Krojované outfity na Októberfest

Sud je narazený! Vitajte na Októberfeste

Rok po roku láka najväčšia ľudová slávnosť na svete, Októberfest, svojou sviatočnou náladou, krojovanou zábavou, pivom a odvážnymi jedlami. Oslavujú ho v Mníchove milióny ľudí z celého sveta. Ak by ste chceli byť súčasťou tohto špásu, dáme Vám tipy o všetkom okolo Októberfestu. Ukážeme Vám módne trendy vhodné na návštevu tohto podujatia a naservírujeme recepty na typické bavorské maškrty.

História Októberfestu

Milujem ťa – perníkové srdce

Na počesť kráľovského svadobného páru

Počiatky Októberfestu siahajú vyše 200 rokov do minulosti: V októbri r. 1810 si korunný princ Ludwig Bavorský zobral za manželku princeznú Theresu. Na počesť kráľovského svadobného páru usporiadali na voľnej ploche na okraji mesta konské dostihy. Podujatie sa vydarilo, a tak sa od nasledujúceho roka uskutočňuje na mieste, ktoré nazvali ako „Terezina lúka“. Dnes leží Terezina lúka, alebo jednoducho lúka („Wiesn“) uprostred mestskej časti Mníchova Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt.
Páriky v krojových outfitoch na Októberfeste

Od konských dostihov k ľudovému sviatku

Od začiatku 20. storočia sa Októberfest oslavuje už v septembri, aby si návštevníci mohli užiť krajšie počasie. Dávne konské dostihy sa časom zmenili na pestrý jarmok s vystavovateľmi a gastronómiou – až sa stali obrovskou ľudovou zábavou, akú poznáme dnes. Od r. 1950 každý rok slávnostne otvára Októberfest mníchovský primátor narazením suda s pivom, so známymi slovami: „Sud je narazený.“ ( „O’zapft is.“)

Náš poradca pre dirndl

Dirndl dnes existuje v nespočetnom množstve dizajnov, materiálov a strihov. Pri kúpe tohto odevu, vhodného na Októberfest, dbajte na nasledujúce: Je model dostatočne dlhý? Je materiál pevný? Vysvetlíme Vám, na čom pri kúpe dirndlu záleží.
Takto nájdete perfektný dirndl

Takto nájdete perfektný dirndl

Ktorý materiál je vhodný?
Keďže bol dirndl pôvodne pracovným odevom a tomu musela zodpovedať aj jeho odolnosť, aj dnes je tradičný dirndl vyrobený z bavlny alebo ľanového plátna. Ak by sa Vám viac páčil extravagantný, môžete siahnuť po modeli saténovom alebo s prvkami z tylu, no zvažujte: v šiatri sa to pri oslavovaní a hýrení môže rýchlo zvrhnúť a odnesie si to vzhľad Vášho dirndlu.

Otázka farby
Popri materiáli je to predovšetkým farba, čo ovplyvňuje vzhľad dirndlu. Kedysi bývalo toto oblečenie v nenápadných farbách, ako napr. tmavozelenej alebo modrej, dnes sa nosí aj v žiarivých, akou je červená alebo žiarivá ružová. Zástera mala farbu šiat vyzdvihovať alebo štýlovo dopĺňať. Tradične bývala jednofarebná, v 19. storočí ju zvyčajne zhotovovali z posteľnej bielizne.

V dirndli k vysnívanej postave
Dirndly sú tiež veľmi obľúbené preto, lebo svojej majiteľke vždy vykúzlia dobrú postavu. Vďaka špeciálnemu strihu vyzdvihnú horný objem, takže vytvoria prekrásny dekolt. Okrem toho vytvárajú osí driek a kašírované obliny. Pri dĺžke platí: Kým v minulosti siahal dirndl po kolená, dnes sú povolené aj v kratšej podobe.

Perfektný sprievodca pri výbere dirndlu

Ak ste pre seba našli dirndl, už Vám veľa nechýba k celkovému outfitu s pocitom Októberfestu. Poradíme Vám, čím Váš vzhľad doplniť.

Blúzka
Dirndlová blúzka je absolútne nevyhnutná. Svojím špeciálnym strihom vytvára očarujúce orámovanie dekoltu. S dlhými či krátkymi rukávmi, naberaná, s volánmi – nikdy nebude nudná. Tip: Ak si nechcete zadovážiť pravú blúzu k dirndlu, môžete na tento účel využiť blúzku z Vášho šatníka. Mnoho šiat sa predáva aj kompletne s blúzkou.

Kabátik
S kabátikom zladeným s dirndlom nielen módne vyzeráte, ale máte aj niečo teplejšie na večer alebo chladnejšie dni skorej jesene. Mimoriadne dobre sa k dirndlu hodia (krojové) pletené kabátiky s peknými ozdobami a v nenápadných farbách, napr. v tmavozelenej. Takzvaná domáca kazajka je tradičný doplnok k dirndlu a je príjemne hrejivá. Ako alternatíva môže poslúžiť pletený alebo filcový blejzer.

Podprsenka
Poskytuje oporu, dvíha a vykúzli skvelý objem pŕs: K dirndlu sa osvedčili tzv. „balconette“ modely, ktoré sa optimálne hodia pre hlboké výstrihy.
Doplnky k dirndlu
Perfektný sprievodca pri výbere dirndlu

Stylingové typy s pravými dirndlovými doplnkami

Výber dirndlu sa podaril, teraz ide o perfektný styling – žiada sa čosi gýčové, čosi kvalitné a pritom najmä tradičné.

Prirodzene je v centre pozornosti dych vyrážajúci dekolt, ktorý možno zdokonaliť doplnkami: odporúča sa tradičná retiazka s plesnivcom, klasický perlový náhrdelník alebo šnúrová retiazka či pre extravagantný look náhrdelník tesne obopínajúci krk.

Štýlová je charakteristická krojová šatka, drzo uviazaná okolo krku alebo len voľne prehodená cez plecia. Prirodzene, že šatka musí farebne ladiť s dirdnlom alebo s ním vytvárať farebný kontrast. Je dôležité, aby kombinácia ešte vždy pôsobila ušľachtilo a harmonicky.

Naozaj extravagantný doplnok dirndlového outfitu je klobúk – často zdobený perím a aplikáciami. V ňom bude driečna dievka na Októberfeste v centre pozornosti. Aj tu však platí, že výber klobúka by mal byť v súlade so vzhľadom dirndlu. To isté platí aj pre kabelku. Tradične sa odporúča filcová taška na plece, malá, farebne sa hodiaca kožená kabelka alebo krojová taška s aplikáciami, ktorá ponúka štýlové miesto na peniaze, mobil & či rúž.

Outfit je hotový, ale aké topánky sa hodia k dirndlu?

Začnime tým, čo je úplne nevhodné: tenisky, čižmy a kanady. Môže to byť aj niečo pohodlné, ale dirndl je predsa slávnostný outfit, ktorý si zaslúži zodpovedajúcu obuv. Kto nechce iba posedávať, siahne teda po pohodlných balerínkach vo farbe dirndlu, po tradičných topánkach s prehnutým jazykom alebo po rustikálnych turistických topánkach, tie posledné sa nosia v kombinácii s hrubými vlnenými ponožkami. Outfit bude naozaj elegantný iba s lodičkami alebo sandálmi.
Balerínky alebo aké topánky na Oktoberfest?

„Stužkový kód“ na dirndli

Či krátky, alebo dlhý – dirdly sú rozmanité a konečne každý môže nosiť, čo chce. Predsa si však treba dávať pozor, všetko môže pokaziť detail. Poradíme Vám, prečo môže závisieť od stužky na dirndli, či flirt na Októberfeste dobre vypáli.

Stužku zviazaná vpravo
Stužka zviazaná vpravo je pre mužský svet varovaním – inak by to mohlo tu alebo tam skončiť zauchom! Pretože tým dáma dôrazne dáva najavo, že je zadaná. Bavori berú tento „symbol zadanosti“ veľmi vážne a od dám s touto viazačkou sa radšej držia bokom. Ak Vás, ak ste nezadaná, žiaden muž na Októberfeste neosloví, skontrolujte si radšej umiestnenie stužky na Vašom dirndli!

Stužka zviazaná vľavo
Stužka vľavo prináša šťastie! Ak je Vaša zástera zaviazaná na ľavej strane, signalizuje to, že ste voľná. Nositeľka dirndlu, ktorá sa rozhodla pre uzol na ľavej strane, by sa nemala čudovať početným pokusom o zblíženie, pretože viazačka na tejto strane znamená oveľa viac, hoci by ste sa z nových známosti mohli tešiť.

Stužka v zlatom strede
Tento variant zaviazania by mohol znamenať, že dievka si ešte nie je celkom istá, v akom štádiu vzťahu sa v súčasnosti nachádza. Ale nie, je to veľký omyl! Stužka na dirndli v strede signalizuje, že tu ide o pannu. Preto muži, tlapy preč!

Stužka zviazaná na chrbte
Ak nosí žena stužku svojej zástery uviazanú vzadu, môže to mať dva významy: Buď je to vdova, alebo ide o čašníčku. Teda pozor: Nevyjadrujte čašníčke pri každej objednávke sústrasť!
Stužka na dirndli

Perfektne vystrojení na Októberfest

Teraz objavte dirndl, kožené nohavice a pod. na Októberfest na tchibo.sk .
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Kožené nohavice ku kroju
Z mäkkej kože s tradičnými výšivkami
79,95
79,00
Žiaľ už vypredané
  • Vesta ku kroju s gombíkmi v rohovinovom vzhľade
Z vlnenej zmesi
69,95
55,00
Žiaľ už vypredané
  • Obojstranná sukňa s obojstrannou zásterou
Zástera je odnímateľná a obojstranná – umožňuje veľa rôznych spôsobov nosenia
19,99
16,00
Žiaľ už vypredané
  • Dirndl s blúzkou a 2 zásterami
Korzet s volánovým okrajom a zapínanie na zips vpredu
99,95
99,00
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Pletený kabátik
Z mäkkej bavlnenej zmesi
34,95
28,00
Žiaľ už vypredané
  • Tričko »Lausbua«
S potlačou vo vzhľade náprsenky kožených nohavíc
14,99
12,00
Žiaľ už vypredané
  • Trojštvrťové tepláky
V tradičnom vzhľade v štýle Oktoberfestu
24,95
od20,00
Žiaľ už vypredané
  • Teplákové šortky
Neobyčajne pohodlné vďaka mäkko zdrsnenej vnútornej strane
24,95
20,00
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Pletený kabátik
Príjemne mäkký a hrejivý vďaka strižnej vlne
49,95
40,00
Žiaľ už vypredané
  • Pletený kabátik
Z čistej bavlny príjemnej na telo
19,99
16,00
Žiaľ už vypredané
  • Tričko »Wiesn Spatzl«
S potlačou s motívom srdca a aplikáciou so štrasovými kamienkami
14,99
12,00
Žiaľ už vypredané
  • Pletená bunda
Viedenské švy pre ženskú siluetu
39,95
33,00

Náš poradca pre kožené nohavice

Aké dlhé by mali byť kožené nohavice? Na čo treba pri ich kúpe dbať? A ako sa kožené nohavice perú? Životne dôležité otázky, ktoré by ste si mali bezpodmienečne položiť pred svojou prvou návštevou Októberfestu. Prečítajte si teda nášho poradcu pre výber kožených nohavíc, ktoré rozhodujú o úspechu Vašej návštevy Októberfestu.

  • Najskôr príde na rad správna dĺžka: od krátkych pre horalských tanečníkov cez stredné pumpky pre pánov až po dlhé siahajúce po členky pre špeciálny look. K tomu Vám odporúčame najprv si sebakriticky položiť otázku? Ako často som v poslednom čase jazdil na bicykli? Pretože krátke varianty nohavíc vyžadujú istý objem lýtok. Ak na to už nemáme čas, pomôžu nám hrubé krojové pančuchy.
  • S tým sa spája aj druhý tip: Kožené nohavice musia byť obtiahnuté. Pretože koža je prírodný produkt, časom sa roztiahne. Preto je lepšie zvoliť o číslo menšie a tak ukázať, čo treba.
  • Čo sa týka materiálu, dnes si možno vybrať kožu z jeleňa, kozy alebo divej kozy. Kráľom Októberfestu sa stanete len v nohaviciach s tou správnou patinou. Pretože s koženými nohavicami je to ako s obuvou na cvičenie – len vtedy sú cool, keď vyzerajú používané. Na tomto použitom vzhľadesi zakladal už cisár František Jozef: Služobníctvo dostalo rozkaz nosiť cisárske kožené nohavice, aby získali zodpovedajúce stopy po používaní – toľko hovorí anekdota.
Poradca pre kožené nohavice
Ako sa správať na Oktoberfeste

  • Teraz sa určite pýtate, ako sa teda čistia kožené nohavice? Vôbec nijako. Na Vás sa nohavice vyvetrajú a každá škvrna od piva lebo tuku ich robí ešte prirodzenejšími a individuálnejšími. Ak predsa len vzniknú škvrny, ktoré bezpodmienečne treba odstrániť, možno to urobiť pomocou vody a jadrového mydla. Nedávajte ich však, prosím, do práčky!
  • Detaily ako pastva pre oči: Rovnako ako pri dirndli, až detaily robia look úplným. A k tomu práve patria obligátne topánky s prehnutým jazykom s ozdobnými krojovými ponožkami alebo gamaše, krojová košeľa a vesta, rovnako ako obľúbené traky. Tu je správanie iné ako pri dievkach: Sebakritické otázky sú zakázané. Verný mottu: prsia von a ukázať, čo človek má, ale len vtedy, ak je čo ukazovať.
  • Tričko namiesto krojovej košele: Aj keď to vôbec nezodpovedá tradícii, stále častejšie kombinujú návštevníci Októberfestu tričko s koženými nohavicami. U niektorých populárnych nositeľov kožených nohavíc je to takmer obchodná značka: Tak nosia napríklad Band La Brassbanda alebo Andreas Gabalier celkom nenútene ku kroju tričko. Či je to dobré, alebo zlé – to zostáva zdanlivo generačnou otázkou, ale hlavne vecou vkusu.
  • S týmito tipmi by ste sa mali vyhnúť hrubým chybám, pokiaľ ide o kožené nohavice. Teraz sa môžete odvážiť na svoje prvé tradičné & a najmä svieže vykročenie. Prajeme Vám skvelú zábavu!

Zopár rád, ako sa správať na Októberfeste

Dobrá nálada je na Októberfeste legendárna a chýr o nej ide po celom svete. Tu sa kníše, pije a smeje. Aby ste sa aj Vy dobre zabavili, vždy dbajte na niektoré základné pravidlá správania:
  • Netancovať na stole: Nálada je neviazaná a Vy chcete tancovať? Ale nech sa páči! Tancovať na laviciach je dokonca akceptované a rozšírené, stoly však na to nevyužívajte.
  • Nenoste si so sebou vlastné jedlo: K vydarenej návšteve Októberfestu patrí aj špeciálne jedlo. Hýrte v stanoch, koľko len chcete – ale žiadne so sebou prinesené jedlo! Na rozdiel od mníchovskej Pivnej záhrady to na Októberfeste nie je obvyklé.
  • Rezervácia v pravý čas – predovšetkým, ak máte obľúbený stan: Rezervujte si v správnom čase svoje miesta! Ak by ste to predsa chceli vyskúšať bez rezervácie, príďte už cez deň! A nepokúšajte sa, prosím, usporiadateľa podplatiť.
  • Auto nechajte doma: Ušetríte si zdĺhavé hľadanie miesta! Využite radšej hromadnú dopravu, ktorá Vás dovezie priamo na miesto. Podľa všetkého si budete chcieť vypiť zopár pív.
  • V stane sa nefajčí: Buďte ohľaduplní a dodržujte zákaz fajčenia v stanoch, ktorý platí od r. 2010. Mnohí hostinskí myslia aj na to a ponúkajú vo svojich stanoch riešenie v podobe fajčiarskych balkónov.
Pravidlá správania

Odvážne maškrty na Októberfeste

Odvážne, chutné a správne, aby ste sa počas dlhého dňa posilnili: Také sú typické špeciality Októberfestu. Klobása, praclík s pod. sú perfektní sprievodcovia k množstvu piva a rozmaznávajú maškrtné jazýčky. Prinášame Vám klasické jedlá, aké sa podávajú na Októberfeste, a k tomu aj vhodné recepty.

Klasické jedlá Októberfestu

Obazda (syrová nátierka)
Žiadny olovrant bez tohto jedla! Pôvodne vynájdená, aby sa zužitkovali zvyšky syra, je dnes táto syrová zmes klasikou v pivných záhradách a prirodzene aj na Októberfeste. Na túto nátierku sa mäkký syr, ako napríklad camembert, roztlačí a zmieša s maslom na jemnú masu a zdokonalí cibuľou, pažítkou alebo rascou. Obazda sa tradične konzumuje s ražným chlebom alebo praclíkmi.

Praclík
Obľúbené a s radosťou konzumované: praclíky. Spolu s pivom nahradia aj hlavné jedlo. Predovšetkým, keď majú ako na Októberfeste formát XL. Pravý mníchovský praclík sa vyznačuje hlavne svojou mäkkou konzistenciou, ktorá pripomína biely chlieb. Ideálnou na to, aby praclík do seba vsiakol šťavu z pečeného mäsa!

Biela klobása
Tradične sa je biela klobása so sladkou horčicou a praclíkom. Pred jedlom sa klobása „cucá“. Tak sa označuje „vycicanie“ klobásky z črievka. To sa robí celkom jednoducho ústami a zubami. Samozrejme, môžete klobásu ošúpať aj vidličkou a nožom.

Bravčové koleno
Veľmi výdatné a sýte sú bravčové kolená. Sú vyrezané zo zadnej nohy a vďaka dobre okorenenej vrstve slaniny a chutnej pivovej omáčke patria k chuťovým vrcholom. K nim sa podávajú napríklad zemiakové či žemľové knedle alebo šalát.
Obazda
Obazda

Suroviny:

  • 1 malá cibuľa
  • 100 g mäkkého masla
  • 120 g zrelého romadúru alebo miesbacheru (45 % tuku, prípadne iný syr s červenou plesňou)
  • 200 g zrelého syra brie alebo camembertu
  • 1/2 ČL sladkej mletej papriky
  • 2x na špičku noža mierne štipľavá mletá paprika
  • 1 ČL rasce
  • 2 PL svetlého piva
  • 150 g čerstvého smotanového syra
  • soľ & čerstvo zomleté čierne korenie
  • 1 zväzok pažítky
Pre 4 – 6 osôb| čas prípravy cca 25 min. | cca 1 hod. odstáť | cca 365 kcal
1. Cibuľu ošúpte a pokrájajte na jemné kocky. 1 PL masla roztopte na panvici. Cibuľu vložte do roztopeného masla a za stáleho miešania pražte 5 min., kým nebude sklovitá a zlatistá. Vezmite zo sporáka a nechajte vychladnúť.

2. Syr pokrájajte na malé kocky (pozri tipy). Zvyšné maslo metličkami ručného šľahača 2 min. šľahajte na krém. Nadrobno pokrájaný syr, mletú papriku, rascu a prípadne svetlé pivo premiešajte, nakoniec pridajte aj čerstvý syr. Osoľte a okoreňte. Pozor pri solení, pretože obidva druhy syra sú už veľmi korenisté.

3. Cibuľu primiešajte do pripravenej zmesi a nechať aspoň 1 hod. odstáť. Krátko pred servírovaním umyte pažítku, vodu vytraste a najemno ju pokrájajte. Nátierku dajte do misy alebo na chlieb, posypte pažítkou a môžete vychutnávať.

Tipy: Syr na túto nátierku sa najlepšie spracuje, ak je izbovej teploty, treba ho teda z chladničky vybrať v pravý čas. Ušľachtilé syry ako romadúr alebo miesbacher sa najlepšie krájajú v jednorazových rukaviciach a na baliacom papieri – tak do seba ani ruky, ani doska na krájanie nenaberú nežiaduci pach.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Desiatové a olovrantové tyčinky
Desiatové a olovrantové tyčinky

Suroviny:

  • 250 g ražnej múky
  • 250 g pšeničnej múky
  • 1/2 ČL feniklového semena
  • 1/2 ČL koriandrových zrniek
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1 kocka droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL rasce
  • 1 zarovnaná ČL hrubej morskej soli (podľa veľkosti zrniek možno rozdrviť na menšie v mažiari)
  • múka na spracovávanie
  • papier na pečenie
Na 12 ks | čas prípravy cca 30 minca. | cca 2 hod. nechať odležať | cca 40 min. piecť v rúre | 1 kus cca 145 kcal
1. Múku nasypte do misy kuchynského robota (alebo do misky na miešanie a použite ručný mixér). Feniklové semeno a koriander najemno potlčte v mažiari a spolu so soľou vmiešajte do múky. Kvasnice rozdrobte do šálky, pridajte 5 PL vlažnej vody, 1 PL múky (zoberte z múky v mise), pridajte cukor a pomiešajte. S 300 ml vlažnej vody pridajte do misy, všetko hákmi na miesenie cesta zamieste – začnite s menšou rýchlosťou, kým sa všetky suroviny dôkladne nespoja, potom miešajte pri vyššej rýchlosti 5 min. Do misy pridajte trochu múky, aby sa cesto z okraja uvoľnilo, a miešajte ešte 1 – 2 min.

2. Cesto z misy preložte na mierne pomúčenú dosku, rukou mieste ešte 2 – 3 min. a vytvorte bochník. Dno misy poprášte múkou, vložte bochník cesta, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 40 min. kysnúť. Potom bochník cesta v mise znova postláčajte a nechajte kysnúť ešte 1 hod.

3. Potom vyložte plech papierom na pečenie. Cesto položte na pomúčenú pracovnú plochu, vytvarujte do tučného šúľka a tento rozdeľte na 12 dielov (po cca 70 g). Jednotlivé kúsky vyformujte na 16 – 17 cm dlhé tyčinky a v patričnej vzdialenosti od seba poukladajte na plechy. Vrchnú stranu každej tyčinky narežte nožom trikrát šikmo a neprikryté ich nechajte ešte 20 min. na teplom mieste kysnúť. Rúru si rozohrejte na 210 °C (s ventilátorom 190 °C).

4. Tyčinky potrite studenou vodou a posypte rascou a morskou soľou. Do rúry vsuňte oba plechy – jeden hore, jeden dolu – a tyčinky pečte cca 40 min., kým nebudú zlatisto hnedé a chrumkavé. Pri použití horného a spodného ohrevu treba plechy po cca 25 min. vymeniť, vrchný dať dolu a naopak. Tak sa tyčinky upečú rovnomerne. Pri teplovzdušnom ventilátore teplo v rúre cirkuluje, takže výmena plechov nie je potrebná.

5. Hotové tyčinky vyberte z rúry, nechajte vychladnúť na mriežkovanej podložke a potom čo najskôr čerstvé a chrumkavé vychutnávajte.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Bravčové kolená
Bravčové kolená

Suroviny:

  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 ČL rasce
  • soľ
  • 2 zadné bravčové kolená (každé cca 1,4 kg)
  • 300 g cibule
  • 1 ks zeleru (cca 130 g)
  • 1 mrkva
  • 400 ml masti na pečenie
  • 1 ČL maizeny
  • čierne korenie podrvené v mažiari
  • alobal
Pre 4 osoby | čas prípravy cca 30 min. | cca 3 hod. a 50 min. v rúre | 1 porcia cca 880 kcal
1. Rúru predhrejte na 160 °C. Cesnak ošúpte, jemne pokrájajte, posypte 1/2 ČJ rasce a 1 ČJ soli a veľmi najemno posekajte. Bravčové kolená len na strane s mäsom potrite zmesou. Kožu posypte soľou a silno ju do nej votrite.

2. Cibuľu, zeler a mrkvu ošúpte a pokrájajte na 1 cm veľké kocky. Zeleninu rozložte do hlbokého pekáča (cca 25 x 35 cm) a kolená položte na ňu. Pekáč vložte do rúry (stred, ventilátor 140 °C) a duste 1 hod. a 15 min. Kolená obráťte a pečte ďalších 15 min. Podlejte vývarom a kolená jemne pečte 1 hod a 30 min. – 2 hod. (pozri tipy), pritom ich však každých 30 min. obracajte.

3. Pekáč vyberte z rúry, kosti kolena obaľte alobalom. 1/2 ČL soli zmiešajte s trochou vody a kožu potrite slanou vodou.

4. Rúru predhrejte na 250 °C (s ventilátorom na 230 °C). Kolená položte na rošt, vložte do rúry do strednej polohy, pod rošt umiestnite plech s vodou. Kolená pečte cca 20 min. dochrumkava, pritom potierajte slanou vodou a obracajte. Mali by byť dookola pekne opečené a mali by mať kôrku.

5. Medzitým tuk zo zeleniny a výpeku odčerpajte (pozri tipy). Pekáč postavte na sporák, vývar prevarte. Maizenu s 1 – 2 PL studenej vody dohladka vymiešajte a vmiešajte do vývaru. Hustú omáčku nechajte povariť 3 min. Dochuťte soľou, čiernym korením a zvyšnou rascou.

6. Chrumkavé kolená vyberte z rúry, pozdĺž kostí ostrým nožom rozpoľte a spolu s omáčkou na vopred zohriatom tanieri upravte.

Tipy: Dĺžka prípravy kolien môže byť rozdielna, preto po cca 3 hod. treba do mäsa pichnúť vidličkou na mäso a tak zistiť, či už je pekne mäkké. Zvyšný tuk ochuťte soľou a čiernym korením, nechajte vychladnúť a využite na natretie desiatového/olovrantového chleba.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Žemľové knedle
Žemľové knedle

Suroviny:

  • 150 ml mlieka
  • 300 g hotového pokrájaného chleba na knedle (alebo staré žemle pokrájané na plátky)
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 – 6 byliek petržlenu
  • 2 PL masla
  • 4 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie podrvené v mažiari
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
  • 1/2 zväzku pažítky
Na cca 8 knedlí | čas prípravy cca 35 min. | cca 25 min. v hrnci | cca 325 kcal
1. Mlieko mierne zohrejte. Chlieb (žemle) v mise zalejte a nechajte 5 min. odstáť, aby nasiakli mlieko. Cibuľu ošúpte a najemno pokrájajte. Petržlen premyte, vodu z neho otraste a nahrubo posekajte. Maslo roztopte na panvici, v ňom 3 min. pražte cibuľu, kým nebude sklovitá, potom do toho primiešajte petržlen.

2. Vajcia rozhabarkujte a spolu s cibuľovou zmesou pridajte k namočenému chlebu (žemliam). Ochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, silno premiešajte a 10 min. nechajte stáť. Potom masu rozdeľte na 8 častí a každú porciu navlhčenými rukami vyformujte na knedľu.

3. Vo veľkom hrnci priveďte dostatočné množstvo osolenej vody do varu. Knedle vložte do vriacej vody, nechajte variť cca 5 min., potom zakryte pokrievkou a pri nízkej teplote cca 20 min. nechajte ešte jemne dôjsť. Pažítku premyte, vodu vytraste a pokrájajte. Knedle pomocou sitka vyberte z vody a posypte pažítkou.

Tipy: Podľa druhu chleba (žemlí) treba niekedy „improvizovať“. Ak je veľmi suchý, žiada sa možno ešte o 50 ml mlieka viac. Ak je masa primokrá, jednoducho stačí pridať 1 – 2 PL strúhanky.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München
Bavorská kapusta
Bavorská kapusta

Suroviny:

  • 1 hlávka špicatej kapusty alebo mladej bielej kapusty (cca 1,2 kg)
  • 1 zeleninová cibuľa
  • 1 PL hnedého cukru
  • soľ
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 zväzku petržlenovej vňate
  • 2 ČL maizeny
  • čierne korenie podrvené v mažiari
  • 2 štipky mletej rasce
  • 1 ČL bieleho vínneho octu
Pre 4 osoby | čas prípravy cca 20 min. v hrnci | 1 porcia cca 105 kcal
1. Kapustu očistite, rozrežte po dĺžke na polovice a hlúb vyrežte von. Kapustu nakrájajte na cca 2 cm veľké kosoštvorce. Cibuľu ošúpte a pokrájajte na malé kocky.

2. Cukor vo veľkom širokom hrnci pri strednej teplote roztopte a za cca 3 min. skaramelizujte. Potom v tom krátko poduste cibuľu. Pridajte kapustu a za stáleho miešania 1 min. spolu duste a osoľte. Podlejte vínom, nechajte 1 min. povariť. Pridajte vývar, nechať zovrieť , prikryť a pri nižšej teplote cca 20 min. jemne poduste.

3. Petržlenovú vňať premyte a vodu z nej vytraste, lístky otrhajte a nahrubo posekajte. Maizenu v 2 – 3 PL studenej vody rozmiešajte, pridajte do kapusty a nechajte cca 3 min. do zhustnutia povariť. Ochuťte soľou, čiernym korením, rascou a vínnym octom. Zdokonaľte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Tipy: Zohrievaná kapusta chutí ešte lepšie. Takže ju pokojne môžete pripraviť deň vopred – prirodzene, bez petržlenovej vňate, ktorú treba pridať úplne nakoniec.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, München

Viac na tchibo.sk