bambus k najrýchlejšie rastúcim rastlinám sveta a tým je voči ostatným stromom, ktoré potrebujú dlhší čas, kým dosiahnu výšku potrebnú na rúbanie, vo výhode. Využívanie bambusu je z ekologického hľadiska zmysluplné a chráni dažďové pralesy.

Vodný hyacint

Vodný hyacint je rýchlo obnoviteľná surovina, a preto nepoškodzuje životné prostredie. Elementy s jemným leskom z prírodného hyacintu možno perfektne kombinovať s keramikou alebo bambusom. Keďže jeho použitie predstavuje zodpovedné zaobchádzanie s našimi zdrojmi, je čoraz obľúbenejšou surovinou na výrobu prestierania, podložiek a košíkov.

Agátové drevo

Prírodné drevo, ako agátové drevo, sa hodí ku každému štýlu zariadenia. Keďže agátové drevo je veľmi robustné a odolné proti poveternostným podmienkam a môže byť používané aj bez impregnácie, výborne sa hodí aj do vonkajšieho prostredia. Jeho dlhovekosť inšpiruje dizajnérov k výrobe nadčasovo pekného nábytku. Jeho teplá farba a osobitá textúra robia z každého kúsku unikát a nábytku dodá luxusný nádych.

Textílie z prírodných vlákien

Biobavlna

Čím náročnejší je bežný deň, tým dôležitejší je relax po ňom. Biobavlna v jemnom, husto pletenom perkále a materiáli Renforcé je príjemne mäkká a ľahká a postará sa o príjemný spánok. A vďaka kvetinovým vzorom na textíliách v jemných farbách si okrem toho môžete preniesť kúsok prírody aj k Vám domov.

Pletená juta

Juta sa pestuje bez hnojív a prostriedkov na ochranu rastlín a je úplne biologicky odbúrateľná. Jutové vlákna sa dajú dobre nafarbiť, ale používajú sa často prírodné, pretože tieto sa pekne zlato-hodvábne lesknú. Preto sa výborne kombinuje s teplými drevenými tónmi a sviežou zelenou izbových rastlín.

Tipy na dekorácie od Angeliny Wiemann, zo stránky freudentanz-shop.de

Ako úplne jednoducho prenesiem niečo prírodné ku mne domov a hodí sa to ku každému ročnému obdobiu? Tu nájdete inšpiráciu pre jar, leto, jeseň aj zimu. Obsah pochádza z knihy „Prirodzene dekoratívne“ od Angeliny Wiemann. Veľa zábavy pri tvorení!
1. Jar

Kvitnúci svietnik

Jednotlivé kvietky dobre vyniknú v malých svietnikoch zo skla. Svieža zelená rastlina, ako je kalina, napríklad nevyzerá dobre len v kyticiach, ale aj sólo. Môžete ju zavesiť do svietnikov na schodisko hneď za dvere domu a vyčaríte ňou hosťom úsmev na tvári.

Potrebujete: čerstvé kvety, napr. kaliny, svietnik na zavesenie, pevnú šnúru
2. Leto

Svietnik a váza s drievkami

Na svietnik potrebujete: tenké konáriky, záhradné nožnice, balíkovú šnúru, pohár zo skla, sviečku

A takto sa to robí: Odmerajte výšku pohára a odstrihnete záhradnými nožnicami konáriky na dĺžku, trochu vyššiu, ako je pohár. Upevnite konáre okolo pohára so šnúrou tak, aby bol dookola pokrytý. Položte pohár na konáriky, konce šnúry pevne zviažte a párkrát obviažte okolo pohára.

Na vázu potrebujete: vyplavené drievka, malú sklenenú fľašu, trávu

A takto sa to robí: Postavte fľašu s vodou spolu s kvetmi hortenzie do stredu veľkej sklenenej nádoby. Okolo postavte čo najviac drievok a dozdobte trávou.
3. Jeseň

Košík s jablkami a konár so šípkami

Dekorácia nemusí byť vždy len náročná a drahá. Jablká v starom drôtenom košíku sú jednoduchou, ale prekrásnou dekoráciou. Konár so šípkami vyzerá v jednoduchej váze očarujúco.

Tip: Rada aranžujem prírodné materiály na nezvyčajné miesta. Hlavne na jeseň je na to veľa možností. U nás sú často na výslní gaštanové listy. K rustikálnemu stolu to vyzerá jednoducho perfektne a sú dostatočne veľké, aby vykúkali spoza tanierov.
4. Zima

Veniec z jedličky

Potrebujete: slamený korpus, konáriky jedličky, drôt na kvety, záhradné nožnice.

Takto sa to robí: Odstrihnite konáriky jedličky na asi 15 cm kúsky. Vezmite viac kusov naraz, zviažte ich do kytice a pripevnite drôtom na slamený korpus. Pokračujte takto ďalej, kým nebude veniec pekne košatý. Dávajte pozor, aby každý nový konár prekryl prútik a drôt predchádzajúceho, aby neskôr nepresvital korpus.

Tip: Veniec vyzerá dobre nielen na stole, ale s peknou šnúrkou ho možno zavesiť aj na dvere alebo zrkadlo.

Bývanie v škandinávskom štýle

Škandinávsky dizajn nábytku je ovplyvnený severskou krajinou bohatou na lesy. Úzka spojitosť Škandinávcov s prírodou sa odráža aj v ich zariadení bytov. Čisté, puristické tvary spolu s prírodnými materiálmi a jemnými farbami. Dáme Vám tipy a predstavíme bytové doplnky v škandinávskom štýle.

Zariaďovanie v škandinávskom štýle: naše tipy na bývanie

Výber prírodných materiálov

Škandinávci milujú prírodu – preto v centre pozornosti stoja materiály ako drevo, bavlna, ľan alebo aj meď. Pôsobia teplo a postarajú sa o prirodzenú sviežosť. Tiež typické: grafické vzory a prírodné farby ako biela, okrová alebo sivá.

Kreatívne dekorácie

Pri dekoráciách v škandinávskom štýle platí motto „Menej je viac“. Láskyplné aranžmány sa postarajú o príjemnú atmosféru. Kombinujte sviečky, vázy, flakóny z parfumov a vankúše a vytvorte si vlastný svet, kde sa budete cítiť príjemne!

Vytvorte ostrovček svetla

Svetlo má v kultúre bývania u Škandinávcov veľkú hodnotu, pretože zimy na severe sú dlhé. Vytvorte s rôznymi zdrojmi svetla všade malé ostrovčeky svetla – postarajú sa o útulnosť.