Jedzte a pite zdravo

Toto Vám bude chutiť: Naše tipy k čerstvým smoothies, vegánskym chuťovkám a detoxikačnej kuchyni Vám pomôžu začať deň chutne. A vďaka našim receptom si určite tú zdravú chuť obľúbite!

Kedy sa stravujeme zdravo?

Zdravé stravovanie je založené na čerstvých surovinách, sezónnom ovocí a zelenine, rezignácii hotových jedál alebo fastfoodov a tiež striedmej konzumácii mäsa. Dbajte na mäso z ekologického chovu zvierat, aj keď je to drahé. Jedzte radšej menej mäsa – mäso by malo byť výnimkou, nie pravidlom.

O tomto je vegánske stravovanie

Vegánska kuchyňa sa úplne zrieka zvieracích výrobkov. Kto sa stravuje vegánsky, mal by preto prijímať dostatočné množstvo zeleniny, obilia a ovocia. Cielene by mali byť dopĺňané hlavne kalcium a vitamíny D a B12. Kto na to dbá, žije zdravo a bez tuku, predchádza chorobám srdca a aktívne chráni životné prostredie.

Detoxikácia: Kúra na chudnutie pre telo

Detoxikačná kúra pomáha telu aktívne sa zbaviť škodlivých látok. Detoxikačná kuchyňa pozostáva z množstva tekutín, čerstvého ovocia, zeleniny a čerstvých surovín. Neobsahuje kofeín, cigarety a cukor. Aj mäso, mlieko a jogurt by ste v tomto čase mali škrtnúť z jedálneho lístka.

Pestro a zdravo: chutné recepty na smoothie

Smoothies sú nielen zdravé, ale aj chutné vitamínové bomby. Surové ovocie a zelenina sa zmixujú, vďaka čomu zostanú všetky vitamíny a minerálne látky, ktoré by sa varením sčasti zničili, zachované. Mixovanie otvára bunkové steny a tak robí zdravé účinné látky ľahko prístupnými.

Moderné sú zelené smoothies: podľa chuti sa k chutným ovocným a zeleninovým smoothies pridajú zelené lístky napr. bazalky, koriandra alebo rukoly. Pritom treba zohľadniť, aby množstvo ovocia, zeleniny a zelených lístkov bolo správne. Tip: Čím vyšší je zelený podiel, tým je smoothie stráviteľnejšie.
Smoothie „Zelená sila“
Smoothie „Zelená sila“

Suroviny:

  • 70 g poľný šalát
  • 3 vetvičky bazalky
  • 1 kúsok zázvoru veľkosti lieskového orieška (cca 10 g)
  • 1 banán
  • 1 kivi
  • 300 ml pomarančovej šťavy
  • ½ polievkovej lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica oleja
  • soľ
Pre dve osoby | Čas prípravy: 10 minút | Na osobu: 195 kcal
1. Poľný šalát rozdelíme, očistíme, umyjeme a osušíme. Bazalku rozoberieme na lístky. Zázvor ošúpeme a nasekáme na jemné kocky. Banán a kivi ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.

2. Všetky pripravené suroviny zmiešame s pomarančovou šťavou, citrónovou šťavou, olejom a trochou soli. V stolnom mixéri alebo mixovacom pohári s ručným mixérom vymixujeme najemno.

3. Smoothie rozdelíme do dvoch pohárov a ihneď podávame.

TIEŽ DOBRÉ: 1 – 2 byľky mäty namiesto bazalky dodajú smoothie mentolovú sviežosť. Poľný šalát môžete nahradiť aj jednou plnou hrsťou lístkov baby špenátu.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München (M. Kintrup: „Vegánsky pre lenivcov“, str. 16)
Broskyňovo-mangové smoothie
Broskyňovo-mangové smoothie

Suroviny:

  • 150 g zrelé mango
  • 1 veľká žltá broskyňa
  • ½ banánu
  • 6 kociek ľadu
  • 2 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej limetkovej šťavy
  • 1 – 2 pomarančové keksy (podľa chuti)
Na 1 pohár (350 ml) | Čas prípravy: 10 minút | Na jednu porciu: cca 340 kcal
1. Mango ošúpeme, ostrým nožom vyrežeme dužinu a nakrájame na kocky. Broskyňu umyjeme, utrieme dosucha, rozpolíme a zbavíme kôstky. Dužinu nakrájame na kocky. Banán nakrájame na kúsky.

2. Rozdrvíme kocky ľadu. Mango, broskyňu, banán a limetkovú šťavu dáme do mixéra a vymixujeme do hladka. Pridáme ľad a znovu mixujeme, kým nám nevznikne krémové smoothie. Nalejeme do pohára, posypeme podľa chuti keksíkmi a ihneď vychutnávame.

TIP: Najlepšie toto letné smoothie chutí s čerstvým zrelým ovocím. Dbajte na kvalitu ovocia a nič tým nepokazíte.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(T. Dusy: „Smoothies – Sila ovocia v pohári“, str. 12)
Červená vitamínová bomba
Červená vitamínová bomba

Suroviny:

  • 300 g ananásu
  • 80 g červenej repy
  • 1 jablko
  • 1 pomaranč
  • 50 ml mrkvového džúsu
  • 1 kúsok čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • 1 čajová lyžička repkového oleja
Na 1 pohár (350 ml) | Čas prípravy: 10 minút | Na jeden pohár: cca 410 kcal
1. Ananás ošúpeme a vykrojíme tvrdý kmeň. Šupu z ananásu dôkladne odstránime. Dužinu nakrájame na kúsky. Červenú repu ošúpeme (použijeme na to gumené rukavice, keďže repa farbí; bio červenú repu šúpať nemusíte) a nakrájame na väčšie kúsky. Jablko umyjeme a rozštvrtíme, z pomaranča vytlačíme šťavu. Zázvor ošúpeme.

2. Štvrtiny z jablka a červenú repu s mrkvovým a pomarančovým džúsom vymixujeme na hladko, potom pridáme ananás a zázvor a ešte raz poriadne vymixujeme. Nalejeme do pohára, pokvapkáme olejom a pred pitím premiešame.

TIP: Mrkva obsahuje betakarotén, ktorý je dobrý pre oči, pleť a vlasy. Červená repa obsahuje okrem kyseliny listovej aj veľa vitamínu A. Aby ho telo mohlo lepšie prijať, potrebuje vitamín C: jablko, pomaranč a ananás sú teda ideálnym partnerom! Kto má odšťavovač, použije namiesto šťavy 150 g na menšie kúsky nakrájanej biomrkvy. Všetko ovocie a zeleninu spolu so zázvorom odšťavíme na porcie, primiešame trochu repkového oleja a nalejeme do pohára.

VARIANT JABLKOVO-MRKVOVÁ ŠŤAVA: Už je to takmer klasika džúsového baru: Jablkovo-mrkvová šťava so zázvorom. Na jeden pohár s obsahom cca 250 ml jednoducho ošúpeme 500 g mrkvy a nakrájame na kúsky. Jedno sladkokyslé jablko umyjeme a rozštvrtíme. Podľa želanej ostrosti ošúpeme 2 – 4 cm čerstvého zázvoru. Mrkvu, jablká a zázvor odšťavíme v odšťavovači, nalejeme do pohára a pokvapkáme pár kvapkami repkového oleja.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

(T. Dusy: „Smoothies – Sila ovocia v pohári“, str. 10)
Smoothie s pomarančom, mrkvou a koriandrom
Smoothie s pomarančom, mrkvou a koriandrom

Suroviny:

  • 4 veľké mrkvy
  • 4 šťavnaté pomaranče
  • 2 – 3 limetky
  • 1 malý zväzok koriandra
Pre 4 osoby | Čas prípravy: 15 minút | Na jednu porciu: cca 80 kcal
1. Mrkvy ošúpeme, potom s pomocou škrabky na špargľu odkrojíme pár dlhých, čo možno najtenších prúžkov, ktoré odložíme bokom na ozdobu. Zvyšné mrkvy nakrájame na veľké kocky.

2. Vytlačíme šťavu z citrusového ovocia. Koriander opláchneme a osušíme, odoberieme z neho lístky. Oboje dáme spolu s kockami mrkvy do stolného mixéra alebo odšťavovača a vymixujeme dohladka alebo odšťavíme.

3. Servírovanie: Smoothie nalejeme do štyroch pohárov (poháre môžeme predtým dať ešte na pár minút do mrazničky a schladiť) a ozdobíme prúžkami mrkvy.

TIP: Nemáte radi koriander? To ani nemusíte. Mrkva a pomaranč sa kamarátia aj s petržlenom alebo trebuľkou.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

(G. Gugetzer: „SUROVO“, str. 72)

Vychutnávať si vegánsky: zdravé recepty pre labužníkov

Netreba sa pri vegánskom stravovaní zriecť mnohých vecí, ktoré chutia dobre? A je to vôbec zdravé? Tieto otázky si často kladieme pri myšlienke na vegánske stravovanie. Faktom je, že potraviny musia byť vyberané starostlivo, aby sme zabránili tomu, že by nám nejaké živiny chýbali. Pri tom je dôležitý pestrý mix rôznych surovín, aby sme zostali dostatočne zásobení potrebnými vitamínmi, minerálmi a bielkovinami. Kto dbá na tieto pravidlá, žije s vegánskym stravovaním bez tuku a zdravo. A že vegánske recepty môžu byť okrem toho aj obzvlášť chutné, dokazujú tieto recepty.
Cuketa so zelenou špargľou a pistáciovým pestom
Cuketa so zelenou špargľou a pistáciovým pestom

Suroviny:

  • 2 cukety
  • 8 kusov zelenej špargle
  • 2 polievkové lyžice pistáciových orieškov
  • 1 malý zväzok bazalky
  • 4 polievkové lyžice za studena lisovaného olivového oleja
  • 1 čajová lyžička jemnej soli (napr. ružovej himalájskej soli)
  • zopár kvapiek jablčného octu (podľa chuti)
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 30 minút | Na jednu porciu: cca 155 kcal
1. Cuketu umyjeme a očistíme. Cuketu postupne pretláčame cez špirálový krájač a vytočíme pomocou misky do tvaru špagiet. Podľa druhu nám ostanú 1 – 3 cm hrubé zvyšky cukety, ktoré môžeme použiť na smoothie. Alebo cuketu úplne celú nakrájame s nožom na veľmi jemné tyčinky.

2. Špargľu umyjeme, drevnaté konce odrežeme. Hlavičky odrežeme, pozdĺžne prerežeme na polovicu a odložíme bokom na ozdobu. Zvyšnú špargľu nakrájame pomocou škrabky na špargľu pozdĺžne na tenké, skoro priehľadné prúžky a pridáme k cukete.

3. Polovicu pistáciových orieškov nasekáme nahrubo. Lístky bazalky otrháme, 8 pekných lístkov si odložíme bokom na ozdobu. Zvyšok lístkov dáme spolu s celými pistáciovými orieškami, olivovým olejom, trochou soli a prípadne aj jablkovým octom do vysokého pohára na mixovanie a vymixujeme najemno. Pesto nalejeme na cuketu a špargľu a dobre premiešame.

4. Servírovanie: Zeleninu naukladáme do stredu taniera na cestoviny alebo na polievku do tvaru kôpky a posypeme špargľovými hlavičkami, posekanými pistáciami a odloženými lístkami bazalky.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Zeleninové wrapy s filetou z vlčieho bôbu
Zeleninové wrapy s filetou z vlčieho bôbu

Suroviny:

  • 200 g mrazeného hrášku
  • 1 čerstvá červená čili paprička
  • 6 stoniek mäty
  • 4 polievkové lyžice sójovej smotany
  • soľ a korenie
  • 1 červená paprika
  • 2 jarné cibuľky
  • 50 g klíčkov alfalfa alebo klíčkov reďkovky
  • 4 pšeničné tortily (hotový produkt; ∅ 24 cm)
  • 200 g filiet z vlčieho bôbu
  • 1 polievková lyžica oleja
  • drevené špajdle
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 25 minút | Na jednu porciu: cca 355 kcal
1. Rúru predhrejeme na 80 °C. Hrášok prelejeme horúcou vodou a necháme tak asi 5 minút, zlejeme a necháme vyschnúť. Medzitým si pozdĺžne nakrájame čili, zbavíme zrniek, umyjeme a nakrájame na kocky. Mätu opláchneme, osušíme, otrháme lístky a nakrájame ich na tenké prúžky. Hrášok a sójovú smotanu vymixujeme dohladka, primiešame čili a mätu, osolíme a okoreníme.

2. Papriku prekrojíme na polovicu, očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Klíčky prepláchneme v horúcej vode a necháme vyschnúť. Placky tortilly ohrejeme na rošte v horúcej rúre cca 8 minút, aby sa dali lepšie zrolovať.

3. Medzitým nakrájame filety z vlčieho bôbu najskôr na plátky, potom na jemné prúžky, ktoré pečieme v horúcom oleji na panvici na miernom ohni cca 2 minúty, pritom otáčame.

4. Tortilly potrieme hráškovým krémom, pritom necháme dookola voľný okraj na šírku prsta. Kúsky vlčieho bôbu, papriku, jarnú cibuľku a klíčky poukladáme na tortillu, wrapy z jednej strany zrolujeme a uchytíme špajdľou.

VARIANT: 200 g špicatej hlávkovej kapusty očistíme, umyjeme a nakrájame na jemné prúžky. Posypeme jednou čajovou lyžičkou soli a rukami silno premiešame. Na dresing zmiešame jednu polievkovú lyžicu octu so 100 ml sójovej smotany, jednou polievkovou lyžicou oleja, soľou a korením. Kapustu vytlačíme a primiešame. Tortilly ohrejeme, ako je napísané vyššie. Obložíme ich s 1 – 2 šalátovými listami, šalát coleslaw rozdelíme navrch a wrapy zrolujeme a uchytíme špajdľou.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Vegánske expresvarenie“, str. 10 – 11)
Ovocný nákyp
Ovocný nákyp

Suroviny:

  • 250 g marhule
  • 300 g zmes bobuľovitého ovocia (napr. červené ríbezle, černice, jahody)
  • ½ čajovej lyžičky zrniečok z vanilkového struku
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 60 g vlašských orechov alebo lúpaných mandlí
  • 40 g sušených čerešní
  • 40 g jemných ovsených vločiek
  • 4 polievkové lyžice agávového sirupu
  • mletá škorica
  • 200 g sójový jogurt prírodný
Pre 4 osoby | Čas prípravy: 20 minút | Na jednu porciu: cca 320 kcal
1. Marhule umyjeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme kôstky a nakrájame na kúsky. Bobuľovité ovocie očistíme, a ak je to potrebné, krátko umyjeme, jahody očistíme a pokrájame na štvrtiny. Marhule a bobuľovité ovocie zmiešame v plochej miske s vanilkou, cukrom a citrónovu šťavou.

2. Orechy a mandle, čerešne, ovsené vločky, 3 polievkové lyžice agávového sirupu a ¼ čajovej lyžičky škorice mixujeme v mixéri alebo ručným mixérom tak dlho, kým sa hmota nemrví. Mrveničku rozdelíme na ovocie. K tomu servírujeme jogurt zmiešaný so zvyšným sirupom.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Vegánske expresvarenie“, str. 55)
Tofu špízy so pšenom a sladkými hráškovými strukmi
Tofu špízy so pšenom a sladkými hráškovými strukmi

Suroviny:

  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 polievkové lyžice javorového sirupu
  • 1 – 2 čajové lyžičky omáčky sambal oelek
  • 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • korenie
  • 400 g prírodného tofu
  • 1 kúsok zázvoru (cca 20 g)
  • 250 g sladkých hráškových strukov
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 200 g jemného pšena
  • 1 čajová lyžička mletej kurkumy
  • ½ l zeleninového vývaru
  • 180 g arašidového masla
  • 160 ml kokosového mlieka (konzerva)
  • soľ
  • olej na vymastenie
  • 12 drevených alebo bambusových špízov
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 30 minút| Na jednu porciu: cca 650 kcal
1. Gril rúry alebo rúru rozohrejeme na 250 °C. V miske zmiešame sójovú omáčku, javorový sirup, omáčku sambal oelek a limetkovú šťavu a okoreníme. Tofu necháme odkvapkať a nakrájame na 2 cm veľké kocky. Vložíme do marinády a v nej poobraciame. Drevené alebo bambusové špízy navlhčíme.

2. Zázvor ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Hráškové struky umyjeme, väčšie rozrežeme priečne na polovicu. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a biele a svetlozelené časti nakrájame oddelene na jemné krúžky. V hrnci zohrejeme olej a pšeno, zázvor a bielu časť cibuľky na ňom asi 2 minúty opekáme. Primiešame kurkumu, všetko zalejeme vývarom a necháme zovrieť. Potom prikryté varíme na miernom ohni asi 10 minút.

3. Medzitým vyberieme kocky tofu z marinády (marinádu odložíme bokom), necháme odkvapkať a nastrkáme na špízy. Kúsok alobalu položíme na rošt a potrieme trochou oleja. Na to položíme tofu špízy a grilujeme v horúcej rúre alebo s programom grilovania (hore) 6 – 8 minút, popritom raz otočíme.

4. Zatiaľ pridáme hráškové struky a zelené časti jarnej cibuľky k pšenu a spolu dusíme ešte asi 5 minút. Arašidové maslo, zvyšnú marinádu a kokosové mlieko zmiešame spolu v hrnci a na miernom ohni asi 1 minútu povaríme. Pšenovú zeleninu dochutíme soľou a korením. Servírujeme s tofu špízmi a arašidovou omáčkou.

TIP: Namiesto grilovania v rúre môžete tofu špízy v lete grilovať vonku na grile na drevné uhlie alebo na plynovom grile. Najlepšie urobíte, keď špízy ugrilujete na zľahka naolejovanej tácke na grilovanie, ktorú položíte na rošt.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

(M. Kittler: „Vegánske expres varenie“, str. 40 – 41)
Čokoládový puding
Čokoládový puding

Suroviny:

  • 100 g vegánskej horkej čokolády (min. 70 % podiel kakaa)
  • ½ l mandľového nápoja
  • 3 polievkové lyžice škrobu
  • 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 50 g cukru
  • 1 štipka mletej škorice
  • 100 ml sójovej smotany (na šľahanie)
  • 1 – 2 balenia stužovača šľahačky
  • 1 polievková lyžica sušenej kustovnice čínskej (goji)
Pre 4 osoby | Čas prípravy: cca 15 minút | Na jednu porciu: cca 390 kcal
1. Čokoládu nasekáme nahrubo. 400 ml mandľového nápoja dáme do hrnca a pomaly zohrejeme. Pridáme 75 g čokolády a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

2. Zvyšný mandľový nápoj vymiešame so škrobom, kakaom, cukrom a škoricou dohladka. Čokoládovo-mandľový nápoj privedieme za stáleho miešania do varu, pridáme zmes škrobu a kakaa a všetko necháme variť na miernom ohni 1 – 2 minúty. Potom zoberieme zo sporáka. Horúci puding nalejeme do štyroch misiek (s obsahom cca 150 ml), prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na 1 – 2 hodiny do chladničky.

3. Pred podávaním vyšľaháme sójovú smotanu spolu so stužovačom šľahačky. Kustovnicu čínsku nasekáme nahrubo. Puding servírujeme s kopčekom šľahačky a posypaný zvyšnou posekanou čokoládou a kustovnicou čínskou.

VARIANT: Vanilkový puding z detskej krupice s višňami Rozkrojíme jednu tobolku vanilky a vyberieme zrniečka. Zrniečka spolu s tobolkou dáme variť do ½ l mandľového mlieka s tromi polievkovými lyžicami cukru. Za stáleho miešania pridáme 100 g detskej krupice a na miernom ohni povaríme 2 – 3 minúty. Zoberieme zo sporáka, 100 g japonského tofu necháme odkvapkať a primiešame. Puding nalejeme do štyroch formičiek, ktoré sme predtým vypláchli studenou vodou. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Medzitým skaramelizujeme 3 polievkové lyžice cukru do zlatohneda. Pridáme 300 g višní a prikryté dusíme na miernom ohni asi 5 minút, sem-tam premiešame. Zahustíme s ½ čajovej lyžičky rastlinného škrobu (napr. guarovou gumou). Puding z detskej krupice podávame s horúcimi čerešňami.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(M. Kittler: „Vegánske expresné varenie”, str. 56 – 57)

Detoxikácia: Recepty na chudnutie

Detoxikačné kúry majú za cieľ zbaviť telo všetkého, čo mu škodí. Pritom by mal človek prijímať len také potraviny, ktoré robia jeho telu dobre a nezaťažujú ho. Alkohol, nikotín alebo kofeín sú tabu. Pri varení by sa mali používať len čerstvé čisté suroviny, ktoré neobsahujú žiadne zvýrazňovače chuti alebo iné prídavné látky. Varte a jedzte zodpovedne, dajte si čas a jedlo vychutnávajte. Tak budete cítiť, že robíte pre seba niečo dobré a Vaše jedlá Vám budú chutiť dvakrát tak dobre.
Kurací šalát s kokosovo-čili dresingom
Kurací šalát s kokosovo-čili dresingom

Suroviny:

  • 100 g dlhé zelené struky (z ázijského obchodu) | môžu sa jesť aj surové
  • 50 g listového špenátu
  • 1 červená čili paprička
  • 2 polievkové lyžice arašidového oleja
  • 1 biolimetka
  • 1 polievková lyžica agáve sirupu (z bioobchodu)
  • 2 kuracie prsia
  • 5 stoniek koriandra
  • 75 ml kokosového mlieka
  • 1 polievková lyžica rybacej omáčky (z ázijského obchodu)
Pre 2 osoby | Čas prípravy: cca 30 minút | Na jednu porciu: cca 560 kcal
1. Struky umyjeme, očistíme a nakrájame na 2 cm dlhé kúsky. Špenát umyjeme, rozdelíme a osušíme. Čili umyjeme a pozdĺžne prekrojíme na polovicu, stonku a semienka odstránime a zvyšok nakrájame na tenké prúžky.

2. Arašidový olej zohrejeme v panvici pri strednej teplote. Limetku umyjeme v horúcej vode a časť šupky nastrúhame na strúhadle do oleja (3- až 4-krát prejdeme strúhadlom). Pridáme kúsky čili a agáve sirup a pražíme cca 1 minútu. Kuracie prsia v okorenenom oleji pečieme dohneda z každej strany asi 7 minút.

3. Medzitým si umyjeme koriander a spolu so stonkami ho nasekáme nadrobno. Vo veľkej miske zmiešame limetkovú šťavu, rybaciu omáčku a koriander.

4. Špenát spolu so strukmi rozdelíme na dva taniere. Kuracie prsia nakrájame na hrubé plátky a uložíme na šalát. Polejeme dresingom a šalát podávame.


© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
(N. Staabs: „Detoxikácia – Kuchárska kniha“, str. 116)
Detoxikačné müsli
Detoxikačné müsli

Suroviny:

  • 1/2 banánu
  • 1 pomaranč
  • 50 g štvorzrnných vločiek (z bioobchodu)
  • 1 mango
  • 1 polievková lyžica sušených brusníc
  • chia semienka (z bioobchodu)
Pre 2 osoby | Čas prípravy: cca 10 minút | Na jednu porciu: cca 255 kcal.
1. Banán ošúpeme. Pomaranč prepolíme a vytlačíme z neho šťavu. Polovicu banána s pomarančovým džúsom s pomocou vidličky roztlačíme na kašu. Primiešame štvorzrnné vločky a necháme chvíľu nasiaknuť.

2. Mango ošúpeme a pokrájame na kocky. Kocky manga spolu s brusnicami pridáme k müsli, posypeme chia semienkami a podávame.



© 2014 GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Kuchynskí pomocníci pre zdravú kuchyňu

S tými správnymi základnými pomôckami rýchlo pripravíte zdravé recepty. Títo kuchynskí pomocníci by nemali chýbať v žiadnej kuchyni.
  • Elektrický napeňovač mlieka, čierny
  • Elektrický napeňovač mlieka, červený
  • Elektrický napeňovač mlieka, biely
  • Elektrický napeňovač mlieka, marhuľový
Elektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidla
29,49
Náhľad
Elektrický napeňovač mlieka, čierny
Elektrický napeňovač mlieka, červený
Elektrický napeňovač mlieka, biely
Elektrický napeňovač mlieka, marhuľový
Elektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidla
29,49
29,49
29,49
29,49
  • Extra vysoká obruč na tortu z ušľachtilej ocele
17,99
12,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 12,99 €
-27 %
Extra vysoká obruč na tortu z ušľachtilej ocele
17,99
12,99
  • Okrúhle dosky na krájanie, 2 ks
22,99
14,99
€/ks 7,50
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 14,99 €
-34 %
Okrúhle dosky na krájanie, 2 ks
22,99
14,99
€/ks 7,50
Nicer Dicer Quick
17,99
  • Sklenené zapekacie misy s vekom, 2 ks
29,99
27,99
€/ks 14,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 22,99 €
-6 %
Sklenené zapekacie misy s vekom, 2 ks
29,99
27,99
€/ks 14,00
Dózy na potraviny, skladacie, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
Nádoby na krájané potraviny
19,99
Guľaté nádobky na uchovávanie potravín v čerstvom stave, 2 ks
5,99
€/ks 3,00
Silikónové veká na uchovávanie potravín v čerstvom stave, 3 ks
9,99
€/ks 3,33
Sitká z ušľachtilej ocele, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
  • Pracovná doska na pečenie
44,99
29,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 29,99 €
-33 %
Pracovná doska na pečenie
44,99
29,99
Obedový box z ušľachtilej ocele
14,99
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, veľká
Smaltovaná zapekacia misa s vekom, malá
19,99
17,99
niekoľko kusov
Misky KOZIOL, 2 ks
14,99
€/ks 7,50
niekoľko kusov
  • Elektrický napeňovač mlieka, marhuľový
  • Elektrický napeňovač mlieka, čierny
  • Elektrický napeňovač mlieka, červený
  • Elektrický napeňovač mlieka, biely
Elektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidla
29,49
Náhľad
Elektrický napeňovač mlieka, čierny
Elektrický napeňovač mlieka, červený
Elektrický napeňovač mlieka, biely
Elektrický napeňovač mlieka, marhuľový
Elektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidlaElektrický napeňovač mlieka na prípravu teplej a studenej mliečnej peny – jednoduchým stlačením tlačidla
29,49
29,49
29,49
29,49
Súprava pomôcok na pečenie
12,99
Samobrúsna univerzálna škrabka
9,99
Kuchynské kliešte z ušľachtilej ocele
7,99
Kanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
14,99
Náhľad
Kanvica french press s piestom a filtrom 300 ml, strieborná
Kanvica french press s piestom a filtrom 800 ml, strieborná
Kanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 300 mlKanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
9,99
14,99
  • Kanvica french press s piestom a filtrom 800 ml, strieborná
  • Kanvica french press 800 ml, zlatá
Kanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
14,99
Náhľad
Kanvica french press 800 ml, zlatá
Kanvica french press s piestom a filtrom 800 ml, strieborná
Kanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
18,99
14,99
  • Kanvica french press s piestom a filtrom 800 ml, strieborná
  • Kanvica french press s piestom 800 ml, vo farbe šampanského
  • Kanvica french press 800 ml, zlatá
  • Kanvica french press 800 ml, červená
  • Kanvica french press 800 ml, metalická ružová
  • Kanvica french press 800 ml, čierna
Kanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
14,99
Náhľad
Kanvica french press s piestom 800 ml, vo farbe šampanského
Kanvica french press 800 ml, zlatá
Kanvica french press 800 ml, červená
Kanvica french press 800 ml, metalická ružová
Kanvica french press s piestom a filtrom 800 ml, strieborná
Kanvica french press 800 ml, čierna
Kanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica french press na prípravu kávy s objemom cca 800 mlKanvica na prípravu kávy s objemom cca 800 ml
18,99
18,99
18,99
18,99
14,99
18,99
Tortová forma s vekom
14,99
  • Podložka na pečenie na opakované použitie s okrajom
11,99
8,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,00 €
-25 %
Podložka na pečenie na opakované použitie s okrajom
11,99
8,99
Formy na pečenie madleniek, 2 ks
8,99
€/ks 4,50
4 magnety na chladničku
6,99
€/ks 1,75
  • Miska do vodného kúpeľa
9,99
7,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 7,99 €
-20 %
Miska do vodného kúpeľa
9,99
7,99
  • Elektrický napeňovač mlieka, čierny
  • Elektrický napeňovač mlieka, antracitový
  • Elektrický napeňovač mlieka, biely
Krémová mliečna pena stlačením tlačidla – horúca alebo studená
49,95
39,99
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 39,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 39,99 €
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 39,99 €
-20 %
-19 %
-19 %
Elektrický napeňovač mlieka, antracitový
Elektrický napeňovač mlieka, čierny
Elektrický napeňovač mlieka, biely
Elektrický napeňovač mlieka na horúcu alebo studenú krémovú mliečnu penuKrémová mliečna pena stlačením tlačidla – horúca alebo studenáKrémová mliečna pena stlačením tlačidla – horúca alebo studená
49,99
39,99
49,95
39,99
49,95
39,99
Čoskoro opäť v predaji
Krájač na vajíčka 3 v 1
7,99
Profesionálne podložky na pečenie na opakované použitie, 2 ks
12,99
€/ks 6,50
Zapínacie spony, 15 ks
5,99
€/ks 0,40
1 ...