Varenie na mediteránsky spôsob s paradajkami: Recepty a nápady
Paradajky dozreté na slnku sú srdcom stredomorskej kuchyne. Mnohostranné, zdravé, chutné – jednoducho dobré na všetko! Aby ste z paradajok mohli urobiť najchrumkavejšie šaláty, najlepšiu omáčku na cestoviny na svete alebo obľúbenú pizzu, potrebujte čerstvé suroviny, veľa lásky... a, samozrejme, všetky tie malé a veľké nápady, recepty a tipy, ktoré sme pre Vás zostavili. Buon Appetito!
Ako spoznáte aromatické paradajky?
Nenechajte sa pri kúpe oklamať perfektným zjavom. Červené a pevné paradajky nie sú bezpodmienečne tie najaromatickejšie, keď napríklad obsahujú príliš veľa vody alebo boli príliš skoro zberané. Dôležitejšia je vôňa a svieže zelené strapce ako aj pôvod paradajok. Dobrou alternatívou k dovážaným paradajkám sú tie s regionálnym pôvodom, ktoré mohli dozrievať dlhšie na kríku.
Naše obľúbené recepty s paradajkami
Celosvetovo existuje skoro 2500 rôznych druhov paradajok – a určite je rovnako veľa spôsobov na to, ako z nich vyčarovať niečo lahodné. Nemusia to byť vždy špagety Napoli. Čo by ste povedali napríklad na osviežujúci paradajkový šalát s jarnou cibuľkou? A čo tak jahodovo-paradajkové smoothie? Alebo domáca paradajková omáčka?Zostavili sme pre Vás pár našich obľúbených receptov s paradajkami:
Gratinované paradajky
Pizza s rukolou a parmskou šunkou
Pesto alla Genovese
Špenátové fusilli s paprikovou omáčkou
Paradajky z rúry s medovým syrom
Bruschetta podľa domáceho receptu
Paradajková omáčka s oreganom plná slnka
Letný šalát s paradajkami a melónom
Plnené paradajky s kuskusom a jahňacinou
Jahodovo-paradajkové smoothie
Bruschetta s paradajkami a figami
Paradajkový chlieb
Zvláštny paradajkový puding
Artičoky s paradajkami a cesnakovo-pažítkovou majonézou
Paradajkovo-slivkový kečup
Focaccia so zemiakmi, cherry paradajkami a oreganom
Rigatoni s čerstvou paradajkovou omáčkou
Paradajkový šalát s jarnou cibuľkou
Kuchynskí pomocníci pre stredomorskú kuchyňu
So správnymi základnými kúskami pripravíte stredomorské recepty rýchlo. Títo kuchynskí pomocníci by nemali vo Vašej kuchyni chýbať.
Panvica na cestoviny
Panvica na cestoviny musí byť dostatočne veľká a hlboká, aby ste mohli suroviny optimálne miešať a otáčať. Dôležité: Dobrý nepriľnavý povrch Vám uľahčí prípravu bez tuku bez prihorenia.
Strúhadlo na parmezán
Je ohromný rozdiel, či si kúpite parmezán už nastrúhaný, alebo si ho sami nastrúhate na čerstvo. To sa Vám so strúhadlom na parmezán podarí skvele. Výsledkom je aromatický doplnok k mnohým stredomorským jedlám.
Zapekacia forma
Nenahraditeľný pomocník pre stredomorskú kuchyňu: V zapekacej forme vyčaríte tie najchutnejšie letné jedlá. Praktické je, keď má aj veko a môže zároveň poslúžiť na skladovanie.
Kameň na pečenie pizze zo šamotu
Kameň na pečenie pizze zo šamotu sa vyznačuje tým, že udržuje dlho teplo. Teplo následne pomaly odovzdáva, takže pri pečení sa dosiahne obzvlášť chrumkavý výsledok.