Úžasné šperky pre žiarivé momenty

Odjakživa mali šperky pre človeka veľký význam. Na základe ich krásy, ale aj kvôli tomu, že podčiarkujú náš osobný štýl a môžu v sebe niesť veľa spomienok, sú pre nás také vzácne. Cenné, ligotavé materiály a ohromujúce dizajny sú základom nádherných šperkov, z ktorých máme dlho radosť.

Náuka o materiáloch: Vzácne perly a krištále a šperky zo zlata a striebra

Hodnotné zlaté šperky

Zlaté šperky sú obľúbené medzi mladými aj starými. Rýdze, teda čisté zlato s rýdzosťou 99,99 %, je najvzácnejší a najhodnotnejší vzácny kov, ktorý sa používa na šperky. Keďže je však veľmi mäkký, používajú sa dnes rôzne zliatiny zlata, ktoré je možné oveľa lepšie spracovať a sú odolné aj pri dennodennom nosení. Podľa pridaného materiálu vznikajú šperky s jedinečným sfarbením.

Aké zliatiny zlata existujú?

Žlté zlato

Žlté zlato sotva rozoznáte od čistého rýdzeho zlata. V priamom porovnaní je žlté zlato stabilnejšie a podstatne cenovo dostupnejšie ako obvyklé zlato. Vzniká zmiešaním rýdzeho zlata so striebrom a meďou v pomere 1 : 1. Časť zo striebra slúži na to, aby sa vyrovnal červený farbený odtieň z pridanej medi tak, aby sa dosiahla známa zlatá farba.

Biele zlato

Biele zlato spoznáte podľa jeho svetlejšieho sfarbenia. Toto sfarbenie vzniká zmiešaním rýdzeho zlata so striebrom, platinou a inými kovovými elementmi. Farebný odtieň je svetlo- až sivozlatý. Možný je však aj žltkastý alebo modrastý farebný odtieň. Aby sa dosiahol jednotný, svetlý farebný odtieň, je biele zlato často potiahnuté ródiom.

Červené, resp. ružové zlato

Červené zlato očarí svojím červeným sfarbením, ktoré vzniká zmiešaním rýdzeho zlata s meďou. Čím vyšší je obsah medi, tým tmavšie je červené sfarbenie. Farebné odtiene sú od jemnej ružovočervenej až po hrdzavočervenú. Ružovočervená vykazuje vysoký podiel zlata a kvôli svojej sviežej farbe je obzvlášť obľúbená.

Nadčasovo elegantné strieborné šperky

Šperky zo striebra presvedčia svojou nadčasovou eleganciou. Keďže čisté striebro je rovnako ako čisté zlato na výrobu šperkov príliš mäkké, používa sa takzvané mincovné striebro. Ide tu o zliatinu, ktorá asi z 93 % pozostáva z čistého striebra. Vďaka svojej svetlej farbe pôsobia strieborné šperky sviežo a žiarivo.

Perly a krištále: malé detaily pre trblietavý efekt

Hodnotne spracované šperky nepotrebujú nutne ďalšie ozdoby, aby očarili. Napriek tomu sú jagavé kamene, žiariace krištále a lesklé perly pastvou pre oči. Náušnice, retiazky a náramky, ktoré sú zošľachtené takýmito malými ozdobami, sú obzvlášť pekné.

Aké ozdobné prvky existujú?

Perly

Fascinujú nielen ich vzácnym perleťovým leskom, ale aj tajomnou aurou. Pretože ako a prečo niektoré mušle tvoria perly, nevieme dodnes. Na výrobu šperkov sa používajú prevažne perly zo sladkých vôd. Čím väčšia a lesklejšia perla je, tým hodnotnejší je šperk z nich. Nerovnosti na povrchu perly, naopak, jej hodnotu znižujú. Obzvlášť obľúbené na náramky a náhrdelníky sú perly rovnomerne oblého alebo barokového tvaru. Perly v tvare slzičky sa výborne hodia ako prívesky na elegantné náušnice.

Zirkón

Zirkón je imitácia diamantu z umelých krištáľov vypestovaných v laboratóriu. Vďaka briliantovému výbrusu sa tento kameň pekne leskne na svetle, pričom krajším je už len jeho vzor – diamant. Síce sú zirkóny o niečo matnejšie a mäkšie a ťažšie ako diamant, ale zato cenovo dostupnejšie. Takisto ako pri diamantoch existujú rôzne farebné varianty.

- Poradca -
Starostlivosť o Vaše šperky

Po nejakom čase môžu šperky zájsť, teda stratiť svoj pôvodný lesk. Hlavne striebro sa môže rýchlo sfarbiť do čierna – čo však nie je znakom nižšej kvality. Pôsobenie sulfidu je prirodzený proces, pri ktorom striebro reaguje na síru nachádzajúcu sa v okolitom vzduchu.

Tip: Zájdené strieborné šperky vyčistíte hliníkovou fóliou a soľou
Krok č. 1

Najskôr si pripravte roztok z kuchynskej soli tak, že uvaríte vodu v hrnci a pridáte trochu soli.

Pri tomto platí: Na pol litra vody potrebujete asi tri polievkové lyžice soli.
Krok č. 2

Zoberte hrniec zo sporáka. Potom natrhajte trochu hliníkovej fólie na kúsky a tieto dajte do ohriateho roztoku soli.

Pridajte strieborné šperky a dbajte na to, aby sa hliníková fólia dotýkala striebra.
Krok č. 3

Nechajte šperky pár minút v hrnci. Hliník z fólie automaticky odovzdá elektróny do roztoku a tieto striebro prijme.

Tým za odlúčia zlúčeniny síry od striebra, ktoré sú zodpovedné za jeho čiernenie.
Krok č. 4

Následne umyte šperky pod tečúcou vodou a zbavte ich soli.

Potom ešte strieborné šperky jemne osušte mäkkou handričkou z mikrovlákna a vyleštite.

Ďalšie spôsoby čistenia šperkov

Zlaté šperky stačí umyť v jemnom mydlovom lúhu, vyčistiť opatrne mäkkou kefkou a následne dobre vysušiť mäkkou handričkou a vyleštiť. Takisto môžete zlatú retiazku nechať cez noc vo vode, kde ste rozpustili tabletku na čistenie umelého chrupu. Perly a ozdobné kamene sa najlepšie vyleštia opatrne mäkkou handričkou.

Tiež dôležité: Skladovanie šperkov

Vaše šperky by ste mali skladovať v bavlnenej handričke, malom vrecúšku na šperky alebo v šperkovnici. Držte ich ďalej od vlhkých miestností, ako sú kúpeľne, pretože môžu skôr sčernieť. Aby ste zabránili vlhkosti a škodlivinám z okolitého vzduchu, môžete k šperkom vložiť kúsok kriedy.

Poradca šperkov: Takto nájdete svoj obľúbený šperk

Rozhodnúť sa pre nejaký šperk nie je vďaka veľkému výberu také jednoduché, ako sa zdá. Najdôležitejšie, samozrejme, je, aby šperk zodpovedal osobnému vkusu. Dobre zvolený šperk môže svojím vlastným vyžarovaním podporiť určitý typ človeka alebo jeho štýl obliekania.

Aký šperk sa hodí k akému typu?

Dovolené je to, čo sa Vám páči. Lenže nie všetky materiály a dizajny sa hodia každému. Pri silnejšej pigmentácii kože napríklad veľmi pekne vynikne žlté zlato. Bledšie, chladnejšie typy pleti by si mali vyberať šperky z bieleho zlata alebo striebra. Rozhodujúci je aj tvar šperku: Často pôsobí väčší šperk hranatého alebo oválneho tvaru lepšie na okrúhlejšej siluete, zatiaľ čo veľmi filigránske šperky najlepšie vyzerajú na chudšom krku, zápästí alebo prste.

Kedy chcete daný šperk nosiť?

Ak chcete nejaký šperk nosiť každý deň, myslite na to, že často sú v práci dovolené decentné šperky. Nič nepokazíte malými náušničkami, malou retiazkou alebo náramkom s ozdobným kameňom. Pre zvláštne príležitosti môžu byť šperky nápadnejšie, napríklad na svadbu alebo oslavu. Pri takomto šperku je najlepšie, ak je sám v centre pozornosti, jedine že by ste zvolili set šperkov, pri ktorom náušnice, retiazka a náramok spolu opticky ladia.

Aký šperk sa hodí k akému oblečeniu?

Často stačí jeden vybraný šperk, aby ste podčiarkli alebo zmenili vyžarovanie oblečenia. Šperk môže byť z tej istej farebnej škály alebo môže byť presným opakom – Vašej kreativite sa medze nekladú. Napríklad zlaté šperky vyzerajú dobre s intenzívnymi farbami vzorovaných letných šiat alebo tuniky. Nadčasové šperky z perál vyniknú v kombinácii s čiernymi klasickými elegantnými šatami.

Šperky

Náušnice, retiazky a prstene v rôznych tvaroch a materiáloch: Nájdite Vaše vysnívané šperky teraz na tchibo.sk.

Šperková klasika: Solitér a iné

Šperky existujú v najrôznejších tvaroch a farbách. Medzi nimi sa však nájde zopár celkom klasických elementov, ktoré sa stále znovu objavujú v nadčasovo pekných dizajnoch a svojou jedinečnou eleganciou očaria aj zajtra.

Solitér

Trblietavý briliant, zachytený v hodnotnom zlate alebo striebre – solitér je drahokam, ktorý sám osebe ozdobí akýkoľvek prsteň, retiazku alebo náušnicu. Tento pojem pochádza z francúzskeho „solitaire“, čo znamená „sám“. Tento samotný drahokam má veľmi zvláštne, zároveň veľmi elegantné a decentné čaro. Solitér – prstene sú obľúbené na zasnúbenie a perfektne sa hodia ako darček.

Obľúbené vyhotovenia šperkov

Pavé vyhotovenie

Pri pavé vyhotovení je veľa malých drahokamov uložených tesne vedľa seba tak, že nie je medzi nimi vidno žiaden kov. Kamene sú teda podobne zoradené ako pri dláždenej ceste – odtiaľ pochádza aj označenie pavé, ktoré sa v prenesenom význame dá preložiť ako „dlažobná kocka“. Aby sa drahokamy dobre upevnili, vysekajú sa malé drážky do kovu. Potom sa zvyšný kov z okrajov drahokamu odstráni.

Kliešťovité vyhotovenie

Toto vyhotovenie sa vyznačuje tým, že drahokam sa uchytí s malými drôtmi zo vzácneho kovu, takzvanými kliešťami. Obyčajne sa usporiada asi tri až šesť kliešťov v rovnomerných odstupoch okolo drahokamu, ktoré majú ohnuté konce, aby ukotvili drahokam. Bežné kliešte sú veľmi úzke a filigránske tak, aby bol drahokam viditeľný a nezakrývali ho. Kliešťovité vyhotovenie je vhodné predovšetkým pre priehľadné drahokamy.

Vyhotovenie s rámom

Vyhotovenie s rámom sa hodí na okrúhle alebo oválne tvarované drahokamy. Ozdobný drahokam sa osadí do takzvaného rámu a zvrchu sa upevní s úzkym pásikom z drahého kovu. Vyhotovenie v ráme je relatívne náročné, čo sa výroby týka. Na druhej strane sú však okraje drahokamu dobre chránené proti poškodeniu. Aj diamanty s nerovným podkladom sa prostredníctvom rámu dobre ukotvia.

- Poradca -
Určenie správnej veľkosti prsteňa

Prsteň je symbolický šperk. Je symbolom nekonečnosti, a preto je ako darček vyjadrením želania večného spojenia. A keďže ruky sú vlastne stále viditeľné a v pohybe, je prsteň tiež stále prítomný. Dôležité je, aby mal správnu veľkosť, nielen aby sedel, ale aby sa nekĺzal dolu alebo sa nestratil. Aby ste zistili veľkosť prsteňa, existujú rôzne metódy:

Použite prsteň, ktorý máte

Najľahšie je určiť veľkosť prsteňa pomocou toho, ktorý už máte a sedí Vám dobre. Pomocou posuvného meradla alebo pravítka zmerajte vnútorný priemer a vynásobte ho číslom 3,14. Tak dostanete vnútorný obvod – veľkosť prsteňa. U klenotníka sa na to používa šablóna veľkostí prsteňa.

Použite niť

Ako alternatívu môžete na určenie obvodu Vášho prsta použiť niť. Obviažte jednoducho niť okolo prsta, na ktorom chcete prsteň neskôr nosiť. Dajte pozor na to, aby sa šnúrka dala pritiahnuť cez kĺb prsta. Nakoniec konce nite odstrihnite priamo nad uzlom. Potom uzol uvoľnite a veľkosť prsteňa určite pravítkom.

Určite veľkosť prsteňa tajne

Keď chcete prsteň darovať – možno dokonca pri žiadosti o ruku – môžete určiť veľkosť prsteňa aj tajne. Na to však potrebujete prsteň obdarovanej osoby. Nenápadne si ho na chvíľu požičajte. Aby to bolo rýchle, vtlačte prsteň jednoducho do mäkkého materiálu, napríklad mydla alebo plastelíny, aby ste získali odtlačok. Alternatívne môžete prsteň položiť na papier a obkresliť ceruzkou jeho vnútornú stranu.

Viac na tchibo.sk