Takto sa perfektná káva z French Press podarí
French Press je kanvica s piestom a filtrom a už niekoľko storočí patrí k najobľúbenejším metódam prípravy kávy. French Press sa veľmi ľahko ovláda, nepotrebuje ani elektrinu, ani filtračný papier, a okrem toho sa ľahko čistí. Keďže piest nefiltruje kávové oleje ako filtračný papier, má káva z neho plnú chuť.
Takto správne pripravíte Vašu kávu s French Press:
Takto správne pripravíte Vašu kávu s French Press:
Krok č. 1: French Press – príprava
Kanvicu zohriať a priviesť vodu do varu
Pred tým, ako použijete French Press, je dobré kanvicu vypláchnuť horúcou vodou – tak zostane káva vo French Press dlhšie teplá.
Následne privediete vodu do varu a necháte chvíľu stáť. Optimálna teplota vody na zaliatie kávy je 95 stupňov Celzia. Plná aróma kávy Tchibo sa najlepšie uvoľní v čerstvej vode so stredným stupňom tvrdosti.
Následne privediete vodu do varu a necháte chvíľu stáť. Optimálna teplota vody na zaliatie kávy je 95 stupňov Celzia. Plná aróma kávy Tchibo sa najlepšie uvoľní v čerstvej vode so stredným stupňom tvrdosti.
Krok č. 2: French Press – správny stupeň zomletia
French Press má rád hrubšiu kávu
Káva z French Press má plnú chuť a plný tón. Aby sa všetky cenné látky kávy rovnomerne extrahovali, je dôležité hrubé zomletie. Ideálny stupeň zomletia je vtedy, keď má zomletá káva konzistenciu hrubej morskej soli.
Krok č. 3: French Press – množstvo kávy
Koľko kávy je potrebnej do French Press?
Náš tip: Použite cca 60 gramov zomletej kávy na 1 liter vody – to zodpovedá 8 – 9 plným lyžiaciam. Na jednu šálku s objemom 140 ml je potrebných cca 13 gramov zomletej kávy. Tak získa káva z French Pressu chuť a arómu.
Vedeli ste?
1 necelá lyžica kávového prášku zodpovedá 7 – 9 gramom
1 necelá čajová lyžička kávového prášku zodpovedá 3 – 4 gramom
Vedeli ste?
1 necelá lyžica kávového prášku zodpovedá 7 – 9 gramom
1 necelá čajová lyžička kávového prášku zodpovedá 3 – 4 gramom
Krok č. 4: French Press – príprava
Tlakom k chuti
Do kanvice dajte hrubo zomletú kávu a prilejte časť vody. Následne kávu pomiešajte lyžicou, až kým nevznikne zlato sfarbená pena.
Potom naplňte kanvicu vodou až po značku. Nechajte kávu vylúhovať podľa želanej intenzity 2 až 4 minúty a sem-tam jemne pomiešajte. Potom nasaďte vrchnák a piest pomaly tlačte dolu.
Potom naplňte kanvicu vodou až po značku. Nechajte kávu vylúhovať podľa želanej intenzity 2 až 4 minúty a sem-tam jemne pomiešajte. Potom nasaďte vrchnák a piest pomaly tlačte dolu.