Káva

Všetko o káve. Viac informácií nájdete tu:

Príprava kávy

Stupeň mletia, ktorý používate pri mletí Vašej kávy závisí od typu kávy, ktorú si chcete pripraviť. Prosím pozrite sa do návodu na obsluhu Vášho kávovaru pre informáciu o vhodnom stupni mletia pre daný typ prípravy. Mletím sa uvoľňuje vôňa pražených kávových zŕn. Následne sa káva má skonzumovať čo najskôr. Čím je káva jemnejšie pomletá, tým viac chuti dokáže priniesť. Čím je mletie hrubšie, tým viac pomletej kávy je nutné použiť.
Tip 1:
Plnú chuť poskytuje len čerstvo pomletá káva. Z toho dôvodu je najlepšie pomlieť zrná tesne pred prípravou s dôrazom na stupeň mletia.

V závislosti od spôsobu prípravy sa na stupeň mletia vzťahujú nasledovné odporúčania:
  • stupeň pre jemné pomletie: espresso
  • stredná jemnosť: elektrický kávovar
  • stredný stupeň mletia: manuálna príprava
  • Hrubý stupeň mletia: french press
Tip 2:
Nástroje na prípravu kávy sa vždy majú starostlivo očistiť pomocou kefky a čistiaceho prostriedku. Vo filtroch a nádobkách sa zachytávajú kávové oleje, ktoré kávu robia viac horkou.

Tip 3:
Pred naliatím horúcej kávy sa nádoba na kávu má predhriať pomocou teplej vody, aby sa vôňa kávy viac rozvinula. Nenechávajte čerstvo pripravenú kávu na horúcej platni vášho kávovaru príliš dlho – radšej kávu pripravte častejšie. Nikdy nezohrievajte studenú kávu – je lepšie použiť ju do tiramisu alebo vo forme ľadovej kávy.

Tip 4:
Odporúčame nasledovné ideálne dávkovanie:
  • 6 až 8g mletej kávy na normálne veľkú šálku (množstvo zodpovedá vypustenej dávke kávy)
  • Pre mocha zdvojnásobte množstvo
  • Pre espresso 6-7g na jednu porciu
Pre dosiahnutie maximálneho potešenia venujte prosím pozornosť nasledujúcim parametrom:

Káva a množstvo vody: Jednoduché espresso sa pripravuje zo 7-9 g mletej kávy a približne 40 ml vody, takže do espresso šálky natečie približne 30 ml nápoja. Jednoduchým zdvojnásobením uvedeného množstva surovín je možné pripraviť dvojité espresso.

Kvalita vody: Čo sa týka kvality vody, uprednostňuje sa stredne tvrdá alebo voda s použitím zmäkčovača. Tvrdá voda potláča jemné odtienky chuti. Tip: Použite prírodnú minerálnu vodu bez kyseliny uhličitej do tvrdej vody z kohútika. Okrem toho je možné použiť zmäkčovač vody, ktorý aj chráni prístroje.
Ak pri príprave Tchibo Caffé Crema nezíska káva súvislú hustú penu (cremu) pomocou plne- či poloautomatického prístroja, príčinou môže byť buď príliš nízky tlak v prístroji pri príprave alebo je káva príliš nahrubo pomletá. V takomto prípade použite prosím návod na obsluhu, aby ste prístroj vhodne nastavili.
Niektorí výrobcovia kávovarov odporúčajú nepoužívať karamelizované kávové zrná. Taktiež spoločnosť Tchibo odporúča vyvarovať sa použitia karamelizovaných kávových zŕn. Karamelizované zrná sú obsiahnuté v káve „Vienna Melange“. Aby nič nestálo v ceste príprave perfektnej kávy vo Vašom kávovare, odporúčame Vám použiť kávové zrná veľmi vysokej kvality. Privat Kaffee od Tchibo je výberom fascinujúcich prvotriednych káv. Každá odroda má svoje vlastné osobitné vlastnosti. Pre prípravu espressa sú ideálne naše kávy na espresso.
Áno, nakoľko je však káva bez kofeínu o niečo krehkejšia, zrná by sa mali pomlieť o niečo viac nahrubo.

Káva a potešenie

Všetky zelené kávy sú prirodzene bezlepkové. Dokonca ani pražená káva neobsahuje lepok a tento nie je pridávaný do žiadnej kávy.
Podiel tukových látok v zelenej káve sa pohybuje medzi 10 až 13%. Káva Arabica obsahuje viacej kávových olejov, než druh Robusta. Obsah týchto látok počas praženia sotva klesne, čím vzrastá ich percento vzhľadom k stratám spálenej kávy. Percento tuku v praženej káve sa pohybuje medzi 8 a 15% v závislosti od druhu kávy a oblasti pôvodu. Avšak tukové látky sú ťažko rozpustné vo vode a v šálke sa ich tak ocitne len malé percento – prevažná časť ostáva v kávovej usadenine.
Všetky pražené kávy a čisté instantné kávy od Tchibo/Eduscho sú bezlaktózové. Treba však dať pozor pri používaní instantných zmesí, ako je napríklad cappuccino: tieto potraviny obsahujú laktózu kvôli pridanej mliečnej zložke.
Bez váhania môžete piť naše karamelizované pražené kávy aj keď ste diabetik. Po ocukrení alebo karamelizácii pražených kávových zŕn nezostane v káve prakticky žiaden cukor. Zostatkové množstvo zvyškového cukru je také nízke, že je hlboko pod kritickým limitom pre diabetikov. Podľa názoru konzultanta 600 dávok kávových šálok s objemom 100 ml obsahuje 12 g uhľovodíkov, čiže jednu chlebovú jednotku. To je dôvodom, prečo sa hladina glukózy v krvi u osoby s normálnou hmotnosťou s diabetom zvýši o 30mg% bodov. Dokonca ani extrémne vysoká konzumácia kávy v množstvách 10-20 káv denne nemá žiaden relevantný vplyv na metabolizmus sacharidov diabetika.
Pražené kávy Tchibo obsahujú približne 1,2 – 1,4% kofeínu, hoci toto množstvo podlieha určitým odchýlkam v závislosti od plodiny a odrody. Obsah kofeínu v našej bezkofeínovej káve Columbia Fino je nižší ako 0,1%.
Tchibo dekofeinizuje svoju kávu v renomovanom zariadení na odstraňovanie kofeínu s použitím najnovších technológií. V tomto procese sa ako rozpúšťadlo používa etylacetát (ethyl acetate). Toto rozpúšťadlo je schválené na odstraňovanie kofeínu zo zelenej kávy podľa usmernení Európskeho spoločenstva.
Ocot sa vo veľkej miere vyskytuje v prírode a okrem iného je vo forme ovocného esteru, zložky ovocnej arómy ako aj zložky arómy surovej zelenej kávy.
Výsledkom tohto procesu, ktorý vykonávame vo vysokej kvalite, je vysokokvalitná bezkofeínová pražená káva, ktorú si môžete vychutnávať každý deň bez akýchkoľvek obáv o svoje zdravie.
Vo všeobecnosti je espresso stráviteľnejšie, než bežne pripravovaná káva. To sa vzťahuje jednak na obsah kofeínu a jednak na toleranciu žalúdka. Je tomu tak z viacerých dôvodov: rýchla extrakcia a malé množstvo vody nedokáže extrahovať všetok kofeín (60-80% v porovnaní s filtrovanou kávou). Okrem toho sa espresso obyčajne pije po jedle. Pri plnom žalúdku je vo všeobecnosti káva stráviteľnejšia, než pri jej pití na prázdny žalúdok.
Plastová časť slúži ako ochranný ventil obalu. Náš obal je vyrobený z fólie a disponuje vnútorným ventilom. Vďaka takémuto obalu Vám dokáže Tchibo garantovať ešte dlhodobejšiu sviežosť chuti, nakoľko káva je chránená voči najväčšiemu nepriateľovi svojej arómy – kyslíku. Ventil obsahuje semipermeabilnú membránu, ktorá nedovolí kyslíku vstúpiť do balenia, ale umožňuje prienik plynov von z balenia. Tento proces je nevyhnutný, nakoľko v bunkách kávových zŕn sa po ich upražení tvorí oxid uhličitý, ktorý sa – v závislosti od stupňa upraženia – rýchlejšie či pomalšie uvoľňuje z buniek. Ak by sme čerstvo upraženú kávu zabalili bez ventilu, obalová fólia by sa po krátkom čase roztrhla kvôli unikajúcim plynom.
Čo sa týka trvanlivosti, pri uzavretých baleniach je najlepšie spotrebovať ich pred dátumom spotreby. Vo všeobecnosti sa však aj na kávu vzťahuje, že čím je čerstvejšia, tým je lepšia. Čím teplejšie je úložisko, tým rýchlejšie aróma vyprchá. Pomletá káva v otvorenom balení ostane pri izbovej teplote čerstvá počas približne siedmich dní. Aróma sa uchová dlhšie, ak káva ostáva vo forme celých zŕn. Zrná uzatvárajú a chránia jemné kávové arómy ako prírodný rezervoár arómy.
Nakoľko pražená káva nepodlieha žiadnym mikrobiologickým rozkladným procesom, je jedlá aj po uplynutí stanoveného dátumu spotreby. Avšak nami deklarovanú kávovú arómu vieme zaručiť len pred uplynutím dátumu spotreby.
Vždy je dôležité dobre uzavrieť nádobku s kávou. Ideálna nádobka na kávu je čistá, bezpečná pre uchovávanie jedla, vyrobená zo skla, porcelánu či kovu, ktorá sa dá utesniť proti prieniku vzduchu a vlhkosti. Veľmi dôležité je chladné, suché skladovacie miesto bez pachov. Prosím uistite sa, že neskladujete praženú kávu v otvorených baleniach pri silno páchnucich potravinách, inak káva pohltí pach týchto potravín. Neskladujte kávu na poličkách nad digestorom, chladničkou alebo inými zariadeniami sálajúcimi teplo.

Trvalá udržateľnosť

Viac ako len slová.
Ak v súvislosti s Tchibo hovoríme o trvalej udržateľnosti, nesústredíme sa na slová, ale na konkrétne činy. Trvalá udržateľnosť je neoddeliteľnou súčasťou stratégie Tchibo už od roku 2006 a jej cieľ je jasný:
chceme dosiahnuť 100% trvalo udržateľné podnikanie.
Ak chcete viac o našom záväzku, kliknite sem:
Tchibo trvalá udržateľnosť
Trvalá udržateľnosť znamená žiť dnešok tak, aby budúce generácie mohli napĺňať svoje potreby do takej miery, ako to môžeme robiť my dnes.

Ak použijeme kávu ako príklad, znamená to, že kávový farmár bude spravovať a vyrábať takým spôsobom, že jeho dcéry a synovia budú mať tiež možnosť vyrábať kávu zodpovedajúcej kvality a v zodpovedajúcom množstve. Tak je zabezpečený trvalo udržateľný rozvoj, v rámci ktorého všetky budúce generácie pestovateľov kávy môžu dobre žiť.

Čo to znamená pre Tchibo? Tvrdenie, že ponúkame kávu najlepšej kvality, si vyžaduje veľkú starostlivosť v rámci celého hodnotového reťazca: pri výbere kávových zŕn na začiatku, pri prevoze, pri kvalite nášho praženia, pri balení. Pod najlepšou kvalitou nemáme na mysli len senzorické vlastnosti kávy, ale tiež trvalo udržateľné aspekty, akými sú sociálne, ekologické a ekonomické dopady. Sme presvedčení, že trvalá udržateľnosť je kľúčom k vysokej kvalite kávy.

To je dôvodom, prečo nekladieme dôraz len na najlepšiu arómu a pôvod, ale taktiež sme sa zaviazali chrániť prírodu a lepšie životné podmienky farmárov a ich rodín v krajinách pôvodu.
Trvalá udržateľnosť je neoddeliteľnou súčasťou obchodnej stratégie Tchibo. V praxi to znamená, že prehodnocujeme a optimalizujeme naše aktivity jednak v zmysle životného prostredia, ako aj v zmysle sociálnom. Cieľom spoločnosti Tchibo je urobiť všetky výrobky a procesy trvalo udržateľnými v strednodobom horizonte. V tomto zmysle by značka Tchibo a jej výrobky mali niesť 100% sociálnej zodpovednosti, ako aj zodpovednosti za životné prostredie.

Už sme dosiahli niekoľko úspechov: v kalendárnom roku 2014 bolo už viac ako 35% zelených káv zahrnutých do nášho konceptu trvalej udržateľnosti (Rainforest Alliance, Fairtrade, UTZ Certified, Bio podľa legislatívy EU, 4C a porovnateľné modely). Dnes už naše kávy Tchibo Privat, Barista Caffè Crema a Barista Espresso pochádzajú zo 100% certifikovanej trvalo udržateľnej kultivácie. Všetky kávy do našich Cafissimo kapsúl boli zmenené na 100% certifikovanú trvalo udržateľnú kvalitu kávy.
Na našej ceste k 100% trvalo udržateľnému podnikaniu spolupracujeme s nezávislými štandardnými organizáciami a trvalo rozširujeme škálu svojich trvalo udržateľných výrobkov. Rôzne organizácie a ich miestne partnerské organizácie sú pre nás dôležitými partnermi v odovzdávaní trvalo udržateľnej praxe kávovým farmárom, aby bolo zabezpečené jej dlhodobé uplatňovanie.