wandern

Tipy na turistiku pre začiatočníkov

Pri turistike objavíte najkrajšie miesta prírody po vlastných nohách. Zhlboka sa nadýchnite, keď blúdite voňavými lesmi alebo si vychutnávate výhľad na ďaleké vrcholy hôr. Ak aj Vás pohltila chuť na turistiku, tu sa dozviete, čo potrebujete pre Váš najbližší výlet.

Prečo je turistika taká zdravá

Pre kondíciu a zdravie

Turistika namáha celé telo, hlavne pohybový aparát. Rovnomernými pohybmi pri chôdzi sa šetrne stabilizujú kĺby, šľachy a väzy. Výsledkom sú silnejšie kolená a odľahčenie bedrových kĺbov. Každá turistika teda nezlepšuje len svalstvo tela, ale znižuje aj riziko zranenia. A súčasťou je aj pekný vedľajší efekt: Za hodinu spálite cca 350 kcal.

Kto rád a často chodí na túry, je menej náchylný na infekčné ochorenia. Pretože pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu sa výrazne posilňuje imunitný systém. Ale tento jednoduchý druh športu dokáže oveľa viac: Turistika znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení a predchádza cukrovke.

Pre dobrú náladu

Turistika je dobrá pre telesnú kondíciu – to je asi všeobecne známe. Veľa ľudí však nevie o tom, že tento šport má aj zreteľný vplyv na náladu. Dlhotrvajúca chôdza a široký pohľad na malebné krajiny zaplavia Vaše telo hormónmi šťastia. Tento vplyv je dokonca taký silný, že ním možno liečiť ľahké až stredne ťažké depresie.

Správne oblečenie na turistiku

Ako začiatočník určite nepotrebujete hneď najkvalitnejšiu výbavu. Zopár doplnkov však na cestu potrebujete. Mali by ste byť pripravení hlavne pre prípad, že Vás prekvapí náhla zmena počasia alebo musíte zdolať kus neschodného terénu. A k tomu v prvom rade patrí správne oblečenie.
steppweste

Turistické bundy, flís a svetre

Svetre a flísové bundy
Podľa oblasti, ročného obdobia a dĺžky túry by ste mali na Vašej ceste počítať so zmenami počasia. Preto by ste mali mať vždy niečo teplé na oblečenie so sebou. Keďže by kusy oblečenia nemali v ruksaku zaberať príliš veľa miesta ani by nemali byť ťažké, dbajte na čo možno najmenší objem a hmotnosť. Výborne sa hodia textílie z vlákien s vysokým obsahom vzduchu, napríklad vlna alebo flís.

Bundy proti vetru a dažďu
S vhodnou bundou do dažďa môžete vo Vašej ceste pokračovať aj pri nepríjemnom počasí, minimálne po ďalší úkryt. V prvom rade je dobrá bunda do dažďa vodoodolná a napriek tomu priedušná. Okrem toho má viacero vreciek, v ktorých si môžete uložiť menšie predmety. Dobre tesniace zipsy a švy sa postarajú o to, aby nič nepresakovalo. Kapucňa by sa mala dať ľahko zaviazať a rozviazať a neobmedzovať vo výhľade.
wanderhemden

Košele, tričká a spodná bielizeň

Košele a tričká
Či chcete ísť na turistiku v tričku, alebo košeli, závisí v prvom rade od Vášho osobného vkusu. Košeľa však ponúka malé výhody: Ak Vám slnko pečie na krk, jednoducho si zdvihnete golier. Ak je Vám príliš teplo, rozopnete si gombíky alebo si vyhrniete rukávy. Pravá košeľa na turistiku alebo do hôr sa však dnes výrazne vyvinula, čo sa týka funkčnosti: látka je priedušná a neprepúšťa vietor. Pre tých, ktorí nosia ruksaky, je ideálne, keď je v oblasti pliec zosilnená a bez švov.

Spodná bielizeň
Na čo je priedušné tričko, keď sa pot hromadí už pod spodnou bielizňou? Len ak základ ponúka príjemne suchý pocit, môže funkčné oblečenie nosené na vrchu plniť svoje úlohy. Preto sa odporúča aj priedušná spodná bielizeň, ktorá pri potení dobre absorbuje vlhkosť a spoľahlivo ju odvedie smerom von. Takéto tričko priamo na tele Vás nenechá ani počas prestávok vychladnúť.
trekking schuhe

Turistické topánky a nohavice

Turistické topánky
Najdôležitejším doplnkom je pár pohodlných a dobre sediacich turistických topánok. Pretože s otlakom na nohe alebo dokonca vyvrtnutým členkom sa z turistiky rýchlo stane namiesto dobrodružstva nočná mora. Dobré turistické topánky majú vysokú sáru, ktorá stabilizuje chodidlový kĺb. Zabraňuje podlomeniu nohy. Podošva sa nekĺže a má hlboký profil. Tak pri chôdzi sotva cítite nerovný povrch. Okrem toho by mali byť turistické topánky pekne ľahké a vodoodolné.

Nohavice
Odolné a napriek tomu pohodlné: Také by mali byť dobré turistické nohavice. Zosilnené časti na kolenách a predkolení sa postarajú o to, aby sa látka tak rýchlo netrhala. Priedušný materiál zaručuje príjemný pocit pri nosení. Či siahnete po krátkych, alebo dlhých nohaviciach, nie je len otázkou teploty. Pretože v dlhých nohaviciach ste chránený aj proti uštipnutiu hmyzom a popŕhleniu.

Turistická výbava a jedlo

Nielen Vaše oblečenie by malo byť prispôsobené turistike. Aj vhodné príslušenstvo chráni telo proti poraneniam, odoláva zlému počasiu a pomôže Vám zvýšiť Vašu výkonnosť.

Správna výbava na turistiku

Ruksaky
Podľa dĺžky a trvania Vašej túry potrebujete rôzne veľké modely ruksakov, aby ste mohli prepravovať výbavu a jedlo. Okrem toho platia niektoré základné kritériá: Dobrý ruksak je vodoodolný, ľahký a má viacero vreciek. Tak nemusíte svoje veci dlho hľadať. Hlavne pri niekoľkodňových túrach sú praktické možnosti upevnenia vecí na vonkajšej strane ruksaku: môžete tu napríklad odložiť izolačnú podložku alebo spací vak. Pre vysoký komfort nosenia je ideálny ruksak s mäkkým bedrovým pásom a nastaviteľným vnútorným rámom.

Turistické palice
Turistické alebo trekingové palice sú užitočným doplnkom – nielen pre starších a slabších ľudí. Dodávajú Vám dodatočnú oporu a istotu na nerovných cestách, uľahčujú výstup a odľahčujú kĺby pri zostupovaní z kopca. Okrem toho zlepšujú držanie. Tip: Skladacie palice sú obzvlášť praktické. Dajú sa rýchlo kompaktne zložiť a v prípade potreby odložiť do ruksaku.

GPS
Pre niektorých sú, vďaka ukazovateľu nabehaných kilometrov, motivačnou pomôckou. Pre iných sú jednoducho pomôckou, aby sa nestratili. Hlavne pre turistov, ktorí sú sami na túre, je GPS potrebnou ochranou. Či už ako prístroj do ruky, hodinky alebo ako appka – ideálny navigačný prístroj pre turistov má displej odolný proti poškriabaniu, odoláva každému počasiu a prežije aj ľahší pád.
wanderstöcke

Správne jedlo na túru

Telesná záťaž pri turistike vedie k strate energie. Energetické zásoby môžete doplniť hlavne jedlom bohatým na sacharidy. Ale príliš veľa sacharidov vedie k únave. Preto najlepšie ešte večer pred túrou zjedzte obilninové výrobky, ako sú cestoviny alebo celozrnný chlieb. Na túre udržujú Vašu výkonnosť konštantnú malé medzijedlá, ako proteínová tyčinka. Silu Vám dodá aj čerstvé ovocie a zelenina.

A: Pravidlom je piť dostatočne veľa vody! Kto chce piť aj niečo iné, siahne po izotonických nápojoch, džúsových strekoch alebo nesladenom čaji.
rucksack und proviant

Na tchibo.sk

Perfektne vybavení do každého počasia: Objavte teraz inteligentné funkčné oblečenie, ako aj rôzne turistické doplnky pre Vaše túry na jeseň na tchibo.sk.
Herbstwandern

Outdoorová móda a vybavenie

K Svetom Tchibo

Takto sa prvá túra podarí

To pekné na turistike je, že s ňou môžete začať kedykoľvek. Nasledujúce tipy pre začiatočníkov sa postarajú o to, aby ste na začiatok našli vhodnú trasu a nepreceňovali sa.
Pärchen auf Berg

Aký denný limit?
Najprv začnite radšej len s malou túrou. Pre prvé túry sa odporúča nenaplánovať si na jeden deň viac ako 12 kilometrov. Túra by nemala unavovať, ale byť zábavná a nadchnúť nás na ďalšie. Naplánujte si aj prestávky, počas ktorých si budete úplne vedome vychutnávať prírodu a oddychovať.

Aký terén?
Nespevnený terén a vysoké výšky prenechajte radšej profíkom. Vyberte si ľahkú trasu v teréne, ktorý buď poznáte, alebo ste sa o ňom vopred presne informovali. Ak túžite po výzve a ste telesne dostatočne fit, môžete podniknúť trasu s výstupom. Ak si však chcete radšej uvoľnene vychutnávať krajinu, vyberte si príjemnú turistiku so skvelými osobitosťami, ako jazero, kravský pasienok alebo výhľady s ďalekohľadom.

Aký stupeň náročnosti?
Turistické chodníky sú rozdelené podľa škály do rôznych stupňov náročnosti. Začiatočníci napríklad pri svojej prvej horskej túre zvládnu väčšinou stupeň náročnosti jedna. Ten zodpovedá len malým stúpaniam a všetky cesty sú dostatočne spevnené. Výstupy tu nie sú. Aj keď sa cítite dostatočne fit, nepreháňajte to a vyberte si ako začiatočník tento najjednoduchší stupeň, aby ste sa zoznámili s územím. Ak Vás priťahuje vyšší stupeň náročnosti, zoberte si so sebou profesionálneho sprievodcu.

Tipy na turistiku s deťmi

  • Deti chodia pomalšie a na jeden raz zvládnu menej kilometrov než dospelí. Základným pravidlom je, že spolu s deťmi potrebujete na jednu trasu asi 1,5-krát dlhší čas.
  • Naplánujte dostatok prestávok na hranie a piknikovanie. Pretože deti nechcú ísť celý čas jednoducho len vpred, ale potrebujú sa aj poriadne vyhrať a vyskákať.
  • Obohaťte Vašu túru o náuku. Vášmu dieťaťu môžete flóru a faunu priblížiť hravou formou, napríklad vo forme kvízu. Predovšetkým aj dotýkanie nadchne malých prírodovedcov.
  • Hlavne v horách vždy dbajte na bezpečnosť. Nikdy nestrácajte deti z dohľadu hlavne pri strmých previsoch a v blízkosti lanoviek.

Tipy na turistiku so psom

  • Pred rozsiahlou turistikou popremýšľajte o kondícii Vášho psa. Ak máte pochybnosti, spýtajte sa radšej veterinára. A: Aj pes v najlepšej kondícii potrebuje prestávku!
  • Pred odchodom si preverte ochranu proti kliešťom Vášho štvornohého miláčika a pozrite sa na jeho očkovací preukaz. V prípade potreby obnovte staré očkovania.
  • Aj keď je Vaša batožina už ťažká, musíte zbaliť výbavu pre psa. Myslite napríklad bezpodmienečne na dostatočne veľa vody a jedlo.
  • Dbajte vždy na predpisy týkajúce sa vôdzky pre psy, hlavne v iných krajinách. Vôdzka je dôležitá aj vtedy, keď presne neviete, ako bude Váš pes reagovať na divé zvieratá.

Košele, outdoorové nohavice a trekingové topánky na tchibo.sk

Džínsová bunda
34,99
 
Dostupné varianty:
 
Džínsová bunda, biela
Džínsová bunda, ružová
39,99
34,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
  • Prešívaný kabát, modrý
  • Prešívaný kabát, béžový
69,95
49,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 49,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 49,99 €
-28 %
-28 %
Prešívaný kabát, modrý
Prešívaný kabát, béžový
69,95
49,99
69,95
49,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
  • Flísový pulóver s kapucňou
21,99
14,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-31 %
Flísový pulóver s kapucňou
21,99
14,99
 
Dostupné varianty:
 
Džínsová bunda, biela
Džínsová bunda, ružová
39,99
34,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Vysokoúčinné nohavice do dažďa
34,99
 
Dostupné varianty:
 
Outdoorové legínsy
22,99
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné nohavice 2 v 1, čierne
34,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Prešívaná bunda, oranžová
49,99
29,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 29,99 €
-40 %
Prešívaná bunda, oranžová
49,99
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné sukňové šortky, tmavomodré
24,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Prešívaný kabát s kapucňou, bordový
  • Prešívaný kabát s kapucňou, hnedosivý
59,95
49,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 49,00 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 49,00 €
-18 %
-18 %
Prešívaný kabát s kapucňou, bordový
Prešívaný kabát s kapucňou, hnedosivý
59,95
49,00
59,95
49,00
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné softshellové capri nohavice
22,99
 
Dostupné varianty:
 
Trojštvrťové trekingové legínsy, olivovozelené
22,99
 
Dostupné varianty:
 
3/4 trekingové legínsy, čierne
22,99
 
Dostupné varianty:
 
Plášť do dažďa, extra dlhý
59,95
 
Dostupné varianty:
 
Ľahká funkčná bunda, skladacia, červená
34,99
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné nohavice 2 v 1, sivé
34,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Športové legínsy
19,99
11,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 11,99 €
-40 %
Športové legínsy
19,99
11,99
 
Dostupné varianty:
 
Bunda do dažďa, unisex, žltá
Bunda do dažďa, unisex, modrá
29,99
29,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
Prešívaná bunda
49,99
 
Dostupné varianty:
 
Mikina s kapucňou, tmavomodrá
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Funkčné softshellové capri nohavice
22,99
 
Dostupné varianty:
 
Outdoorová bunda
64,95
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
  • Páperová bunda
129,00
65,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 65,00 €
-49 %
Páperová bunda
129,00
65,00
 
Dostupné varianty:
 
niekoľko kusov
  • Flísová bunda s kapucňou
22,99
17,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 17,99 €
-21 %
Flísová bunda s kapucňou
22,99
17,99
 
Dostupné varianty:
 
  • Lyžiarska a snoubordová bunda
79,95
59,95
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 59,95 €
-25 %
Lyžiarska a snoubordová bunda
79,95
59,95
 
Dostupné varianty:
 
Parka do dažďa »Friesennerz«
59,95
 
Dostupné varianty:
 
  • Vetrovka
34,99
19,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 19,99 €
-42 %
Vetrovka
34,99
19,99
 
Dostupné varianty:
 
Mikina s kapucňou, limetková
29,99
 
Dostupné varianty:
 
Džínsová bunda, modrý denim
Džínsová bunda, krémová
39,99
39,99
 
Dostupné varianty:
 
 
Dostupné varianty:
 
1 ...