Záhradný nábytok pre Vašu oázu uprostred zelene

V záhradnom ležadle si prečítať dobrú knižku, na nedeľné raňajky prestrieť záhradný stôl sladkými dobrotami a letný večer nechať príjemne doznieť v pohodlnom plážovom koši: vlastná záhrada je oázou pokoja a odpočinku, a s tým správnym záhradným nábytkom to bude vonku aj naozaj pohodlné. Aby ste si Váš vlastný kúsok prírody mohli náležite vybaviť, prinášame Vám k záhradnému nábytku množstvo tipov, trendov a informácií. Nechajte sa inšpirovať!

Toto sú trendy zo sveta záhradného nábytku pre rok 2019

Nielen v byte, ale aj v záhrade a na balkóne kladieme dnes veľký dôraz na kvalitu nábytku a štýlové usporiadanie. Aktuálne trendy zo sveta záhradného nábytku zreteľne ukazujú, že kvalitné vybavenie exteriéru v sebe spája elegantný dizajn s praktickými funkciami.
Leňošky a vonkajšie pohovky: obývačka v záhrade

Leňošky a vonkajšie pohovky: obývačka v záhrade

Svoj voľný čas v záhrade si teraz môžete užívať v omnoho väčšej pohode než kedykoľvek predtým: Na moderných vonkajších pohovkách a leňoškách z plastového pletiva odolného proti poveternostným vplyvom sa môžete opaľovať rovnako pohodlne ako na svojom obľúbenom gauči a načerpať tak silu potrebnú na prácu v záhrade alebo nadchádzajúci pracovný deň.
Plážové koše: relaxácia ako na dovolenke

Plážové koše: relaxácia ako na dovolenke

Plážový kôš je praktickou a pohodlnou ochranou pred vetrom, dažďom a slnkom nielen pri mori. Doma si s týmto záhradným nábytkom môžeme užívať dovolenkovú atmosféru vo vlastnej záhrade. Mäkké vankúše, polohovateľné operadlá, výsuvné podnožky a vstavané odkladacie plochy poskytovaný komfort ešte umocňujú. Perfektný odpočinok pred kolobehom všedného dňa.
Altánky: praktická ochrana pred slnkom a dažďom

Altánky: praktická ochrana pred slnkom a dažďom

Keď sa slnko jemne prediera pomedzi listy stromov a vanie vlažný vánok, je dokonalé tráviť deň v záhrade. V priamom poludňajšom slnku alebo pri náhlej dažďovej prehánke je ideálnym záhradným nábytkom altánok. Obzvlášť praktické sú modely so závesmi alebo pohyblivými markízami, ktoré môžete flexibilne upraviť podľa počasia.
Altánok v tvare iglú: izba pod šírym nebom

Altánok v tvare iglú: izba pod šírym nebom

Altánok v tvare iglú je dekoratívna ochrana pred dažďom a vetrom. Je však tiež ideálny aj vtedy, keď chcete vonku pohodlne sedieť i v chladnejších večerných hodinách. Cez deň Vám zas pod nepriehľadnou strieškou poskytne útočisko pred slnkom. A keď sa ochladí, dá sa altánok pomocou priehľadného poťahu premeniť na zimnú záhradu.

Sprievodca materiálmi: záhradný nábytok z dreva, plastu alebo kovu?

Dnes sa na výrobu záhradného nábytku používa mnoho rôznych materiálov. Otázku, ktorý materiál je najlepší, nie je možné zodpovedať paušálne, pretože každý materiál sa so svojimi špeciálnymi vlastnosťami hodí na rôzne účely rôzne dobre. Pri všetkých typoch dreva však venujte pozornosť certifikácii, o ktorej svedčí napr. FSC garantujúce trvalo udržateľné lesné hospodárenie.
Tíkové drevo

Tíkové drevo

Drevo zlatohnedej farby patrí k najcennejším a najstarším drevám. Vďaka prirodzenému obsahu oleja odpudzuje vodu a je odolné proti plesniam. Záhradný nábytok z tíkového dreva tak navyše rýchlo nestráca svoj tvar. A nielen samo drevo, ale aj priliehajúce kovové diely sú chránené pred koróziou. V porovnaní s ďalšími druhmi dreva je tíkové drevo ľahšie.
Agátové drevo

Agátové drevo

Mimoriadnou vlastnosťou tohto dreva je jeho vysoká robustnosť, záhradný nábytok z agátového dreva je navyše maximálne odolný proti počasiu a škodcom. Patrí k niekoľkým málo druhom dreva, ktoré sa dajú vonku používať i bez impregnácie. Hladký povrch a svetlý farebný tón s osobitou kresbou prepožičiavajú záhradnému nábytku ušľachtilý vzhľad.
Eukalyptové drevo

Eukalyptové drevo

Záhradný nábytok z eukalyptového dreva je väčšinou o niečo lacnejší než nábytok z agátového alebo tíkového dreva, pretože eukalyptus rastie rýchlejšie. Tento prírodný materiál má však dlhú životnosť a je odolný proti škodcom. Pred vytrvalým dažďom alebo dlhodobo pražiacim slnkom by však eukalyptové drevo malo byť chránené, napríklad umiestnením pod strechu.
Plast

Plast

Plasty sú obľúbeným materiálom na výrobu záhradného nábytku, pretože odpudzujú vodu, vyžadujú takmer nulovú údržbu a sú neobyčajne ľahké. Plastový nábytok je navyše v ponuke v najrôznejších variantoch, od jednoduchej bielej stoličky až po exkluzívny lounge nábytok. Cenová a kvalitatívna škála je však pri plastoch extrémne široká. Venujte preto pozornosť logám TÜV alebo GS, ktoré zaručujú vysokokvalitné spracovanie. Pre väčšiu ohľaduplnosť k životnému prostrediu by mali byť plasty ako polyetylén uprednostňované pred bežným PVC.
Kovy: hliník a oceľ

Kovy: hliník a oceľ

Kovy sú neobyčajne stabilné a majú dlhú životnosť. Vďaka rôznym povrchovým úpravám je dnes navyše zaručené, že sa na nich voda jednoducho zrazí do kvapiek. Problémom už preto nie je ani korodovanie. Pre vonkajšie použitie máte spravidla na výber medzi oceľou a ľahučkým hliníkom. Je potrebné si uvedomiť, že kov sa na slnku rýchlo rozpáli. Často sa však používajú kombinácie materiálov, napr. kovová konštrukcia so stolnou doskou z tíkového dreva alebo kovová stolička so sedacou plochou potiahnutou textíliou alebo čalúnenou sedacou plochou.
Plastové pletivo vo vzhľade ratanu

Plastové pletivo vo vzhľade ratanu

Záhradný nábytok z ratanu má prirodzené kúzlo a je veľmi pohodlný. Prírodný materiál je však náchylný na vlhkosť a slnko, do exteriéru sa teda nehodí. Veľmi dobrou alternatívou pre záhradu alebo balkón je nábytok z polyratanu – plastového pletiva vo vzhľade ratanu. Tento materiál v sebe snúbi prirodzený, útulný vzhľad s vlastnosťami plastu. Záhradný nábytok vyrobený z tohto materiálu je nenáročný na údržbu a odolný proti poveternostným vplyvom.

Ako sa o záhradný nábytok správne starať a ako ho chrániť

Z vysokokvalitného záhradného nábytku sa môžeme tešiť veľa rokov. Väčšina materiálov nie je už sama osebe náchylná voči vlhkosti, UV žiareniu a škodcom. Aby ste životnosť nábytku predĺžili, odporúčame predsa len vhodnú starostlivosť a ochranu.

Na materiáli záleží

Drevo je v zásade materiál s dlhou životnosťou, zároveň je však odkázané na dobrú starostlivosť. Aby sme predišli tomu, že krásne prírodné tóny časom vyblednú alebo dokonca popraskajú, je potrebné drevený nábytok najlepšie na jar, v lete alebo na jeseň natierať olejom. Plasty a povrchovo upravené kovy, naopak, vyžadujú len minimum starostlivosti: usadené nánosy špiny môžete odstrániť mydlovou vodou a handrou alebo mäkkou kefou.

Chráňte záhradný nábytok pred nepriazňou počasia

Keď svoj záhradný nábytok dlhšie nepoužívate alebo pokiaľ je náchylný voči dažďu alebo slnečnému žiareniu, môžete ho pred škodlivými vplyvmi jednoducho chrániť pomocou ochranného obalu alebo krytu. Silne nepriaznivé počasie, ako je celodenný dážď alebo trvalé slnečné žiarenie a UV lúče, môže škodiť aj drevu odpudzujúcemu vodu a kvalitným plastom. Kryt ochráni nábytok i pred prachom a nečistotami, takže ho nemusíte čistiť.

Pôsobivé osvetlenie záhrady

Záhradné osvetlenie sa postará nielen o to, aby sa vonkajšie priestory dali využívať i vo večerných hodinách. Dokáže totiž záhradu doslova zaliať celkom novým svetlom a vyčarovať tak okúzľujúcu atmosféru. Popri klasikách so skutočným plameňom, ako sú pochodne a lampáše, sú v exteriéri stále obľúbenejšie svietidlá s LED a solárne svietidlá.

LED: pre skvelé svetelné efekty

Ako zdroje svetla sa stále častejšie používajú LED, pretože majú dlhú životnosť a sú nanajvýš úsporné. Navyše, dnes existujú i v teplých odtieňoch, takže sa dobre hodia ako pôsobivé osvetlenie. Pri umiestnení svetiel je napriek tomu dobré dbať na to, aby ste priestor neosvetľovali príliš. Pomocou samostatne umiestnených záhradných svietidiel a dekoratívnych svetelných objektov vytvoríte veľmi pekné akcenty.

Solárne svietidlá: alternatíva bez pripojenia k sieti

Najmä ak nie je v dosahu žiadna zásuvka, sú solárne lampy ideálnym riešením. Veď bez pripojenia do elektrickej siete dávajú moderné solárne lampy prekvapivo mnoho svetla. Cez deň sa nabijú a automaticky sa zapnú, hneď ako sa zotmie. Solárne články nasmerujte pokiaľ možno čo najviac na juh a zaistite, aby boli svietidlá čisté, pravidelne ich utierajte vlhkou handrou. Potom nebude spravidla ani zamračený deň žiadny problém.

Záhradný nábytok a nápady pre Vašu zelenú oázu

Jedálenský kút a sedacia súprava »Elin« s pohodlnými vankúšmi prémiovej kvality
1 499,00
Jedálenský stôl s betónovou stolovou doskou
649,00
Škrupinová stolička s textilným výpletom
199,00
niekoľko kusov
Jedálenský stôl z tíkového dreva s moderným dizajnom nôh do X
899,00
niekoľko kusov
Rozkladací stôl »Elin«, cca 1,8 – 2,4 m
599,00
Grilovací vozík »Elin« so zásuvkou a s betónovou pracovnou plochou
299,00
  • Lavica »Lenja" s výklopným odkladacím stolíkom
249,00
229,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 229,00 €
-8 %
Lavica »Lenja" s výklopným odkladacím stolíkom
249,00
229,00
  • Taburetka »Lenja« s textilným výpletom
99,95
69,95
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 69,95 €
-30 %
Taburetka »Lenja« s textilným výpletom
99,95
69,95
Ležadlo »Lenja« s vysúvacím stolíkom s funkciou podnosu
249,00
Solárny lampáš
59,95
Pružná rohová jedálenská lavica »Lenja«
229,99
  • Lounge kreslo s polyratanovým pletivom
249,00
229,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 229,00 €
-8 %
Lounge kreslo s polyratanovým pletivom
249,00
229,00
niekoľko kusov
Balkónová lavica »Lenja« so zástenou a s úložnou truhlicou
199,00
niekoľko kusov
  • Konferenčný stolík s odnímateľnou stolovou doskou
179,00
139,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 139,00 €
-22 %
Konferenčný stolík s odnímateľnou stolovou doskou
179,00
139,00
  • Záhradná lavička s odkladacím priestorom
139,00
119,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 119,00 €
-14 %
Záhradná lavička s odkladacím priestorom
139,00
119,00
Sklápací stolík »Lenja«
99,99
  • Lavica »Lenja« s textilným výpletom
159,00
99,95
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 99,95 €
-37 %
Lavica »Lenja« s textilným výpletom
159,00
99,95
Solárne guľové svietidlo »Granit«, Ø cca 20 cm
Solárne guľové svietidlo »Granit«, Ø cca 30 cm
49,99
69,95
-14 %
Meteorologická stanica riadená rádiovým signálom s farebným LCD displejom
34,99
29,99
Záhradná lavička »Lenja« s poličkou
89,95
Solárne guľové svietidlo »Granit«, Ø cca 20 cm
Solárne guľové svietidlo »Granit«, Ø cca 30 cm
49,99
69,95
Solárne zapichovacie svietidlá, 2 ks
39,99
€/ks 20,00
Solárne stĺpiky, 2 ks
19,99
€/ks 10,00
niekoľko kusov
Bridlicové označovače záhonov
19,99
niekoľko kusov
Kvetináč s držiakom na zavesenie na balkón
Dvojitý kvetináč s držiakom na zavesenie na balkón
7,99
12,99
Solárne zapichovacie svietidlá, 2 ks
34,99
€/ks 17,50
Podložka na záhradnú lavicu, cca 160 x 50 cm
29,99
Vankúše do exteriéru, 2 ks
29,99
€/ks 15,00
  • Izbový teplomer
17,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-33 %
Izbový teplomer
17,99
11,99
  • Drevený kvetináč
27,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-17 %
Drevený kvetináč
27,99
22,99
1