Oblečenie do dažďa pre celú rodinu

So správnym oblečením suchí aj v daždi

Ľadový dážď udiera do ulíc, dáždniky sa zbytočne vzpierajú nemilosrdnému vetru...
Na ceste do práce, na nedeľnej prechádzke alebo pri outdoorovom športe potrebujete teraz to správne oblečenie, v ktorom prežijete deň takí suchí, ako to len bude možné. V tejto príručke Vám vysvetlíme, na čo treba dbať pri výbere bundy do dažďa, funkčného kabáta a pod.

Čo by ste mali vedieť o materiáloch

Samozrejme, oblečenie do dažďa musí byť nepremokavé. Ako však vlastne zistíte, či také naozaj je? A čo znamenajú pojmy ako vodný stĺpec a priedušnosť? Tu sa dozviete, aké kritériá sú dôležité pri výbere oblečenia do dažďa a aké rôzne možnosti pre spoľahlivú vodotesnosť sú dnes k dispozícii.
Čo znamená vodný stĺpec?

Čo znamená vodný stĺpec?

Vodný stĺpec je jednotka miery, pomocou ktorej sa udáva nepremokavosť textílií, akými sú bundy či nohavice do dažďa a pod. Presnejšie povedané, toto číslo Vám dáva informáciu o tom, ako vysoko by mohla siahať voda nad materiálom bez toho, aby prenikla do oblečenia. V praxi to teda znamená: čím vyšší je vodný stĺpec, tým nepremokavejší je materiál. Podľa európskej normy sa za nepremokavý pokladá materiál s vodným stĺpcom 1 500 mm. Oblečenie do dažďa od Tchibo má dokonca vodný stĺpec 3 000 mm. Tak zostane pod ním sucho aj pri búrke alebo dlhotrvajúcom daždi.

Mimoriadne dôležitá: priedušnosť

Priedušnosť patrí k dôležitým vlastnostiam a k najväčším výzvam vodoodolného oblečenia: V zásade je oblečenie priedušné, ak môže vlhkosť preniknúť vláknami materiálu. Napríklad z prirodzených vlákien je to spravidla bavlna. Ale pri oblečení do dažďa musí byť materiál priepustný len určitým spôsobom. Žiadna vlhkosť by nemala prenikať zvonka dovnútra. Špeciálne funkčné textílie zabezpečujú, aby bola telesná vlhkosť odvádzaná zvnútra smerom von, ale dážď a vietor neprenikli dovnútra. Tak sa žiadna vlhkosť nekoncentruje pod nepremokavým oblečením, čo zaručuje stále príjemnú vnútornú klímu.
Mimoriadne dôležitá: priedušnosť
Ďalšia nevyhnutnosť: zatavené švy

Ďalšia nevyhnutnosť: zatavené švy

Samotná vlhkosť môže preniknúť aj do oblečenia do dažďa z nepremokavého materiálu. A to vtedy, keď nie je dostatočne dobre spracovaný. Problém: Pri výrobe oblečenia sú jednotlivé diely zošívané, pričom ihla preniká materiálom. Nepremokavá vrstva je na tomto mieste poškodená – a pri silnom daždi sa voda týmito sotva viditeľnými otvormi dostane dovnútra.

Hodnotné oblečenie do dažďa má preto zatavené švy: Na vnútornú stranu švu sa strojovo nanesie pásik, aby sa šev uzatvoril. Pôsobením tepla sa tesne spojí s tkaninou. Tak sa aj tie najmenšie otvory po ihle spoľahlivo uzavrú.

Ecorepel® – prirodzene odpudzujúci vodu

Najlepšie technológie sú často inšpirované prírodou. Napríklad aj moderná impregnácia ecorepel® – jej vrstva odpudzuje vodu podobným spôsobom, ako si vodné vtáky uchovávajú svoje perie suché. Určite to poznáte: Pozorujete kačky v parku, ktoré sa dokonca potápajú za potravou – a o chvíľu môže voľne odletieť. Toto je možné, pretože zvieratá produkujú olejovitý sekrét, vďaka ktorému ich perie odpudzuje vodu. Impregnácia ecorepel® je bezzápachová finálna hightech úprava, ktorá zabraňuje prieniku vodných kvapiek. Pritom impregnovaná textília zostáva príjemne mäkká a priedušná. A jedno mimoriadne plus: Na rozdiel od chemických impregnácií je ecorepel® ohľaduplný voči životnému prostrediu a neobsahuje fluorokarbón, ktorý môže byť pre telo škodlivý.
Softshell – multitalent do zlého počasia

Softshell – multitalent do zlého počasia

Medzi mimoriadne všestranné moderné funkčné textílie patrí softshell. Má tri zložky: odolnú vonkajšiu vrstvu, priedušnú membránu a príjemnú vnútornú vrstvu. Odolná vonkajšia vrstva odpudzuje vodu a izoluje, takže je telo chránené pred dažďom a vetrom. Sama neprijíma vlhkosť, zato ju však veľmi dobre transportuje. Je veľmi dôležité, že membrána v strede odvádza telesnú vlhkosť zvnútra smerom von a následne ju vonkajšia vrstva odovzdáva do okolitého ovzdušia. Vnútro si takto uchováva príjemne suchú klímu. V tenkej plyšovej vrstve z velúru alebo podobného materiálu vzniká v najspodnejšej vrstve akýsi vzduchový vankúš, ktorý príjemne drží teplo.

Outdoorové džínsy do dažďa – módne & funkčné

Novovyvinuté džínsy do dažďa odpudzujú špinu aj vodu a sú teda ideálne na outdoorové aktivity. Vďaka modernej vrstve ecorepel® sú nohavice impregnované, no komfort pri nosení to nijako neobmedzuje: pevný bavlnený strečový materiál zabezpečuje značnú elasticitu džínsov, vysoký podiel elastanu sa postará o perfektný priliehavý tvar.

Pri džínsoch dbáme aj na bezpečnosť: Jazdíte napríklad často na bicykli? Potom sa oplatí nohavice vyhrnúť, aby sa reflexné prvky na vnútornej strane nohavíc postarali o vyššiu bezpečnosť na ceste.

Aký plášť (do dažďa) je pre Vás vhodný?

Cesta do práce, nespútané vyčíňanie s deťmi v jesennom lístí alebo potulky so psom: Je toľko rozličných dôvodov, pre ktoré treba znášať lejak a byť na cestách aj v zlom počasí. Na jeseň preto potrebujete outdoorovú bundu, ktorá Vás ochráni pred počasím a bude zodpovedať Vašim individuálnym potrebám. Aký typ oblečenia do dažďa potrebujete?
Na bicykli všedným dňom

Na bicykli všedným dňom

Bicyklovanie je zdravé, zábavné a bicykel Vás dopraví rýchlo a bez ťažkostí do Vášho cieľa. Kto radšej jazdí na bicykli aj na jeseň, než by mal trčať v zápche alebo na zastávke, potrebuje mimoriadne flexibilnú ochranu proti počasiu. Také oblečenie musí spoľahlivo odolať dažďu, blatu a vetru, nesmie však obmedzovať v pohybe a musí byť bezpodmienečne priedušné.

Mimoriadne vhodná pre každodenných cyklistov je preto softshellová bunda. Optimálna je najmä bunda dlhšieho strihu alebo kabát. Pri bicyklovaní totiž pre dážď zhora a striekanie zo všetkých strán najviac premokajú stehná. A ani vietor takto neprenikne pod bundu.

Vonku s deťmi a celou rodinou

Kto chodí s deťmi často von, ten vie: neexistujú príliš hlboké kaluže. A pretože najväčšie dobrodružstvo nie je ani v zlom počasí menej zábavné, potrebujete na cestu mimoriadne odolné oblečenie. Priedušné, nepremokavé a funkčné bude pre Vás dobrou voľbou: Na ihrisku, prechádzkach alebo jednoducho na ceste do najbližšieho supermarketu ste chránení pred poveternostnými vplyvmi bez toho, aby ste sa nepríjemne spotili.

Aby ste mali prehľad o Vašej „utáranej bande“, mala by mať kapucňa malý šilt. Nanajvýš praktické sú modely, ktoré možno flexibilne prispôsobiť vonkajšej teplote. Napríklad podšívka vo forme odnímateľnej flísovej bundy zabezpečí, že svoj kabát budete môcť nosiť takmer po celý rok.
Vonku s deťmi a celou rodinou
Zaneprázdnená manažérka rodiny

Zaneprázdnená manažérka rodiny

Ráno idete na bicykli do práce, poobede veziete deti autom na šport, medzitým si odskočíte na nákup a večer niekedy za priateľmi... Kto zvládne takýto všedný deň, ten je odkázaný na bundu do každého počasia, ktorá to s Vami vydrží a ochráni Vás pred zlým počasím.

Ako rodinná manažérka potrebujete oblečenie do dažďa, ktoré je nielen nepremokavé a odolné proti vetru, ale pritom aj dobre vyzerá a podporí Váš talent všetko zvládnuť. Napríklad s dostatočným počtom vreciek na rozličné predmety všedného dňa. Praktická je vkusná parka s odnímateľnou vnútornou bundou: Pretože takýto kúsok oblečenia, rovnako moderný ako praktický, vskutku zvládne všetko.

Módni aj v nečase

V zlom počasí sa mnohí milovníci módy riadia mottom: „Kto chce byť pekný, musí trpieť.“ No so správnym oblečením do dažďa to naozaj nie je nevyhnutné. Môžete sa aj v daždivej jeseni dostať z bodu A do bodu B štýlovo suchí. Vaša perfektná ochrana proti dažďu je: trenčkot. Tento klasický kúsok oblečenia je totiž medzičasom vyrobený z nepremokavého materiálu odolného aj proti vetru a so zatavenými švami.

Mimoriadne praktické sú modely s odnímateľnou kapucňou. S takýmto funkčným multitalentom ste rovnako vystrojení na večernú návštevu reštaurácie i na cestu domov v daždi. Pretože trenčkot funguje aj bez toho, aby sa podobal na funkčnú bundu.
Módni aj v nečase

Tak sa budete dlho tešiť z Vášho oblečenia do dažďa

Je jedno, aké dobré je Vaše oblečenie do dažďa: Pri používaní v daždi, vetre a rôznom počasí musí prekonať veľké zaťaženie, ktoré môže spôsobiť jeho poškodenie. Doprajte preto Vašim kúskom oblečenia malý oddychový čas s programom starostlivosti. Tak zostane oblečenie dlho úplne funkčné. A pri drobných náznakoch opotrebovania môžete sami siahnuť po nalepovacích záplatách.

Takto sa starajte o oblečenie do dažďa

Hodnotné oblečenie do dažďa odpudzuje nielen vodu, ale aj špinu, a preto aj pri značnom zaťažení zostane dlho pekné. Napriek tomu sa po čase môže v póroch nahromadiť špina, ktorá ich upchá, čím sa zníži ich priedušnosť. Preto treba oblečenie pravidelne prať. Ale žiadne obavy: môžete to robiť bez rozmýšľania vo vašej domácej práčke, ak prihliadnete na niekoľko maličkostí.

Všeobecne platí: perte nepremokavé oblečenie len pri nízkych teplotách od 30 °C do maximálne 40 °C. Presný údaj o teplote si bezpodmienečne prečítajte na štítku s údajmi o starostlivosti. Vhodný prací prostriedok by mal byť tekutý a určený na jemnú bielizeň. Prací prášok môže zanechať zvyšky, ktoré môžu materiál poškodiť. Nepoužívajte žiadnu aviváž, pretože táto upcháva póry a môže narušiť umelé vlákna.

Ak Vaše oblečenie do dažďa potrebuje impregnáciu, mali by ste ju obnoviť asi pri každom štvrtom praní. Siahnite radšej po spreji, ako po impregnácii pri praní. Sprejom totiž môžete postriekať vonkajšiu vrstvu a vnútornú pritom nepoškodíte. Najlepšie, ak oblečenie zavesíte na ramienko a vonkajšiu vrstvu rovnomerne postriekate zo vzdialenosti 20 – 30 cm. Nevdychujte pri tom výpary a vetrajte.

Takto scelíte svoje oblečenie do dažďa

Outdoorové oblečenie sa vyznačuje mimoriadnou odolnosťou, napriek tomu však nie je nezničiteľné: raz sa nešťastne zachytíte o špicatý predmet alebo vyčnievajúcu hranu a už je to tu: v materiáli sa objaví trhlina. Na rozdiel od bežného oblečenia nemožno v takomto prípade oblečenie do dažďa z nepremokavej látky jednoducho opraviť pomocou ihly a nite. Na ihlou prederavených miestach by oblečenie prepúšťalo vodu. Napriek tomu nie sú malé poškodenia dôvodom na to, aby sme oblečenie zahadzovali.

Častým slabým miestom sú napríklad švy, najmä miesta, kde sa viaceré švy stretávajú, napríklad na výstrihu alebo prieramkoch. Opotrebovaním alebo manuálnym poškodením sa môžu uvoľniť. Aby ste problém odstránili, dôkladne očistite poškodené miesto, napríklad technickým benzínom. Potom potrite oddelené miesta lepidlom na textil a najmenej po dvoch minútach ich pritlačte k sebe. Potom nechajte zlepené miesta minimálne 12 hodín schnúť.

Malú dierku alebo trhlinu si môžete opraviť aj sami. Zafixujte ju najprv z vonkajšej strany lepiacou páskou a očistite spodnú stranu oblečenia. Dierku prelepte samolepiacou záplatou z vnútornej strany. Extra tip: Ak predtým rohy záplaty zaoblíte, bude lepšie držať.
Športové oblečenie pre dámy

Športové oblečenie pre dámy

Ešte viac fitness módy nájdete v kategórii Šport pre dámy

Ku kategórii Dámy
Športové oblečenie pre pánov

Športové oblečenie pre pánov

Ďalšiu príjemnú športovú módu nájdete v kategórii Páni

Ku kategórii Páni

V daždi správne oblečení

  • Detské nohavice do dažďa
19,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-25 %
Detské nohavice do dažďa
19,99
14,99
 
Dostupné varianty:
 
Plášť do dažďa, extra dlhý
59,95
 
Dostupné varianty:
 
  • Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
  • Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
  • Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
29,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,00 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-23 %
-23 %
-26 %
-23 %
-23 %
Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
29,99
22,99
29,99
22,99
29,99
22,00
29,99
22,99
29,99
22,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
  • Detské termonohavice do dažďa, tmavomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, zlatožlté
  • Detské termonohavice do dažďa, bridlicovomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, bledomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, ružové
19,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,00 €
-25 %
-25 %
-25 %
-25 %
-29 %
Detské termonohavice do dažďa, tmavomodré
Detské termonohavice do dažďa, zlatožlté
Detské termonohavice do dažďa, bridlicovomodré
Detské termonohavice do dažďa, bledomodré
Detské termonohavice do dažďa, ružové
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,00
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusovniekoľko kusov
  • Softshellová bunda, koňaková
  • Softshellová bunda, tmavozelená
59,95
29,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 29,99 €
-49 %
Softshellová bunda, tmavozelená
Softshellová bunda, koňaková
59,95
59,95
29,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
niekoľko kusov
Funkčná outdoorová bunda
44,99
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Detské nohavice do dažďa
14,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Detské termonohavice do dažďa, zlatožlté
  • Detské termonohavice do dažďa, tmavomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, bridlicovomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, bledomodré
  • Detské termonohavice do dažďa, ružové
19,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,00 €
-25 %
-25 %
-25 %
-25 %
-29 %
Detské termonohavice do dažďa, tmavomodré
Detské termonohavice do dažďa, zlatožlté
Detské termonohavice do dažďa, bridlicovomodré
Detské termonohavice do dažďa, bledomodré
Detské termonohavice do dažďa, ružové
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,99
19,99
14,00
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusovniekoľko kusov
  • Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
  • Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
  • Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
29,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,00 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-23 %
-23 %
-26 %
-23 %
-23 %
Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
29,99
22,99
29,99
22,99
29,99
22,00
29,99
22,99
29,99
22,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Cyklistická funkčná bunda
59,99
 
Dostupné varianty:
 
Softshellový kabát, tmavomodrý
59,99
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Softshellový kabát
59,95
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Parka do dažďa »Friesennerz«
59,95
 
Dostupné varianty:
 
Softshellový kabát, kaki
Softshellový kabát, ľadovosivý
59,95
59,95
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Parka do dažďa »Friesennerz«
59,95
 
Dostupné varianty:
 
Softshellový kabát, kaki
Softshellový kabát, ľadovosivý
59,95
59,95
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Detský softshellový kabát
49,99
 
Dostupné varianty:
 
Parka
49,99
 
Dostupné varianty:
 
Softshellová bunda
49,99
 
Dostupné varianty:
 
Bunda do každého počasia
Bunda do každého počasia
49,99
49,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Bunda do každého počasia
Bunda do každého počasia
49,99
49,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
  • Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
  • Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
  • Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
  • Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
29,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,00 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-23 %
-23 %
-26 %
-23 %
-23 %
Detská termobunda do dažďa, zlatožltá
Detská termobunda do dažďa, tmavomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, svetlomodrá, celoplošná potlač
Detská termobunda do dažďa, bridlicovomodrá, kvapky
Detská termobunda do dažďa, ružová, kvapky
29,99
22,99
29,99
22,99
29,99
22,00
29,99
22,99
29,99
22,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Detská flísová bunda
14,99
 
Dostupné varianty:
 
Detská bunda do každého počasia
44,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Detské termonohavice »Micky« do dažďa, modré
  • Detské termonohavice »Micky« do dažďa, viacfarebné
17,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-16 %
-16 %
Detské termonohavice »Micky« do dažďa, modré
Detské termonohavice »Micky« do dažďa, viacfarebné
17,99
14,99
17,99
14,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Nohavice do dažďa
27,99
 
Dostupné varianty:
 
Detská softshellová kombinéza, zelená
44,99
 
Dostupné varianty:
 
Detský overal do dažďa
39,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Softshellová bunda
44,99
39,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 39,99 €
-11 %
Softshellová bunda
44,99
39,99
 
Dostupné varianty:
 
Detské nohavice do dažďa
21,99
 
Dostupné varianty:
 
1 ...