Príručka pre domácich majstrov

Zavesenie políc, maľovanie, tapetovanie a spol. – také ťažké to predsa nemôže byť, alebo áno? Správne! So správnym náradím a niekoľkými praktickými tipmi budete čoskoro tĺcť kladivom a vŕtať ako skutočný domáci majster. A uvidíte, že bez strachu zo zlyhania Vás bude majstrovanie baviť.

S týmito tipmi a trikmi sa stanete domácim majstrom

So správnym vybavením si môžete trúfnuť na rôzne výzvy. Tĺcť kladivom, vŕtať, tapetovať – toto všetko nie je so zopár tipmi vôbec ťažké.

1. Vŕtanie dier do steny

Vŕtanie patrí k najčastejším úlohám domáceho majstra. Ale žiaden strach: S vhodnou vŕtačkou ide práca ľahko od ruky. Pri sadrobetóne alebo pórobetóne Vám stačí bežná aku vŕtačka. Pri tvrdších materiáloch, ako prírodný kameň alebo tehla, sa používa príklepová vŕtačka. Mimochodom: Keď nepoznáte presne stavbu steny, urobte skúšku poklepaním po nej. Čím je zvuk tlmenejší, tým je stena masívnejšia.

Potom vyberte správny nadstavec na vŕtanie. Keď máte pochybnosti, použite vždy ten menší. Pretože diery sa dajú ľahko zväčšiť, ale len ťažko opäť zmenšiť. Aby ste zistili správnu hĺbku diery na vŕtanie, orientujte sa podľa skrutky, resp. príchytky: Odmerajte dĺžku a označte si ju na vŕtačke napríklad s pomocou farebnej lepiacej pásky.

2. Zaslepenie dier v stene po vŕtaní

Kde sa vŕta, je potrebné aj neželané alebo nepodarené diery po vŕtaní znovu zaslepiť. To sa dá úplne jednoducho s opravnou pastou: Tlačíte pastu do diery dovtedy, kým nie je úplne zaslepená a nevyteká von. Následne túto pastu rovnomerne rozdeľte so špachtľou okolo vyvŕtanej diery. Keď je hmota po niekoľkých minútach vytvrdnutá, vyrovnajte nerovnosti s jemnejším brúsnym papierom – a je to!

Keď však dieru nechcete úplne odstrániť, len zmenšiť, máte ešte inú možnosť: Rúno na opravy dier. Sú to malé kúsky textílie, ktoré obsahujú špeciálnu maltu. Rúno navlhčite trochou vody a jednoducho ho obtočíte okolo príchytky, kým táto nebude mať správnu veľkosť diery.

3. Zatĺkanie klincov do steny

Na správne zatĺkanie klincov do steny je najlepšie použiť ťažké kladivo s hmotnosťou asi 300 až 600 gramov. Pretože týmto spôsobom zatĺkate efektívne bez toho, aby ste museli použiť veľa sily. Stabilný oceľový klinec sa udieraním neohne tak rýchlo.

Podržte klinec najskôr pevne pod jeho hlavičkou a niekoľkými údermi ho zatlčte tak hlboko, kým nebude sám držať. Potom môžete udierať silnejšie. Udierať by ste pritom mali zľahka smerom z lakťa. Tip: Na začiatku držte klinec so štipcom alebo prevŕtaným kúskom lepenky. Tak zabránite povestnému „úderu po prstoch“.

4. Zavesenie obrazov rovno

V miestnosti priťahujú pohľady obrazy, resp. celé galérie obrazov. Na to, aby vynikli, musia byť správne umiestnené a zoradené: Keď chcete zavesiť viaceré obrazy, položte ich najskôr na skúšku na zem. Aby ste docielili symetrický a harmonický výsledok, nezabudnite pri tom myslieť na línie, ako sú hrany dverí a okien.

Keď ste sa rozhodli pre nejaké usporiadanie, odmerajte vzdialenosti medzi obrazmi a tieto potom preneste na stenu. Vodováha s líniovým laserom je pri tom veľmi užitočná. Potom zatlčte klince do steny pozdĺž Vašich čiar a obrazy na ne zaveste. Dôležité: Veľké ťažké obrazy si v každom prípade vyžadujú dva závesné body.

5. Správne zavesenie políc

Pred tým, ako zavesíte policu na stenu, preskúšajte najprv ich stavbu. Pretože pórovité alebo pieskovité miesta v stene neponúkajú dostatočnú stabilitu pre naložené policové dosky. Ak ste sa rozhodli pre vhodné miesto, musíte si najprv odmerať vzdialenosti upínacích zariadení na polici. Následne určíte výšku, na ktorú má byť polica umiestnená, a prenesiete odmerané vzdialenosti na stenu.

Následne vyvŕtate vhodné diery, očistíte ich od prachu z vŕtania a osadíte príchytky. Potom policu upevníte vhodnými skrutkami. Tip: Keď na ňu chcete ukladať ťažké predmety ako knihy, použite veľa oporných nosníkov. Ani pri veľmi stabilných policiach z masívneho dreva sa neodporúčajú vzdialenosti väčšie ako sedemdesiat centimetrov.

6. Odstránenie starých tapiet

So zmenou tapiet môžete veľmi ovplyvniť celé vyžarovanie miestnosti. Strhávanie starej tapety je však skôr neobľúbená činnosť. No prácu si značne uľahčíte, keď tapetu nebudete strhávať za sucha, ale najskôr ju navlhčíte tekutinou, aby sa rozpustilo lepidlo.

Na to použite buď špeciálne rozpúšťadlo na tapety, alebo zmiešajte teplú vodu s trochou prostriedku na riad. Tekutinu potom naneste so širokým maliarskym štetcom na stenu a nechajte ju dobre pôsobiť. Pri veľmi hrubých tapetách alebo viacerých vrstvách tapiet na sebe ich najskôr ostnatým valčekom predierujte. Aby ste naraz strhli čo najväčšiu plochu, postupujte takto: Najskôr odlepte jeden pás tapety na spodnom rohu a pokúste sa odtrhnúť čo možno najväčší pás smerom hore.

7. Správne tapetovanie

Aby nová tapeta dobre držala na stene, musíte stenu zbaviť nielen starej tapety, ale je potrebné ju aj vyčistiť a vyhladiť: Prekontrolujte steny, či nie sú znečistené, a v prípade potreby ich očistite. Nerovnosti a diery v stene vylepšíte tmelom. Aby ste pracovali čisto, oblepte susediaci strop a podlahu krepovou páskou.

Potom odmerajte výšku steny a preneste rozmer plus päť centimetrov presah na rolku tapety. Následne na určenom mieste tapetu prehnite a pozdĺž tohto záhybu ju odstrihnite dorovna. Najjednoduchšie sa pracuje s robustnými vlísovými tapetami: Pri nich najskôr nanesiete špeciálne lepidlo na stenu a tapetu v pásoch nalepujete. Pri iných druhoch tapiet je naproti tomu potrebné najskôr naniesť lepidlo na tapetu a nechať ho vsiaknuť.

Špeciál: Viete aj maľovať

Potrebujete opäť trochu farby do Vašich štyroch stien? Tak siahnite po štetci a začnite! Pretože maľovanie je jednoduché a zábavné. S týmito tipmi sa stanete profesionálnym maliarom.

1. Správna príprava

Štetec alebo valček?
Spravidla potrebujete oboje. Pretože pri väčších plochách potrebujete valček, aby ste mohli farbu pekne rovnomerne naniesť. Naproti tomu sa so štetcom dostanete do rohov a zárezov. Štetec sa viac hodí aj na vymaľovanie menších plôch a na ťahanie jemných čiar.

Základný náter
Aby farba dobre a dlho kryla, mali by ste stenu pred samotným náterom ošetriť základným náterom. Hlavne steny so sadrovou omietkou alebo z dosiek z mäkkých vlákien absorbujú bez základného náteru veľa farby. Aby ste tomu zabránili, môžete stenu predmaľovať maliarskym základom alebo veľmi zriedenou krycou farbou. Nepekné škvrny od hrdze alebo vody prekryjete najlepšie špeciálnou izolačnou farbou alebo farbou na krytie fľakov.

Prikrytie podlahy
Aby ste zabránili farebným fŕkancom na podlahe, položte na zem najlepšie čo najväčšiu plachtu. Aby sa nekĺzala, mali by ste ju dobre pripevniť krepovou páskou. Takisto by ste mali prikryť všetky zásuvky, vypínače, ako aj rámy dverí a okien.

2. Na toto by ste mali dbať pri maľovaní

Začnite maľovať najskôr v rohoch, a to od okien. Potom namaľujte strop a až potom steny. Tieto maľujte najprv v pozdĺžnom smere, potom priečne a potom opäť v pozdĺžnom smere. Pretože takýmto spôsobom sa farba optimálne rozloží.

Okrem toho dbajte pri maľovaní na rovnomerné pohyby, pri ktorých vždy rovnako tlačte. Aby ste zabránili nepekným hranám, použite mokrú techniku natierania. Pri nej maľujete čerstvou farbou do ešte neuschnutej farby. Každá plocha by mala byť namaľovaná na jeden náter bez prestávky.

3. Po maľovaní je potrebné vyčistiť štetec

Štetce Vám vydržia dlho, pokiaľ ich po každom použití dôkladne vyčistíte. A to sa dá úplne ľahko: Najprv zotrite prebytočnú farbu na noviny. Vo vode rozpustné farby potom môžete vymyť čistou vodou a v prípade potreby s bežným mydlom.

Špeciál: Tetovanie na stenu

Tetovanie na stenu je skvelá možnosť skrášliť Váš domov. Existujú obrázky s nápismi, samostatné motívy alebo dokonca celé fototapety. Vaša kuchyňa napríklad získa s dekoračnými ornamentami v tvare byliniek mediteránsky nádych a obľúbené heslo na stene v obývačke pritiahne pohľady – Vašej kreativite sa medze nekladú.

Veľmi praktické je tetovanie na stenu hlavne v detskej izbe. Pretože záľuby tých najmenších sa veľmi rýchlo menia. A s tetovačkou na stenu môžete napríklad bez problémov splniť želanie o práve obľúbenom akčnom hrdinovi. Ak sa Vášmu dieťaťu motív neskôr nebude páčiť, odstránite ho raz-dva.

Chuť na viac „Urob si sám“? Teraz chýba už len dekorácia!

Steny sú čerstvo vytapetované a všetky police visia bezpečne na stene. Teraz chýba už len vhodná dekorácia. A aj tú si môžete urobiť raz-dva sami. Chcete inšpiráciu? Potom si pozrite naše „Urob si sám“ – tipy na majstrovanie, štrikovanie a šitie.
Dozvedieť sa viac

Na tchibo.sk

Jednoducho "Urob si sám" so správnym náradím - teraz na Tchibo.sk.

Do kategórie