NAŠE NADNÁRODNÉ PROGRAMY
V spolupráci s miestnymi obyvateľmi a partnermi pripravujeme programy na mieru pre každú krajinu. Prečo? Pretože každá krajina má svoje vlastné výzvy. Takto môžeme dosiahnuť najlepších výsledkov.
Naše programy v BRAZÍLII
Brazília je zďaleka najväčším producentom kávy na svete. V súčasnosti takmer polovica kávy pochádza zo štátu Minas Gerais na juhovýchode krajiny. Mnohé z kávových fariem prosperujú už teraz z pestovania kávy. A chceme, aby to tak zostalo aj v dlhodobom horizonte. Pretože klimatické zmeny, ako aj environmentálne škody spôsobené konvenčným pestovaním kávy sú už zreteľné.
Preto podporujeme miestnych farmárov, aby sa pestovanie kávy stalo udržateľnejším.
Viac zmien. Čo vlastne robíme:
Brazília – Sul de Minas, Minas Gerais/Mogiana Paulista, São Paulo
Špecifické výzvy jednotlivých krajín: Vplyvy klimatických zmien
Ciele projektu: Prispôsobenie sa zmene klímy, zodpovedné používanie poľnohospodárskych chemikálií, vývoj alternatívnych, ekologickejších metód pestovania, obnova pôvodnej vegetácie.
Partner projektu: Coomap, Coopfam, Exp. Guaxupé, Olam Food Ingredients (OFI), Emater
Doteraz zapojené farmy: 400
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
ĽUDIA A ICH PRÍBEHY O KÁVE
„Chceme, aby farmári dostali podporu, ktorá im naozaj pomôže.“
Murillo, agronóm v spoločnosti Enveritas
Murillo ako agronóm vie , aká dôležitá a užitočná je dôsledná analýza miestnych podmienok. Len tak sa dajú skutočne identifikovať a riešiť problémy a príčiny.
Naše programy vo VIETNAME
Vietnam je druhým najväčším producentom kávy na svete. A to aj napriek tomu, že výmery na pestovanie kávy sú oveľa menšie než v Brazílii, ktorá je najväčším producentom kávy na svete. Vietnam má veľmi dobré podmienky na pestovanie najmä kávových zŕn Robusta. Naša káva pochádza z centrálnej vysočiny. Farmári tu často obhospodarujú len veľmi malé plochy a trpia dôsledkami klimatických zmien. Hlavnú úlohu zohráva neúroda a chudoba.
Preto spolupracujeme s pestovateľmi kávy, ktorí žijú pod hranicou chudoby, s cieľom výrazne zlepšiť ich životné podmienky.
Viac zmien. Čo vlastne robíme:
Vietnam – Central Highlands, Gia Lai, Kon Tum & Dak Nong Provinz
Špecifické výzvy jednotlivých krajín: Chudoba, nadmerné používanie poľnohospodárskych chemikálií, sucho a nedostatok vody, vplyvy klimatických zmien
Ciele projektu: Zvýšenie príjmov, ochrana životného prostredia, opatrenia proti klimatickým zmenám, spätná sledovateľnosť
Partner projektu: Skupina Neumann Kaffee (NKG), príp. skupina Neumann Vietnam Limited, Sustainable Solution Switzerland (DSS), SNV Netherlands Development Organisation, Olam Vietnam
Doteraz zapojené farmy: 4 500
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
ĽUDIA A ICH PRÍBEHY O KÁVE
„Predtým ako som sa zúčastnila na programe s Tchibo som bola veľmi plachý človek a spôsob, akým som pestovala kávu, nebol aktuálny. Po účasti na projekte, po kontakte s mnohými ľuďmi a získaní nových skúseností v oblasti pestovania kávy som však na sebe spozorovala mnohé zmeny: cítim sa istejšie a moje metódy pestovania kávy sa zlepšili.“
H Ha Kpa, pestovateľka kávy
Naše programy v GUATEMALE
Guatemala patrí medzi 15 najlepších krajín na svete z približne 90 krajín, ktoré pestujú kávu. Pestujú sa najmä odrody Arabica, ktoré majú ideálne podmienky v sopečnej, na živiny bohatej pôde. Naše projekty sú predovšetkým o pomoci ľuďom, aby si dokázali pomôcť sami. My poskytujeme podporu prostredníctvom školení, ktoré pomáhajú zlepšiť produktivitu a kvalitu kávy, ale aj chrániť úrodu pred následkami klimatických zmien. Ďalej sú mladí ľudia, najmä dievčatá a mladé ženy, podporovaní rôznymi programami.
Viac zmien. Čo vlastne robíme:
Guatemala – Santa Barbara, Huehuetenango
Špecifické výzvy jednotlivých krajín: Chudoba, emigrácia, detská práca, klimatické zmeny
Ciele projektu: Prispôsobenie sa klimatickým zmenám, zvýšenie príjmov, zníženie detskej práce
Partner projektu: Coffee Care
Doteraz zapojené farmy: 2 500
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
ĽUDIA A ICH PRÍBEHY O KÁVE
„Teraz dostanem viac peňazí za svoju kávu“
Armanda Gomez
Naše programy v TANZÁNII
Tanzánia je známa svojou fascinujúcou prírodou – národný park Serengeti a pohorie Kilimandžáro sú známe po celom svete. Aj vo svete kávy má najvyššia hora Afriky svoje zvláštne miesto – pretože železitá sopečná pôda a klimatické podmienky vo výške až 1 550 metrov poskytujú ideálne podmienky na pestovanie kávy jedinečnej kvality.
Našimi projektmi chceme posilniť ďalšiu generáciu farmárov a pomôcť zvýšiť produktivitu a kvalitu kávy.
Viac zmien. Čo vlastne robíme:
Tanzánia – Mbyea a Mbozi
Špecifické výzvy jednotlivých krajín: Podpora rovnosti medzi pohlaviami, klimatické zmeny
Ciele projektu: Posilnenie ďalšej generácie pestovateľov kávy, zvyšovanie produktivity a kvality prostredníctvom rozširovania vedomostí, odborných znalostí a vzdelávania v oblasti udržateľného pestovania kávy.
Partneri projektu: City Coffee
Doteraz zapojené farmy: 400 Coffee Clubs: 900 žiakov a žiačok
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
ĽUDIA A ICH PRÍBEHY O KÁVE
„Som nesmierne hrdá na to, že môžem školiť a podporovať novú generáciu pestovateľov kávy! “
Martha Kimboi, učiteľka a koordinátorka Coffe Clubs
Počítali sme s 50 mladými ľuďmi – dnes je ich okolo 634. V súčasnosti ich je 640 a 460 z nich sú tzv. absolventi, ktorí však budú naďalej dostávať podporu a budú stále súčasťou Coffe Clubs.
Naše programy v KOLUMBII
Kto si spomenie na kávu z Kolumbie, možno už počul o pestovateľskej oblasti „Eje Cafetera“, tzv. „kávovom trojuholníku“. Aj my sme so svojimi projektmi prítomní v tejto oblasti, ale predovšetkým v dvoch južných štátoch Huila a Tolima, ktoré dnes patria medzi najdôležitejšie a najproduktívnejšie regióny na pestovanie kávy v Kolumbii.
Cieľ našich projektov? Zvýšiť produktivitu a kvalitu, ako aj zvýšiť ekologickosť pestovateľských postupov a spracovania kávy.
Viac zmien. Čo vlastne robíme:
Kolumbia – Huila, Tolima a Valle de Cauca
Špecifické výzvy jednotlivých krajín: Klimatické zmeny, vysoká spotreba vody a jej znečistenie pri spracovaní kávy, nedostatok opatrení na zachovanie zdravia pôdy
Ciele projektu: Zníženie spotreby vody a jej znečistenia, zlepšenie zdravia a produktivity pôdy, prispôsobenie sa klimatickým zmenám
Partneri projektu: Expocafé, Cafisur, Coocentral, Cafenorte
Doteraz zapojené farmy: 100, projekt bol znova spustený v roku 2024
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
NAŠE PROGRAMY V HONDURASE
Úrodné vulkanické pôdy a tropické podnebie poskytujú ideálne podmienky na pestovanie kávy, ktorá sa stala jedným z najdôležitejších vývozných tovarov v Hondurase. Pestovanie kávy je tu skutočným rodinným podnikaním s množstvom ručnej práce. Dôsledky klimatických zmien a problémy v krajine, ako je napríklad chudoba, však predstavujú veľkú výzvu pre drobných pestovateľov a ich rodiny.
Chceme ich podporiť v tom, aby boli schopní prekonávať tieto výzvy od základov.
Zmeniť viac. Čo konkrétne robíme:
Honduras - San Andrés a Caona, Honduras
Výzvy špecifické pre túto krajinu: chudoba, emigrácia, zdravie pôdy, detská práca
Ciele projektu: rast príjmu a prispôsobenie sa klimatickým zmenám, starostlivosť o deti
Partneri projektu: Becamo, Inga Foundation
Doteraz zapojené farmy: 1 200
Naše opatrenia:
Naše existujúce projekty Tchibo Joint Forces!® pokračujú a postupne sa presunú do nového kávového programu
ĽUDIA A ICH PRÍBEHY O KÁVE
„Vďaka technickej podpore, ktorú som získal, sa mi podarilo zlepšiť podmienky na svojej farme a zvýšiť produktivitu na meter štvorcový. Okrem toho som vďaka školeniu dokázal znížiť výskyt škodcov a chorôb, pretože som sa naučil vyvíjať a používať biologické produkty, ktoré mám k dispozícii na svojej farme."
Jose Valerio Diaz, pestovateľ kávy