Outdoorové hry

Keď príde leto a slnko svieti, záhrada sa stáva ihriskom. Či už je to jenga, fúkanie obrovských mydlových bublín, vikinský šach alebo žonglovanie – s našimi nápadmi na hry do záhrady sa nudiť nebudete. A zapoja sa úplne všetci!

Najlepšie nápady na hry do záhrady

Hry s padákom

S padákom rozhýbete celé telo. Vďaka rôznym druhom hier sa zabavia deti aj dospelí. Veľká výhoda: Tu sa nikto nemusí iba prizerať, zapojiť sa môžu naozaj všetci. Pripravili sme pre Vás tri nápady na hry: „Tlieskanie“, „Katapult“ a „Rybársku sieť“.

Klasika: Hádzanie kruhov

Postup hry: Každý hráč má 5 hodov za sebou, hádže sa zo vzdialenosti cca 5 m. Ako cieľ si môžete stanoviť určitý počet bodov. Kto ich dosiahne prvý, vyhráva.

Ťažší variant: Je potrebné dosiahnuť presný počet bodov (napr. 100). Ak hráč napr. pri stave bodov 90 hodí 20 bodov, body sa nepripočítajú (= 110), ale odpočítajú (= 70).

Pri ďalšom variante musia hráči body dosahovať vzostupne (najprv 10, potom 20, 50 a potom opäť 10 bodov atď.). Hody s iným počtom bodov sa nezapočítavajú.

Vikinský šach: Kráľ outdoorových hier

Ako sa hrá Vikinský šach?

Ako sa hrá Vikinský šach?

Vikinský šach, zvaný aj „Kubb“, sa stal jednou z najobľúbenejších outdoorových hier. V našich Pravidlách hry na stiahnutie sa dozviete, ako sa hrá.

1. Tímy sa postavia za svoju základnú čiaru.

Na určenie, ktorý tím smie začať hru, hádže jeden hráč z každého tímu vrhacím kolíkom čo najbližšie ku kráľovi bez toho, aby ho zhodil.

2. V našom videu vyhral tím A a môže začať hru. Hráči dostanú všetkých 6 vrhacích kolíkov (každý hráč by mal dostať rovnaký počet) a postavia sa za svoju základnú čiaru. Hráči hádžu jeden po druhom kolíky smerom ku kockám (kubbom) súpera a snažia sa ich zhodiť.

3. Prípad a): Keď tím A piatimi kolíkmi zhodil všetkých päť kociek súpera, smú hráči šiestym kolíkom triafať kráľa. Keď ho zhodia, tím A vyhral. Hra sa končí. Prípad b): Keď tím A nezhodil žiadnu kocku, tím B po šiestich hodoch pozbiera kolíky a je na rade. Právo na hádzanie sa strieda medzi oboma tímami, kým nepadne prvá kocka. Prípad c): Keď tím A zhodí jednu alebo viac súperových kociek, stávajú sa z nich takzvané kocky v poli. Tím B pozbiera kocky v poli a nahádže ich na polovicu tímu A. V prípade c) je potrebné myslieť na niekoľko vecí:

• Tím B musí teraz zhodiť najprv kocky v poli, kým bude môcť triafať kocky tímu A na základnej čiare. Preto by sa mali kocky v poli hádzať čo najbližšie k stredovej čiare.

• Ak sa však tímu B nepodarí kocky v poli zhodiť, smie tím B hádzať od vzdialenosti tej kocky v poli, ktorá je najbližšie ku kráľovi. Šanca trafiť ďalšie kocky tímu B sa tak zvyšuje, čím bližšie k stredovej čiare sa kocky v poli nachádzajú.

• Tím, ktorý zhodí kráľa ešte pred tým, než padli všetky kocky súpera alebo kým sú ešte jeho vlastné kocky v súperovom poli, hru prehral. Kocky v poli by teda nemali byť umiestnené v tesnej blízkosti kráľa.

• Tím, ktorý zhodí kráľa ešte pred tým, než padli všetky kocky súpera alebo kým sú ešte jeho vlastné kocky v súperovom poli, hru prehral. Kocky v poli by teda nemali byť umiestnené v tesnej blízkosti kráľa.

• Ak musí tím hádzať viacerými kockami, môže sa pokúsiť umiestniť ich čo najbližšie k sebe, aby pri troche šťastia pri jednom hode zhodil viacero kociek.

• Na hod kockou v poli na súperovu stranu má tím B 2 pokusy. Ak kocka ani pri 2. hode nepristane na poli súpera, smie tím A sám hádzať kocky na svoju polovicu spoza základnej čiary tímu B. Kocky však musia byť vzdialené od kráľa a od rohových kolíkov aspoň na dĺžku jedného hádzacieho kolíka.

4. Hráči tímu A postavia kocky zhodené tímom B na mieste, kde dopadli, pričom tím A môže rozhodnúť, ktorým smerom ich postaví. Kocky, ktoré dopadli na autovú čiaru, musia byť však vždy postavené tak, aby sa väčšou plochou nachádzali v poli.

5. Tím B teraz triafa kocky ako prvý. Keď ich zhodí, budú až do konca vyradené z hry. Ak pri tom náhodou trafí jednu z kociek na základnej čiare tímu A, musí sa znovu postaviť. Až keď sú zhodené všetky kocky v poli, smie tím B ďalej triafať kocky na základnej čiare tímu A.

6. Tím A teraz najprv tiež hádže vlastné kocky, ktoré tím B zhodil, na polovicu tímu B. Ak tím B nezhodil žiadne kocky tímu A a na polovici tímu A ešte stoja kocky tímu B, smie sa tím A posunúť ku kocke, ktorá je najbližšie ku kráľovi.

7. Keď jeden tím zhodil všetky kocky súpera, smie triafať kráľa – ale tentoraz opäť od základnej čiary. Keď ho zhodí, vyhral.

Viac nápadov na outdoorové hry

Jenga: Jemnocitom k víťazstvu

Jenga je jednou z najobľúbenejších hier zameraných na šikovnosť, ktoré sa dajú hrať vnútri aj vonku. Na začiatku sa z mnohých drevených kvádrov postaví veža a hra sa môže začať: Hráči vyťahujú jednou rukou jeden po druhom kvádre z ľubovoľného miesta na veži a kladú ich späť na vežu. Kto vežu zhodí, prehral.

Kto spraví najväčšiu bublinu?

Vyfukovanie bublín patrí už po niekoľko generácií k najzábavnejším hrám, ktoré sa dajú robiť vonku. Na veľkú zábavu toho netreba veľa: So špeciálnymi plastovými kruhmi a vlastnoručne vyrobeným mydlovým roztokom sa zábava môže začať. Najväčšie mydlové bubliny sa podaria s pomocou slučky zo šnúrok pripevnených na dvoch paliciach, ktorú namočíme v roztoku. Obrovské bubliny budú ozajstným vrcholom každej záhradnej párty!
Postup prípravy: Vyrobte si mydlový roztok sami

Postup:

Na výrobu obzvlášť pevných a teda aj veľkých mydlových bublín sme vyskúšali rôzne postupy prípravy. A toto je náš favorit!

Budete potrebovať:
100 g Cukor
2 – 3 PL Soľ
1,4 l Voda
150 ml koncentrovaný umývací prostriedok
12 ml glycerol
1. Príprava cukrového roztoku: V hrnci zohrejte 200 ml vody. Primiešajte cukor a vodu, miešajte, až kým sa kryštáliky úplne nerozpustia.

2. V inej nádobe zmiešajte umývací prostriedok s 200 ml vody (nie tými, ktoré ste predtým zohriali).

3. Zmes umývacieho prostriedku nalejte do hrnca so sladkou vodou.

Pridajte zvyšný liter vody a glycerol a opatrne zmiešajte (bez toho, aby sa vytvorilo veľa peny).

4. Celú zmes nechajte cca 2 hodiny stáť, aby sa ingrediencie dobre spojili – hotovo!

Tipy:
Príliš vápenatá voda z vodovodu viaže mydlo z umývacieho prostriedku. Vhodnejšia je destilovaná voda (napr. z lekárne).
Najlepšie sú umývacie prostriedky s vysokým obsahom tenzidov (povrchovo aktívnych zložiek). Tie sa často nachádzajú v amerických umývacích prostriedkoch.

Rebríkový golf: Dobre cieliť je polovica úspechu

Pri outdoorovej hre známej aj ako „Rebríkový golf“ sa na tyče hádžu „boly“ spojené lanom. Najspodnejšia tyč je za 3 body, stredná za 2 a najvrchnejšia za 1. Každý z dvoch tímov dostane tri boly, hádže sa na striedačku. Ak ostanú na tyčiach visieť všetky hody, tím získa extra bod. Každý tím teda môže v jednom kole získať maximálne 10 bodov.

Počítajú sa iba hody, ktoré na konci kola ešte visia, nie tie, ktoré medzitým spadli alebo ich súper „zostrelil“. Hra sa končí, keď jedno z mužstiev dosiahne 21 bodov.

Hry do záhrady: Objednať teraz na tchibo.sk!

niekoľko kusov
XL šach
59,95
niekoľko kusov
  • Detský mikroskop
14,99
8,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 8,99 €
-40 %
Detský mikroskop
14,99
8,99
Guma na skákanie
6,99
Kompaktný outdoorový nástroj 7 v 1
7,99
Guľôčky, ktoré v noci svietia
7,99
€/ks 1,00
  • Balančná skladačka s vajíčkami
14,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-20 %
Balančná skladačka s vajíčkami
14,99
11,99
  • Drevený kvetinový záhon
12,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-7 %
Drevený kvetinový záhon
12,99
11,99
niekoľko kusov
2 v 1: vrták na gaštany a luskáčik na orechy
9,99
niekoľko kusov
Plyšové zvieratko, psík
9,99
Spievajúce plyšové minizvieratko
6,99
Hra diabolo »Glow in the dark«
11,99
Kriedy, 6 ks
6,99
€/ks 1,17
  • Súprava vĺčikov »Santa«
10,99
6,00
€/ks 2,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 6,00 €
-45 %
Súprava vĺčikov »Santa«
10,99
6,00
€/ks 2,00
Hra Poi, 2 ks
8,99
€/ks 4,50
  • Skladacia miniveža
7,99
5,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,00 €
-37 %
Skladacia miniveža
7,99
5,00
  • Malá kačička do vody
7,99
4,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-37 %
Malá kačička do vody
7,99
4,99
  • Kubb (vikinský šach) v malom formáte
10,99
3,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 3,99 €
-63 %
Kubb (vikinský šach) v malom formáte
10,99
3,99
Skladací papierový stromček, veľký
12,99
Taštičky na zber veľkonočných vajíčok, 2 ks
9,99
€/ks 5,00
Papierový veľkonočný zajačik
7,99
Doplnky k dvierkam pre škriatka
6,99
Papierové veľkonočné ozdoby, 6 ks
8,99
€/ks 1,50
  • Veľkonočná maľovanka na dekoráciu okien
9,99
6,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 6,99 €
-30 %
Veľkonočná maľovanka na dekoráciu okien
9,99
6,99
Prasiatko pre šťastie so zvukom
5,99
Prstová hra so šnúrkou, 2-dielna
5,99
€/ks 3,00
Súprava skákacích loptičiek
5,99
€/ks 1,50
  • Reflexné nálepky
7,99
4,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,00 €
-49 %
Reflexné nálepky
7,99
4,00
1