Grilovacia sezóna sa začala! Takto ugrilujete hovädzie, bravčové a spol.
Najneskôr prvý slnečný aprílový víkend je to všade cítiť: tú nezameniteľnú vôňu grilovaného mäsa. Keď sa párky, steak a iné chuťovky konečne znovu škvaria nad plameňom, bije srdce všetkých nadšencov grilovania rýchlejšie. Grilovanie je pre jeho milovníkov skutočná vášeň. Oporou sú im vhodný gril a malí pomocníci ako kliešte, obracačka alebo ražne. Ukážeme Vám, čo okrem dobrej spoločnosti potrebujete pre vydarenú zábavu z grilovania.
Aký gril je pre mňa ten správny?
Výber grilu závisí od Vašich záľub. Stolný alebo guľatý gril sa hodia, keď napríklad chcete grilovať na balkóne. V záhrade môžete používať aj väčší gril na plyn alebo drevné uhlie.
Aké pomôcky na grilovanie sú obzvlášť užitočné?
Len so správnym grilom veľa nenarobíte. Pretože bez vhodných pomocníkov na grilovanie si rýchlo popálite prsty. K základnej výbave pre grilovacích majstrov patria:
Bezpečnosť pri grilovaní
Popáleniny môžu pokaziť zábavu z grilovania. Preto by ste mali pred tým, než začnete, bezpodmienečne umiestniť gril na stabilný rovný podklad a mať poruke hasiaci prostriedok. Hlavne pri zapaľovaní by ste mali dodržiavať dostatočný odstup. Nepoužívajte pri griloch na uhlie žiadne urýchľovače ako denaturovaný lieh. Pomôcky ako rukavice alebo zásteru chráňte pred horúcim tukom. Deti by sa mali vo všeobecnosti držať ďalej od grilu.
Chutné recepty na grilovanie
Je úplne jedno, či máte radi zeleninu, ryby alebo mäso, v našich rozmanitých receptoch si každý nájde to svoje:
Grilovaná zelenina s paradajkovým dipom
Podkovičky z lososa v pastise s tapenádou
Pestré karibské špízy
Steaky s korením a rozmarínom
Stredomorský cheeseburger "Italia"
Rýchle marinády pre pestrú zábavu z grilovania
Mäso, ryby a zelenina z grilu chutia dvakrát tak dobre, keď ich predtým na nejaký čas naložíte do korenistej marinády. Tu je zopár na výber:
Mediteránska marináda
Medovo-sójová marináda
Orientálna marináda
Sladkoostrá paradajková marináda
Jablkovo-zázvorová marináda
Bazalkovo-horčicová marináda
Chutné šaláty a dipy na grilovanie
Šaláty a dipy by nemali chýbať pri žiadnom grilovaní. Tu nájdete náš malý, ale chutný výber:
Zemiakový šalát
Kečup
Aïoli
Horúce tipy na grilovanie
ZALOŽENIE OHŇA: Na rozkúrenie si naplánujte dostatok času. Pri drevenom uhlí (najlepšie z bukového dreva) to trvá minimálne 20 minút, kým môžete začať grilovať prvé kúsky. Pri briketách na grilovanie dokonca 30 minút a dlhšie. Zato však horia dlhšie a rovnomernejšie. Nepoužívajte žiadne triky! Použite výhradne špeciálne zapaľovače, nikdy nie benzín alebo alkohol! Pri týchto tekutinách sa s jedinou iskrou môžu vznietiť už samotné výpary. Až keď drevené uhlie správne sála teplo a je na ňom rovnomerný biely popolček, môžete začať.
MIERNE TEPLO: Zelenina, syr, ovocie alebo tofu reagujú na teplo citlivejšie ako mäso. Položte preto vegetariánske špeciality radšej na okraj grilu alebo umiestnite rošt grilu trochu vyššie. Základné pravidlo: Pre mierne teplo by mal byť odstup 10 – 12 cm medzi roštom a plameňom.
GRILOVACIE ČASY: Môžu sa meniť. Čím viac je toho na rošte, tým dlhšie môže grilovanie trvať. A každý plameň vytvára iné teplo. Aj počasie hrá úlohu: Pri teplom počasí sa môžu časy grilovania skrátiť, pri chladnejšom predĺžiť.
PROSÍM OSUŠIŤ: Zeleninu po umytí vždy dobre osušte. Inak sa nebude dať potrieť olejom.
SPRÁVNY OLEJ: Na potieranie používajte najlepšie rastlinný olej, ktorý sa môže ohriať na 200 °C, napríklad sójový alebo arašidový olej. Vysoké teploty znesú aj jednoduchý olivový, slnečnicový alebo olej z kukuričných klíčkov. Na teplo reagujú citlivo oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a kvalitné za studena lisované oleje.
PLUS ARÓMA: Pred tým, ako položíte ovocie, zeleninové špízy alebo grilovaný syr na rošt, pridajte k plameňu drevnaté bylinky ako rozmarín, tymian alebo levanduľu, feniklové semienka alebo namočené oriešky.
© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München
Užitočné nielen pri grilovaní: Náš sprievodca mäsom
Gril a mäso k sebe jednoducho patria. A je jedno, čo máte najradšej – bravčové, hovädzie alebo hydinu – ukážeme Vám, ktoré časti na čo môžete použiť a ako najlepšie môžete mäso pripraviť.
Správne grilovanie hovädzieho
Hovädzie mäso by malo byť zaujímavé hlavne pre milovníkov steakov. Pretože určite nepohrdnú pekne mramorovaným, šťavnatým grilovaným steakom. Okrem toho je toto mäso skvelé na burgery a mnoho iného.
Správne grilovanie bravčového mäsa
Bravčové mäso je na grilovanie najobľúbenejším. Je veľmi aromatické a jeho príprava je obzvlášť rôznorodá. Preto končia bravčové steaky, kotlety a klobásky pravidelne na tanieri. A to nielen pri grilovaní.
Správne grilovanie hydiny
Kura, kačacie alebo morčacie mäso sú po bravčovom na druhom mieste našich najobľúbenejších jedál z grilu. Keďže je hydina bez tuku, môžete si ju vychutnávať úplne bez výčitiek.
Špeciál: Grilovanie zeleniny
Nielen u vegetariánov je grilovaná zelenina v kurze. Práve v lete je grilovaná zelenina ľahkou alternatívou k bežným prílohovým šalátom. Vďaka grilovaniu získa celkom špeciálne arómy.
Tipy a nápady so zeleninou
Zelenina sa dá ľahko pripravovať na rôzne spôsoby. Položte veľké plátky priamo na rošt. Alebo pripravte pestré grilované špízy, resp. grilovanú panvicu. Aby zelenina neprihorela, pridajte trochu oleja, bylinkového masla alebo marinády. Obzvlášť vhodné na grilovanie sú baklažán, šampiňóny, cuketa a paprika. K tomu sa hodí grilovaný syr alebo syr feta. A: Aj banány sa dajú grilovať!
Špeciál: Grilovanie rýb a plodov mora
Na grile si môžete pripraviť aj rybu alebo plody mora. Práve v lete sa to osvedčilo ako ľahká alternatíva. Rybu si môžete vychutnávať čistú alebo s aromatickou marinádou.
Tipy a nápady s rybou a spol.
Zo zásady môžete grilovať všetky druhy rýb. Obzvlášť vhodné sú však pstruh, pražma, losos a morský ostriež. Pretože tieto druhy ostávajú aj po grilovaní veľmi šťavnaté. K tomu sa chuťovo hodí napríklad cesnak, kôpor alebo čierne korenie. Citrónová šťava sa postará o osviežujúci podtón. Keď grilujete krúžky zo sépie alebo mušle, použite grilovaciu panvicu natretú olejom. Naopak, krevetové špízy môžete položiť priamo na rošt.