Zdravo a aktívne: s bicyklom na cestách

Nastúpiť, pohnúť sa a mať vietor vo vlasoch: Také krásne je bicyklovanie. Keď sa posadíme na tohto železného tátoša a zaprieme sa do pedálov, nedostaneme sa len rýchlo a nezávisle z bodu A do bodu B, ale urobíme aj niečo pre svoje zdravie. Tu sa dozviete všetko o bicyklovaní, od polohy pri sedení až po správne oblečenie.

Takéto zdravé je bicyklovanie

Každou cestou, ktorú absolvujete na bicykli, podporujete svoje zdravie.
Pritom hrajú rolu napríklad nasledujúce faktory:

Energia pre telo
Existuje veľa dobrých správ pre cyklistov a všetkých, ktorí by sa nimi radi stali. Pretože pravidelná jazda na bicykli trénuje celý srdcovo-cievny systém, ktorý sa stáva výkonnejším a je menej náchylný na choroby. Dokonca klesá riziko srdcového infarktu. Rytmickými pohybmi pri bicyklovaní sa okrem toho pravidelne napĺňajú pľúca kyslíkom a posilňuje sa dýchacie svalstvo.

Šetrné a zábavné chudnutie
Jednoducho šliapať do pedálov a nadbytočné kilá miznú: Vďaka jazdeniu na bicykli vnesiete do všedného dňa viac pohybu. Už len mierne bicyklovanie má viditeľný efekt pri spaľovaní tuku. Aj keď nemáte trénované telo, môže byť bicyklovanie pre Vás správnou voľbou. A ak budete bicyklovať na dlhších trasách a pri rôznych rýchlostných intervaloch, je šanca na stratu hmotnosti dvojnásobná.

Aj chrbát sa poteší
S pravidelným bicyklovaním trénujete predovšetkým chrbticu a malé oporné svalstvo, ktoré obkolesuje telo chrbtice. Hlavne ten, kto strávi počas dňa veľa hodín sedením, profituje z bicyklovania: Nechoďte do práce autom alebo autobusom, ale na železnom tátošovi. Pnutie ustúpi a vyhnete sa bolestiam chrbta.

Je potrebné naučiť sa správne sedieť

Vďaka bicyklovaniu budete fit a zdraví. Aby sa však všetky pozitívne efekty mohli prejaviť a naopak, aby sa neprejavili symptómy preťaženia, je dôležitá správna poloha pri sedení. Aby ste ju mohli na bicykli zaujať, nie je dôležitá len správna veľkosť bicykla, ale aj optimálne nastavenie sedadla a volantu.

Správne nastavenie sedadla

Posaďte sa na bicykel. Jeden z pedálov by sa pri tom mal nachádzať v najspodnejšej polohe tak, aby ste si naň mohli položiť pätu chodidla. Ak pri tom máte nohu rovnú a úplne vystretú, sedíte správne. Nebojte sa, nebudete jazdiť s úplne vystretou nohou. Pretože pri jazdení nedávate na pedál pätu, ale bruško nohy. Pretože noha je aj v najnižšom bode vždy zľahka do uhla a pri šliapaní máte tak optimálne rozloženú silu.

Správne nastavenie volantu

Ako všeobecné základné pravidlo platí, že volant by mal byť taký široký ako plecia. Ako rovno ho potom nastavíte, je otázkou celkovej polohy pri sedení. Ruka je optimálne na volante vtedy, keď sú predlaktie a ruka v rovnej línii. Zápästie by teda nemalo byť zalomené. Ramená sú pri správnom jazdení na bicykli mierne do uhla a horná časť tela je pri tom jemne vpredu.

Aký typ bicykla sa k Vám hodí?

Pre každého cyklistu existuje správny bicykel. Či už holandský, alebo horský – vysvetlíme Vám rozdiely a aký vplyv majú na polohu pri sedení.

Holandský bicykel

Ako už napovedá samotný názov, má tento bicykel pôvod v Holandsku. Charakteristickou pre holandský bicykel je predovšetkým veľmi vzpriamená pozícia pri sedení: uhol chrbta je 90°, sedíte teda takmer kolmo na bicykli. Hmotnosť tela je predovšetkým na zadku. Ramená a zápästie sú pritom odľahčené.

Mestský alebo trekingový bicykel

Mestské bicykle sú konštruované tak, aby ste aj pri pomerne vzpriamenom sedení mali dobrý výhľad a pri šliapaní do pedálov pôsobili veľkou silou. Tak sa do mesta dostanete rýchlo a bezpečne. Podobne stavaný je aj trekingový bicykel. Tu je však záťaž vyvíjaná skôr na ruky, šiju a ramená, než na vzpriamené držanie. Zadok, chrbát a chrbtica sú skôr odľahčené.

Horský bicykel

Pri porovnaní horského bicykla s inými typmi bicyklov má tento menší, ale stabilný rám. Vďaka širokým kolesám a odpruženiu je tento bicykel predovšetkým perfektným spoločníkom na výlety do neschodných terénov. Odpruženie môže byť rôzne. Kompletne odpružené modely nazývame „Fully“, „Hardtail“ je označenie pre jedinú odpruženú vidlicu. Pozor však na to, že horské bicykle sú skôr športovými nástrojmi, a preto sa väčšinou predávajú bez bezpečnostných prvkov, ako sú lampy.

Pretekársky bicykel

Ak ste radi na cestách vo veľkej rýchlosti, potom je pre Vás ideálny pretekársky bicykel. Vďaka ľahkému rámu z hliníka alebo karbónu budete na spevnených cestách rýchli. Aby bolo možné dosiahnuť vyššiu rýchlosť, nemajú tieto bicykle ani príslušenstvo, ako ochranné plechy alebo nosiče. Poloha sedenia na tomto bicykli je veľmi natiahnutá, aby ste pri malom odpore vetra mohli dosiahnuť až 100 km/h.

Všeobecné tipy pre oblečenie na bicykel

Počas rodinného výletu na bicykloch do prírody alebo na ceste do práce pravdepodobne nechcete byť oblečení v drese. Ale aj ten, kto bicykluje len pár metrov, by mal dbať na niekoľko zásadných tipov pri výbere oblečenia, pretože len tak sa dostanete dobre a bezpečne do Vášho cieľa.

Materiál

Počas slnečných dní nepotrebujete bezpodmienečne oblečenie zo špeciálneho materiálu. Odporúčajú sa priedušné, rýchloschnúce tkaniny. Pri zlom alebo premenlivom počasí by ste si mali pre istotu vziať so sebou aspoň bundu odolnú proti výkyvom počasia.

Strih

Keď si sadnete na bicykel vo Vašom bežnom oblečení, nesedí tak, ako by malo. Dbajte predovšetkým na to, aby sa Vám oblečenie nezachytilo o bicykel. Aby ste tomu zabránili, existujú špeciálne štipce na nohavice alebo upínacie pásky, v prípade potreby to urobia aj štipce na oblečenie.

Viditeľnosť

V cestnej premávke platí: Bezpečnosť je dôležitejšia ako vzhľad. Pre cyklistov je dôležité, aby boli viditeľní. Noste predovšetkým svetlé alebo nápadné farby. Prípadne si môžete pripevniť na oblečenie reflexné prvky.

Čo ešte patrí k výbave

Pred tým, než to rozbehnete, potrebujete ešte zopár iných pomôcok.
Postarajú sa o viac bezpečnosti alebo Vám pomôžu pri defektoch.

Cyklistická prilba

Aj keď pri bicyklovaní nemusíte mať prilbu, mali by ste myslieť na vlastnú bezpečnosť. Momentálne je nespočetné množstvo dizajnov, vďaka ktorým budete pri bicyklovaní nielen chránení, ale aj štýloví. Rozhodujúce je predovšetkým, ako prilba sedí: nesmie ani tlačiť, ani sa kývať, aby sa pri náraze nezošmykla. Modely s vetracími drážkami zabraňujú hromadeniu tepla, a tak udržujú hlavu vždy v chlade.

Pumpa, nástroje na opravu a i.

Stačí, aby ste prehliadli pár črepín na ceste a hneď máte koleso spustené. Pre takéto prípady treba mať pumpu na bicykel a nástroje na opravu so sebou. Aby ste našli dieru na pneumatike, držte ju pod vodou a pozorujte, kde sa vytvoria bublinky. Následne môžete toto miesto opraviť. Moderným spôsobom sú takzvané tesniace spreje, ktoré jednoducho nastriekate do duše pneumatiky.

Vychytávky

Siahať pri bicyklovaní po telefóne by malo byť rovnaké tabu ako pri šoférovaní. Dnes už však existuje veľa užitočných appiek, ako napríklad Routenplaner, ktoré Vám môžu pri bežnom bicyklovaní pomôcť. Na tento účel slúžia špeciálne držiaky na smartfón, ktoré sa dajú jednoducho umiestniť na volant. Perfektnou vychytávkou pre cyklistov, ktorí sú veľa na cestách v teréne, je kamera na prilbe.

Správny výstroj

Už ste si perfektne nastavili bicykel? Teraz chýba už len príslušenstvo. Aby ste sa dobre pripravili na Vašu ďalšiu cyklotúru, potrebujete správne oblečenie a nemali by ste tiež zabúdať na nejaké tie pomôcky.

Funkčné cyklistické oblečenie

Ako sa oblečiete na bicykel, závisí, samozrejme, od toho, či chcete len narýchlo skočiť k pekárovi, alebo idete na celodenný výlet. Bežní cyklisti majú iné nároky ako oduševnení športovci.

Ak často chodíte na dlhé trasy, je zmysluplné funkčné oblečenie, s ktorým môžete jednoducho podávať lepšie výkony.

Dresy

Cyklistický dres prilieha na telo, aby bol pot rýchlo odvádzaný smerom von. Dbajte na to, aby bol dostatočne dlhý: Aj pri prehnutom držaní tela musí pokrývať celý chrbát. Z materiálov je vhodná syntetická alebo zmesová tkanina. Na to sa hodí priedušná vetruvzdorná bunda.

Cyklistické nohavice

Aj cyklistické nohavice sú väčšinou priliehavé. Dôležité pri tom je, aby nemali veľa švov, aby ste zabránili nepríjemným miestam tlaku alebo oderu. Dokonca existujú aj modely úplne bez švov. Pre ešte lepšie pohodlie siahnite po nohaviciach s výstužou v zadnej časti.

Cyklistické topánky

Športovci môžu siahnuť podľa chuti a požiadaviek po zaklikávacích topánkach alebo „normálnych“ topánkach na bicykel. V zásade platí, aby ste v nich mali pevný krok, nič Vás netlačilo a Vaša noha má mať oporu, ale nesmie byť príliš stiahnutá.

Takto pripravíte svoj bicykel na cestnú premávku

Na bicykli ste inak ako v aute priamo vystavení všetkým vplyvom. Pri tom je najvyššou prioritou dôsledná bezpečnosť. Niektoré pomôcky sú stanovené v pravidlách cestnej premávky. Bez nich nesmiete sadnúť na bicykel. Pre iné zas neexistuje zákonná povinnosť, ale sú mimoriadne odporúčané.

Tipy na osvetlenie

Ako cyklisti by ste mali a musíte byť videní. Kedysi ste na to potrebovali osvetlenie cez dynamo a trochu viac šliapať do pedálov. Keďže toto však už zopár rokov nie je nutné, môžete siahnuť aj po svetle na batérie alebo akumulátor. Tieto modely sa väčšinou dajú jednoducho pripevniť. Výhodou je, že ak sa Vám niektorá časť pokazí, dá sa rýchlo a jednoducho vymeniť. Nevýhodou je, že sa tieto časti dajú aj ľahko ukradnúť. Ak budete nechávať Váš bicykel niekde na verejnosti, je lepšie si takéto svetlo zobrať radšej so sebou.

Takto opravíte Vašu pneumatiku

Chcete vyraziť na bicykli a zrazu toto: Koleso je ploché. Nehnevajte sa, pretože v našej infografike Vám v 5 jednoduchých krokoch ukážeme, ako si môžete opraviť koleso mávnutím ruky. A Vašej jazde na bicykli tak nič nebude stáť v ceste. Prajeme Vám dobrú a predovšetkým bezpečnú jazdu!

Na stránke o bicyklovaní, samozrejme, nesmie chýbať špeciál o zlom počasí

Bicyklovanie v zlom počasí
Skutoční cyklisti sa ani pri zlom počasí nedajú zosadiť zo svojho sedla. Ale všetkých ostatných môže náhla zmena počasia prekvapiť.
Podľa motta „Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie“ je teda dôležitý predovšetkým správny výber oblečenia.

Správna bunda
Vhodná bunda do dažďa musí byť, samozrejme, hlavne vodoodolná a vetruvzdorná. To však nezávisí len od materiálu. Aby cez bundu skutočne nemohol preniknúť žiaden dážď ani studený vietor, musia byť aj švy, vrecká a zipsy dobre spracované a utesnené. Okrem toho dbajte na to, aby mala bunda nekĺzavé šnúrky na rukávoch a nastaviteľnú kapucňu. Odporúča sa aj predĺžený zadný diel a predtvarované lakte.

Aj bezpečnosť sa počíta
Každý účastník cestnej premávky vie, že pri zlom počasí sa netreba zo všetkých strán chrániť len pred dažďom, vodou a nečistotou. Zníženou viditeľnosťou a dlhšou brzdnou dráhou môže byť výrazne ovplyvnená aj bezpečnosť. Dobré oblečenie do dažďa je preto výrazne farebné a najlepšie s reflexnými prvkami. Okrem toho jazdite bezpodmienečne so svetlom. Tak Vás ostatní účastníci premávky zbadajú čo možno najskôr.

Viac tipov k oblečeniu do dažďa
Chcete sa dozvedieť viac o správnom oblečení do dažďa? V našej príručke o daždi Vám vysvetlíme, na čo by ste pri výbere bundy do dažďa, funkčného kabáta a iného mali dbať.

Tu sa dostanete k príručke správneho oblečenia do dažďa

Špeciál: Ako naučiť deti bicyklovať

Deti chcú robiť často presne to isté, čo dospelí. A bicyklovanie je perfektná možnosť na zábavný pohyb a posilnenie sebavedomia. Najkrajšie samozrejme je, keď ide spolu celá rodina na výlet a malí sa môžu viezť sami vedľa mamy a ocka.

Prvé pokusy o jazdenie

Úplne prvé pokusy o bicyklovanie by sa mali každopádne odohrávať len pod dohľadom a na bezpečnom mieste bez premávky. Pre deti je výzvou hlavne rozjazd. Aby ste ich podporili, poštuchnite ich krátko a potom ich motivujte silno šliapnuť do pedálov. Najlepšie bude, keď budete bežať pred dieťaťom tvárou k nemu. Tak sa nebude za Vami musieť otáčať. Nemajte prílišný strach o to, že spadne. Výška pádu a rýchlosť a teda riziko poranenia sú minimálne.

Zohľadnite stupeň vývoja

Dôležité je, aby ste neboli pri Vašich deťoch príliš ctižiadostiví. Pretože deti v škôlkarskom veku nedokážu byť vzhľadom na ich stupeň vývoja plnohodnotnými účastníkmi premávky. Zmysel pre rovnováhu, schopnosť reakcie a ovládanie tela ešte nie sú úplne rozvinuté. Podporné kolesá sa neodporúčajú. Pred tým, než s dieťaťom pôjdete prvýkrát na bicykel, nechajte ho, nech si na pohyb zvyká na kolobežke alebo odrážadle a trénuje si potrebné schopnosti.

Bolesti po bicyklovaní?
Takto zabránite typickým problémom

Ako pri každom druhu športu, môžu aj tu nastať negatívne efekty, a to zlým alebo prílišným zaťažovaním.
Vo väčšine prípadov im však môžete zabrániť malými zmenami.

Preťažené zápästia

Ak spozorujete po dlhších jazdách bolestivé ruky alebo zápästia, nemáte pravdepodobne optimálne nastavený volant. Skontrolujte, či sa Vaše predlaktie a ruka nachádzajú v jednej línii a či pri jazde držíte ramená mierne do uhla. Aj horná časť tela by mala byť cca 15° až 20° v predklone. Ak Vám nepomôže nové nastavenie, siahnite po viac ohnutom volante bicykla. Dobrým riešením sú aj polohovateľné volanty: tak môžete pri dlhších trasách stále meniť polohu rúk.

Bolestivý zadok

Už pri bicyklovaní nie je sedenie pohodlné a po ňom Vás dokonca bolí zadok? Skontrolujte si nastavenie svojho sedadla. Ak to nepomôže, pravdepodobne nie je Vaše sedadlo vhodné pre Váš typ bicykla. Ak napríklad jazdíte na holandskom bicykli, je väčšina telesnej váhy na zadku. Na to sú vhodné vystužené modely, napríklad s gélovou náplňou. Odhliadnuc od toho môžete robiť obmeny aj pri bicyklovaní: Zosadnite napríklad opakovane zo sedadla a jazdite kúsok po stojačky.

Bolesti kolien

K najčastejším symptómom po dlhom bicyklovaní patria bolesti kolien. Väčšinou je na vine zle nastavené sedadlo. Dbajte hlavne na správnu pozíciu sedenia, pri ktorej koleno nie je nikdy úplne prestrčené. Ak chcete sedadlo nastavovať, nemeňte príliš veľa naraz. Nastavte ho napríklad len 5 mm vyššie a jeden deň len testujte, či je to lepšie. Skontrolujte tiež, či máte brušká chodidiel pri šliapaní správne na čape pedála.
Viac športu

Viac športu

Tu nájdete naše športové oblečenie pre dámy a pánov

Ku kategórii Šport
Všetko pre bicykel

Všetko pre bicykel

Tu nájdete ďalšiu výbavu na bicykel

Ku kategórii Šport a nástroje

Bicyklovanie je zábava. Tu nájdete optimálnu výbavu

Od pohodlného sedadla až po bezpečnú cyklistickú prilbu. Nájdite perfektnú výbavu na bicykel teraz na tchibo.sk!
  • Športové legínsy
19,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-40 %
Športové legínsy
19,99
11,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Vetrovka
34,99
19,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 19,99 €
-42 %
Vetrovka
34,99
19,99
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné softshellové capri nohavice
22,99
 
Dostupné varianty:
 
Ľahká funkčná bunda, skladacia, červená
34,99
 
Dostupné varianty:
 
Outdoorová bunda
64,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Mikina s kapucňou, červenooranžová
  • Mikina s kapucňou, antracitová
29,99
19,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 19,99 €
-33 %
Mikina s kapucňou, červenooranžová
Mikina s kapucňou, antracitová
29,99
19,99
29,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
  • Bunda do dažďa, unisex, oranžová
  • Bunda do dažďa, unisex, modrá
34,99
29,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 29,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 25,00 €
-14 %
-14 %
Bunda do dažďa, unisex, modrá
Bunda do dažďa, unisex, oranžová
34,99
29,99
34,99
29,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Hybridná vesta »pack light«
39,99
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Sukňa so šortkami
27,99
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Funkčné softshellové capri nohavice
22,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Funkčné tričko s dlhým rukávom, neónovooranžové
  • Funkčné tričko s dlhým rukávom, šalviovozelené
17,99
12,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 13,00 €
-27 %
-27 %
Funkčné tričko s dlhým rukávom, neónovooranžové
Funkčné tričko s dlhým rukávom, šalviovozelené
17,99
12,99
17,99
13,00
 
Dostupné varianty:
 
Čoskoro opäť v predaji
  • Funkčné tričko s dlhým rukávom, neónovooranžové
  • Funkčné tričko s dlhým rukávom, šalviovozelené
17,99
12,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 13,00 €
-27 %
-27 %
Funkčné tričko s dlhým rukávom, neónovooranžové
Funkčné tričko s dlhým rukávom, šalviovozelené
17,99
12,99
17,99
13,00
 
Dostupné varianty:
 
Čoskoro opäť v predaji
Bežecký opasok na smartfón
9,99
Bunda do dažďa, unisex, žltá
Bunda do dažďa, unisex, modrá
29,99
29,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Bunda do dažďa unisex, tmavomodrá
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Flísová vesta
19,99
 
Dostupné varianty:
 
Elastické šnúrky
8,99
€/ks 4,50
Podložka na prezliekanie a vrecko na mokré veci v jednom
11,99
Vysokoúčinné nohavice do dažďa
34,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Cyklistické nohavice
44,99
34,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 34,99 €
-22 %
Cyklistické nohavice
44,99
34,99
 
Dostupné varianty:
 
Skladací box do auta
12,99
Mikina s kapucňou »Softtouch«
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Žiaľ už vypredané
Kabát do dažďa
59,99
Žiaľ už vypredané
Mikina s kapucňou, tmavomodrá
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Cyklistické spodky
14,99
 
Dostupné varianty:
 
Cyklistické šortky, modré
Cyklistické šortky, námornícka modrá
17,99
17,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Žiaľ už vypredané
Bunda do každého počasia
Bunda do každého počasia
49,99
49,99
Žiaľ už vypredanéŽiaľ už vypredané
  • Taška na rameno
12,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-38 %
Taška na rameno
12,99
7,99
niekoľko kusov
  • Funkčné tričko s merino vlnou, modré
29,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-23 %
Funkčné tričko s merino vlnou, modré
29,99
22,99
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Športová podprsenka bez švov
14,99
 
Dostupné varianty:
 
1 ...