

čerstvo ju zomeľte a namletú kávu ručne sparte.
To je najväčší pôžitok z kávy! «

K mlynčekom



na ručné sparenie kávy


Nerozluční spoločníci
Vďaka keramickému filtru v rovnakej farbe skončí čerstvá kávová aróma priamo vo Vašej novej obľúbenej šálke.
Ako z jedného cesta
Naše súpravy skladajúce sa z kanvice na kávu a keramického filtra vyčarujú Vašu obľúbenú kávu priamo na prestretý stôl.
Sladká dvojica
Tieto súpravy skladajúce sa z kanvičky na napeňovanie mlieka a dózy na cukor sú Vám kedykoľvek k dispozícii a zároveň sú krásnou ozdobou.
Filtre z glazovanej keramiky
Máte radi čerstvú prekvapkávanú kávu a sýte farby? Naše kvalitné filtre z glazovanej keramiky v červenej a čiernej sú pre Vás ako stvorené!
Príprava kávy
pomocou ručného filtra
Klasická príprava pomocou filtra podčiarkne ovocné arómy a číru chuť.

a termokanvice
Videá
Kanvica na prípravu kávy – vlastnoručné aromatické chuťové zážitky
S kanvicou na prípravu kávy sa príprava Vašej kávy stane malou oslavou. Namiesto toho, aby ste jednotlivé kroky prenechali automatickým prístrojom na prípravu kávy, ako je napríklad kávovar, sami priložíte ruku k dielu. Vôňa čerstvo pomletej kávy, pomalé rozvíjanie aróm pri zalievaní mletej kávy a, samozrejme, prvý dúšok čerstvo pripravenej kávy – to všetko je pôžitok z kávy vo svojej najkrajšej podobe. Tak ako si čoraz viac prívržencov získava pomalé jedenie, tzv. Slow Food, trendová je aj pomalá vlastnoručná príprava kávy. Na ručnú prípravu kávy existujú rôzne možnosti. Kávu si môžete pripraviť pomocou kanvice typu French Press, resp. kanvice s piestom, pomocou ručného alebo permanentného filtra alebo v kanvici typu Pour Over. V Tchibo nájdete vhodnú kanvicu na prípravu kávy spolu s príslušenstvom – a, samozrejme, aj zrnkovú a mletú kávu podľa Vašej chuti!
Aká kanvica na prípravu kávy sa k Vám hodí?
Pri výbere produktu, ktorý sa hodí k Vašim preferenciám, zohrávajú úlohu faktory ako čas, osobný vkus na kávu a obsluha. Pri kanvici s piestom alebo kanvici typu French Press, ako je napríklad naša kanvica BODUM Caffettiera French Press, sa mletá káva v bezfiltrovom nadstavci s piestom zmieša priamo s horúcou vodou: kávové oleje zostanú v nápoji a postarajú sa o intenzívnu a plnú arómu. Obsluha je jednoduchá a káva je hotová za niekoľko minút.
Rovnako jednoducho a rýchlo sa podarí príprava pomocou porcelánového filtra a filtračného papiera. V tomto prípade vodu pomaly nalievate, na to si treba vyhradiť približne tri až štyri minúty. Vďaka krátkemu času sparenia má káva menej horčín a veľmi jemnú chuť. Alternatívne je možné aj ručné zalievanie kávy pomocou kanvice z porcelánu a s permanentným filtrom. Ten prepustí tie najjemnejšie čiastočky, ktoré káve dodávajú plnú chuť.
Nakoniec existuje ešte metóda Pour Over, pri ktorej sa tiež používa permanentný filter. Ten je položený na kanvici z borosilikátového skla, ktorá je na našom modeli BODUM Pour Over opláštená krásnou korkovou manžetou. Vďaka pomalému nalievaniu vody sa aj pri tejto kanvici optimálne rozvíjajú arómy – pre intenzívny chuťový zážitok.
Príprava pomocou kanvice na prípravu kávy – najlepšie tipy
Aby ste dosiahli optimálny výsledok, pri obsluhe kanvíc na prípravu kávy treba dbať len na niekoľko, ale o to dôležitejších vecí. Stupeň mletia kávy by sa mal hodiť k príslušnej kanvici, rovnako aj množstvo mletej kávy. Držte sa nasledujúcich odporúčaní pre prípravu kávy s Vašou kanvicou. Údaj o množstve sa vždy vzťahuje na 150 ml vody, resp. jednu šálku, a riadi sa podľa toho, akú silnú kávu obľubujete:
● Infúzna metóda s ručným filtrom: jemný až stredný stupeň, 6 až 8 g mletej kávy
● Ručné sparenie pomocou metódy Pour Over: jemný až stredný stupeň, 8 až 12 g mletej kávy
● Príprava pomocou kanvice s piestom: hrubý stupeň, 8 až 12 g mletej kávy
Na mletie sa hodia naše ručné alebo elektrické mlynčeky na kávu. Pri presnom odmeriavaní pomáha príslušenstvo, ako sú napríklad odmerka alebo váha na kávu. Mimochodom, na chuť kávy má vplyv aj voda. Mäkká voda zvýrazňuje ovocné kyseliny, tvrdá voda ich zjemňuje. Pre vyváženú arómu je najlepšie použiť vodu so stredným stupňom tvrdosti (8,4 až 14 °dH).
Pred použitím papierového alebo permanentného filtra by ste ho mali navlhčiť, resp. vypláchnuť. Takto zabránite tomu, aby Vám pôžitok z kávy pokazili cudzie chute. Vodu nalievajte pomalými krúživými pohybmi od stredu smerom von, nakoniec tenkým prúdom. Takto sa mletá káva dostane rovnomerne do kontaktu s vodou a môže krásne napučať. Na to je najlepšie použiť kanvicu na vodu Tchibo so zabudovaným teplomerom alebo elektrickú kanvicu s labutím hrdlom, pri ktorej si môžete presne vopred vybrať teplotu a udržiavať ju viac ako 60 minút. To Vám uľahčí použitie ideálnej teploty na sparenie Vašej kávy od 92 do 96 °C.
Aj pri použití kanvice French Press je dôležitý cit: po vylúhovaní úplne pomaly stláčajte piest smerom nadol. Aby káva tak rýchlo nevychladla, odporúča sa predhriatie kanvice pred začatím varenia kávy.
Kanvica French Press – kanvica na prípravu kávy pre všetkých, ktorí majú radi jednoduchosť a silu
Milovníci silnej kávy, ale aj všetci tí, ktorí sa pri ručnej príprave kávy nechcú veľmi namáhať, ocenia kanvicu s piestom. Pri nej nepotrebujete žiadny výmenný filter, vodu pri sparení môžete plynule nalievať, potom ju stačí krátko premiešať a po niekoľkých minútach stlačiť piest smerom nadol – a káva je hotová. Aj po použití je kanvica French Press rýchlo opäť čistá, treba len vypláchnuť kanvicu a nadstavec s piestom. Ak chcete pripraviť hneď niekoľko šálok kávy naraz, kanvica s piestom Vás nadchne aj v tomto prípade: je k dispozícii aj s objemom jeden liter.
Čistá za okamih: správne čistenie kanvice na prípravu kávy
Po príprave kávy prichádza na rad tá menej obľúbená práca: čistenie. Pri ručných kanviciach to však nie je žiadna veda. Pri kanviciach na prípravu kávy z ušľachtilej ocele a skla sú jednotlivé diely dokonca vhodné do umývačky riadu. Keramický filter môžete dať do umývačky riadu vcelku. Vyčistenie v umývačke riadu však spravidla vôbec nie je potrebné a postačí, keď kanvicu a nadstavec s piestom opláchnete pod tečúcou vodou. Pri kanvici French Press kávovú usadeninu na dne kanvice najlepšie uvoľníte vodou, potom ju zlejte do sitka a vyhoďte – alebo ňou pohnojte rastliny. Prichytené zvyšky sa veľmi ľahko uvoľnia, ak do kanvice dáte kvapku jemného čistiaceho prostriedku na riad s teplou vodou a potom niekoľkokrát pohýbete piestom hore a dole. Pena, ktorá sa vytvorí, odstráni všetky nečistoty. Potom už kanvicu French Press stačí len vyprázdniť, opláchnuť a osušiť – a je ako nová.