Takto sa perfektná káva z kávovaru na espresso podarí
Klasika v príprave kávy: Typický kávovar na espresso je kultová záležitosť a nesmie chýbať v žiadnej talianskej domácnosti.
V kávovari na espresso je vriaca voda tlačená zospodu cez espresso sitko - espresso sa zbiera v hornej nádržke. Kedže je tlak menší ako pri kávovare s držiakom filtra na kávu, netvorí sa skoro žiadna pena.
V kávovari na espresso je vriaca voda tlačená zospodu cez espresso sitko - espresso sa zbiera v hornej nádržke. Kedže je tlak menší ako pri kávovare s držiakom filtra na kávu, netvorí sa skoro žiadna pena.
Krok č. 1: Kávovar na espresso - príprava
Kávovar na espresso naplníme horúcou vodou
Predtým než postavíte kávovar na sporák, naplňte spodnú časť vodou až po spodný okraj pretlakového ventilu.
Tip: Aby ste kávovar na espresso predhriali, naplňte ho horúcou resp. teplou vodou a tým zabránite aj prehriatiu celej kanvice na sporáku - pretože tým by káva rýchlo zhorkla a mala by kovovú pachuť.
Tip: Aby ste kávovar na espresso predhriali, naplňte ho horúcou resp. teplou vodou a tým zabránite aj prehriatiu celej kanvice na sporáku - pretože tým by káva rýchlo zhorkla a mala by kovovú pachuť.
Krok č. 2: Kávovar na espresso - správny stupeň zomletia
Stredný stupeň zomletia kávy je perfektný
Káva na prípravu v kávovari na espresso sa melie trochu hrubšie ako pre pákový kávovar. Optimálny stupeň zomletia je medzi veľmi jemným práškom na espresso z pákového kávovaru a hrubým prachom na french press.
Krok č. 3: Kávovar na espresso - množstvo kávy
Koľko kávy je treba do kávovaru na espresso?
Určenie správneho množstva kávy je pri kávovare na espresso veľmi jednoduché: Naplňte toľko zomletej kávy do kovového filtra kým je úplne plný.
Kávu vo filtri zľahka zatlačte prstami, pričom tlačte len jemne a nepoužívate tamper.
Kávu vo filtri zľahka zatlačte prstami, pričom tlačte len jemne a nepoužívate tamper.
Krok č. 4: Kávovar na espresso - príprava
Všetko dobré prichádza zdola
Zaskrutkujte spodnú a vrchnú časť kávovaru a postavte ho na sporák. Sporák by mal byť nastavený na stredný ohrev, pretože prílišné teplo spáli kávu a má za následok horkú pachuť.
Pokiaľ sa voda varí, prechádza cez zomletú kávu - hotové espresso sa zbiera v hornej časti kanvice. Vezmite kanvicu zo sporáka pokiaľ ešte káva "chrčí".
Vedeli ste?
Neprepásnite správny moment, kedy je potrebné kanvicu vziať zo sporáka, pretože kávové arómy sa uvoľňujú hneď ako stúpa voda. Na konci procesu prípravy nasleduje horčina, ktorá pokazí pôžitok z kávy.
Pokiaľ sa voda varí, prechádza cez zomletú kávu - hotové espresso sa zbiera v hornej časti kanvice. Vezmite kanvicu zo sporáka pokiaľ ešte káva "chrčí".
Vedeli ste?
Neprepásnite správny moment, kedy je potrebné kanvicu vziať zo sporáka, pretože kávové arómy sa uvoľňujú hneď ako stúpa voda. Na konci procesu prípravy nasleduje horčina, ktorá pokazí pôžitok z kávy.