Nesieme zodpovednosť

Viac udržateľnosti s recyklovanými materiálmi

Každý rok skončí 4,8 až 12 miliónov ton plastového odpadu vo svetových moriach – vrátane veľkého množstva PET fliaš, rybárskych sietí alebo iného plastového odpadu. Aj iné zdroje, ako sú napríklad zvyšky kobercov alebo bavlnené výrobky, vo veľkej miere skončia na skládkach odpadu a škodia nášmu životnému prostrediu.

Recykláciou týchto cenných surovín ich vrátime späť do hospodárskeho kolobehu a vytvoríme z nich niečo nové. Pritom neustále hľadáme inovatívne riešenia, aby naše produkty boli nielen lepšie, ale aj čoraz udržateľnejšie.

Zo starého nové:
Produkty z recyklovaného plastu

Plast je oveľa viac ako len odpad: už niekoľko rokov používame inteligentné procesy spracovania, aby sme z odpadu vyrobili nové udržateľné vlákna. Takto sa niektoré z našich produktov skladajú napríklad z recyklovaných PET fliaš (polyester), starých rybárskych sietí, plastových zvyškov a látkových odpadov, ako sú zvyšky kobercov a textilné zvyšky (napríklad Econyl®). Len v roku 2021 sme na náš textil z recyklovaných materiálov spracovali 133 miliónov PET fliaš.
* Zdroj: Textile Exchange (vlastný výpočet založený na Shen L., et al. (2010) Resour Conserv Recycl, 55 (1), 34 – 52)
Nové materiály na ďalšie spracovanie možno získať nielen z plastového odpadu vznikajúceho pri výrobe textílií a iných tovarov (tzv. Pre Consumer Waste – predspotrebiteľský odpad), ale aj zo starých obalov či vyradených produktov (tzv. Post Consumer Waste – pospotrebiteľský odpad).

3 dobré dôvody pre recyklovaný plast:

Znižuje množstvo plastového odpadu

S produktmi z recyklovaného plastu sa tento využíva zmysluplne – a treba vyrobiť menej nového materiálu.

Znižuje CO2

Pri výrobe textílií z recyklovaného plastu sa spotrebúva menej ropy. Tým vzniká menej skleníkových plynov – a to chráni oceány a atmosféru.

Šetrí energiu

Produkty, ktorých výrobný proces spotrebúva menej energie, pomáhajú chrániť životné prostredie.

Druhý život pre vlnu a kašmír

Udržateľnosť a dobrý pocit pri nosení: pre naše výrobky s recyklovanou vlnou a recyklovaným kašmírom sa spracúvajú a znovu používajú tieto kvalitné prírodné materiály. Týmto spôsobom môžeme šetriť cenné zdroje – pričom kvalita našich produktov zostáva nezmenená.

2 dobré dôvody pre recyklovanú vlnu a kašmír:

Šetrí pastviny

Vďaka recyklovanej vlne a recyklovanému kašmíru treba menej pôdy na chov zvierat – a to je dobré pre životné prostredie i zvieratá.

Opakovane sa používa

Recyklovaná vlna a recyklovaný kašmír sú udržateľnými alternatívami čerstvej vlny, pretože existujúci materiál sa zmysluplne a veľmi ekologicky ďalej zhodnocuje pre nové produkty.

Čo všetko dokáže recyklovaná bavlna

Viac ako 80 % všetkých produktov z bavlny, ktoré už doslúžili, skončí na skládkach odpadu. Pritom už existujú dobré možnosti, ako znova zhodnotiť podstatnú časť z nich. Pre naše produkty s recyklovanou bavlnou, vraciame tento prírodný materiál späť do kolobehu a spracúvame ho na nové udržateľné vlákna.

3 dobré dôvody pre recyklovanú bavlnu:

Šetrí vodu

Ak sa na výrobu produktov použije recyklovaná bavlna, treba vypestovať menej novej bavlny. Tým je možné ušetriť veľa vody.

Šetrí polia

Vďaka recyklácii bavlny treba menej pôdy na pestovanie – a to je dobré pre životné prostredie.

Znižuje množstvo chemikálií

Na produkty z recyklovaných bavlnených vlákien nie sú potrebné žiadne syntetické chemikálie, ako sú napríklad pesticídy a hnojivá.

Výnimočné vlákno

Poznáte už lyocellové vlákna TENCEL™ s technológiou REFIBRA™? Takto vyrobené udržateľné celulózové vlákno je výnimočné vlákno, ktoré už používame v niektorých našich módnych produktoch. Vďaka upcyklácii zvyškov z výroby bavlny zmiešaných s celulózou z certifikovaného udržateľného dreva sa vyrába úplne nové vlákno. Takto sa produkuje menej odpadových vôd ako pri výrobe bežných vlákien a vzniká oveľa menej odpadu.

Recyklácia bez hraníc

A čo také sa ešte dá recyklovať? Všeličo! Aby sme mohli využívať existujúce zdroje, neustále hľadáme nové inovatívne riešenia. Pre niektoré z našich produktov používame napríklad kávovú usadeninu a z nej vyrábame funkčné vlákna. Znie to zvláštne, ale je to naozaj praktické! Pretože z týchto kávových vlákien sa dajú vyrobiť skvelé športové outfity – alebo aj papier, ktorý používame pre naše Tchibo magazíny. Na tie recyklujeme dokonca kávovú usadeninu z našich vlastných obchodov Tchibo.

Týmto spôsobom zabraňujeme vzniku odpadu a radšej využívame výnimočné vlastnosti týchto zdrojov, aby sme z nich vyrobili jedinečné produkty.

Naše predsavzatia:

Už sme veľa dosiahli – ale aj tak toho máme ešte mnoho pred sebou! V súčasnosti pochádza 14 % našich produktov so syntetickými vláknami z recyklovaných zdrojov. Do roku 2025 by sme ich chceli na 100 % získavať z udržateľných materiálov. Okrem toho pracujeme na riešeniach, aby aj naše produkty samotné mohli byť čoskoro bez problémov recyklovateľné. Takto môžeme spolu dlhodobo chrániť naše životné prostredie.

Ďakujeme, že sa s nami snažíte o viac udržateľnosti!