Pri stanovaní sa musíte rozlúčiť s možnosťami, ktoré poskytuje Vaša domáca kuchyňa. Ale s určitou predprípravou Vás bude varenie v kempingu naozaj baviť. Pretože varenie vonku má svoje osobité čaro.
Toto patrí do základnej výbavy
Plynový varič alebo malý gril, riad, šálky a príbory, ako aj zmysluplné kuchynské potreby, ako otvárač na konzervy, patria k najdôležitejšej výbave, keď varíte na cestách.
Hliníkový kempingový riad a príbory z hliníka sú ľahké a tepelne odolné. Na jedenie sa hodia kempingové taniere a poháre vyrobené z melamínu alebo polypropylénu: plasty vážia málo a sú nerozbitné. Kempingový stôl, kempingové stoličky a kempingová lampa, ako aj praktické kempingové príslušenstvo vytvárajú miesto na stolovanie.


S plynovým kempingovým varičom máte k dispozícii minisporák, kde si môžete pripraviť jedlo ako obvykle na panvici alebo v hrnci. Na dlhšiu dovolenku bude praktický aj gril na drevené uhlie alebo plynový gril. Pre pešie výlety so stanom sú k dispozícii kempingové variče, pri ktorých možno zásobník, držiak a hrniec skladovať úsporným spôsobom.
Rýchle kempingové recepty

Na cestách musí byť stravovanie rýchle, ale naše výtvory by mali chutiť celej rodine. Našťastie sa dá v kempingovej kuchyni pripraviť veľa obľúbených jedál. Prečo nevyskúšať pizzu na panvici, cesto sa pritom vypráža na panvici s vekom a obloží sa podľa potreby. So zeleninou – čerstvou alebo z konzervy – možno pripraviť rôzne varianty vegetariánskych jedál.
Všeobecne platí, že praktické je také jedlo, ktoré možno pripraviť vo varnej nádobe. V kempingovej kuchyni sa dobre uplatnia cestoviny, čili, guláš a jedlo pripravené iba v jednej nádobe. Gril ponúka hamburgery, ktoré jednoducho vložíte do žemlí. Prečítajte si tiež naše tipy na grilovanie s návrhmi receptov.
Takisto sa vydaria nasledujúce recepty vhodné na prípravu v kempingu:
Trampský chlieb
Prísady na 8 kusov | Vôni čerstvého chleba nikto neodolá. Trampský chlieb sa pečie na otvorenom ohni alebo na grile na drevenom uhlí, kým nie je chrumkavý.
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1/2 ČL cukru
- 1 a 1/2 ČL koriandrového semena
- 1 ČL soli
- 500 g múky
- 4 PL olivového oleja
- 8 tenkých, ale pevných drevených paličiek (dlhých cca 80 – 100 cm
- Olivový olej na paličky
- Droždie nahrubo rozmrvte, vložte do šálky, posypte cukrom a zalejte 50 ml vlažnej vody. Prikryte a nechajte na teplom mieste 15 minút postáť.
- Semená koriandra nahrubo rozdrvte v mažiari a zmiešajte so soľou do múky. Približne 200 ml vlažnej vody zmiešajte s olivovým olejom a pridajte do zmesi múky a kvasníc. Všetko premiešajte drevenou lyžičkou a mieste asi 5 minút na hladké cesto. Vložte cesto do múkou vysypanej misy a nechajte zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto opäť dobre premieste, rozdeľte na 8 kusov a tieto vytvarujte do hrubých šúľkov. Drevené paličky potrite do polovice olivovým olejom a vytvarované cesto okolo každej z nich obtočte. Pečte na ohni alebo na grile s dreveným uhlím, kým chlieb nie je pekne hnedý a chrumkavý.
Tip: Cesto možno na výlet pochopiteľne vopred pripraviť aj doma.
Vyprážané zemiaky
Prísady pre 2 osoby | Klasika, ktorú možno skvele pripraviť aj na kempingovom variči. Na panvici s vrchnákom budú zemiaky pomerne rýchlo hotové.
- 600 g zemiakov
- 2 PL oleja
- 2 cibule
- trochu šunky alebo slaniny
- Soľ a čierne korenie
- Zemiaky umyte, ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, cibuľu nakrájajte na jemné kocky.
- Nakrájané zemiaky otrite vysušte a vypražte na oleji, kým nebudú mierne opečené – raz otočte a pokračujte v pražení asi 5 minút. Pridajte cibuľu a, ak je to potrebné, šunku alebo slaninu a duste znova s pokrievkou ešte asi 5 minút.
- Dochuťte čiernym korením a soľou a podávajte.
Tipy pre outdoorovú kuchyňu
Rovnako, či je to sporák, varič, alebo gril: aj v kempingu sa dajú pripraviť rôzne chutné jedlá. Veď kto by už len chcel jesť každý deň ravioli z plechovky! Čo potrebujete na väčšiu rozmanitosť? Len trocha času na prípravu a naše tipy.
- Vezmite si všestranne využiteľné potraviny: nevyhnutnými prísadami, ktoré by ste si mali určite vziať so sebou, sú soľ, korenie, med, cukor, olej a ocot. Užitočné sú tiež kuskus, šošovica a cestoviny, ako aj konzervované kúsky paradajok a tuniak, pretože sú trvanlivé a veľmi univerzálne. Tajným tipom je aj hriankový chlieb: medzi dvoma plátkami môžete opekať všetko možné, napríklad pesto, mozzarellu a paradajky.
- Nakupujte miestne potraviny: aromatické korenie alebo čerstvé ryby sú k dispozícii na týždenných trhoch alebo v regionálnych supermarketoch. Pozrite sa aj do okolia kempingu a nechajte sa inšpirovať úplne novou kuchyňou.
- Využite aj zvyšky: chutné jedlo je možné pripraviť aj zo zvyškov. Napríklad vykúzlite zo zvyškov chlieb obalený vo vajci. Zo zemiakov z predchádzajúceho dňa pripravíte chutné opekané zemiaky, sedliacku omeletu alebo zemiakový šalát.

Otvorený oheň v kempingu

Pred cestou skontrolujte, či je vo vybranom kempe povolený otvorený oheň. Na mnohých miestach je grilovanie a varenie možné iba na zabezpečenom mieste alebo v murovanom grile! To vás môže trochu obmedziť, ale je to pre bezpečnosť všetkých kempujúcich.
Ak máte napríklad možnosť urobiť malý táborový oheň, napríklad na pečenie marshmallows, hodí sa oheň v tvare hviezdy. Ak to chcete urobiť, položte na kôpku zo suchých vetvičiek hrubšie konáre tak, aby sa na jednom konci stretli v tvare hviezdy. Je však nevyhnutné dodržiavať protipožiarnu ochranu a mať vždy pripravený hasiaci prístroj.
Ak máte napríklad možnosť urobiť malý táborový oheň, napríklad na pečenie marshmallows, hodí sa oheň v tvare hviezdy. Ak to chcete urobiť, položte na kôpku zo suchých vetvičiek hrubšie konáre tak, aby sa na jednom konci stretli v tvare hviezdy. Je však nevyhnutné dodržiavať protipožiarnu ochranu a mať vždy pripravený hasiaci prístroj.
Vonku ako doma
Cestovná batožina a kempingové príslušenstvo
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou
Opakovane použiteľný hrnček z ušľachtilej ocele s dvojitou stenou
Hrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej ocele
