Malý manuál kuchynských pomocníkov: od rýchlovarnej kanvice po naberačku na polievku

Kuchyňa patrí doma k najpríjemnejším miestam, za predpokladu že pri krájaní, varení a umývaní nie ste pod stálym stresom. Aby ste v pokoji dosiahli vo Vašej kuchyni najlepšie výsledky a ešte ste pri tom ušetrili čas, pozbierali sme pre Vás užitočné informácie k najlepším kuchynským pomocníkom, ako aj skvelé tipy a triky.

Naše tipy k najdôležitejším kuchynským pomocníkom

Varenie je o to zábavnejšie, keď si ho nerobíme zbytočne náročným. Aby nám veci išli ľahšie od ruky, existujú kuchynskí pomocníci, ktorí nám ušetria kopu času. Niektorých z nich Vám predstavíme bližšie.

Rýchlovarná kanvica

Rýchlovarná kanvica patrí k hrdinom v kuchyni. Pretože s ňou môžete nielen ohriať vodu na čaj. Keď potrebujete rýchlo horúcu vodu, aby ste uvarili cestoviny a pod., môže Vám rýchlovarná kanvica ušetriť veľa času. Keďže tieto prístroje sú spravidla vybavené automatickým vypínačom, vďaka ktorému sa po dosiahnutí bodu varu vypnú, môžete sa popritom bez problémov venovať iným veciam.

Ručný mixér a kuchynský robot

Obaja títo pomocníci preberú náročné mixovanie a hnetenie a mihnutím čarovného prútika vykúzlia šľahačku, cesto a oveľa viac. Zatiaľ čo ručný mixér je skôr jednoduchou voľbou na normálne nároky, hodia sa multifunkčné kuchynské roboty predovšetkým pre domácich pekárov a kuchárov, ktorí však majú dostatok miesta v kuchyni. Môžete s nimi napr. aj krájať alebo strúhať zeleninu.

Kuchynská váha

Určité množstvá môžete určovať s odmerkou, ale kuchynská váha Vám pomôže navyše suroviny presne odmerať a dávkovať. Digitálne kuchynské váhy dnes zohľadňujú vďaka funkcii privažovania (funkcia tara) aj hmotnosť nádoby a odpočítajú ju od celkovej hmotnosti. Postavíte prázdnu nádobku na váhu a závisle od modelu stlačíte napríklad špeciálne tlačidlo. Potom môžete pridať suroviny ako obvykle.

Správne čistenie kuchynských pomocníkov

Aby Vám kuchynskí pomocníci dlho vydržali, odporúča sa pravidelné čistenie. Agresívne čistiace prostriedky však môžu citlivé povrchy poškodiť tak, že ostanú tupé a bez lesku. Pri čistení Vašich kuchynských pomocníkov by ste mali dať ruky preč od drsných špongií a kefiek. Namiesto toho odnímateľné časti umyte teplou vodou a jemným umývacím prostriedkom. Pri mastnom znečistení môžete alternatívne použiť aj trochu prášku do pečiva. Zvápenatené miesta očistíte úplne bez chémie s octom alebo citrónovou šťavou.

Týchto kuchynských pomocníkov skutočne potrebujete

Veľa kuchynských pomocníkov pokazí zábavu? Kdeže! Predstavíme Vám kuchynských pomocníkov, ktorí Vám značne uľahčia prípravu chutných jedál.

Kuchynský nôž

Dobrý nôž s ostrou čepeľou rýchlo pokrája všetky potrebné suroviny – či mäso, zeleninu alebo chlieb. Na rôzne potraviny sú rôzne špeciálne druhy nožov: Napríklad nože na chlieb majú dlhú čepeľ, ktorá vďaka vlnovitému výbrusu krája aj mäkké omrvinky bez toho, aby sa rozpadli. So súpravou nožov na rôzne funkcie si uľahčíte život v kuchyni. Trochu ďalej na tejto stránke nájdete našu malú náuku o nožoch.

Dosky na krájanie

Aj dosky na krájanie patria do každej kuchyne, pretože slúžia ako podložka na krájanie a rozdeľovanie surovín. Tak ochránite svoju pracovnú dosku pred škrabancami. Ale čo je vlastne lepšie: doska na krájanie z dreva, alebo z umelej hmoty? Oba materiály sú asi rovnako hygienické, keď sa správne čistia – s minimálne 60 °C horúcou vodou. Pri modeloch z umelej hmoty je na spodnej strane silikónová vrstva, a tak sa doska pri krájaní nešmýka.

Obracačka

S obracačkou je miešanie a obracanie jedla detskou hrou. Je určená hlavne na použitie na panvici. Preto je dôležitá vysoká odolnosť proti teplu. Pri panviciach s nepriľnavým povrchom by ste okrem toho mali dbať na to, aby ho obracačka čo najmenej poškodila. Vhodné sú napríklad obracačky so stabilnou rúčkou z ocele alebo bambusu a mäkkou hlavicou z umelej hmoty.

Varechy

Varecha je tajný kuchynský hrdina, ktorý pomieša polievky, omáčky a iné jedlá v hrnci alebo panvici. S ergonomickou rúčkou a dlhšou rukoväťou (väčšinou asi tridsať centimetrov) sa v ruke drží oveľa pohodlnejšie ako bežná lyžica. A ani omylom sa neskĺzne do jedla.

Naberačky

Na rozdiel od ostatných kuchynských pomocníkov sa naberačka využíva väčšinou až po varení. A to vtedy, keď omáčky alebo polievky dávkujete alebo chcete preliať. Aj pri príprave niektorých jedál je naberačka nápomocná, napr. pri dávkovaní tekutého cesta na palacinky do panvice.

Sitká

Sitká majú rôzne funkcie. Keď chcete po uvarení odliať horúcu vodu z cestovín, potrebujete sitko na cestoviny (cedidlo). V takomto sitku môžete nechať odkvapkať aj šalát, ovocie a zeleninu. V sitku s malými dierkami môžete napríklad pasírovať polievky.

Skvelé finty do kuchyne

Kto by nechcel s niekoľkými fintami ušetriť čas a čarovať v kuchyni? Uľahčite si aj Vy varenie a vyskúšajte jednoducho naše triky.

1. Prevareniu zabránite, keď položíte drevenú varechu šikmo cez hrniec.

2. Kreatívne volské oká vyčarujete s vykrajovačkami (z kovu!!!) tým, že ich položíte do panvice a vajíčko pripravíte v nich.

3. Pre úhľadnejšie kúsky koláča ponorte nôž pred krájaním krátko pod horúcu vodu.

4. Rušivé zaváraninové poháre otvoríte ľahko s otváračom na fľaše. Podvihnite vrchnák, kým nezačujete „plop“.

5. Miešané vajíčka môžete urobiť v mikrovlnke za 45 sekúnd. Predtým však vajíčka vyšľahajte v šálke.

Nôž extra triedy

Kto veľa varí, ten vie: Kvalitné nože sú nevyhnutnými pomocníkmi pri efektívnej príprave chutných jedál. Pretože kto zaobchádza so zlou čepeľou, nielenže pracuje menej precízne a pomaly, ale nôž aj skôr skĺzne. Podľa suroviny a obľúbeného spôsobu prípravy existujú rôzne typy nožov a druhy čepelí. Ale aký nôž je kvalitný? Vysvetlíme Vám, na čo treba dbať.

1. Špicatá čepeľ z ocele

  • Čepeľ zo špeciálnej ocele 1.4116 „X50CrMoV15“ s vyváženým obsahom chrómu a uhlíka.
  • Exkluzívny kvalitný výrobok s pevnosťou čepele od cca 56 HRC – zaručene stála ostrosť, odolnosť proti hrdzi a dlhá životnosť.

2. Čepeľ brúsená do kužeľa

  • Vďaka niekoľkostupňovému procesu brúsenia je zaručený optimálny profil čepele a dlhotrvajúca ostrosť.
  • Čo sa ostrosti a výkonu rezania týka, presahuje tento nôž výrazne požiadavky príslušnej normy DIN.

3. Ochrana prstov na rukoväti

  • Prechod medzi rukoväťou a čepeľou je vyformovaný tak, aby chránil ruku.
  • Toto sa postará o bezpečnosť pri krájaní.
  • Takisto je zaručená rovnováha pri krájaní.

4. Ergonomická dutá rúčka

  • Vďaka oddelenej výrobe rúčky a čepele je nôž kvalitne spracovaný a bez medzier, čo nedáva špine žiadnu šancu.
  • Pevná dutá rúčka sa príjemne a bezpečne drží.

Poradca: Malá náuka o nožoch

Multifunkčný nôž

Tento nôž patrí k nenahraditeľným pomocníkom v kuchyni. Dá sa ním napríklad krájať a čistiť zelenina alebo ovocie. Je vhodný aj na krájanie menších kúskov mäsa. Multifunkčný nôž má väčšinou úzku čepeľ s dĺžkou asi 9 až 15 cm. Zo zásady platí: čím dlhšia je čepeľ, tým viac možností použitia nôž ponúka. Kratšie nože sú však šikovnejšie a ľahšie.

Nôž na chlieb

Nože na chlieb sú vďaka ich dlhej a silnej čepeli s vlnitým zabrúsením označované aj ako pílkovité nože. Veľké drážky v čepeli na jednej strane zaručujú, že prekroja aj tvrdé kôrky chleba. Na druhej strane je možné krájať aj tenké krajce chleba s veľmi mäkkou kôrkou bez toho, aby sa stlačil alebo rozpadal. Mimochodom: s týmto nožom môžete dobre nakrájať aj paradajky a šťavnaté pečené mäsko na nedeľu.

Nôž šéfkuchára

Univerzálne použitie v kuchyni má aj nôž šéfkuchára, ktorý je označovaný aj ako nôž na varenie. Disponuje čepeľou, ktorá je z oboch strán hladká a smeruje do špičky. Čepeľ je širšia ako pri multifunkčnom noži a väčšinou je dlhá 15 až 26 cm. Nôž šéfkuchára sa perfektne hodí na krájanie a porciovanie mäsa, rýb a zeleniny, ako aj na krájanie byliniek a cibule nadrobno. Preto je nenahraditeľným pre každého (hobby) kuchára.

Poradca materiálom: Takto dobre sa prezentuje drevo, antikoro a spol. v kuchyni

Či sa nejaké jedlo podarí, závisí okrem iného od výberu kuchynských pomocníkov. Dôležitú úlohu pri tom hrá materiál, ktorý môže byť pre rôzne účely použitia lepší alebo horší. Tu nájdete informácie k materiálom, na ktoré sa v kuchyni môžete spoľahnúť.

Drevo

Drevo je odolné, robustné a v kuchyni sa môže použiť v mnohých oblastiach. Pri výbere pomôcok z dreva je dôležité: Drevo by malo byť neškodné a k potravinám zdravotne bezchybné. Neopracované drevo môžete pravidelne naolejovať, aby ste ho ošetrili. Na to môžete použiť jednoducho neutrálne jedlé oleje, ako je slnečnicový olej. Dbajte pri tom na to, aby po každom čistení drevo dobre vyschlo. Drevo sa väčšinou nehodí do umývačky riadu.

Antikoro

Vo väčšine kuchýň nájdete dnes pravdepodobne minimálne jeden prístroj alebo pomôcku z antikora. Pretože tento materiál je veľmi trvácny, odolný proti teplu, dá sa ľahko čistiť a so svojím striebristým povrchom ešte aj dobre vyzerá. Často sa kombinuje s inými materiálmi: Pri výrobe variech, obracačiek a pod. sa napríklad kombinuje so silikónom. Tak sú tieto pomôcky zároveň stabilné a šetrné k hrncom a panviciam.

Silikón

Silikón je v kuchyni čoraz obľúbenejší, lebo je nekomplikovaný a ľahko sa udržiava. Keďže je odolný proti teplu a nemá problém ani s výkyvmi teplôt, nachádza rozmanité použitie pri varení, vyprážaní a pečení. Mäkký povrch je nielen šetrný k nepriľnavým náterom, ale nelepia sa naň ani zvyšky cesta alebo iných surovín. Preto sa dnes napríklad formy na pečenie vyrábajú často zo silikónu.

Sklo

Sklo je síce citlivé na mechanické vplyvy, napriek tomu však má veľa iných predností: Jednou z nich je, že tento materiál je obzvlášť odolný proti teplu a je veľmi dobrým vodičom tepla. Preto sa výborne hodí napríklad na zapekacie formy. Takisto veľmi dobre vyzerá, takže formy na pečenie môžete ihneď použiť aj na servírovanie. Veľkým plusom je okrem toho hygiena: hladký povrch je antibakteriálny a dá sa dobre čistiť.

Perfektná kuchynská výbava s Tchibo

V ponuke od Tchibo nájdete teraz správnu výbavu a vhodné doplnky pre Vašu kuchyňu.
Poschodový podnos
29,99
  • Multifunkčný hrniec
109,00
99,95
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 99,95 €
-8 %
Multifunkčný hrniec
109,00
99,95
  • Extra vysoká obruč na tortu z ušľachtilej ocele
17,99
12,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,99 €
-27 %
Extra vysoká obruč na tortu z ušľachtilej ocele
17,99
12,99
  • Mlynček na kávu, elektrický
Elektrický mlynček na kávu s kužeľovým mlecím zariadením z ušľachtilej ocele
49,99
Náhľad
Mlynček na kávu, elektrický
Elektrický mlynček na kávu s kužeľovým mlecím zariadením z ušľachtilej ocele
49,99
  • Sklenené zapekacie misy s vekom, 2 ks
29,99
27,99
€/ks 14,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-6 %
Sklenené zapekacie misy s vekom, 2 ks
29,99
27,99
€/ks 14,00
Bezkáblový multifunkčný krájač
27,99
Misky, 2 ks
14,99
€/ks 7,50
Dózy na potraviny, skladacie, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
Fľaša na pitie
9,99
Nádoby na krájané potraviny
19,99
Guľaté nádobky na uchovávanie potravín v čerstvom stave, 2 ks
5,99
€/ks 3,00
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Blue
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Apricot
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Black
Hrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej ocele
14,99
Náhľad
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Apricot
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Black
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Blue
Hrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej oceleHrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej oceleHrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej ocele
14,99
14,99
14,99
Cestovná termoska
17,99
Silikónové veká na uchovávanie potravín v čerstvom stave, 3 ks
9,99
€/ks 3,33
Obedový box z ušľachtilej ocele
14,99
Stolová zváračka fólií
19,99
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, veľká
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, malá
19,99
17,99
  • Elektrická kanvica s labutím hrdlom
Ideálnu teplotu možno zvoliť individuálne alebo prostredníctvom šiestich prednastavení a udržiavať konštantnú počas celého procesu prípravy.
59,99
Náhľad
Elektrická kanvica s labutím hrdlom
Ideálnu teplotu možno zvoliť individuálne alebo prostredníctvom šiestich prednastavení a udržiavať konštantnú počas celého procesu prípravy.
59,99
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Apricot
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Black
  • Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Blue
Hrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej ocele
14,99
Náhľad
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Apricot
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Black
Cestovný hrnček na kávu To Go, Hybrid Blue
Hrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej oceleHrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej oceleHrnček na opakované použitie z dvojstennej ušľachtilej ocele
14,99
14,99
14,99
niekoľko kusov
Misky KOZIOL, 2 ks
14,99
€/ks 7,50
niekoľko kusov
  • Veľký hrnček
9,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-20 %
Veľký hrnček
9,99
7,99
  • Poháre na piknik, 2-dielna súprava
19,99
12,99
€/ks 6,50
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 10,00 €
-35 %
Poháre na piknik, 2-dielna súprava
19,99
12,99
€/ks 6,50
Súprava pomôcok na pečenie
12,99
Nože na maslo, 4 ks
9,99
€/ks 2,50
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
Náhľad
Šálky na Caffè Crema, 2 ks
Šálky na espresso, 2 ks
Pohár na latte macchiato, 2 ks
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenamiDvojstenné, ručne fúkané borokremičité skloZ ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
9,99
€/ks 5,00
14,99
€/ks 7,50
Žiaľ už vypredané
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
Náhľad
Šálky na Caffè Crema, 2 ks
Šálky na espresso, 2 ks
Pohár na latte macchiato, 2 ks
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenamiDvojstenné, ručne fúkané borokremičité skloZ ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
9,99
14,99
€/ks 7,50
Žiaľ už vypredané
  • Drôtená misa
9,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-20 %
Drôtená misa
9,99
7,99
  • Poschodový podnos
29,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-23 %
Poschodový podnos
29,99
22,99
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
14,99
€/ks 7,50
Náhľad
Šálky na Caffè Crema, 2 ks
Šálky na espresso, 2 ks
Pohár na latte macchiato, 2 ks
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenamiDvojstenné, ručne fúkané borokremičité skloZ ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
9,99
€/ks 5,00
14,99
€/ks 7,50
Žiaľ už vypredané
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
14,99
€/ks 7,50
Náhľad
Šálky na Caffè Crema, 2 ks
Šálky na espresso, 2 ks
Pohár na latte macchiato, 2 ks
Z ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenamiDvojstenné, ručne fúkané borokremičité skloZ ručne fúkaného borosilikátového skla s dvojitými stenami
11,99
€/ks 6,00
9,99
14,99
€/ks 7,50
Žiaľ už vypredané
1 ...