Varenie na mediteránsky spôsob s paradajkami: Recepty a nápady

Paradajky dozreté na slnku sú srdcom stredomorskej kuchyne. Mnohostranné, zdravé, chutné – jednoducho dobré na všetko! Aby ste z paradajok mohli urobiť najchrumkavejšie šaláty, najlepšiu omáčku na cestoviny na svete alebo obľúbenú pizzu, potrebujte čerstvé suroviny, veľa lásky... a, samozrejme, všetky tie malé a veľké nápady, recepty a tipy, ktoré sme pre Vás zostavili. Buon Appetito!

Perfektný dresing

Perfektný dresing na paradajky pripravíte úplne jednoducho a rýchlo aj sami – takto jednoducho sa to dá: Balsamico ochutíme soľou, korením a cukrom. S vidličkou zašľahávame olej tak dlho, kým nevznikne ľahká krémová omáčka. Primiešame najemno nasekané lístky oregana a polovice plátkov paradajok v tejto zmesi otáčame – a skvelý aromatický dresing je na svete!

Zdravá zelenina

Paradajky sú neporaziteľné, čo sa týka minima kalórií, obsahujú veľa vitamínu C a sú zdravé aj vďaka ich vysokému obsahu vody. Okrem toho obsahujú lykopén: Lykopén patrí k antioxidantom a ako prírodná látka je zodpovedný za červenú farbu paradajok. Lykopén však hlavne predchádza srdcovo-cievnym ochoreniam a niekoľkým druhom rakoviny, najlepšie v uvarenej forme.

Paradajky majú rady teplo

V ich južnej rodnej krajine je teplo, preto sa celá aróma paradajok najlepšie rozvinie pri izbovej teplote. Neskladujte preto paradajky v chladničke, ale na slnečnom mieste v byte. Tu dozrejú a ich aróma sa zdokonalí. Úplne zrelé paradajky preto najlepšie skladujte na skôr chladnom a tmavom mieste.

Ako spoznáte aromatické paradajky?

Nenechajte sa pri kúpe oklamať perfektným zjavom. Červené a pevné paradajky nie sú bezpodmienečne tie najaromatickejšie, keď napríklad obsahujú príliš veľa vody alebo boli príliš skoro zberané. Dôležitejšia je vôňa a svieže zelené strapce ako aj pôvod paradajok. Dobrou alternatívou k dovážaným paradajkám sú tie s regionálnym pôvodom, ktoré mohli dozrievať dlhšie na kríku.

Naše obľúbené recepty s paradajkami

Celosvetovo existuje skoro 2500 rôznych druhov paradajok – a určite je rovnako veľa spôsobov na to, ako z nich vyčarovať niečo lahodné. Nemusia to byť vždy špagety Napoli. Čo by ste povedali napríklad na osviežujúci paradajkový šalát s jarnou cibuľkou? A čo tak jahodovo-paradajkové smoothie? Alebo domáca paradajková omáčka?Zostavili sme pre Vás pár našich obľúbených receptov s paradajkami:

Kuchynskí pomocníci pre stredomorskú kuchyňu

So správnymi základnými kúskami pripravíte stredomorské recepty rýchlo. Títo kuchynskí pomocníci by nemali vo Vašej kuchyni chýbať.

Panvica na cestoviny

Panvica na cestoviny musí byť dostatočne veľká a hlboká, aby ste mohli suroviny optimálne miešať a otáčať. Dôležité: Dobrý nepriľnavý povrch Vám uľahčí prípravu bez tuku bez prihorenia.

Strúhadlo na parmezán

Je ohromný rozdiel, či si kúpite parmezán už nastrúhaný, alebo si ho sami nastrúhate na čerstvo. To sa Vám so strúhadlom na parmezán podarí skvele. Výsledkom je aromatický doplnok k mnohým stredomorským jedlám.

Zapekacia forma

Nenahraditeľný pomocník pre stredomorskú kuchyňu: V zapekacej forme vyčaríte tie najchutnejšie letné jedlá. Praktické je, keď má aj veko a môže zároveň poslúžiť na skladovanie.

Kameň na pečenie pizze zo šamotu

Kameň na pečenie pizze zo šamotu sa vyznačuje tým, že udržuje dlho teplo. Teplo následne pomaly odovzdáva, takže pri pečení sa dosiahne obzvlášť chrumkavý výsledok.