Varenie na mediteránsky spôsob s paradajkami: Recepty a nápady

Paradajky dozreté na slnku sú srdcom stredomorskej kuchyne. Mnohostranné, zdravé, chutné – jednoducho dobré na všetko! Aby ste z paradajok mohli urobiť najchrumkavejšie šaláty, najlepšiu omáčku na cestoviny na svete alebo obľúbenú pizzu, potrebujte čerstvé suroviny, veľa lásky... a, samozrejme, všetky tie malé a veľké nápady, recepty a tipy, ktoré sme pre Vás zostavili. Buon Appetito!

Perfektný dresing

Perfektný dresing na paradajky pripravíte úplne jednoducho a rýchlo aj sami – takto jednoducho sa to dá: Balsamico ochutíme soľou, korením a cukrom. S vidličkou zašľahávame olej tak dlho, kým nevznikne ľahká krémová omáčka. Primiešame najemno nasekané lístky oregana a polovice plátkov paradajok v tejto zmesi otáčame – a skvelý aromatický dresing je na svete!

Zdravá zelenina

Paradajky sú neporaziteľné, čo sa týka minima kalórií, obsahujú veľa vitamínu C a sú zdravé aj vďaka ich vysokému obsahu vody. Okrem toho obsahujú lykopén: Lykopén patrí k antioxidantom a ako prírodná látka je zodpovedný za červenú farbu paradajok. Lykopén však hlavne predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam a niekoľkým druhom rakoviny, najlepšie v uvarenej forme.

Paradajky majú rady teplo

V ich južnej rodnej krajine je teplo, preto sa celá aróma paradajok najlepšie rozvinie pri izbovej teplote. Neskladujte preto paradajky v chladničke, ale na slnečnom mieste v byte. Tu dozrejú a ich aróma sa zdokonalí. Úplne zrelé paradajky preto najlepšie skladujte na skôr chladnom a tmavom mieste.

Ako spoznáte aromatické paradajky?

Nenechajte sa pri kúpe oklamať perfektným zjavom. Červené a pevné paradajky nie sú bezpodmienečne tie najaromatickejšie, keď napríklad obsahujú príliš veľa vody alebo boli príliš skoro zberané. Dôležitejšia je vôňa a svieže zelené strapce ako aj pôvod paradajok. Dobrou alternatívou k dovážaným paradajkám sú tie s regionálnym pôvodom, ktoré mohli dozrievať dlhšie na kríku.

Naše obľúbené recepty s paradajkami

Celosvetovo existuje skoro 2500 rôznych druhov paradajok – a určite je rovnako veľa spôsobov na to, ako z nich vyčarovať niečo lahodné. Nemusia to byť vždy špagety Napoli. Čo by ste povedali napríklad na osviežujúci paradajkový šalát s jarnou cibuľkou? A čo tak jahodovo-paradajkové smoothie? Alebo domáca paradajková omáčka?
Zostavili sme pre Vás pár našich obľúbených receptov s paradajkami:
Gratinované paradajky
Gratinované paradajky

Suroviny:

  • 1 kg pevných zrelých paradajok
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 polievková lyžica čiernych olív bez kôstky
  • 4 vetvičky tymianu alebo saturejky
  • 100 g čierneho chleba alebo čierneho ražného chleba
  • 100 g ovčieho syra (Feta)
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 20 minút|Pečenie: cca 25 minút | Na jednu porciu: cca 270 kcal
1. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovicu, pritom odstránime stonkovú časť. Dáme ich reznou stranou smerom hore do formy na pečenie a posypeme soľou a korením. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké krúžky. Olivy nasekáme najemno.
2. Rúru predhrejeme na 200 °C. Tymian alebo saturejku umyjeme a osušíme. Odtrhneme lístky, resp. saturejku nasekáme nadrobno.
3. Chlieb a ovčí syr rozdrobíme na malé kúsky. Oboje zmiešame s cesnakom, krúžkami cibuľky, olivami, tymianom alebo saturejkou a olivovým olejom. Zmes dochutíme soľou a korením a rovnomerne rozdelíme na paradajky. Paradajky pečieme v horúcej rúre (v strede) cca 25 minút, kým nie je povrch pekne hnedý. Vyberieme a krátko necháme odpočívať, potom podávame.

Malý tip: Tieto paradajky môžu byť aj chutným predjedlom. Necháme ich vychladnúť a podávame ich s rukolou.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 91)
Pizza s rukolou a parmskou šunkou
Pizza s rukolou a parmskou šunkou

Suroviny:

  • 400 g múky
  • ½ kocky čerstvého droždia (cca 20 g)
  • 1 štipka cukru
  • soľ
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 750 g zrelých mäsitých paradajok
  • čierne korenie čerstvo namleté
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 200 g byvolej mozzarelly
  • 50 g syru pecorino (taliansky ovčí syr)
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 zväzok rukoly
  • 10 cherry paradajok
  • 8 plátkov parmskej šunky
Na 2 pizze | 1 hod. a 20 minút príprava| 10 minút pečenie | Na jednu pizzu cca 1550 kcal
1. Múku dáme do misky, v strede urobíme jamku. Do nej nadrobíme droždie, posypeme cukrom a so 125 ml vlažnej vody a trochou múky vymiesime dohladka. Kvások necháme na teplom mieste minimálne 15 minút napučať.
2. Jednu čajovú lyžičku soli a dve polievkové lyžice oleja dáme na okraj múky a všetko so 125 ml vlažnej vody miesime 10 minút, kým cesto nie je lesklé a elastické. Potom ho necháme minimálne 30 minút na teplom mieste narásť.
3. Medzitým si zbavíme paradajky stonkových častí na omáčku. Paradajky krátko sparíme, ošúpeme a nakrájame na kúsky. V hrnci si ohrejeme dve polievkové lyžice olivového oleja, pridáme paradajky a za občasného miešania dusíme odokryté 15 minút, kým sa tekutina trochu nevyparí. Ochutíme soľou, korením a oreganom. Omáčku necháme vychladnúť. Mozzarellu nakrájame na plátky a pecorino nastrúhame.
4. Rošt rúry položíme na najspodnejšiu koľajničku. Dáme trochu múky na kameň na pizzu a lopatku. Položíme kameň na pizzu na rošt. Rúru si asi 30 minút vopred predhrejeme na najvyšší stupeň (250 – 300 °C, vrchný a spodný ohrev). Cesto ešte raz vymiesime a prepolíme. Obe polovice vyvaľkáme na okrúhle pláty (priemer cca 25 cm), pričom okraje necháme trochu hrubšie. Jeden plát položíme na lopatku a potrieme paradajkovou omáčkou. Obložíme plátkami mozzarelly, posypeme pecorinom a pokvapkáme trochou olivového oleja. Pizzu necháme prikrytú 10 minút podkysnúť. Potom pomocou drevenej lopatky položíme pizzu na horúci kameň a pečieme cca 10 minút v rúre. Medzitým dáme druhý plát na lopatku a obložíme ako prvý.
5. Rukolu umyjeme a necháme odkvapkať, hrubé stonky odkrojíme a lístky natrháme na malé kúsky. Cherry paradajky umyjeme a prekrojíme na polovice. Hotovú upečenú pizzu s pomocou drevenej lopatky vyberieme z rúry, každú posypeme trochou rukoly a polovicu cherry paradajok, ako aj 4 plátky parmskej šunky si podľa chutí rozdelíme navrch. Teraz upečieme aj druhý plát pizze v rúre a následne obložíme rukolou, cherry paradajkami a parmskou šunkou.
Pesto alla Genovese
Pesto alla Genovese

Suroviny:

  • 4 zväzky bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica píniových orieškov
  • 1 kúsok parmezánu (cca 30 g)
  • 1 kúsok syra pecorino (cca 30 g)
  • hrubozrnná morská soľ
  • 200 ml olivového oleja + trochu viac na doplnenie
Na 2 twist-off- poháre (každý s objemom 200 ml) | Čas prípravy: cca 30 minút | Na jeden pohár: cca 1080 kcal
1. Bazalku prepláchneme a osušíme, lístky otrháme a necháme na utierke osušiť. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Píniové oriešky opražíme nasucho na panvici do zlatohneda. Parmezán a pecorino nastrúhame na mažiari 3 v 1 najemno.
2. Cesnak a píniové oriešky roztlačíme v mažiari, kým nevznikne smotanový krém. Pridáme polovicu čajovej lyžičky morskej soli a zmiešame. Postupne pridávame bazalku a s mažiarom roztlačíme.
3. Keď sú všetky suroviny roztlačené do svetlozelenej tekutej zmesi, pridáme oba syry. Potom pridávame olej po kvapkách a spracujeme tĺčikom do krémovej pasty.
4. Pesto naplníme do pohárov, a ak ho chceme zakonzervovať, prilejeme navrch olej. Dobre uzavrieme a skladujeme v chladničke. Trvanlivosť: uzavreté 2 – 3 mesiace, ak ho raz otvoríme, čo najskôr spotrebujeme.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 68)
Špenátové fusilli s paprikovou omáčkou
Špenátové fusilli s paprikovou omáčkou

Suroviny:

  • 400 g cestovín fusilli
  • soľ
  • 3 jarné cibuľky
  • 400 g mladého listového špenátu
  • 250 g cherry paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 pohár grilovanej papriky (cca 200 g čistej hmotnosti papriky)
  • 100 g sušených paradajok (v oleji)
  • 100 g smotany
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • čierne korenie
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 50 g zrniečok (napr. sezamové, slnečnicové, píniové zrniečka)
  • 50 g čiernych olív
  • 2 polievkové lyžice hobliniek talianskeho tvrdého syra
Pre 4 osoby | Čas prípravy: 30 minút | Na jednu porciu: cca 740 kcal
1. Dostatok vody privedieme vo veľkom hrnci do varu a osolíme. Uvaríme v nej cestoviny „na skus“ podľa údajov na obale, zlejeme cez sitko a necháme odkvapkať.
2. Zatiaľ čo sa cestoviny varia, očistíme jarnú cibuľku, umyjeme ju a nakrájame priečne biele a svetlozelené časti na 2 – 3 cm široké kúsky. Špenát preberieme, umyjeme a osušíme. Paradajky umyjeme a prekrojíme na polovicu. Cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
3. Grilovanú papriku a sušené paradajky necháme odkvapkať, nakrájame na väčšie kocky a následne v mixéri vymixujeme do hladka. Zmiešame v hrnci spolu so smotanou a vývarom, zohrejeme a ochutíme soľou a korením. Omáčku udržujeme teplú.
4. Medzitým zohrejeme olej vo woku na cestoviny. Zrniečka, jarnú cibuľku a cesnak v ňom za stáleho miešania opekáme asi 1 minútu. Cestoviny, olivy a paradajky primiešame. Všetko dusíme na miernom ohni asi 2 minúty. Cestoviny naservírujeme s paprikovou omáčkou a podávame s hoblinkami syra.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Vegetariánske expresné varenie“, str. 33)
Paradajky z rúry s medovým syrom
Paradajky z rúry s medovým syrom

Suroviny:

  • 500 g kokteilových paradajok
  • 8 vetvičiek tymianu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 4 krúžky čerstvého kozieho syra
  • ½ polievkovej lyžice tekutého medu
  • 4 vetvičky bazalky
  • 1 polievková lyžica čiernych olív
  • 1 polievková lyžica jemného octu
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 15 minút | Pečenie: cca 20 minút | Na jednu porciu: cca 220 kcal
1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Paradajky umyjeme, prekrojíme na polovicu a reznou plochou hore položíme do zapekacej formy. Tymian umyjeme a osušíme. Lístky odtrhneme a spolu so soľou a korením posypeme paradajky. Paradajky pokvapkáme štyrmi polievkovými lyžicami olivového oleja a pečieme v horúcej rúre (v strede) cca 20 minút, kým nebudú zľahka hnedé. Potom ich vyberieme.
2. Teplotu rúry zvýšime na 250 °C alebo na gril. Kúsky kozieho syra položíme vedľa seba do zapekacej formy. Med dobre zmiešame s jednou polievkovou lyžicou olivového oleja. (V prípade potreby zľahka ohrejeme, aby sa med uvoľnil). Medovým olejom potrieme kúsky syra a tieto pečieme alebo grilujeme v horúcej rúre 3 – 4 minúty, kým nebudú zľahka hnedé.
3. Medzitým umyjeme bazalku, osušíme ju a lístky natrháme na menšie. Bazalku a olivy zmiešame s pečenými paradajkami. Ocot vyšľaháme s jednou polievkovou lyžicou oleja do krémova a takisto primiešame k paradajkám. Paradajky z rúry ešte raz dochutíme soľou a korením a naservírujeme spolu so syrom na taniere. Ihneď podávame.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 25)
Bruschetta podľa domáceho receptu
Bruschetta podľa domáceho receptu

Suroviny:

  • 500 g paradajok dozretých na slnku
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá vetvička rozmarínu
  • 1 vetvička hladkej petržlenovej vňate
  • 1 malá červená feferónka
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 2 veľké krajce bieleho chleba
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 20 minút | Na jednu porciu: cca 200 kcal
1. Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kocky, pritom vyrežeme stonkovú časť. Z jarných cibuliek odkrojíme tmavú zelenú časť a korienky, cibuľu umyjeme a nakrájame na tenké krúžky. Cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Bylinky opláchneme a osušíme, lístky nasekáme najemno. Feferónky umyjeme, zbavíme stoniek a takisto nasekáme najemno.
2. Vo veľkej panvici zohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja, na ktorom podusíme jarnú cibuľku a cesnak. Do panvice pridáme paradajky, bylinky a feferónku, osolíme, okoreníme. Všetko necháme variť na miernom ohni, kým sa tekutina nevyvarí.
3. Medzitým nakrájame krajce chleba na štvrtiny a v druhej veľkej panvici opražíme nasucho na miernom ohni z oboch strán do zlatohneda. Chlieb naservírujeme na tanier a poriadne pokvapkáme zvyšným olivovým olejom. Paradajky ochutíme soľou a korením a rozdelíme na chlieb.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 43)
Paradajková omáčka s oreganom plná slnka
Paradajková omáčka s oreganom plná slnka

Suroviny:

  • 1 kg úplne zrelých paradajok (prípadne 800 g paradajok z konzervy)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 5 vetvičiek oregana (prípadne 1 čajová lyžička sušeného oregana)
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 100 ml bieleho vína (podľa chuti)
  • korenie
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • 1–2 štipky cukru
Pre 6 osôb| Čas prípravy: 45 minút | Čas varenia: 30 – 40 minút | Na jednu porciu: cca 80 kcal
1. Paradajky narežeme do kríža, obaríme vriacou vodou, 3 – 4 minúty necháme stáť, potom scedíme a zbavíme šupky. Dužinu nakrájame na malé kúsky, pričom odstránime stonkovú časť. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na jemné kocky. Oregano umyjeme a osušíme, lístky odtrháme a nasekáme.
2. V hrnci zohrejeme olej, v ktorom podusíme cibuľu a cesnak. Prípadne prilejeme víno, potom pridáme paradajky. Oregano a bobkový list primiešame, osolíme a okoreníme. Paradajky necháme variť odokryté na miernom ohni 30 – 40 minút (podľa želanej konzistencie), pritom sem-tam pomiešame. Ku koncu varenia dochutíme soľou, korením a cukrom. Táto omáčka sa hodí k cestovinám, mäsu, a, a, a...

Do zásoby: Keďže táto omáčka sa hodí k mnohým jedlám, bolo by dobré mať ju stále poruke. Na to je potrebné ešte horúcu omáčku naplniť do čistých twist-off- pohárov a dať do chladničky (trvanlivosť: 2 – 3 týždne). Alebo omáčku necháme vychladnúť, naplníme do dóz do mrazničky a zamrazíme.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Letná kuchyňa“, str. 181)
Letný šalát s paradajkami a melónom
Letný šalát s paradajkami a melónom

Suroviny:

  • 100 g listového šalátu (jeden druh alebo mix šalátov, napr. hlávkový šalát alebo romana a rukola)
  • 2 paradajky
  • ¼ žltého melónu (cca 250 g)
  • 1 plná dlaň rôznych byliniek (napr. žerucha, lomikameň, bazalka, petržlenová vňať a medovka)
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička horčice
  • 1 čajová lyžička ostrej horčice
  • soľ
  • čierne korenie
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 krajce domáceho alebo bieleho chleba
  • ½ čajovej lyžičky mletého čili
  • 2 strúčiky cesnaku
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 25 minút | Na jednu porciu: cca 235 kcal
1. Šalát rozdelíme na jednotlivé listy, tieto umyjeme, osušíme a natrháme na menšie kúsky. Paradajky umyjeme a nakrájame na kocky, pričom stonkovú časť vyrežeme.
2. Zo štvrtiny melóna vyrežeme zrniečka a vláknitú dužinu. Potom melón ošúpeme a takisto nakrájame na kocky. Bylinky umyjeme a osušíme, lístky otrháme a natrháme na kúsky.
3. Na dresing dôkladne zmiešame citrónovú šťavu s medom, horčicou, soľou a korením. Postupne zašľahávame vidličkou štyri polievkové lyžice olivového oleja do krémového dresingu.
4. Chlieb nakrájame na cca 2 cm veľké kocky. Zvyšný olej ohrejeme v panvici a kocky chleba v ňom na miernom ohni opražíme do zlatohneda. Ochutíme mletým čili a soľou. Cesnak ošúpeme, roztlačíme a primiešame. Kocky chleba zoberieme zo sporáka.
5. Listy šalátu, paradajky, melón a bylinky zmiešame s dresingom a rozdelíme na štyri taniere. Posypeme opraženými kockami chleba a šalát ihneď podávame.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 26)
Plnené paradajky s kuskusom a jahňacinou
Plnené paradajky s kuskusom a jahňacinou

Suroviny:

  • 100 g kuskusu
  • 8 menších mäsitých paradajok (cca 1,8 kg)
  • 300 g chudého jahňacieho stehna alebo pleca
  • po ½ zväzku koriandra a petržlenovej vňate
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • po 1 čajovej lyžičke štipľavej a sladkej mletej papriky
  • 1 štipka cukru
  • 4 polievkové lyžice hobliniek mandlí
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
Pre 4 osoby |Čas prípravy: cca 40 minút | Pečenie: cca 30 minút | Na jednu porciu: cca 435 kcal
1. Kuskus v miske zalejeme horúcou vodou a necháme ho cca 15 minút napučať.
2. Medzitým umyjeme paradajky a održeme im vrch. Lyžicou vyberieme zrniečka a mäkkú dužinu. Dužinu spolu s vrchmi paradajok nasekáme najemno. Jahňacie mäso očistíme od mastných častí a šliach a nakrájame na veľmi malé kocky.
3. Koriander a petržlenovú vňať umyjeme a osušíme, lístky odtrhneme a nasekáme na jemno. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nasekáme na jemno. Cesnak ošúpeme a takisto najemno nasekáme.
4. Rúru predhrejeme na 200 °C. Kuskus zmiešame s kockami mäsa, bylinkami, jarnou cibuľkou, cesnakom a troma polievkovými lyžicami nasekanej dužiny z paradajok. Ochutíme soľou, korením a oboma druhmi mletej papriky.
5. Paradajky naplníme kuskusovou zmesou a potom dáme vedľa seba do zapekacej formy. Zvyšnú dužinu z paradajok ochutíme soľou, korením a cukrom a dáme okolo paradajok. Plnené paradajky posypeme hoblinkami mandlí a pokvapkáme olivovým olejom.
6. Paradajky pečieme v horúcej rúre (v strede) cca 30 minút, kým nebudú zľahka hnedé. Podávame s omáčkou a chlebom.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 94)
Jahodovo-paradajkové smoothie
Jahodovo-paradajkové smoothie

Suroviny:

  • 500 g jahôd
  • 500 g paradajok
  • 8 vetvičiek bazalky
  • 1 poriadna štipka soli
  • 2 polievkové lyžice cukru alebo medu
  • cca ½ čajovej lyžičky pomletého čili
  • 20 kociek ľadu
  • Okrem toho: lístky bazalky na dekoráciu
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 15 minút | Na jednu porciu: cca 90 kcal
1. Jahody umyjeme a necháme odkvapkať, potom odstránime zelené lístky a plody nakrájame na kocky. Paradajky umyjeme a takisto nakrájame na kocky, pritom odstránime stonkovú časť. Bazalku umyjeme a osušíme, lístky otrháme a nasekáme nahrubo.
2. Do mixéra dáme jahody, bazalku, soľ, cukor, pomleté čili, 300 ml studenej vody a kocky ľadu. Všetko poriadne rozmixujeme, kým nebudeme mať z ľadu triešť.
3. Smoothie dáme do štyroch vysokých pohárov a každý ozdobíme lístkami bazalky. Ihneď podávame. Malý tip: Nemusíte použiť len jahody. Smoothie chutí dobre aj s vodovým melónom, broskyňou alebo malinami.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 49)
Bruschetta s paradajkami a figami
Bruschetta s paradajkami a figami

Suroviny:

  • 2 zrelé figy
  • 150 g pevných zrelých paradajok
  • 1 malá hrsť rukoly
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 špička nožu medu
  • soľ
  • čierne korenie
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 4 plátky surovej šunky
  • 8 plátkov talianskeho domáceho chleba alebo 12 plátkov bagety
  • 1 mäsitý mladý strúčik cesnaku
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 20 minút| Na jednu porciu: cca 330 kcal.
1. Figy umyjeme a odstránime stopku. Pokiaľ je šupka príliš hrubá, tak plody dodatočne so škrabkou ošúpeme.
2. Rúru si predhrejeme na 220 °C. Rukolu zbavíme zvädnutých lístkov a hrubých stoniek, umyjeme a poriadne osušíme. Potom lístky natrháme na väčšie kúsky.
3. Citrónovú šťavu zmiešame s medom, soľou a korením. Postupne prišľahávame olivový olej, kým nevznikne krémový dresing. Potom opatrne primiešame figy, paradajky a rukolu.
4. Šunku nakrájame na prúžky. Chlieb položíme na mriežku rúry a opekáme v horúcej rúre (v strede) cca 5 minút.
5. Medzitým ošúpeme cesnak. Natrieme ním plátky chleba a obložíme prúžkami šunky. Figovo-paradajkový šalát rozdelíme navrch a brushettu ihneď podávame.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(C. Schinharl: „Jar, leto, zelenina“, str. 14)
Paradajkový chlieb
Paradajkový chlieb

Suroviny:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky bazalky alebo petržlenovej vňate
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 2 veľké krajce bieleho chleba
  • 400 g na slnku dozretých paradajok
  • hrubozrnná soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 15 minút | Na jednu porciu: cca 205 kcal
1. Cesnak ošúpeme. Bazalku alebo petržlenovú vňať umyjeme a osušíme, lístky nasekáme.
2. Olivový olej zohrejeme vo veľkej panvici. Krajce chleba prekrojíme na polovicu a opražíme na oleji z oboch strán na miernom ohni. Vyberieme z panvice a potrieme cesnakom.
3. Paradajky umyjeme a nakrájame na plátky, pritom vyrežeme stonkovú časť. Paradajky naservírujeme na chlieb, posypeme bazalkou alebo petržlenovou vňaťou. Soľ, korenie. Hotovo!

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 43)
Zvláštny paradajkový puding
Zvláštny paradajkový puding

Suroviny:

  • 300 g paradajok dozretých na slnku
  • 5 lístkov bielej želatíny
  • 4 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
  • 6 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 1 štipka cukru
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 200 g smotany
  • 1 avokádo
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1 malá feferónka (podľa chuti)
  • 8 ošúpaných uvarených kreviet
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 30 min. | Čas chladenia: cca 3 hod. | Na jednu porciu: cca 390 kcal
1. V hrnci privedieme vodu do varu. Paradajky na hladkej strane narežeme do kríža, krátko ponoríme do horúcej vody, vyberieme, prudko schladíme vo veľmi studenej vode a kožu stiahneme. Paradajky priečne rozkrojíme na polovicu a odstránime zrniečka. Vodu, v ktorej sa paradajky varili, si odložíme.
2. Želatínu necháme v studenej vode asi 5 minút napučať. Medzitým si pripravíme chladničku tak, aby sme do nej mohli vložiť poháre s paradajkovým pyré zošikma a aby takto aj ostali stáť.
3. Paradajky vymixujeme v mixéri s dvoma polievkovými lyžicami citrónovej šťavy a troma polievkovými lyžicami oleja. Želatínu rozpustíme v 4 – 5 polievkových lyžiciach horúcej vody z paradajok a poriadne zamiešame do paradajkového pyré. Ochutíme cukrom, soľou a korením. Smotanu vyšľaháme a pridáme k pyré. Pyré plníme do pekných pohárov, ktoré pri tom držíme šikmo. Postavíme ich šikmo do pripravenej chladničky. Puding necháme tuhnúť asi 3 hodiny.
4. Krátko pred podávaním ošúpeme avokádo, prekrojíme na polovicu a odstránime kôstku. Dužinu nakrájame na malé kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi malé kocky. Feferónku umyjeme, zbavíme stonky a nasekáme najemno. (Kto nemá rád ostré, môže feferónku vynechať.). Ak treba, krevety narežeme pozdĺžne a odstránime črievka. Krevety nakrájame na malé kocky. Všetko zmiešame, dochutíme zvyšnou citrónovou šťavou a olejom, soľou a korením.
5. Vyberieme poháre z chladničky a zmes avokáda a kreviet rozdelíme na puding, ihneď podávame.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 45)
Artičoky s paradajkami a cesnakovo-pažítkovou majonézou
Artičoky s paradajkami a cesnakovo-pažítkovou majonézou

Suroviny:

  • čerstvo vytlačená šťava z 1 citróna
  • 8 mini artičok (druh »Spinoso sardo«)
  • soľ
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 vajíčko izbovej teploty (veľkosť M)
  • 100 ml olivového oleja
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 špička noža horčice
  • 8 paradajok dozretých na slnku
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 30 minút | Na jednu porciu: cca 295 kcal
1. Do misky dáme dostatok studenej vody a citrónovej šťavy. Artičoky umyjeme a asi 2 cm vrchných špičiek listov odkrojíme. Vonkajšie lístky stiahneme, stonku odrežeme. Artičoky dáme do citrónovej vody, aby nezhnedli.
2. V hrnci privedieme do varu cca 2 l vody, osolíme. Artičoky v nej varíme na miernom ohni asi 15 minút.
3. Medzitým si ošúpeme cesnak na majonézu a roztlačíme. Pažítku prepláchneme, osušíme a nakrájame najemno. Vajíčko rozdelíme na žĺtok a bielko. Žĺtok vyšľaháme do peny mixérom. Za stáleho miešania pridávame po kvapkách olej. Primiešame cesnak a horčicu, ochutíme soľou a korením. Bielok vyšľaháme dotuha a spolu s pažítkou zamiešame do majonézy.
4. Paradajky umyjeme a nakrájame na tenké pásiky, pritom odstránime stonkovú časť. Artičoky zlejeme a prudko schladíme, necháme chvíľu chladiť a pokrájame na štvrtiny. Paradajky a artičoky spolu s cesnakovo-pažítkovou majonézou naservírujeme na taniere.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 32)
Paradajkovo-slivkový kečup
Paradajkovo-slivkový kečup

Suroviny:

  • 1 a 1/2 kg paradajok
  • 1 kg červených sliviek
  • 2 červené cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • lístky z dvoch stonkových zelerov
  • 2 sušené čili papričky
  • 1/2 celej škorice
  • 8 guľôčok nového korenia
  • 1 čajová lyžička horčicových semienok
  • 1 čajová lyžička celého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 80 g cukru
  • 180 ml červeného vínneho octu
Na jednu fľašu | Čas prípravy: 30 minút | Varenie: až 3 hod. a 30 minút | Na jednu fľašu: cca 1115 kcal
1. Paradajky umyjeme a nakrájame na malé kúsky, pritom odkrojíme stonkovú časť. Slivky umyjeme, zbavíme kôstok a takisto nakrájame na malé kúsky. Všetko spolu so šťavou dáme do veľkého hrnca a prikryté varíme na malom až strednom ohni 45 – 60 minút, kým nie sú paradajky a slivky mäkké a rozvarené.
2. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame na malé kocky, lístky zeleru umyjeme a osušíme. Paradajkovo-slivkovú zmes pretlačíme cez nie príliš jemné sito alebo ešte lepšie cez pasírovací stroj a dáme späť do hrnca. Pridáme cibuľu, cesnak, čili papričky, korenie, soľ, cukor, ocot a lístky zeleru. Teraz všetko varíme odokryté na miernom ohni 2 až 2,5 hodiny kým nevznikne hustá masa, pritom sem-tam premiešame.
3. Hotový paradajkovo-slivkový kečup ochutíme so soľou, ešte raz rýchlo pretlačíme cez nie príliš jemné sito a potom ešte horúci nalejeme do čistej fľaše, dobre uzavrieme. Kečup sa hodí ku skoro každému tmavému grilovanému mäsu a vydrží v chladničke 2 – 3 týždne.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Letná kuchyňa, str. 100)
Focaccia so zemiakmi, cherry paradajkami a oreganom
Focaccia so zemiakmi, cherry paradajkami a oreganom

Suroviny:

  • 200 g zemiakov typu A
  • dobrá ½ kocky droždia (cca 25 g)
  • 1 čajová lyžička cukru
  • jemná morská soľ
  • 300 g múky (+ trochu viac)
  • 11 polievkových lyžíc olivového oleja
  • 100 ml minerálnej vody
  • čerstvé čierne korenie
  • 200 g byvolej mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • hrubozrnná morská soľ
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 30 minút | Čas kysnutia: cca 2 hod. a 35 minút| Čas pečenia: cca 35 minút | Na jednu porciu: cca 670 kcal
1. Zemiaky umyjeme a neošúpané ich dáme do hrnca, zalejeme vodou len tak, aby boli ponorené. Prikryté varíme do mäkka na malom ohni cca 30 minút. Sem-tam vyskúšame vidličkou, či sú hotové. Zemiaky zlejeme, necháme trochu vychladnúť, ošúpeme a miagačom roztlačíme.
2. Medzitým droždie nadrobíme do 100 ml vlažnej vody, pridáme 1 štipku cukru a jemnej soli, premiešame. Prikryté necháme stáť na teplom mieste, kým tekutina nevytvára bublinky (to trvá cca 5 minút).
3. Múku spolu so zemiakmi, zvyšným cukrom a jednou čajovou lyžičkou jemnej soli, dvoma polievkovými lyžicami oleja, droždím, minerálnou vodou a trochou korenia dáme do misky a ručným mixérom s nadstavcom na hnetenie miesime asi 5 minút, kým nevznikne cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme minimálne jeden a pol hodiny kysnúť.
4. Plech na pizzu (30 cm Ø, s dierami) alebo plech na pečenie namastíme jednou lyžicou oleja. Cesto premiesime na dobre pomúčenej pracovnej doske, je relatívne tekuté a pekne mäkké. Potom ho dáme na plech a roztlačíme asi na hrúbku prsta. Znovu ho necháme asi jednu hodinu podkysnúť.
5. Na cesto natrieme 6 polievkových lyžíc oleja. Zo zvyšného oleja, jednej štipky jemnej soli a jednej polievkovej lyžice vody vymiešame emulziu, s ktorou pofŕkame naolejované cesto. Teraz zatlačíme znovu špičkami prstov tesne vedľa seba hlboko do cesta.
6. Rúru si predhrejeme na 220 °C (vrchný a spodný ohrev). Mozzarellu natrháme prstami na kúsky a rozdelíme na cesto. Paradajky umyjeme a zatlačíme do cesta. Posypeme oreganom a hrubozrnnou soľou a foccaciu pečieme 30 – 35 minút v rúre (v strede). Keď je foccacia hotová, ešte raz ju potrieme zvyšnou olejovo-vodovou emulziou.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 90)
Rigatoni s čerstvou paradajkovou omáčkou
Rigatoni s čerstvou paradajkovou omáčkou

Suroviny:

  • 350 g rigatoni
  • soľ
  • 1 kg na slnku dozretých paradajok
  • 1 veľký zväzok bazalky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 malá červená feferónka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 8 polievkových lyžíc olivového oleja (+ trochu viac na pokvapkanie)
  • čerstvo namleté čierne korenie
  • 50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 25 minút | Na jednu porciu: cca 590 kcal
1. V hrnci privedieme do varu dostatok vody na cestoviny, osolíme a uvaríme v nej cestoviny al dente podľa návodu na obale.
2. Medzitým umyjeme paradajky a nakrájame ich na malé kocky, pritom odstránime stonkovú časť. Bazalku opláchneme a osušíme, lístky odtrhneme a nasekáme na väčšie kúsky. Feferónku umyjeme, zbavíme stonky a nasekáme na jemno. Cesnak ošúpeme.
3. V miske zmiešame paradajky s bazalkou, peperoni a olivovým olejom. Ochutíme soľou a korením a primiešame roztlačený cesnak.
4. Rigatoni zlejeme cez sitko, necháme krátko odkvapkať a naservírujeme na taniere (najlepšie predhriate). Čerstvú paradajkovú omáčku rozdelíme na cestoviny, pokvapkáme trochou olivového oleja a posypeme strúhaným parmezánom.

© 2012 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(G. Kunkel: „Talianske leto“, str. 115)
Paradajkový šalát s jarnou cibuľkou
Paradajkový šalát s jarnou cibuľkou

Suroviny:

  • 2 jarné cibuľky
  • 5 mäsitých paradajok
  • 5 vetvičiek oregana
  • 2 polievkové lyžice balzamikového octu
  • soľ
  • korenie
  • 1 štipka cukru
  • 5 polievkových lyžíc olivového oleja
Pre 4 osoby | Čas prípravy: 20 minút | Na jednu porciu: cca 145 kcal
1. Paradajky umyjeme a nakrájame priečne na plátky, tieto prekrojíme pozdĺžne na polovicu, pritom odkrojíme stonkovú časť. Oregano umyjeme a osušíme, odtrhneme lístky a nasekáme najemno. Jarnú cibuľku umyjeme, očistíme a nakrájame spolu so zelenou časťou na tenké prúžky.
2. Balzamikový ocot ochutíme soľou, korením a cukrom, potom šľaháme spolu s olejom vidličkou, kým nevznikne zľahka krémový dresing. Primiešame polovicu oregana.
3. Paradajky zmiešame s dresingom a naservírujeme na taniere. Posypeme zvyšným oreganom a krúžkami jarnej cibuľky, prípadne ešte posypeme trochou soli a korením.

© 2015 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Letná kuchyňa“, str. 125)

Kuchynskí pomocníci pre stredomorskú kuchyňu

So správnymi základnými kúskami pripravíte stredomorské recepty rýchlo. Títo kuchynskí pomocníci by nemali vo Vašej kuchyni chýbať.
Pastapfanne

Panvica na cestoviny

Panvica na cestoviny musí byť dostatočne veľká a hlboká, aby ste mohli suroviny optimálne miešať a otáčať. Dôležité: Dobrý nepriľnavý povrch Vám uľahčí prípravu bez tuku bez prihorenia.
Parmesanreibe

Strúhadlo na parmezán

Je ohromný rozdiel, či si kúpite parmezán už nastrúhaný, alebo si ho sami nastrúhate na čerstvo. To sa Vám so strúhadlom na parmezán podarí skvele. Výsledkom je aromatický doplnok k mnohým stredomorským jedlám.
Auflaufform

Zapekacia forma

Nenahraditeľný pomocník pre stredomorskú kuchyňu: V zapekacej forme vyčaríte tie najchutnejšie letné jedlá. Praktické je, keď má aj veko a môže zároveň poslúžiť na skladovanie.
Pizzastein aus Schamott

Kameň na pečenie pizze zo šamotu

Kameň na pečenie pizze zo šamotu sa vyznačuje tým, že udržuje dlho teplo. Teplo následne pomaly odovzdáva, takže pri pečení sa dosiahne obzvlášť chrumkavý výsledok.

Inšpirácia pre kuchyňu so stredomorským nádychom

Nájdite všetko, čo potrebujete na varenie – Teraz na tchibo.sk
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Hliníková panvica
Kvalitná nepriľnavá povrchová úprava GREBLON® C3+ spevnená keramickými časticami – ideálna na smaženie s malým množstvom tuku, znižuje pripaľovanie a prichytávanie pokrmov, ľahko sa čistí
17,99
Žiaľ už vypredané
Viacvrstvové sendvičové dno optimálne udržiava teplo
29,95
od21,95
Žiaľ už vypredané
  • Súprava strúhadiel
Môžu sa používať jednotlivo a v kombinácii
11,00
Žiaľ už vypredané
  • Dóza na bylinky
Na skladovanie zväzkov byliniek
5,99
4,99
 
 
 
 
Žiaľ už vypredané
  • Lis na cesnak
Rýchle a jednoduché lisovanie: strúčik v šupke stačí vložiť do lisu a stlačiť – šupka zostane v lise
7,99
Žiaľ už vypredané
  • Lyžica na cestoviny
Ergonomicky tvarovaná rukoväť z kvalitnej ušľachtilej ocele
7,99
3,99
Čoskoro opäť v predaji
Z tvrdenej čepeľovej ocele – extrémne ostrá čepeľ, kónicky brúsená z obidvoch strán
8,99
od8,00
Žiaľ už vypredané
  • Kliešte na cestoviny 4 v 1
So zabudovaným strúhadlom, porciovačom na cestoviny a silikónovou stierkou
7,99
7,00