Zaváranie

Tipy a recepty na vlastnoručne pripravené marmelády a želé

Zaváraniny zo sladkého ovocia sme mali radi už ako deti. A aj dnes chutí marmeláda na raňajkovom pečive dvojnásobne, keď ste si ju s láskou pripravili sami. Nechajte sa inšpirovať našimi rozmanitými receptami na marmelády!

Zaváranie – čo to je?

Pri zaváraní sa potraviny dávajú priamo do špeciálnych pohárov, ktoré sa uzavreté ohrejú vo vodnom kúpeli na 80 až 100 stupňov Celzia. Tento spôsob konzervovania má dlhú tradíciu: už pred viac ako 100 rokmi vynašiel zaváranie Johann Weck.

Zaváranie marmelády

Zaváraním sa konzervujú potraviny ako ovocie alebo zelenina. Väčšine z nás isto hneď napadne jahodová marmeláda. Stále obľúbenejšími sa však stávajú aj exotickejšie a zaujímavé recepty vylepšené zázvorom alebo dokonca čili. Tu sa fantázii hranice nekladú!

Ako funguje zaváranie?

Suroviny sa najprv uvaria v hrnci a potom sa plnia do pohárov, ktoré sa následne uzavrú a postavia sa obrátene. Pri tejto metóde vzniká pri ochladzovaní podtlak, vďaka ktorému viečko udržuje pohár vzduchotesne uzavretý. Tak sa dnu nedostanú žiadne choroboplodné zárodky a obsah zostane dlhšie zakonzervovaný.

Naše obľúbené recepty na zavárané lahôdky

Už naše prababičky vyrábali chutné marmelády a iné zaváraniny. A nápady na recepty sú dnes také rozmanité ako nikdy predtým. Zostavili sme pre Vás zopár našich obľúbených receptov. Čo by ste povedali napríklad na trpko-sladké želé z granátového jablka s pomarančovou kôrou? Alebo zostanete radšej pri klasike s jahodami alebo broskyňou?

Sirup z bazových kvetov

Suroviny:

  • 750 g cukru

  • 1 bio citrón

  • 25 g kyseliny citrónovej (z lekárne)

  • 13 vetvičiek kvetov bazy

Čas prípravy: 60 minút | 675 kcal na jednu porciu | Na 4 fľaše s objemom 250 ml

  1. V hrnci povaríme 500 ml vody s cukrom asi 10 minút, potom necháme vychladnúť. Citrón umyjeme, nakrájame na 1 cm hrubé plátky a dáme do cukrového roztoku. Primiešame kyselinu citrónovú.

  2. Kvety bazy poriadne vytrasieme, aby vypadol prípadný hmyz. Kvety dáme do veľkej sklenej nádoby alebo misky a prelejeme cukrovým roztokom. Opatrne premiešame a necháme prikryté na chladnom mieste 2 dni. Sem-tam premiešame.

  3. Do sita vložíme gázu, dáme ho na hrniec a kvetovú zmes precedíme, popritom kvety zľahka vytlačíme. Hrniec dáme na sporák a sirup varíme po zovretí cca 20 minút. Bazový sirup nalejeme do fliaš, ktoré sme predtým umyli horúcou vodou, a vzduchotesne uzavrieme. Sirup má minimálnu trvanlivosť 5 mesiacov.

© 2016 Gräfe und Unzer Verlag GmbH, Munich

Tipy na zaváranie

Uvariť chutnú marmeládu nie je žiadne veľké umenie a so zopár jednoduchými tipmi sa Vám to určite podarí. Prezradíme Vám, na čom pri zaváraní záleží.

Dlhá životnosť so správnymi pohármi

Zavárací pohár musí byť predovšetkým robustný a žiaruvzdorný, aby vydržal bez poškodenia teplotné rozdiely pri varení a chladení. Aby ste mohli pohár po naplnení vzduchotesne uzavrieť, prichádzajú do úvahy rôzne typy viečok: Pri zaváraní sa osvedčilo predovšetkým používanie takzvaného pohára na zaváranie. Pri ňom sa viečko položí na sterilný krúžok z gumy a následne sa zafixuje pružnými svorkami. Keďže pri ochladzovaní vzniká v pohári vákuum, môžu sa tieto svorky neskôr odstrániť. Úplne podobne fungujú takzvané zaváracie poháre s klipsou, pri ktorých sa viečko nezafixuje svorkami, ale uzavrie sa drôteným rámom, ktorý je upevnený na pohári.

Dbajte na čistotu

Aby potraviny v pohári neplesniveli a nestratili predčasne svoju trvanlivosť, je pri zaváraní dôležitá hygiena. Táto sa začína poriadnym vyčistením všetkých pomôcok na zaváranie a končí pri bezpečnom uzavretí použitých pohárov. Veľmi dobre funguje vyvarenie pohárov na zaváranie vrátane viečok, ako aj používaných gumových krúžkov a kovových svoriek vo vodnom kúpeli: Na to postavíte poháre najlepšie asi na 10 minút do dostatočne veľkého hrnca s vriacou vodou. Gumové krúžky by ste mali skontrolovať pred použitím: Ak sú nepoddajné a popukané, neuzatvárajú už správne, a preto by mali byť vymenené.

Perfektná konzistencia vďaka želírovacej skúške

Správny čas varenia, aby obľúbená jahodová marmeláda nebola neskôr príliš tekutá, môžete určiť takzvanou želírovacou skúškou. Na to sa počas varenia testuje konzistencia marmelády lyžicou: Ak po ponorení posledná kvapka, ktorá zostala na lyžici, stuhne, sladká hmota sa varila už dosť a môže sa plniť do pohárov. V opačnom prípade jednoducho predĺžte čas varenia asi o dve minúty.

Zaváranie v zaváracích automatoch alebo v rúre

Zaváranie vo vodnom kúpeli funguje rovnako v zaváracích automatoch, ako aj v rúre. So zaváracím automatom ide zaváranie marmelády a iných lahôdok samo od seba! Funguje na základe jednoduchého princípu: Zohriatím vzniká vákuum a obsah zostane dlho trvácny. Pri zaváraní v rúre použite hlboký plech na pečenie, ktorý naplníte vodou a dáte na najspodnejšiu mriežku rúry. Dôležité je, aby bola rúra predhriata.

Len najlepšie suroviny

Pri zaváraní dbajte na to, aby ste používali čerstvé ovocie a zeleninu. Odporúčame potraviny ihneď po zbere, resp. kúpe, umyť a očistiť a nahnité miesta kompletne odstrániť. Až potom by sa mali suroviny vážiť a podľa účelu použitia ocukriť a spracovať ďalej. Tak zabezpečíte, že Vaša obľúbená marmeláda bude mať želanú sladkosť.

Správne skladovanie

Ani zavarené jedlá a marmelády nemajú neobmedzenú trvanlivosť. Pre trvanlivosť a chuť je rozhodujúce správne skladovanie: Vhodné sú suché, tmavé a chladné miesta ako domáca pivnica alebo dobre klimatizovaná špajza. Mali by ste zabrániť intenzívnemu slnečnému žiareniu, ako aj pôsobeniu mrazu. Tak zabezpečíte, že Vaša marmeláda aj dlho svieža zostane.