Vhodné hračky pre deti: tipy a zoznamy

Deti pri hraní objavujú svet. Učia sa chápať súvislosti, rozvíjajú zručnosti a používajú predstavivosť. Pritom sa hrajú v podstate s čímkoľvek, čo im príde pod ručičky – aj s vecami, ktoré by pre ne mohli byť nebezpečné. Ak však deti budú mať vhodné detské hračky, rodičia si nemusia robiť starosti. Nájdete tu výber kvalitných hračiek pre deti a bábätká. Okrem toho sa dozviete, na aké kritériá by ste mali dbať pri kúpe hračiek.

Aké hračky sú vhodné pre bábätká a deti

Ak hľadáte vhodnú hračku, dôležitý je presný vek dieťaťa. Bábätká totiž majú iné potreby ako deti. Zodpovední výrobcovia hračiek preto uvádzajú aj upozornenia týkajúce sa odporúčaného veku dieťaťa.

Hračky pre bábätká: bez škodlivín a bezpečné

Počas prvých týždňov postačia ako hračka vlastné prstíky, nožičky a ústa. Keď však Vaše bábätko toto všetko preskúma, bude potrebovať viac zábavy. Potom si začne všímať veci, ktoré vydávajú pútavé zvuky a sú zaujímavé na dotyk. Zároveň však tieto veci nesmú pre Vaše bábätko predstavovať nebezpečenstvo. Hračky s tvrdými okrajmi alebo malými časťami, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo ich prehltnutia, sú preto pre najmenších absolútne tabu.

Jedným z najdôležitejších kritérií pre hračky pre bábätká je okrem toho aj ich zloženie bez škodlivín. Nielen preto, že detičky si stále niečo strkajú do úst.

Zoznam kritérií pre hračky pre bábätká:

  • bez škodlivín
  • antibakteriálne
  • nenáročné na údržbu
  • odolné
  • bez rohov a okrajov
  • bez malých častí, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo ich prehltnutia
  • opticky, akusticky a hmatovo zaujímavé

Imunitný systém bábätka ešte nie je úplne vyvinutý, takže hračky so škodlivinami môžu rýchlo podráždiť pokožku a postupne viesť k vzniku alergií. Všímajte si, či má hračka na obale uvedené, že je „bez ftalátov“, a uistite sa, že neobsahuje žiadne látky ako nikel alebo formaldehyd. Z bezpečnostných dôvodov tiež privoňajte k hračke: Ak sa z nej šíri nepríjemný zápach, radšej ruky preč. Pri plyšových zvieratkách by ste sa mali šklbaním presvedčiť, či nepúšťajú vlákna. Ak áno, nie sú vhodné pre Vaše bábätko.

Okrem toho je pri bábätkách veľmi dôležitým faktorom aj hygiena. Hračka by sa preto mala dať ľahko čistiť, napríklad vlhkou handričkou. Textílie je najlepšie prať v práčke pri vysokých teplotách. Takto sa bezpečne odstránia baktérie a choroboplodné zárodky.

Hračky pre deti: odolné a primerané veku dieťaťa

Lezenie, šplhanie, chytanie, hádzanie – deti chcú skúsiť všetko. Každý deň objavujú niečo nové, rozširujú si obzory a čoraz viac sa učia. Keďže chcú stále robiť niečo nové, majú sklon preceňovať svoje sily. Preto pri deťoch hrozí veľmi vysoké nebezpečenstvo poranenia. Sem-tam sa asi nevyhnete nejakej tej hrči, ale vďaka hračke primeranej veku dieťaťa sa dajú zmierniť možné zdroje nebezpečenstva.

Rovnako ako pri bábätkách sú aj u detí veľmi dôležité hračky bez škodlivín. Navyše je potrebná aj vysoká odolnosť, pretože dieťa má veľkú radosť z toho, ak môže hračkou divoko udierať o zem alebo silno ťahať za jednotlivé časti hračky.

Zoznam kritérií pre hračky pre deti:

  • bez škodlivín
  • nenáročné na údržbu
  • veľmi odolné a s dlhou životnosťou
  • bez rohov a okrajov
  • bez malých častí, pri ktorých hrozí nebezpečenstvo ich prehltnutia
  • primerané veku dieťaťa
  • všestranne použiteľné

Ešte sa len musí naučiť, ako má opatrne zaobchádzať s krehkými vecami. Hračka sa teda nesmie pokaziť ani vtedy, ak s ňou dieťa zaobchádza hrubšie. Ak by sa to totiž stalo, výsledkom nemusia byť len slzičky a veľké sklamanie. Zlomené miesta s ostrými okrajmi alebo úlomky z nekvalitných plastových hračiek a odtrhnuté gombíky a výplň plyšových zvieratiek a bábik môžu byť aj veľmi nebezpečné.

Ponúknite Vášmu dieťaťu hračku, ktorá priveľmi neobmedzuje jeho predstavivosť a poskytuje rozličné možnosti hrania. Napríklad elektronické hračky, ktoré sa samy pohybujú alebo napodobňujú zvuky, poskytujú len málo priestoru na hranie. So stavebnicovými kockami a jednoduchými hracími figúrkami však dieťa môže byť kreatívne a môže napodobňovať scény zo svojho známeho prostredia, koľko len bude chcieť.

Krásny trend: návrat starých dobrých drevených hračiek

Hračky, ktoré boli veľmi dlho zabudnuté, si dnes získavajú čoraz väčšiu obľubu: prírodné drevené hračky ako za čias našich starých a prastarých mám. Od jednoduchých stavebnicových kociek na ukladanie na seba až po miniatúrny farmársky dvor z dreva – dnes už sú dostupné všetky hračky, ktoré potešia detské srdiečka. Drevené hračky však nie sú iba módnym retro trendom. Prírodný materiál má totiž veľa pozitívnych vlastností.

Jedným z najkrajších pozitív je, že drevo vnesie do detskej izby kúsok prírody. Toto je veľmi dôležité – pretože vďaka hračkám sa vo veľkej miere rozvíja zmysel pre estetické tvary, farby a formy. A ľahká vôňa dreva, teplý a mäkký až mierne drsný povrch a rovnako aj viditeľná prírodná štruktúra drevených hračiek sprostredkúvajú veľa príjemných zmyslových vnemov. Okrem toho táto dorastajúca surovina spravidla neobsahuje škodliviny. Najlepšie je, ak sú hračky povrchovo upravené prírodnými lakmi odolnými proti slinám. Potom si ich deti môžu bez obáv dať aj do úst.

Kvalitné drevené hračky sú síce trochu drahšie, sú však aj veľmi odolné a majú dlhú životnosť. Môžu dokonca vydržať aj niekoľko generácií a neskôr ich môžu zdediť vnuci a vnučky.
Spielzeug aus Holz
Spielen in der Natur

Ide sa von! Hranie v prírode

Len máločo deti baví toľko ako hranie v prírode, kde je stále čo vidieť, počuť, ovoniavať a skúšať: šuchotajúce listy, konáre a kamenie, piesok na hrabanie, voda na čľapkanie, lúky na behanie... Čas strávený v prírode je navyše pre deti veľmi dôležitý, pretože pobyt na čerstvom vzduchu podporuje imunitný systém. UV žiarenie z denného svetla telo potrebuje na výrobu vitamínu D – na silné a pevné kosti.

A s tým, čo deti nájdu v prírode, sa dokážu hrať tie najkrajšie hry. Vďaka ich fantázii sa malý kúsok kôry v kaluži bez problémov zmení na loď na šírom mori. Konár môže byť podľa nálady čarovný prútik, indiánsky šíp alebo stĺp brány. Boli by ste prekvapení, na aké nápady prichádzajú už tie najmenšie deti – samy alebo spolu s inými deťmi. O rozmanitosť a veľkú zábavu sa postarajú aj hračky na hrabanie, kriedy, odrážadlá, lopty a spol. Na každú prechádzku si však so sebou nemusíte nosiť celý zábavný program.

Prečo si nevyrobiť vlastné hračky?

Deti nemusia mať vždy len dokonalé a lesklé hračky z hračkárstva. Minimálne rovnakú radosť budú mať aj z vlastnoručne vyrobených hračiek. Existujú skvelé a úplne jednoduché nápady, ktoré môžete zrealizovať dokonca aj spolu s Vašimi deťmi. Deti si precvičia motorické schopnosti a zároveň spolu strávite krásne chvíle.

Z bežných domácich prísad si môžete vyrobiť napríklad plastelínu. Stačí si vyrobiť jednoduché slané cesto z približne 400 gramov múky, 200 gramov soli, 3 polievkových lyžíc jedlého oleja a 2 polievkových lyžíc kyseliny citrónovej. Toto cesto môžete ľubovoľne zafarbiť potravinárskym farbivom – a potom môžete spolu tvarovať zábavné a pestré figúrky. Zo zlepených slamiek alebo pomaľovaných nanukových paličiek sa stanú malé bábky na bábkové divadlo v škatuli od topánok. Alebo si vytvorte malé domino a vlastnoručne nazbierané kamienky pomaľujte rôznymi číslami, motívmi alebo farbami – vždy dve na každom kamienku, aby sa kamienky potom dali podľa klasických pravidiel prikladať k sebe.
Spielzeug einfach selber machen

Na tchibo.sk

Hračky pre bábätká a deti

Veľa skvelých vecí pre veľké i malé deti nájdete v našej kategórii Hračky

Prejsť na hračky

Skvelé hračky pre bábätká a deti

  • Poi s LED, 1 pár
14,99
11,99
€/ks 6,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-20 %
Poi s LED, 1 pár
14,99
11,99
€/ks 6,00
  • Súprava na tvorenie »Náramky priateľstva«
7,99
5,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,99 €
-25 %
Súprava na tvorenie »Náramky priateľstva«
7,99
5,99
Guľôčky, ktoré v noci svietia
7,99
€/ks 1,00
  • Domino so zvieracími motívmi
11,99
9,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 9,99 €
-16 %
Domino so zvieracími motívmi
11,99
9,99
  • Voskové ceruzky, 5 ks
7,99
5,99
€/ks 1,20
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,99 €
-25 %
Voskové ceruzky, 5 ks
7,99
5,99
€/ks 1,20
Akvarelové pastelky v dóze, 24 ks, so štetcom
7,99
€/ks 0,33
Kuriatko so zvukom
7,99
  • IQ puzzle kocka
14,99
11,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,00 €
-26 %
IQ puzzle kocka
14,99
11,00
Puzzle »Mólo«
14,99
niekoľko kusov
  • Korková stavebnica
22,99
12,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,00 €
-47 %
Korková stavebnica
22,99
12,00
niekoľko kusov
Plyšový zajac
11,99
  • Hra na podporu trpezlivosti »Labyrint«
12,99
9,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 9,99 €
-23 %
Hra na podporu trpezlivosti »Labyrint«
12,99
9,99
  • Skladacia miniveža
7,99
5,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,00 €
-37 %
Skladacia miniveža
7,99
5,00
Hry zamerané na zručnosti, 3 ks
8,99
€/ks 3,00
  • Hrkajúce vajíčka, 3 ks
11,99
7,99
€/ks 2,66
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-33 %
Hrkajúce vajíčka, 3 ks
11,99
7,99
€/ks 2,66
Ovečka so zvukom
7,99
  • Hračka pre najmenších – maznáčik
11,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-33 %
Hračka pre najmenších – maznáčik
11,99
7,99
Spievajúce plyšové minizvieratko
6,99
Prasiatko pre šťastie so zvukom
5,99
niekoľko kusov
  • Súprava kociek na tréning
10,99
6,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 6,00 €
-45 %
Súprava kociek na tréning
10,99
6,00
niekoľko kusov
Súprava skákacích loptičiek
5,99
€/ks 1,50
  • Švihadlo
8,99
6,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 6,00 €
-33 %
Švihadlo
8,99
6,00
  • Malá kačička do vody
7,99
4,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-37 %
Malá kačička do vody
7,99
4,99
niekoľko kusov
  • Kubb (vikinský šach) v malom formáte
10,99
3,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 3,99 €
-63 %
Kubb (vikinský šach) v malom formáte
10,99
3,99
niekoľko kusov
Hra »4 v jednom rade«
19,99
Veľkonočná súprava na tvorenie »Rodina zajačikov«
5,99
€/ks 1,20
  • Balančná skladačka s vajíčkami
14,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-20 %
Balančná skladačka s vajíčkami
14,99
11,99
Doplnky k dvierkam pre škriatka
6,99
Súprava nábytku pre škriatkov
8,99
1