Schon heute stammen knapp 40%  unserer Produkte mit Holz und Papier aus verantwortungsvoller Waldwirtschaft. Dass heißt, diese sind entweder FSC® zertifiziert  oder mit Holz aus regionalem Ursprung.

Chrániť lesy,
šetriť zdroje

Už teraz veľa našich produktov s drevom a papierom pochádza zo zodpovedného lesného hospodárstva. To znamená, že sú buď s certifikátom FSC®, alebo s drevom regionálneho pôvodu. Keďže dopyt po dreve v posledných rokoch enormne vzrástol a táto surovina má veľký význam pre ekosystém lesa, udržateľné lesné hospodárstvo je čoraz dôležitejšie. Takto môžeme spolu chrániť tieto cenné ekosystémy.

Čo vlastne znamená FSC®?

Na základe pečate FSC® môžete zistiť, či bol produkt vyrobený s materiálom zo zodpovedného lesného hospodárstva. Táto certifikácia sa vzťahuje na celý dodávateľský reťazec a na jednej strane zaisťuje viac transparentnosti a na strane druhej je zárukou férového zaobchádzania s ľuďmi a prírodou. Pritom sa rozlišuje medzi 3 variantmi pečate FSC®: FSC® 100 %, FSC® Mix a FSC® Recycled.

FSC® 100%

Pečaťou FSC® 100 % sa označujú produkty, ktoré sú v celosti vyrobené z čerstvých vlákien s certifikátom FSC®. U nás nájdete veľa produktov z masívneho dreva (ako napr. záhradný nábytok a detské hračky), ktoré majú certifikát FSC® 100 %.

2 dobré dôvody pre FSC® 100%:

Šetrí životné prostredie

Produkty z kontrolovaných a obnoviteľných zdrojov chránia prírodu pri pestovaní.

Jasne hovorí, čo je vnútri

Vďaka kontrolovanému dodávateľskému reťazcu je možné napr. spätne vysledovať produktové vlákna až po ich pestovanie.

FSC® Mix

Produkty s označením FSC® Mix môžu obsahovať čerstvé vlákna a rovnako aj vlákna z kontrolovaných zdrojov alebo aj recyklovaný materiál. Podiel certifikovaného a podľa možností recyklovaného materiálu musí byť minimálne 70 %. U nás nájdete napríklad zápisníky, súpravy na tvorenie alebo úložné boxy s certifikátom FSC® Mix.

2 dobré dôvody pre FSC® Mix:

Šetrí lesy

Produkty s recyklovanými vláknami zmysluplne ďalej zhodnocujú existujúci materiál – a tak treba vyrábať menej nového.

Jasne hovorí, čo je vnútri

Vďaka kontrolovanému dodávateľskému reťazcu je možné napr. spätne vysledovať produktové vlákna až po ich pestovanie.

FSC® Recycled

Druhý život pre produkty z dreva alebo papiera? Samozrejme! Podľa pečate FSC® Recycled môžete spoznať produkty, ktorých materiál bol v celosti znovu získaný z recyklovaného materiálu. Tento bol zrecyklovaný buď zo zberového papiera, alebo produktu (tzv. Post Consumer Waste). Výrobky z papiera označené pečaťou FSC® Recycled môžu okrem toho obsahovať aj odpady z výroby, ktoré by ani neskončili v hospodárskom kolobehu (tzv. Pre Consumer Waste).

3 dobré dôvody pre FSC® Recycled:

Šetrí lesy

Produkty z opätovne použitého papiera alebo dreva šetria cenné zdroje.

Znižuje CO2

Na produkty s opätovne použitými vláknami netreba vyrábať nové – a to šetrí skleníkové plyny.

Ekologicky vyrobené

Na ochranu životného prostredia bolo pri výrobe spotrebované len nevyhnutné množstvo energie a vody.
Ďalšie označenia

Pre udržateľné lesné hospodárstvo

Môže aj nejaký iný produkt pochádzať zo zodpovedných zdrojov? Áno!
Tieto produkty nesú naše označenie „Udržateľné lesné hospodárstvo“. To znamená, že dodávateľský reťazec použitého materiálu je zatiaľ sčasti certifikovaný podľa FSC®. Tieto produkty však predsa pochádzajú zo zodpovedných zdrojov, a tým už teraz významne prispievajú k udržateľnejšiemu obhospodarovaniu našich lesov.

2 dobré dôvody pre udržateľné lesné hospodárstvo:

Ekologicky pestované

Produkty, ktoré využívajú suroviny z obnoviteľných zdrojov, chránia prírodu už pri pestovaní.

Znižuje CO2

Vďaka udržateľnému lesnému hospodárstvu vzniká menej skleníkových plynov. A to chráni aj oceány a atmosféru.

Prirodzene udržateľné

Vedeli ste, že aj veľa našich textílií má svoj pôvod v lese? Viskózové, modalové alebo lyocellové vlákna sa tiež získavajú z obnoviteľnej suroviny – dreva. Viac o tom – a ktoré ďalšie obnoviteľné suroviny používame v našich produktoch – sa dozviete tu:
Obnoviteľné suroviny v Tchibo

Naše nasadenie a konanie

Certifikované drevo a papier už teraz používame na výrobu mnohých našich produktov – a chceme, aby ich bolo stále viac. Pritom dbáme okrem iného aj na to, aby použité drevo bolo podľa možností regionálneho, európskeho pôvodu. Tak je tomu napríklad pri našom interiérovom nábytku vyrobenom v Nemecku. Využívaním známeho štandardu udržateľnosti FSC® sa zasadzujeme za to, aby naše lesy boli zodpovedne obhospodarované. Už dnes pochádza 45 % nášho dreva a papiera zo zdrojov certifikovaných podľa FSC®. Možno ste už niekedy držali v rukách niektorý z našich firemných magazínov alebo náš Tchibo katalóg. Tieto sa totiž tiež v celosti vyrábajú z materiálov s certifikátom FSC® – rovnako ako 99 % našich prepravných kartónov a obalov na spotrebné tovary.


Naše ekologické produkty z udržateľných a kontrolovaných zdrojov sú s certifikátom FSC®:

Ďakujeme, že sa s nami snažíte o viac udržateľnosti!