Takto sa perfektná mokka káva podarí
Turecká mokka je najstarší známy spôsob prípravy kávy. Charakteristická pre kávu mokka je kávová usadenina, ktorá sa nalieva spolu s kávou. Často sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou, klinčekmi alebo ružovou vodou.
Vysvetlíme krok za krokom, na čo dbať pri príprave dobrej mokka kávy.
Vysvetlíme krok za krokom, na čo dbať pri príprave dobrej mokka kávy.
Krok č. 1: Mokka – príprava
Aróma orientu
Originálne turecké kanvice na mokka kávu sa volajú ibrik alebo „cezve“. Vyrábajú sa prevažne ručne z medi a možno ich kúpiť v rôznych veľkostiach. Takýto ibrik sa najprv naplní vodou – cca 50 ml na šálku.
Vo svojej rodnej krajine sa mokka káva pije s cukrom, ktorý sa pridáva ihneď. Na jednu šálku pripadá asi jedna čajová lyžička cukru.
Vo svojej rodnej krajine sa mokka káva pije s cukrom, ktorý sa pridáva ihneď. Na jednu šálku pripadá asi jedna čajová lyžička cukru.
Krok č. 2: Mokka – správny stupeň zomletia
Jemná ako práškový cukor
Kedže pri mokka káve sa ohrieva zomletá káva spolu s vodou a aj sa spolu nalievajú, musí byť káva na mokka jemnučko zomletá tak, aby mala konzistenciu múky alebo práškového cukru.
Krok č. 3: Mokka – množstvo kávy
Jemná ako práškový cukor
Na jednu šálku mokka kávy dajte do kanvice jednu plnú čajovú lyžičku jemne zomletej kávy.
Vedeli ste?
V mnohých krajinách sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou alebo klinčekmi. Ak to chcete vyskúšať, pridajte jemne zomleté korenie spolu so zomletou kávou do ibriku.
Vedeli ste?
V mnohých krajinách sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou alebo klinčekmi. Ak to chcete vyskúšať, pridajte jemne zomleté korenie spolu so zomletou kávou do ibriku.
Krok č. 4: Mokka – príprava
S penou a kávovou usadeninou
Vodu v ibriku nechajte zovrieť a následne kanvicu zoberte zo sporáka. Až potom pridajte kávu a znovu na malom plameni nechajte zovrieť.
Keď káva začne peniť, vezmite ibrik zo sporáka a párkrát premiešajte. Potom postavte kanvicu znovu na sporák a nechajte kávu speniť. Dobrú tureckú mokka kávu spoznáte podľa toho, že v každej šálke je hustá pena. Penu môžete po prvom zovretí kávy odobrať a rozdeliť do šálok.
Vedeli ste?
Čím viac necháte mokku napeniť, tým hutnejšia bude káva a chuť bude intenzívnejšia.
Keď káva začne peniť, vezmite ibrik zo sporáka a párkrát premiešajte. Potom postavte kanvicu znovu na sporák a nechajte kávu speniť. Dobrú tureckú mokka kávu spoznáte podľa toho, že v každej šálke je hustá pena. Penu môžete po prvom zovretí kávy odobrať a rozdeliť do šálok.
Vedeli ste?
Čím viac necháte mokku napeniť, tým hutnejšia bude káva a chuť bude intenzívnejšia.