
Buongiorno, moja milá Lapressa!
Láska ku káve na taliansky spôsob: prvý pákový kávovar od Tchibo je tu!Teraz pre všetkých držiteľov TchiboCard len za 159 € vrátane 500 g kávy Barista Espresso zadarmo.*
História malej silnej kávy z kávovaru sa, prirodzene, začína v Taliansku. Už začiatkom 19. storočia si vynaliezaví milovníci kávy nechali patentovať prvé prototypy na rýchlu prípravu espressa. Väčšina kávovarov na espresso však nevytvorila potrebný tlak okolo 9 barov, aby bolo možné pretlačiť vodu cez zomletú kávu. Luigimu Bezzerovi sa napokon podarilo vytvoriť funkčný prístroj, ktorý sa dostal na trh začiatkom 20. storočia. V Nemecku si prvé pákové kávovary našli cestu do domácností v 50. rokoch 20. storočia.
Odvtedy sa toho na základnom princípe fungovania týchto kávovarov veľa nezmenilo. Iba energeticky náročné vytváranie tlaku ručnou pákou bolo nahradené elektrickými čerpadlami – ale ručné pákové kávovary existujú dodnes. Vo všeobecnosti sa moderné kávovary na espresso vyznačujú mimoriadne pohodlnou obsluhou a krásnym vzhľadom. Pracovné kroky, ako je napríklad vtlačenie zomletej kávy do páky, môžu v prípade potreby vykonávať plnoautomatické kávovary. A ak si vyberiete špičkový pákový kávovar, získate technický zázrak s mlecím mechanizmom, tryskamii na mliečnu penu, automatickými čistiacimi programami a mnohými ďalšími funkciami.
Objavte v Tchibo kvalitné pákové kávovary a vychutnajte si svoje espresso tak, ako ho vyčaruje barista pri pulte v talianskej kaviarni: čerstvo zomleté z celých zŕn, s intenzívnou arómou a jemnou penou!
Príprava šálky espressa alebo inej kávovej špeciality, ako je napríklad cappuccino, pomocou pákového kávovaru je viac ako len „uvariť kávu“: ide o obrad, ktorým sa začína samotný pôžitok z kávy. Labužníci si pri príprave dávajú načas a v čo najväčšej možnej miere sami radi priložia ruku k dielu, aby svojimi inštinktmi vyčarovali optimálnu arómu z kvalitných kávových zŕn na espresso od Tchibo. Na to treba trošku know-how. Takto pripravíte kávu pomocou pákového kávovaru:
1. Nechajte prístroj niekoľko minút predhriať a potom spustite cyklus naprázdno, aby sa páka predhriala. Pre dokonalé rozvinutie arómy kávy je najlepšie, ak budete do Vášho kávovaru vždy používať filtrovanú vodu.
2. Kávové zrná na espresso zomeľte samostatne, stupeň mletia Vášho mlynčeka na kávu nastavte na najjemnejšiu úroveň. Rovnako postupujte aj pri pákovom kávovare s mlecím mechanizmom.
3. Na jednu šálku klasického espressa naplňte páku približne 8 gramami zomletej kávy, na dve šálky dvojnásobným množstvom kávy. Presné odváženie zjednodušuje príslušenstvo, ako je napríklad váha na kávu alebo odmerka na kávu.
4. Zomletú kávu rovnomerne rozmiestnite v páke prstom alebo poklepaním a pevne ju zatlačte pomocou tampera, teda kávového lisu.
5. Páku vložte do kávovaru a spustite proces sparenia kávy. Ak je možná predvoľba tlaku, ideálna hodnota je 9 až 11 barov. Keď sa prúd po približne pol minúte zosvetlí, proces zastavte – espresso má teraz ideálnu arómu.
6. Ak si chcete vychutnať espresso s mliečnou penou, nakoniec ešte ponorte parnú dýzu prístroja do mlieka a napeňte ho. Náš návod na prípravu dokonalej mliečnej peny Vám ukáže, ako na to.
Existujú rozličné vyhotovenia pákových kávovarov: hlavným rozlišovacím znakom je druh ohrevu vody. Na výber sú tieto systémy:
Keď už sme pri individuálnych požiadavkách: ak chcete mať čo najväčší vplyv na prípravu Vášho espressa, odporúča sa model s nastaviteľným tlakom v čerpadle. Stupnica v takomto prípade siaha až po 15 barov, prístroj by mal v každom prípade poskytovať minimálne 9 barov. Ľudia, ktorí pijú veľa kávy, budú mať úžitok z vysokého výkonu vo wattoch a veľkého zásobníka na vodu s objemom viac ako 2 l – takto sa dá za krátky čas pripraviť veľa šálok kávy. A nakoniec zohráva svoju úlohu aj vzhľad pákového kávovaru, pretože káva sa pije aj očami. Opláštenie z ušľachtilej ocele pôsobí elegantne a kvalitne, retro šarm vyčarujú prístroje s vysokolesklou povrchovou úpravou a pochrómovanými detailmi.
Kto si chce vychutnať intenzívnu arómu čistého espressa, môže piť túto malú čiernu kávu bez cukru alebo mlieka s časom sparenia približne 30 sekúnd. Pokojne experimentujte s množstvom vody a zomletej kávy, teplotou a tlakom, aby ste si vytvorili svoju dokonalú šálku kávy. K najznámejším variáciám patria dvojité espresso (espresso doppio), lungo (dvojnásobné množstvo vody) a ristretto (polovičné množstvo vody). Za vyskúšanie stoja aj mnohé kávové špeciality, ktoré sa dajú pripraviť na základe espressa. Napríklad:
Rovnako ako všetky ostatné kávovary, aj pákový kávovar potrebuje trochu starostlivosti. S niekoľkými pomôckami a tipmi ho však vyčistíte za okamih: