Pákový kávovar »Lapressa«
Tipy a triky
Čistenie
Páka a sitká: po použití dôkladne opláchnite vodou a pravidelne čistite jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo pomocou čistiacich tabliet
Hlava kávovaru: čistenie pomocou priloženej čistiacej kefky
Zásobník na vodu: dá sa vytiahnuť smerom nahor a opláchnuť pod tečúcou vodou
Odkvapkávacie misky/mriežky: dajú sa vybrať a vyčistiť vodou a jemným prostriedkom na umývanie riadu
Dýza na mliečnu penu: po použití ju možno prepláchnuť pomocou regulátora pary; jednotlivé časti možno vyčistiť jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo čističom na mliečny systém
Riešenia pri problémoch a poruchách
Prehľad všetkých funkcií
Všeobecne
Čo je pákový kávovar?
Pre koho je vhodný pákový kávovar?
Aké kávové špeciality si môžem pripraviť pomocou kávovaru Lapressa?
Môžem si pomocou kávovaru Lapressa pripraviť aj mliečne špeciality?
Aké druhy kávy od Tchibo sa najlepšie hodia do kávovaru Lapressa?
Čo je termoblok?
Čo je preinfúzna technológia?
Príprava espressa
Ako vyzerá dokonalé espresso a ako chutí?
Ako pripravím espresso s kávovarom Lapressa?
Musím pákový kávovar pred prípravou kávy predhriať?
5 pravidiel pre dokonalé espresso
Ako sa prejavuje podextrahované, resp. preextrahované espresso?
Moje espresso je príliš nevýrazné/nemá žiadnu arómu. Čo mám robiť?
Moje espresso je príliš horké. Čo mám robiť?
Moje espresso je príliš kyslé. Čo mám robiť?
Ak espresso chutí príliš kyslo, čas extrakcie bol pravdepodobne príliš krátky (je to podmienené príliš nahrubo zomletou kávou a/alebo príliš nízkym tlakom zatlačovania pri tampovaní). Aj príliš nízka teplota sparenia môže mať za následok kyslú chuť, pri kávovare Lapressa by to však nemalo byť príčinou, pretože kávovar bol vytvorený podľa štandardov Tchibo.
Pena na mojom espresse je príliš tenká / rýchlo sa trhá. Čo mám robiť?
Kávový puk v mojej páke je veľmi kašovitý. Čím to môže byť?
Ak je utlačená káva (kávový puk) v páke po príprave veľmi kašovitá, bolo pravdepodobne použité príliš malé množstvo zomletej kávy alebo bola zomletá príliš najemno. Na jednoduché espresso odporúčame použiť 7 – 8 g kávy, na dvojité espresso by malo byť množstvo kávy približne 14 – 16 g.
Kávový puk v mojej páke má po príprave kávy diery. Čím to môže byť?
Ak má utlačená káva (alebo kávový puk) v páke po príprave diery a kanáliky, voda prerazí zomletú kávu len lokálne ohraničene (hľadá si cestu najmenšieho odporu). To vedie k čiastočnej priveľkej extrakcii a nerovnomernému vytekaniu kávy z páky. Dôvody môžu byť: bolo použité príliš malé množstvo zomletej kávy, utlačená káva nebola zatlačená rovnomerne a/alebo nebola zatlačená dostatočne pevne alebo je použitá káva stará (od určitého času káva až tak dobre nenapučí).