Takto sa perfektná káva s ručným filtrom podarí

Klasický jednorazový filter zaznamenáva malý návrat, pretože táto metóda prípravy je rýchla, nekomplikovaná a pripomína staré časy, keď bolo mletie a varenie kávy ešte ručnou prácou. Vysvetlíme, ako táto príprava kávy s ručným filtrom funguje.
Krok č. 1: Ručný filter – príprava

Vložiť filter na kávu

Položte ručný filter na vhodnú kanvicu na kávu a do lievika umiestnite papierový filter. Aby ste zbavili papier jeho vlastnej pachute, nalejte trochu teplej vody do filtra tak, aby bol rovnomerne navlhčený.

Vedeli ste?
Kvalita vody veľmi ovplyvňuje chuť Vašej kávy. Čím je voda mäkšia, tým silnejšie sa prejavia kyseliny kávy, zatiaľ čo pri tvrdej vode sú ovocné kyseliny skôr neutralizované.

Najlepšiu arómu kávy dosiahnete v čerstvej vode so stredným stupňom tvrdosti.
Krok č. 2: Ručný filter – správny stupeň zomletia kávy

Jemná ako piesok

Kávové arómy sú uzavreté v každom jednom zrnku kávy. Až mletím zrniek sa tieto uvoľnia. Zrnitosť zomletia podstatne ovplyvňuje chuť. Keď je káva nesprávne zomletá, môže byť slabá a kyslá alebo, naopak, príliš silná a horká.

Na prípravu kávy v ručnom filtri by káva mala byť zomletá stredne jemne, približne s konzistenciou piesku.
Krok č. 3: Ručný filter – množstvo kávy

Koľko kávy je potrebnej do filtra?

Čím viac kávy na jednu šálku dáte do filtra, tým silnejšie káva chutí. Normálne množstvo kávy je 7 gramov, čo je približne správne množstvo na 125 ml stredne silnú kávu. Kto má radšej silnejšiu kávu alebo ju pije z hrnčeka, mal by použiť až 10 gramov (1,5 plnej lyžice) na šálku, resp. hrnček.

Vedeli ste?
Ešte ľahšie ako príprava kávy ručným filtrom je priamo v šálke. Jednoducho zalejete v šálke 2 čajové lyžičky kávy so 150 ml horúcej, nie vriacej vody, zamiešajte a nechajte chvíľu stáť. Hotovo!
Krok č. 4: Ručný filter – príprava

Krúživými pohybmi k plnej aróme

Do navlhčeného filtra dajte pomletú kávu a povrch zarovnajte. Zalejte ju trochou vody, asi 1 cm nad kávu. Nechajte kávu krátko napučať.

Po tom, ako voda pretečie, dolievajte pomaly zvyšok vody od stredu smerom von krúživými pohybmi. Nakoniec nalejte do stredu tenký prúd vody, aby ste vo filtri udržali hladinu vody.

Vedeli ste?
Zarovnaný povrch kávy vo filtri po zaliatí vodou je znakom toho, že obsah kávy sa rovnomerne extrahoval – stupeň zomletia bol perfektný a jemné čiastočky zomletej kávy sa rovnomerne navlhčili.

Prekvapkávaná káva

 
 
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
Lahodne voňavá káva
Intenzita:66
od3,49
€/kg 13,96
Žiaľ už vypredané