Čistenie

  • Páka a sitká: po použití dôkladne opláchnite vodou a pravidelne čistite jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo pomocou čistiacich tabliet
  • Hlava kávovaru: čistenie pomocou priloženej čistiacej kefky
  • Zásobník na vodu: dá sa vytiahnuť smerom nahor a opláchnuť pod tečúcou vodou


  • Odkvapkávacie misky/mriežky: dajú sa vybrať a vyčistiť vodou a jemným prostriedkom na umývanie riadu
  • Dýza na mliečnu penu: po použití ju možno prepláchnuť pomocou regulátora pary; jednotlivé časti možno vyčistiť jemným prostriedkom na umývanie riadu alebo čističom na mliečny systém

Riešenia pri problémoch a poruchách

Videokontrola

Dohodnúť si termín so servisným technikom.

Všeobecne

Spoznajte pákový kávovar »Lapressa« od Tchibo!

Pri príprave pomocou pákového kávovaru preteká horúca voda pod vysokým tlakom cez páku naplnenú mletou kávou. Voda pritom extrahuje aromatické látky z kávy, ale vďaka relatívne krátkemu času kontaktu uvoľňuje z kávy len málo horčín. Používateľ pákového kávovaru má navyše kontrolu nad množstvom použitej mletej kávy, množstvom použitej vody, stupňom mletia kávy a rovnako aj nad teplotou a konzistenciou pripravenej mliečnej peny. Takto sa dajú dokonale podľa vlastnej chuti pripraviť espressá a mliečne špeciality vytvorené na základe espressa.
Pákový kávovar predstavuje ideálnu metódu prípravy kávy pre milovníkov kávových špecialít ako sú espresso a mliečne nápoje vytvorené na základe espressa.
Pre pôžitok ako v kaviarni je pri pákovom kávovare rozhodujúci správny tlak približne 9 barov (nezamieňajte si ho s tlakom čerpadla). Prostredníctvom sparenia s tlakom sa vytvára pena typická pre espresso.

Pákový kávovar je vhodný pre tých, ktorí sa radi venujú príprave svojej kávy a majú aj trošku viac času. Pretože na rozdiel od plnoautomatického kávovaru, kde príprava kávy prebieha stlačením tlačidla, musí byť pri príprave pomocou pákového kávovaru vykonaných viac krokov.
Pomocou kávovaru Lapressa sa dajú pripraviť espresso, doppio (dvojité espresso) a mliečne špeciality vytvorené na základe espressa, ako sú napríklad cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato a flat white.
Áno. Pomocou otočnej dýzy na mliečnu penu na kávovare Lapressa sa dajú presne podľa Vašej chuti pripraviť mliečne špeciality, ako je napríklad cappuccino – teplotu a konzistenciu mliečnej peny si môžete regulovať sami. Na to je potrebná nádobka na napeňovanie mlieka, ideálne kanvička na mlieko z ušľachtilej ocele, s objemom cca 350 ml.
Vo všeobecnosti sa na prípravu kávy pomocou kávovaru Lapressa hodia všetky espressá od Tchibo. Okrem klasických druhov espress možno v pákovom kávovare použiť aj všetky ostatné kávové zrná. Z kávy namletej pre espressa je možné pripraviť širokú škálu chuťových profilov – presne to pravé pre domáceho baristu!
Kávovar Tchibo Lapressa zohrieva vodu na prípravu kávy prostredníctvom termobloku. Pritom sa voda čerpá cez rúrku a zohrieva sa elektricky. V porovnaní s pákovými kávovarmi, ktoré vodu zohrievajú pomocou kotlov, to má výhodu, že kávovar Lapressa je veľmi rýchlo zohriaty (v priebehu cca 90 sekúnd).
Vďaka preinfúznej technológii bude espresso výnimočne aromatické: pri nízkom tlaku sa zomletá káva pred extrakciou navlhčí a napučí, čím sa výborne uvoľňujú aromatické látky – pre ozajstný pôžitok z espressa.

Príprava espressa

Príprava espressa s kávovarom »Lapressa«

Maximálny pôžitok z espressa len v niekoľkých krokoch
Pri správnej extrakcii sa dokonale rozvinú všetky látky nachádzajúce sa v káve. Čo sa týka chuti, správne extrahované espresso v závislosti od zmesi (arabica/robusta a pôvod zŕn) spoznáte podľa charakteristickej chuti a základu. Čo sa týka vzhľadu, dokonale extrahované espresso sa vyznačuje rovnomernou, hustou a orieškovohnedou penou. Niekedy má aj známe „tigrované pruhy“ (textúra peny).
  1. Do páky vložte požadované sitko – malé sitko na jednoduché espresso alebo veľké sitko na dvojité espresso a prípravu dvoch espress súčasne.
  2. Zomletú kávu naplňte do páky a rovnomerne ju rozmiestnite prstom. Prípadne môžete pákou zľahka poklepať o pracovnú plochu alebo ju zboku štuchnúť tamperom z ušľachtilej ocele.
  3. Keď je povrch kávy rovnomerne zarovnaný, použite tamper, aby ste pevným tlakom utlačili zomletú kávu.
  4. Následne odstráňte prebytočnú zomletú kávu z okraja páky prstom alebo malou kefkou.
  5. Páku vložte do kávovaru a vyberte si požadované tlačidlo na prípravu (ľavé tlačidlo na jednoduché espresso, stredné tlačidlo na dvojité espresso alebo prípravu dvoch espress súčasne).
Pred prípravou kávy odporúčame vložiť nenaplnenú páku do kávovaru a stlačením tlačidla pre espresso nechať raz pretiecť horúcu vodu. Tým sa páka predhreje a espresso v procese sparovania získa dokonalú teplotu.
  1. Zmes kávy
    Chuť espressa ovplyvňujú nielen praženie a pôvod kávy, ale aj jej zmes. Kávy arabica sa správajú inak ako kávy robusta. Podľa zmesi je možné dosiahnuť iný chuťový zážitok. Zmesi na espresso, ktoré obsahujú kávu robusta, podporujú tvorbu peny a majú výraznú chuť. Espressá s obsahom kávy arabica majú jemnejšiu chuť a menšiu penu.
  2. Stupeň mletia
    Nájsť ten správny stupeň mletia pre prípravu vydareného espressa zaručene predstavuje jednu z najdôležitejších požiadaviek. V zásade by mal byť stupeň mletia jemnejší ako stupeň mletia pre kanvicu na prípravu espressa. Ak je stupeň mletia príliš hrubý, zomletá káva sa primálo extrahuje – voda priveľmi rýchlo pretečie cez utlačenú kávu. Ak je stupeň mletia príliš jemný, zomletá káva sa priveľmi extrahuje a prietok vody sa môže zablokovať.
  3. Množstvo
    Páka by sa mala dať jednoducho vložiť a medzi utlačenou kávou a sprchou by malo zostať ešte trochu voľného miesta, aby sa zomletá káva dala navlhčiť a mohla napučať. Na jednoduché espresso odporúčame použiť 7 – 8 g kávy, na dvojité espresso by malo byť množstvo kávy približne 14 – 16 g.
  4. Tampovanie
    Pomocou tampera sa zomleté espresso pevne zatlačí v páke. Najvyšším cieľom pri príprave espressa je rovnomerná extrakcia kávy. Na to si vezmite svoj tamper a silným, rovnomerným tlakom ho bez nakláňania zvislo zatlačte do zomletej kávy v páke, až kým nepocítite určitý odpor. Potom ho opäť zvislo vytiahnite.
  5. Čas sparenia
    Čas sparenia pre jednoduché espresso by s kávovarom Lapressa mal trvať cca 10 až 15 sekúnd, pre dvojité espresso cca 25 až 30 sekúnd. Ak espresso zjavne tieklo príliš rýchlo, mlynček treba nastaviť na jemnejší stupeň mletia. Ak espresso zjavne tieklo príliš pomaly, je potrebný hrubší stupeň mletia.

Podextrahované espresso

Pri primalej extrakcii sa z utlačenej kávy extrahuje primálo látok nachádzajúcich sa v káve. Čo sa týka chuti, podextrahované espresso spoznáte podľa chýbajúceho základu (espresso má „nevýraznú“ chuť) a nepríjemnej, kyslastej chuti. Čo sa týka vzhľadu, podextrahované espresso má príliš svetlú a veľmi tenkú penu. Dôvody na primalú extrakciu môžu byť: príliš hrubý stupeň mletia, príliš málo zomletej kávy, príliš jemné tampovanie.

Preextrahované espresso

Pri priveľkej extrakcii sa z kávy uvoľňuje priveľa horčín. Čo sa týka chuti, preextrahované espresso spoznáte podľa nepríjemne horkastej, spálenej chuti. Čo sa týka vzhľadu, preextrahované espresso spoznáte podľa veľmi tmavej, na okraji takmer čiernej peny. Dôvody na priveľkú extrakciu môžu byť: príliš jemný stupeň mletia, príliš veľa zomletej kávy, príliš silné tampovanie.
Ak má espresso „nevýraznú“ chuť, pravdepodobne je podextrahované. K primalej extrakcii dochádza, ak je káva zomletá príliš nahrubo, príliš jemne zatlačená v páke alebo bola extrahovaná len čiastočne. Ak má utlačená káva (nazývaná aj kávový puk) po sparení diery, voda si hľadala najjednoduchšiu cestu a káva nebola rovnomerne extrahovaná. V takomto prípade by káva mala byť zomletá na jemnejšie a/alebo ju treba pevnejšie zatlačiť.
Ak espresso chutí veľmi horko, pravdepodobne je preextrahované. K priveľkej extrakcii dochádza, ak je káva zomletá príliš najemno, príliš silno zatlačená v páke alebo bolo použité priveľké množstvo kávy. V takomto prípade treba skontrolovať stupeň mletia, tlak zatlačovania a použité množstvo kávy.
Ak espresso chutí príliš kyslo, čas extrakcie bol pravdepodobne príliš krátky (je to podmienené príliš nahrubo zomletou kávou a/alebo príliš nízkym tlakom zatlačovania pri tampovaní). Aj príliš nízka teplota sparenia môže mať za následok kyslú chuť, pri kávovare Lapressa by to však nemalo byť príčinou, pretože kávovar bol vytvorený podľa štandardov Tchibo.
Ak je vrstva peny na espresse veľmi tenká / nie je vôbec prítomná, espresso bolo pravdepodobne podextrahované. Dôvody na primalú extrakciu môžu byť: príliš hrubý stupeň mletia, príliš málo zomletej kávy, príliš jemné tampovanie. Ďalším dôvodom na príliš tenkú penu môže byť stará káva, v tomto prípade si treba všímať dátum minimálnej trvanlivosti. Káva by sa okrem toho mala skladovať na chladnom, tmavom a suchom mieste.
Ak je utlačená káva (kávový puk) v páke po príprave veľmi kašovitá, bolo pravdepodobne použité príliš malé množstvo zomletej kávy alebo bola zomletá príliš najemno. Na jednoduché espresso odporúčame použiť 7 – 8 g kávy, na dvojité espresso by malo byť množstvo kávy približne 14 – 16 g.
Ak má utlačená káva (alebo kávový puk) v páke po príprave diery a kanáliky, voda prerazí zomletú kávu len lokálne ohraničene (hľadá si cestu najmenšieho odporu). To vedie k čiastočnej priveľkej extrakcii a nerovnomernému vytekaniu kávy z páky. Dôvody môžu byť: bolo použité príliš malé množstvo zomletej kávy, utlačená káva nebola zatlačená rovnomerne a/alebo nebola zatlačená dostatočne pevne alebo je použitá káva stará (od určitého času káva až tak dobre nenapučí).
Po výdaji pary je kávovar zohriaty na teplotu, pri ktorej nie je možná príprava kávy. Káva by sa spálila a chutila by horko.
Počas ochladzovania svietia všetky tlačidlá a tlačidlá na espresso sú zablokované. Ak by sa v tomto čase stlačilo tlačidlo na prípravu kávy, tieto tlačidlá sa vypnú a bliká len tlačidlo pary. Toto trvá tak dlho, kým kávovar nie je úplne ochladený. Na zrýchlenie tohto procesu je možné cez dýzu na mliečnu penu vypustiť horúcu vodu do nejakej nádobky (otočte regulátor pary bez toho, aby ste predtým stlačili tlačidlo pary).

Príprava mliečnej peny

Príprava mliečnej peny s kávovarom »Lapressa«

Na mliečne špeciality ako cappuccino, espresso macchiato a viac
Na prípravu mliečnej peny sa používa otočná dýza na mliečnu penu. Mlieko sa zohreje a napení horúcou parou. Na vytvorenie pary musí byť voda viac zohriata ako na prípravu kávy. Kávovar sa teda ešte raz zohreje. Preto má zmysel najskôr pripraviť kávu a až potom napeniť mlieko. Ak potom chcete pripraviť ďalšiu kávu, kávovar musí najprv opäť trochu vychladnúť.
  1. Dýzu na mliečnu penu nasmerujte na odkvapkávaciu mriežku a stlačte tlačidlo pary. Tlačidlo pary bliká a spustí sa proces ohrievania.
  2. Keď tlačidlo pary trvalo svieti, dosiahla sa požadovaná teplota.
  3. Naplňte kanvičku na mlieko alebo pohár na latte macchiato cca do jednej tretiny mliekom. Napenením sa zväčší objem mlieka, preto by v nádobe malo zostať dosť miesta.
  4. Dýzu na mliečnu penu nasmerujte do kanvičky a ponorte ju pod povrch mlieka. Pozor na striekanie – dýza vždy musí zostať pod povrchom mlieka.
  5. Otočte regulátor pary na boku kávovaru na „výdaj pary“. Nádobou pohybujte ľahkými krúživými pohybmi sem a tam, aby sa vytvorilo čo najviac peny. Na dosiahnutie optimálneho výsledku treba trocha cviku.
Pre čo najhustejšiu mliečnu penu treba použiť nízkotučné mlieko, ale s podielom tuku min. 1,5 %. Pre krémovú mliečnu penu treba použiť plnotučné mlieko (3,5 %). Čerstvé mlieko sa ťažšie napeňuje ako trvanlivé mlieko. Preto radšej použite trvanlivé mlieko. Napeňovanie najlepšie funguje so studeným mliekom z chladničky, ktoré sa dá do kanvičky na mlieko tesne pred prípravou. Na chutnú mliečnu penu sa dobre hodia aj bezlaktózové mlieko alebo alternatívy mlieka ako mandľové, kokosové alebo ryžové mlieko.
Vo všeobecnosti platí, že mlieko treba napeňovať tak dlho, kým nedosiahne požadovanú konzistenciu a teplotu. Odporúča sa hustá konzistencia a teplota cca 70 ˚C. Tá je dosiahnutá, keď je kanvička na mlieko príliš horúca na dotyk.
S latte art sa v mliečnej pene dajú vyčarovať rozličné motívy ako srdiečka alebo listy. Mimoriadne dôležitá je pritom správna konzistencia mliečnej peny: pre latte art nesmie byť mliečna pena príliš hustá a objemná. Dokonalá je jemne pórovitá a mierne hustá „mikropena“.
Dôležité tiež je, aby ste po napenení pracovali rýchlo a plynulo, pretože už po cca 30 sekundách sa mliečna pena rozdelí na mlieko a hrubú vrstvu peny. Napenené mlieko by sa preto malo plynulo a rovnomerne nalievať do espressa. Pritom treba dodržať vzdialenosť cca 5 cm od šálky. Ak sa leje mlieko do šálky z väčšej vzdialenosti, mlieko len nadvihne penu espressa a zanechá málo mliečnej peny na povrchu. Ak sa prilieva z primalej vzdialenosti od povrchu espressa, natečie mliečna pena na kávovú penu a nedá sa tam nakresliť žiadny motív.

Čistenie

Čistenie kávovaru »Lapressa«

Rýchle a jednoduché čistenie vďaka priloženej čistiacej kefke
Kávová usadenina sa dá zo sitka najlepšie vyklepať pomocou odklepávača („knock box“). Okraj sitka v páke sa poklepáva o odklepávaciu tyč, kým vlhká zomletá káva nespadne do nádoby. Dôležité je poklepávať nielen na rukoväť páky, ale aj na okraj sitka, inak sitko vypadne spolu s usadeninou.
Pokyny krok za krokom si môžete prečítať v návode na použitie.

Odvápňovanie

Odvápňovanie kávovaru »Lapressa«

Pre dlhotrvajúci pôžitok z kávy a dlhú životnosť kávovaru
Kávovar Lapressa upozorní, keď ho treba odvápniť. Ak všetky tri ovládacie tlačidlá svietia načerveno, je potrebné odvápniť kávovar, aby sa zvýšila životnosť kávovaru a šetrila energia. Pokyny krok za krokom si môžete prečítať v návode na použitie.
Áno, Tchibo má v spolupráci s durgol® v sortimente čistič na mliečny systém a odvápňovač. Všetky tieto produkty sa optimálne hodia pre kávovary Tchibo vrátane kávovaru Lapressa a možno ich kúpiť v kamenných obchodoch Tchibo a na tchibo.sk.

Servis

Kávovar Lapressa sa opravuje v opravárenskom stredisku ERC (EuroRepair Center) vo Föhren bei Trier.