Ako nájsť správny matrac

Ako nájsť správny matrac

S naším Poradcom pre výber matraca si pre seba nájdete vhodný matrac – pre dobrý spánok prinášajúci zotavenie
Kto dobre spí, je fit, schopný podávať výkony a jednoducho sa lepšie cíti. Pri tom hrá výber matraca veľkú úlohu. Zistite, ako nájsť správny matrac zodpovedajúci Vašim potrebám.

Vhodná starostlivosť zabezpečí trvácnosť matraca

Kvalitné matrace niečo stoja – čo sa však pri mnohých nociach prinášajúcich zotavenie vyplatí. A pomocou niekoľkých trikov dosiahnete, že Vám Vaše matrace budú slúžiť mnoho rokov. Pretože životnosť matraca sa primeranou starostlivosťou rozhodujúcim spôsobom zvyšuje.
  • Obracajte svoj matrac: obracaním zabezpečíte, že matrac nebude jednostranne opotrebovaný. Dvakrát ročne by ste ho mali otočiť – a to nielen tak, aby sa vrchná strana zmenila na spodnú, ale obráťte aj strany, kde spočíva hlava a kde nohy. Pozor pri zónových matracoch: väčšina modelov je vyrobená symetricky a môže byť ľubovoľne otáčaná a prevracaná. Starostlivo si však preštudujte informácie o výrobku.
  • Vetrajte svoj matrac: v spánku človek stráca až 1,5 litra vlhkosti, predovšetkým potením. A táto sa zhromažďuje v matraci. Preto matrac príležitostne postavte a nechajte ho dobre vyvetrať. Tak predchádzate zápachu a vzniku plesní. Ale neumiestňujte ho na slnko alebo k vykurovaciemu telesu – materiál by sa tak mohol poškodiť.
  • Perte ochranný poťah: po nočnom potení zostávajú zvyšky soli – a aj inak sú matrace náchylné na škvrny. Preto je najlepšie už pri kúpe matraca dbať na to, aby bol jeho poťah odnímateľný, alebo kúpte samostatný ochranný poťah. Poťah by ste mali prať asi každé tri mesiace.
Náš tip: Separátny chránič matraca treba takisto prať každé tri mesiace.
Náš tip: Separátny chránič matraca treba takisto prať každé tri mesiace.

So správnym latkovým roštom ešte viac pohodlia

Pre trvalé pohodlie pri spánku je – rovnako ako kvalitný matrac – dôležitý aj latkový rošt, ktorý vyhovuje Vašim potrebám, ako aj vybranému matracu. Pretože poskytuje ďalšie odpruženie a podporuje cirkuláciu vzduchu.

Takto spoznáte kvalitný latkový rošt

Dobrý latkový rošt nie je tuhý, ale ohybný, a jemne ustupuje, keď sa spiaci človek pohybuje na matraci. Na tento účel sa spravidla používajú mierne zakrivené lamely. Je pravda, že väčší počet latiek zodpovedá aj vyššej kvalite. Pretože čím je rozloženie telesnej hmotnosti rovnomernejšie, tým sa zvyšuje pohodlie a trvanlivosť matraca. Najmä ak používate penový matrac, vzdialenosť medzi latkami by nemala byť väčšia ako asi štyri centimetre, inak sa v tlakových bodoch rýchlo poškodí. V závislosti od dĺžky roštu to obvykle predstavuje 25 až 30 latiek.

Ktorý model je pre Vás vhodný

Mimoriadne výhodné sú jednoduché rolovacie rošty, ktoré sa dajú použiť napríklad na futonové postele. Ak oceňujete všestrannú klasiku, siahnite po pružnom lamelovom rošte, ktorý je k dispozícii v jednoduchom vyhotovení, ako aj s nastaviteľnými časťami pod hlavou a v oblasti nôh. Môžete tak ľahko rošt prispôsobiť situácii a čítať si v posteli alebo si dať nohy do vyššej polohy. Nezabúdajte, že pružinové matrace neznášajú väčšie zalomenie, preto by sa nemali kombinovať s nastaviteľnými roštmi. Špeciálne rošty s tanierovými pružinami sú veľmi vhodné pre penové matrace a menej pre pružinové matrace.