Čistenie domácnosti

Čistý a uprataný domov:
S týmito tipmi sa to podarí

Aké je to pekné, keď je všetko upratané a ligotavé. V čistej domácnosti sa jednoducho cítime lepšie. No pre väčšinu ľudí je čistenie a upratovanie skôr nevyhnutné zlo, ako dôvod na radosť. Aby ste upratovanie viac neodďaľovali, máme pre Vás zopár užitočných tipov pre domácnosť. Tak bude rýchlo upratané a poriadok hlavne dlho vydrží. Vyhrnúť rukávy a ide sa na to!

Poriadok a čistota jednoducho a rýchlo:
praktické tipy pre domácnosť

Taká svieža ako nová: S týmito tipmi na ošetrovanie ostane Vaša bielizeň trvalo pekná. V oblečení alebo bielizni so sviežou vôňou sa cítite celkom spokojne. A pri správnom praní budú obľúbené kúsky nielen čisté, ale si aj dlho udržia svoju brilantnosť. Perte biele, čierne a pestré veci oddelene a používajte špeciálne pracie prostriedky na príslušné farby.

Rovnako nápomocná je aj naparovacia žehlička. Postará o vzhľad bez záhybov a Vy môžete pri nosení oblečenia profitovať z príjemne hladkého pocitu. Pomocou vlhkosti z pary je žehlenie mimoriadne ľahké a ide rýchlo od ruky. Ešte efektívnejšie bude s hodnotným poťahom žehliacej dosky, ktorý teplo rovnomerne rozvedie. Žehlite svoju bielizeň najlepšie z rubu, aby povrchy a potlače dlho dobre vyzerali a zostali nepoškodené.

Elektrickí pomocníci na ľahké a dôkladné čistenie

Nie je jednoduché udržiavať všetky priestory doma v čistote! Tu prídu vhod elektrické prístroje so svojimi praktickými funkciami. S nimi môžete dosiahnuť lepšie výsledky za kratší čas. Napríklad umývanie okien už viac nemusí viesť rebríček najneobľúbenejších domácich povinností: S elektrickým čističom okien dosiahnete obratom ruky výsledok bez šmúh. Pretože tento pomocník vysaje vodu dôkladne a bez fľakov, leštenie ani nebude potrebné.

Čistenie podlahy je jednoduchšie a rýchlejšie hotové, keď siahnete po bezdrôtových čistiacich prístrojoch. Či s vysávačom, čističom tvrdých podláh, alebo parným čističom: s týmito elektrickými zariadeniami sa môžete voľne a bez rušivých káblov pohybovať v každom priestore. Ešte viac času Vám ušetrí robotický vysávač, ktorý veľkú časť práce urobí celkom sám. Dôležité je, aby mu nič nebránilo v tom, aby sa dostal do kútov, a prekážky pod jednotlivými kusmi nábytku, ako sú gauč či posteľ, boli odstránené.
Elektrickí pomocníci na ľahké a dôkladné čistenie
Viac poriadku s vhodným vybavením

Viac poriadku s vhodným vybavením

O príjemný pocit medzi vlastnými štyrmi stenami sa postará nábytok, ktorý sa hodí k Vám a k štýlu Vášho zariadenia. Ale aj určitý poriadok prispieva k tomu, aby ste si svoj domov mohli vychutnať. Napríklad, keď všetky predmety vždy skladujete tam, kde sa používajú, zjednoduší Vám to Váš bežný deň. Tak je želaná vec vždy poruke a Vy ušetríte kopu času.

Veľké predmety treba uschovať v skriniach a bielizníkoch, kým malé veci, napríklad kancelárske pomôcky, môžu byť umiestnené v dekoratívnych boxoch. Tieto pekne vyzerajú a hodia sa do políc alebo na horné plochy. Naproti tomu v skrini na šaty pomôže udržať poriadok a potrebný prehľad dostatočný počet priečinkov a zásuviek. Či svoje oblečenie roztriedite podľa farieb, príležitostí alebo dĺžky: keď má každá vec svoje určené miesto, ušetrí Vám to dlhé hľadanie. Praktické závesné zariadenia a organizéry na ponožky, opasky a pod. poskytnú priestor navyše.

Správne čistenie kuchyne, kúpeľne a pod.

Všeobecne sa čistenie raz týždenne pokladá za primerané. Je však zmysluplné čistiť priestory, v ktorých sa denne zdržiavate, podľa stupňa znečistenia, aj viackrát za týždeň. Okrem toho principiálne platí: Začnite na najvyššie položenom mieste a postupujte v čistení od vrchu nadol. Najprv horné plochy, potom bočné steny a nakoniec podlaha.

Tipy pre kuchyňu a kúpeľňu

Najsvedomitejšiu hygienu si vyžaduje kuchyňa a kúpeľňa, pretože sa tu zhromažďuje najviac zárodkov a baktérií. Dbajte na to, aby ste pravidelne vymieňali handričky a utierky, alebo ich perte pri 60 stupňoch Celzia. Ak máte problémy s vodným kameňom, mali by ste bezprostredne po použití sprchy, umývadla a pod. tieto rýchlo poutierať.

Tipy pre spálňu a obývačku

K najdôležitejším úlohám v spálni a obývačke patrí pravidelné utieranie prachu. Najmä ak trpíte alergiou na prach, zrieknite sa oprašovania pomocou prachovky, ktorá prach zbytočne rozvíri. Namiesto toho siahnite po rozličných nadstavcoch na vysávač a prachovkách z mikrovlákna.

Čistenie domácnosti na prírodnej báze

Alternatívne čistiace prostriedky
ako z dávnych čias

Celkom jasné: Na čistenie potrebujeme čistiace prostriedky. Musia to však vždy byť „chemikálie“? Aby sme šetrili životné prostredie, vlastné zdravie a peňaženku, treba sa pozrieť do minulosti: Keď boli naše staré mamy mladé, používali čistiace prostriedky, ktoré si pripravili samy, alebo používali pomôcky, ktoré sa nachádzali v každej domácnosti. Aj dnes sú pomocníci v domácnosti, ako napr. univerzálny čistiaci prostriedok na báze hydroxidu sodného alebo WC čistič z kyseliny citrónovej, dobrou alternatívou proti kupovaným čistiacim prostriedkom.

Alternatívne vlastnoručne pripravené čistiace prostriedky

Všetky bežne predávané čistiace prostriedky môžete zameniť za ocot, sódu, hydroxid sodný, kyselinu citrónovú či jadrové mydlo. Pretože každú z uvedených látok možno využiť mnohorakým spôsobom, postačí týchto päť čistiacich prostriedkov na všetky druhy čistenia: napríklad prášková kyselina citrónová v kombinácii s vodou odstráni vodný kameň z rýchlovarnej kanvice, rozpustí močový kameň vo WC a vďaka nej sa budú hrnce a panvice opäť lesknúť. Naproti tomu sóda môže spolu s horúcou vodou uvoľniť zapchaté odtoky. Možno z nich rýchlo pripraviť jednoduchý čistiaci prostriedok: z práškovej sódy, jemne nastrúhaného jadrového mydla a vriacej vody vznikne obratom ruky vhodný prostriedok na umývanie riadu, šetrný k životnému prostrediu.

Čistenie a odstraňovanie škvŕn:
Otázka materiálu

Och, hrôza, fľak! Teraz treba rýchlo konať. Ale ktorý čistiaci prostriedok je ten správny na túto škvrnu?

S vhodnými domácimi pomocníkmi odstránite škvrnu v okamihu a môžete sa naďalej tešiť z nábytku, textílií atď.
  • Koža: Na gauči alebo kancelárskej stoličke pôsobí koža štýlovo a vkusne. Aby si Váš kus nábytku dlhodobo zachoval svoj šarm, čistite kožu handričkou. Ako čistiace prostriedky sú účinné destilovaná voda a neutrálne mydlo. Pritom je dôležité, aby ste predtým svoju koženú súpravu povysávali a používali nábytok až po tom, keď celkom uschne.
  • Drevo: Drevo ako prírodný materiál sa v žiadnom prípade nesmie čistiť namokro, aby nenapučalo. Preto je najlepšie ošetrované drevené plochy povysávať, povymetať alebo nasucho utrieť. Výnimkou je len odstraňovanie škvŕn. Vtedy môžete pridať do vlažnej vody trošku octu a touto potom potrieť škvrnu a opatrne šúchať.
  • Umelé vlákno: Umelé vlákna ako polyester, viskóza alebo polyamid sa mimoriadne ľahko ošetrujú. Záclony z umelého vlákna môžete napríklad vyprať v práčke pri teplote 30 stupňov Celzia, keď zožltnú alebo nepríjemne páchnu. Pridajte do prania trošku ovocného octu, škvrny zmiznú samy od seba.
  • Prírodné vlákna: Príjemné koberce z prírodného vlákna, ako sú vlna, bavlna, sisal alebo hodváb, majú celkom osobitý šarm. Aby si ho dlho zachovali, vysávajte ich pravidelne bez použitia kefiek. Tak uchránite citlivé vlákna a zabránite tomu, aby špina prenikla hlboko do koberca. Aj pravidelené prášenie a vytriasanie má zmysel. Škvrny na tkanine môžete kompletne odstrániť vlhkou bavlnenou handričkou.

Takto urobíte dlhotrvajúci poriadok vo vlastnej domácnosti

Chaos v byte? Kto by to nepoznal? V náhlivosti necháte niečo len tak ležať a už to zasa vyzerá ako neporiadok. K tomu dochádza, ak veľa vecí nemá v byte svoje miesto. Aby ste mohli následne zručne upratať, treba najprv odstrániť nepotrebné. Veci, ktoré nemajú využitie, treba dať preč. Je čas rozlúčiť sa aj s predmetmi, ktoré sú pokazené. Tak získate prehľad vo všetkých svojich veciach.
Potom príde na rad triedenie: Dajte k sebe veci, ktoré k sebe patria, a určite im miesto. Ak má všetko „svoje miesto“, upratovanie ide ľahko. Vráťte napríklad knihu po čítaní vždy naspäť do poličky a poskladajte deku, v ktorej ste oddychovali. Je to iba otázka zvyku, všetko hneď upratať. Týmto spôsobom môžete dlhodobo udržať poriadok a vychutnávať si čistú domácnosť.

Viac na tchibo.sk

Skladovanie, upratovanie a čistenie s Tchibo

Skladovanie, upratovanie a čistenie s Tchibo

Ku kategórii Domácnosť
Pomocníci na čistenie domácnosti

Pomocníci na čistenie domácnosti

Ku kategórii Čistenie

Objednajte si našich praktických pomocníkov do domácnosti:

Výsuvné boxy do chladničky, 2 ks
17,99
€/ks 9,00
Naparovacia kefa
39,99
Veľmi úzke vešiaky na šaty, 6 ks, čierne
Veľmi úzke vešiaky na šaty, 6 ks, béžové
9,99
€/ks 1,67
9,99
€/ks 1,67
  • UV sterilizátor
39,99
22,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-42 %
UV sterilizátor
39,99
22,99
Úložné boxy do zásuviek, 2 ks, veľké
Úložné boxy do zásuviek, 2 ks, stredne veľké
10,99
€/ks 5,50
8,99
€/ks 4,50
Súprava organizérov do zásuviek
9,99
Držiak na fľaše do chladničky
7,99
Veľmi úzke vešiaky na šaty, 6 ks, čierne
Veľmi úzke vešiaky na šaty, 6 ks, béžové
9,99
€/ks 1,67
9,99
€/ks 1,67
Bezkáblová naparovacia žehlička
29,99
Sieťky na pranie podprseniek, 2 ks
6,99
€/ks 3,50
  • Súprava na šitie v kovovom boxe
9,99
6,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 6,99 €
-30 %
Súprava na šitie v kovovom boxe
9,99
6,99
niekoľko kusov
  • Organizéry do skrine, 2 ks
10,99
4,99
€/ks 2,50
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-54 %
Organizéry do skrine, 2 ks
10,99
4,99
€/ks 2,50
niekoľko kusov
Skladacie vedro
11,99
Skladacie vedro
11,99
Držiak na hubku
7,99
Kôš na bielizeň
22,99
Úložné boxy do zásuviek, 2 ks, veľké
Úložné boxy do zásuviek, 2 ks, stredne veľké
10,99
€/ks 5,50
8,99
€/ks 4,50
  • Súprava ihiel do šijacieho stroja a na ručné šitie
7,99
4,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-37 %
Súprava ihiel do šijacieho stroja a na ručné šitie
7,99
4,99
Sieťky na pranie, 2 ks
6,99
€/ks 3,50
Sieťky na pranie podprseniek, 2 ks
6,99
€/ks 3,50
Odstraňovač vláken a hrčiek
11,99
XL sieťky na pranie, 2 ks
9,99
€/ks 5,00
  • Súprava nití na šitie
14,99
8,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 8,99 €
-40 %
Súprava nití na šitie
14,99
8,99
Vlnené loptičky do sušičky bielizne, 2 ks
7,99
€/ks 4,00
Vešiaky na šaty s výstužou v oblasti ramien, 4 ks
7,99
€/ks 2,00
Sieťky na pranie, 2 ks
6,99
€/ks 3,50
Sieťky na pranie podprseniek, 2 ks
6,99
€/ks 3,50
Vrecko na štipce na bielizeň
6,99
  • Súprava nití na šitie
9,99
5,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 5,99 €
-40 %
Súprava nití na šitie
9,99
5,99
  • Krajčírska krieda
5,99
4,99
€/ks 1,25
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 4,99 €
-16 %
Krajčírska krieda
5,99
4,99
€/ks 1,25
1