Cold Brew. Osviežte sa v lete studenou kávou!

Čo sa ukrýva za názvom kávy „Cold Brew“ a ako sa správne pripravuje tento populárny letný nápoj?
5 otázok pre Benjamina Widegreena, someliéra kávy Tchibo.

Studená káva? Lahôdka!

Čo presne je káva Cold Brew a odkiaľ pochádza?
Benjamin Widegreen: Cold Brew je v skutočnosti káva pripravovaná za studena, ktorá počas prípravy nie je vôbec vystavená teplu. V Európe je v kurze už niekoľko rokov – hlavne počas leta – v USA o niečo dlhšie.

Čím sa odlišuje od „normálnej“ kávy?
Vďaka pomalšej metóde prípravy je Cold Brew podstatne jemnejšou alternatívou. Ide o osviežujúci letný nápoj s ovocnou chuťou, bez typickej horkosti klasickej šálky kávy. Cold Brew môžete vyskúšať aj v prípade, ak ste kávu doteraz nemali vo veľkej obľube.

Ako sa táto káva pripravuje?
Skvelé na Cold Brew je, že príprava je veľmi jednoduchá. Môžete si zaobstarať špeciálne vybavenie alebo pokojne použiť aj French Press. Nahrubo pomeľte 100 – 150 gramov kávy, zalejte jedným litrom studenej vody a čakajte 12 – 16 hodín. Následne kávový koncentrát prelejte cez filter a káva Cold Brew je hotová. Potom ju podľa chuti môžete podávať len s ľadom alebo ju použiť ako základ na iné nápoje.

Dá sa ešte dochutiť?
Samozrejme! Fantázii sa medze nekladú. Pridaním šľahačky, mlieka alebo ovocia môžete vytvoriť nekonečné množstvo kreácií podľa vlastnej chuti. Každý si určite nájde svojho favorita.

To znie zaujímavo. Aká je tvoja obľúbená variácia?
Hoci sa mi neustále páčia nové kompozície, predsa len mám jednu obľúbenú variáciu, ktorú si rád pripravujem a odporúčam aj na mojich kurzoch: Cold Brew Tonic. Tento nápoj je jednoducho úžasný – ráno i poobede. A s kávou Tchibo Privat Kaffee African Blue si môžete Cold Brew Tonic pripraviť aj sami!

Benjamin Widegreen, rodený Hamburčan, už vyše 14 rokov pôsobí ako odborník na kávu. V Tchibo je od roku 2012 a ako kávový kouč cestuje po celom svete.
Cold Brew
 

Benjaminov favorit: Cold Brew Tonic

Prísady:
• 1 l studenej vody
• 100 – 150 g kávy Tchibo Privat Kaffee African Blue
• tonik
• 1 citrón
• kocky ľadu
• filter
• miešacia nádoba alebo French Press
• pohár

Príprava:
Pomletú kávu zmiešajte s vodou v nádobe alebo vo French Press a nechajte lúhovať cca 12 hodín pri izbovej teplote. Vzniknutý koncentrát prefiltrujte a nalejte do pohára. Potom Cold Brew zalejte tonikom, pridajte kocky ľadu a citrónovú kôru – a nápoj je hotový!

Cold Brew: Čo potrebujete

 
 
 
 
  • Sklenená kanvica na kávu
Sklenená kanvica je perfektným doplnkom ručného filtra.
19,99
Náhľad
Kávový filter z kvalitnej glazovanej keramiky
od7,99
Náhľad
Kanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 300 ml
od9,99
Náhľad

Nemáte čas na prípravu?
Objavte Tchibo Barista Cold Brew