Používame súbory cookie, aby sme mohli naše webové stránky lepšie prispôsobiť Vašim potrebám. Používaním našich webových stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne. Viac informácií tu.
Schließen

Takto sa perfektná mokka káva podarí

Turecká mokka je najstarší známy spôsob prípravy kávy. Charakteristická pre kávu mokka je kávová usadenina, ktorá sa nalieva spolu s kávou. Často sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou, klinčekmi alebo ružovou vodou.

Vysvetlíme krok za krokom, na čo dbať pri príprave dobrej mokka kávy.
Krok č. 1: Mokka – príprava

Aróma orientu

Originálne turecké kanvice na mokka kávu sa volajú ibrik alebo „cezve“. Vyrábajú sa prevažne ručne z medi a možno ich kúpiť v rôznych veľkostiach. Takýto ibrik sa najprv naplní vodou – cca 50 ml na šálku.

Vo svojej rodnej krajine sa mokka káva pije s cukrom, ktorý sa pridáva ihneď. Na jednu šálku pripadá asi jedna čajová lyžička cukru.
Krok č. 2: Mokka – správny stupeň zomletia

Jemná ako práškový cukor

Kedže pri mokka káve sa ohrieva zomletá káva spolu s vodou a aj sa spolu nalievajú, musí byť káva na mokka jemnučko zomletá tak, aby mala konzistenciu múky alebo práškového cukru.
Krok č. 3: Mokka – množstvo kávy

Jemná ako práškový cukor

Na jednu šálku mokka kávy dajte do kanvice jednu plnú čajovú lyžičku jemne zomletej kávy.

Vedeli ste?
V mnohých krajinách sa mokka káva zjemňuje kardamómom, škoricou alebo klinčekmi. Ak to chcete vyskúšať, pridajte jemne zomleté korenie spolu so zomletou kávou do ibriku.
Krok č. 4: Mokka – príprava

S penou a kávovou usadeninou

Vodu v ibriku nechajte zovrieť a následne kanvicu zoberte zo sporáka. Až potom pridajte kávu a znovu na malom plameni nechajte zovrieť.

Keď káva začne peniť, vezmite ibrik zo sporáka a párkrát premiešajte. Potom postavte kanvicu znovu na sporák a nechajte kávu speniť. Dobrú tureckú mokka kávu spoznáte podľa toho, že v každej šálke je hustá pena. Penu môžete po prvom zovretí kávy odobrať a rozdeliť do šálok.

Vedeli ste?
Čím viac necháte mokku napeniť, tým hutnejšia bude káva a chuť bude intenzívnejšia.

Tieto kávy sa hodia na mokka kávu

    
Vyvážená a silná chuť, ako od profesionálneho baristu
Intenzita:56
10,49
€/kg 20,98
Náhľad
Intenzívne talianske espreso v osvedčenej kvalite značky Tchibo
Intenzita:66
9,69
€/kg 19,38
Náhľad
Elegantné talianske espreso v osvedčenej kvalite značky Tchibo
Intenzita:46
9,69
€/kg 19,38
Náhľad
  • Caffè Crema plná chuť – zrnková káva
Aromatický pôžitok plnej chuti s decentnými tónmi čokolády
Intenzita:46
9,69
€/kg 19,38
Náhľad