Fondánové torty
Pečenie fondánových tort: s naším receptom a podrobným návodom sa vyvaľkanie, potiahnutie a ozdobenie zaručene podarí!
S láskou piecť a s fantáziou zdobiť: Naše skvelé návody a recepty Vám ukážu, ako si urobíte umeleckú tortu s fondánom. S našimi tipmi sa Vám podarí plnka i dekorácia snových tort a kreatívnych cupcakes.
Krok za krokom k perfektnej fondánovej torte
Upiecť fondánovú tortu je vrcholom cukrárskeho umenia. Nenechajte sa však zastrašiť, je to jednoduchšie, ako by ste si mysleli. S naším dôkladným receptom môžete pripraviť fondán, ktorý je vhodný na potiahnutie torty, ako aj na zdobenie. Vďaka nášmu podrobnému návodu sa vyhnete častým chybám pri práci s cukrovou hmotou. Neobmedzujte svoju kreativitu, či už pečiete na Veľkú noc, alebo na ďalšie narodeniny! To, čo by ste však mali mať, je len viac času: Fondánová torta sa Vám najlepšie podarí, ak si v pokoji pripravíte plán a svoj majstrovský pekársky výtvor zhotovíte počas dvoch či troch dní.
Korpus – základ každej fondánovej torty
Nie každý korpus je vhodný ako základ pre fondánovú tortu. Pretože fondán pozostáva hlavne z cukru, hmota sa pri kontakte s vlhkosťou rozpustí. Nesmie prísť do styku s prísadami, ako je smotana alebo čerstvé ovocie. Najmä pri viacposchodových tortách je rovnako dôležitá konzistencia cesta, aby spodná vrstva nebola roztláčaná vrchnou. Veľmi vhodné je bábovkové cesto vo všetkých variantoch. Inšpiráciu Vám poskytnú naše tipy a recepty na domáce pečivo.
Správna plnka: ktorý krém je vhodný?
Fondán, marcipán alebo modelovacia čokoláda?
Recepty na fondánové torty pre začiatočníkov
Keď všetci s úžasom hľadia na veľkolepú narodeninovú alebo svadobnú tortu, ešte to neznamená, že ju upiekol profesionál. S naším podrobným receptom sa umelecké dielo podarí aj bez väčších predchádzajúcich vedomostí.
Základný recept na fondán
Prísady
Vznikne cca 1,2 kg hmoty, čo postačí na potiahnutie torty s priemerom 28 cm.
6 plátkov želatíny
675 g glukózového sirupu
63 ČL glycerínu (z lekárne)
1,1 kg preosiateho práškového cukru
Postup
Želatínu na 10 min. namočte do studenej vody, vytlačte a miešajúc nechajte rozpustiť v 60 ml teplej vody. Primiešajte glukózový sirup a glycerín.
Asi polovicu práškového cukru dajte do misy kuchynského robota. Pridajte želatínovú masu.
Mieste pri strednej rýchlosti dovtedy, kým to robot bez preťaženia zvláda. Zvyšný cukor potom vmiešajte ručne. Hotový fondán by mal byť mäkký a iba mierne lepivý.
Pred použitím: hmotu vytvarujte do gule, vzduchotesne zabaľte a nechajte ju cez noc na chladnom mieste (nie v chladničke) odpočinúť. Po tomto bude fondán jemne štruktúrovaný a elastický, ako by na spracovanie mal byť.
Tip: Kto chce modelovať z fondánu v krásnych farebných odtieňoch, musí jednoducho primiešať potravinársku farbu. Pre lepšiu chuť možno pridať pár kvapiek príchute do pečiva.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Tipy a triky na výrobu fondánu
Krok za krokom k perfektnej fondánovej torte – začiatočníci sa pri prvom pokuse o tortu často stretávajú s veľkou výzvou. Ako presne treba potierať? S čím? Čo treba brať do úvahy pri poťahovaní? S týmito základnými technikami to ide ľahko.
Natretie fondánovej torty
Základom pre fondánovú tortu je korpus potretý maslovým krémom. Najlepšie je korpus upiecť a naplniť deň vopred a potiahnuť nasledujúci deň. Ukážeme Vám, ako sa to robí!
Natieranie krok č. 1
Natieranie krok č. 2
Natieranie krok č. 3
Natieranie krok č. 4
Natieranie krok č. 5
Natieranie krok č. 6
Potiahnutie torty fondánom
Teraz ide o to, aby ste povrch torty potiahli – teda obalili čo najvláčnejšou a podľa možností hladkou cukrovou masou. Začiatočníci sa toho často obávajú, ale podľa nášho návodu sa to podarí jednoducho krok za krokom.
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Potiahnutie – krok 1
Potiahnutie – krok 2
Potiahnutie – krok 3
Potiahnutie – krok 4
Potiahnutie – krok 5
Fondánová torta ozdobená ružami a kvetmi
Tvorba figúr, kvetov a motívov z fondánu je naozaj zábavná. Ukážeme Vám, aké ľahké je vyrobiť túto dekoráciu pre Vašu tortu. Ak chcete niečo nastriekať alebo napísať, v žiadnom prípade nepoužívajte príliš vlhké prísady, aby sa fondán nerozpustil.
Čo potrebujete:
Na 10 kvetov alebo 3 ruže | 15-minútová príprava | 1 a ½ hodiny sušenie | po 100 g bieleho a ružového fondánu | škrob | silikónová podložka | valček na marcipán | vykrajovačka na fondán | modelovací nástroj | malý štetec | špáradlo
© 2016 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH
Kvety krok č.1
Kvety krok č. 2
Kvety krok č. 3
Ruže krok č. 1
Ruže – krok 2
Ruže krok č. 3
Ako fondán najlepšie skladovať?
Skladujte fondán podľa možností na suchom a mierne chladnom mieste. Správne skladovanie je dôležité pri samotnej fondánovej mase, ako aj pri hotovej potiahnutej torte. Umiestnite tortu až do podávania napr. do pivnice. Chladnička je vhodná iba vtedy, ak v nej nie je privysoká vlhkosť, inak sa fondán rozpustí. Ak je to potrebné, vložte do chladničky misku ryže alebo soli, aby absorbovala vlhkosť. Ak chcete potiahnuť tortu vopred pripraveným fondánom, mali by ste sa včas ubezpečiť, že masa je ešte stále použiteľná. Ak nie je fondán skladovaný vzduchotesne a v tme, môže byť príliš tvrdý a suchý.
Možno fondánovú tortu rozmrazovať?
Áno, je to možné. Dbajte na to, aby ste na celý proces mali dostatok času. Pri veľkej a rýchlej zmene teploty sa cukrová hmota totiž „potí“. Ak rozmrazujete hlboko zmrazenú fondánovú tortu, mala by byť umiestnená v tortovom boxe najmenej cez noc – ale lepšie ešte dlhšie – v chladničke. Ak je hmota po rozmrazení lepkavá, jednoducho tortu umiestnite na pol hodiny do dobre vetranej miestnosti a nechajte ju pomaly vyschnúť. Malé dekoračné kvietky z fondánu, ktoré môžu postupom času stvrdnúť, skladujte bez zmrazovania pri izbovej teplote – na tento účel sa najlepšie hodí kartónová škatuľa.