Hlavné piliere našej spoločenskej zodpovednosti

Trvalá udržateľnosť je zakotvená v DNA našej firmy už od roku 2006. Ide nám nielen o ochranu životného prostredia, ale tiež o rešpekt k ľuďom, s ktorými spolupracujeme - či už ide o našich zamestnancov, farmárov, dodávateľov alebo partnerov. Ešte to nie je 100 % dokonalé, ale posúvame sa smelo vpred.

Príroda (káva, bavlna, drevo)

O udržateľnosti nestačí len diskutovať, je potrebné jednať. Preto nečakáme na vydanie zákonov, aby sme začali niečo robiť. Naša stratégia a programy sú koncipované tak, aby sme mohli robiť to, čo je v našej sfére vplyvu možné. Keď narazíme na hranice, hľadáme partnerov na spoluprácu, ktorí nám pomôžu dostať sa ďalej a realizovať dlhodobé zmeny.

Káva

Spravodlivá a udržateľná káva rastie na zdravej pôde a je pestovaná v súlade s prírodou, za dobrých podmienok pre farmárov aj ich rodiny.
Certifikované udržateľné kávy pomáhajú prírode, konkrétnym ľuďom a my, čo ich pijeme, z toho môžeme mať dobrý pocit.

Podiel certifikovanej zelenej kávy v našom portfóliu je v súčasnej dobe 21,3 %.

Časť finančných prostriedkov plynie do rozvoja projektov zameraných na vytváranie udržateľných regiónov pestovania kávy. Tieto projekty okrem iného prispievajú k ochrane biologickej rozmanitosti, napríklad prechodom na udržateľné pestovanie kávy s nízkym obsahom pesticídov.

Bavlna

Aj pre bavlnu platí, že samotné certifikáty nestačia. Množstvo tém — ako napríklad vyšší príjem pestovateľov — nemožno vyriešiť len certifikáciou. Preto sa ako člen iniciatívy Organic Cotton Accelerator zasadzujeme o priame zlepšenie príjmu a životných podmienok pestovateľov a o dostupnosť geneticky nemodifikovaného osiva.

96 % našich textílií s bavlnou už pochádza z udržateľných zdrojov (OCS, GOTS alebo CmiA).

Pestovanie kávy a bavlny vyžaduje množstvo vody a rovnako použitie hnojív a prostriedkov na ochranu rastlín proti škodcom. Textilná výroba, hlavne farbenie, pranie, potlač a povrchová úprava textílií zaťažuje vodu chemikáliami. Preto sa v našich programoch staráme aj o ochranu vodných zdrojov.

Drevo a papier

Nezabúdame ani na výrobky z dreva a obalové materiály. Lesy zásadným spôsobom ovplyvňujú klímu našej planéty a tvoria ochranný priestor pre zvieratá i ľudí. Aby sme ich zachovali v čo najväčšej miere, používame ako surovinu pre naše výrobky drevo certifikované podľa Forest Stewardship Council® (FSC® C022597).

34 % našich výrobkov s drevom a papierom pochádza z udržateľných zdrojov (s certifikáciou FSC®).

Prísne štandardy FSC® zaisťujú zodpovedné hospodárenie s lesmi – stromom začínajúc hotovým produktom končiac. To znamená, že si môžete byť istí, že biologická rozmanitosť lesov je ochránená. Zároveň sa môžete spoľahnúť na to, že práva lesných robotníkov nie sú porušované a že pracujú za bezpečných podmienok.

Ľudia

Tchibo nehľadá v krajinách, kde sa káva pestuje, len najlepšie kávové zrná. Zaujíma sa aj o ľudí, ktorí túto kávu pestujú s veľkou láskou a starostlivosťou. Venuje sa ale aj všetkým ostatným, bez ktorých by naše výrobky nemohli vzniknúť – pestovateľom bavlny či robotníkom v továrňach.

Podpora pestovateľov

Naša zodpovednosť za ľudí v našich dodávateľských reťazcoch sa odráža v projektoch na podporu pestovateľov, ktoré sme spustili v mnohých krajinách, kde sa pre nás káva pestuje. Tieto projekty sú zamerané na prechod na zodpovedné, trvalo udržateľné pestovanie kávy a na zlepšenie životných podmienok pestovateľov.

Od roku 2009 tak v rámci programu Tchibo Joint Forces!® podporujeme 42 200 pestovateľov v 9 krajinách prostredníctvom 20 projektov.

V spolupráci s miestnymi partnermi podporujeme pestovateľov kávy v krajinách jej pôvodu, a to formou vzdelávacích programov, vďaka ktorým sa dozvedia, ako pestovať kávu ekonomicky a ohľaduplne k prírode i k ľudom.

Program WE

Nezabúdame však ani na robotníkov v prevažne ázijských továrňach, ktorí pre nás vyrábajú spotrebný tovar. Kľúč k lepšiemu dodržiavaniu ľudských práv tu spočíva v osobnej výmene názorov a v nastolení vzájomného rešpektu. Preto v rámci nášho programu s názvom WE podporujeme robotníkov a zavádzame dialóg a spoluprácu s odborovými organizáciami na zaistenie sociálnych štandardov a ľudských práv.

Od roku 2007 sa do kvalifikačného programu WE zapojilo 424 výrobcov z 8 krajín.

Auditujeme 100 % našich výrobcov, aby sme preverili naše sociálne a environmentálne požiadavky. Tak netolerujeme detskú prácu, nútenú prácu, kritické bezpečnostné otázky atď.

A ako taká spolupráca prebieha? Poďme sa pozrieť do terénu.

Murádábád, India

Región Murádábád v severnej Indii sa preslávil výrobou obľúbených dekoračných predmetov a kuchynských potrieb z kovu. Zamestnanci sú často veľmi nedostatočne chránení pred kovovým prachom. Okrem toho nie sú zamestnávaní formálnym spôsobom, ale prechádzajú od závodu k závodu, vždy podľa toho, kde sú aktuálne potrebné ich zručnosti. Facilitátor programu WE Jekib Ahmed popisuje prvý rozhovor so zamestnancom: „Väčšina pracovníkov nechcela žiadnu zmluvu, pretože by potom museli platiť dane.“ Pracovná zmluva však ponúka aj množstvo zásadných výhod, okrem iného prístup k sociálnym službám a k štátnemu zdravotnému poisteniu. „Zistili sme, že pracovníci s týmto zdravotným poistením sa môžu nechať bezplatne ošetriť v blízkej nemocnici. Zamestnávateľ tvrdil, že to nie je možné,“ pokračuje Jekib. Intervencie WE tímu mali pozitívny účinok: v túto chvíľu má pracovnú zmluvu 70 % pracovníkov. „V ďalšom kroku by sme chceli dosiahnuť, aby aj chýbajúcich 30 % zamestnancov malo nárok na sociálne služby,“ dodáva Jekib.

Recyklácia a odpady

Prvotným snažením by malo byť odpad vôbec nevytvárať. To si, samozrejme, berieme k srdcu a za niekoľko posledných rokov sme v tejto oblasti ušli veľký kus cesty. Redukujeme obaly, recyklujeme PET fľaše či rybárske siete zo svetových morí, využívame inovatívne materiály a vraciame tak drahocenné zdroje späť do obehu.
Každý týždeň prekvapujeme našich zákazníkov novou kolekciou 40 až 80 výrobkov. Náš sortiment siaha od spodnej bielizne cez funkčné bundy a topánky až po nábytok a elektroniku. Vzhľadom k tomu, že v tejto šírke neexistuje jednotná cesta ako výrobky transformovať na udržateľné, vyvíjame riešenia pre každý jednotlivý produkt — a pritom máme, samozrejme, neustále na pamäti kvalitu a spokojnosť zákazníkov.

Správny materiál


Pri mnohých výrobkoch je kľúčom k úspechu správny materiál. Snažíme sa zvyšovať podiel nekonvenčných materiálov a pravidelne uvádzame na trh nové - inovatívne.

V roku 2019 tvoril podiel udržateľných textilných materiálov 48 % (oproti 52 % konvenčných textilných materiálov).

Už tretím rokom napríklad pridávame do našich textílií recyklované syntetické vlákna. Hlavne pri plavkách a oblečení k vode a na pláž, ale tiež pri športovom oblečení používame vo vyššej miere ECONYL® - vlákno z recyklovaných odpadov, ako sú rybárske siete, ostatky látok a odpady z kobercov.

Oblečenie z kávovej usadeniny?



Pripúšťame, že nie je úplne ľahké si to predstaviť. Ale prečo nevyužiť zdroj, ktorého máme ako kávová firma viac než dosť?

Preto sme začali ponúkať papierové produkty a funkčný textil obsahujúci zmes recyklovaných PET fliaš a recyklovanej kávovej usadeniny.

Vďaka podielu kávy nie je výrobok len udržateľný, ale tiež priedušný, rýchlo schne a bráni tvorbe zápachu.

Recyklácia plastu



V roku 2020 bolo na naše textilné výrobky zrecyklovaných 63 miliónov plastových fliaš.

S cieľom znížiť množstvo obalov sme v roku 2020 prestali používať plastové vrecká na textilné výrobky.

Vďaka novému textilnému obalu z lepenky ušetríme každý rok 30 miliónov plastových vreciek. Navyše 97 % obalov nášho spotrebného tovaru možno recyklovať.