Klasika v pečení
Tipy a recepty na domáce koláče
Aké cesto na koláč by ste chceli?
Existuje veľké množstvo receptov a variácií na cestá na koláče. Dôležitý je predovšetkým výber vhodného základného receptu. Klasický základný koláč pre začiatočníkov sa spravidla pripravuje z treného cesta. Všetky základné suroviny ako maslo, cukor, vajcia, múka, prášok do pečiva a mlieko sa jednoducho vymiešajú a môžu sa podľa chuti dochutiť čokoládou, mandľami alebo ovocím. K ďalším klasickým cestám patria:
Mramorový koláč
Maslový koláč
Citrónový koláč
Takto sa pri pečení nič nepokazí
Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek cesto – pečenie koláčov bude vďaka týmto tipom a trikom hračka. Aby sa Vám pri ďalšom pečení určite nič neprilepilo, nespálilo alebo nerozpadlo, máme pre Vás pár základných tipov a trikov na pečenie:
1. Správne vymastite formy na pečenie
Nočná mora: Koláč je hotový a čaká už len na naservírovanie – ale je prilepený k forme a rozpadá sa. Aby sa takéto niečo nestalo, pred každým použitím formy a plechy na pečenie z ušľachtilej ocele vymastite maslom alebo margarínom. Pri veľmi lepkavých cestách pomáha aj to, ak vymastenú formu dodatočne vysypete troškou múky alebo strúhanky. Pri piškótovom ceste by ste mali okrem toho použiť aj papier na pečenie a okraje formy by ste nemali vymastiť. Inak je možné, že sa cesto nezdvihne rovnomerne, ale v strede sa vytvorí kopček.
2. Pečte v predhriatej rúre
Aby sa koláč pri pečení neprepadol, vždy rúru predhrejte na teplotu uvedenú v recepte a zvoľte si uvedený spôsob vykurovania. Počas prvých dvadsiatich minút pečenia by mala byť rúra okrem toho stále zatvorená, aby v tejto fáze neunikalo žiadne teplo. Už počas prípravy by ste cesto na koláč okrem toho nemali príliš miešať a rýchlo ho vložiť do rúry.
3. Rozpoznajte, kedy je koláč hotový
Tí, ktorí majú viac skúseností s pečením koláčov, rozpoznajú stav zdvihnutého cesta na koláč podľa jeho sfarbenia. Začiatočníci si môžu pomôcť inak: To, či už je koláč hotový a možno ho vybrať z rúry, najlepšie zistíte pomocou tenkej špajle, ktorú opatrne zapichnete do najhrubšieho miesta koláča. Ak pri vybratí zostanú na špajli nalepené zvyšky cesta, koláč ešte musí zostať v rúre. Pri piškótovom korpuse treba skúšať prstom: Ak sa koláč na mieste, kde ste sa ho dotkli, vráti do svojho pôvodného tvaru, je hotový.
4. Koláč pred vyklopením nechajte vychladnúť
Pred tým, ako koláč po upečení vyklopíte z formy, mali by ste ho nechať vychladnúť aspoň desať minút. Na urýchlenie môžete formu na pečenie umiestniť napríklad pred otvorené okno. Až potom koláč vyklopte. Ak sa koláč ani potom nedá hneď vyklopiť z formy, mali by ste ho nechať ešte chvíľu ochladiť. Okrem toho môžete nožom prejsť po okrajoch formy, aby sa uvoľnili prilepené zvyšky cesta, a tým sa koláč bude dať ľahšie vyklopiť.