Grilovacia sezóna sa začala! Takto ugrilujete hovädzie, bravčové a spol.

Najneskôr prvý slnečný aprílový víkend je to všade cítiť: tú nezameniteľnú vôňu grilovaného mäsa. Keď sa párky, steak a iné chuťovky konečne znovu škvaria nad plameňom, bije srdce všetkých nadšencov grilovania rýchlejšie. Grilovanie je pre jeho milovníkov skutočná vášeň. Oporou sú im vhodný gril a malí pomocníci ako kliešte, obracačka alebo ražne. Ukážeme Vám, čo okrem dobrej spoločnosti potrebujete pre vydarenú zábavu z grilovania.

Aký gril je pre mňa ten správny?

Výber grilu závisí od Vašich záľub. Stolný alebo guľatý gril sa hodia, keď napríklad chcete grilovať na balkóne. V záhrade môžete používať aj väčší gril na plyn alebo drevné uhlie.

Grily na uhlie

Gril na uhlie je všestranná klasika pre domácich majstrov v grilovaní. Pre mnohých je aj kultovou záležitosťou a jediným skutočným grilom. Nadšenci prisahajú na dymovú arómu, ktorá vzniká pri kúrení uhlím. Podľa potreby existujú malé guľaté grily alebo veľké vozíky. Väčšinou sa jedlo griluje tak, že sa položí na rošt nad plameňom. Je dobré ho sledovať, aby nezuhoľnatelo, pretože vznikajúce teplo je silné. Na reguláciu teplôt sú potrebné skúsenosti.

Plynové grily

V USA sú už dlho populárne, u nás je plynový gril ešte novinkou. Nedymí a rýchlo sa ohreje. Teplotu môžete bez problémov ovplyvňovať. Predovšetkým väčšie modely majú často dodatočné funkcie. Praktickými sú napríklad viaceré plynové plamene, ktoré je možné nezávisle od seba regulovať. Pretože tak môžete grilovať jedlá s rôznymi časmi prípravy naraz. Nevýhodou je, že čím je technika komplikovanejšia, tým je aj zloženie náročnejšie. Na výlet do parku sa preto plynové grily príliš nehodia.

Elektrické grily

Elektrický gril je dobrou alternatívou, keď chcete grilovať na balkóne. Alebo keď to máte radi rýchlo, čisto a nekomplikovane. Nepotrebujete ani uhlie, ani plyn, stačí Vám zásuvka v blízkosti, aby ste ho naštartovali. Je za chvíľočku pripravený na použitie a griluje spoľahlivo, bez dymu alebo komplikovanej techniky. Na väčšie alebo profesionálnejšie grilovanie sa však tieto prístroje veľmi nehodia.

Aké pomôcky na grilovanie sú obzvlášť užitočné?

Len so správnym grilom veľa nenarobíte. Pretože bez vhodných pomocníkov na grilovanie si rýchlo popálite prsty. K základnej výbave pre grilovacích majstrov patria:

Kliešte na gril

Tejto pomôcky sa pri grilovaní nemôžete vzdať. Pretože s kliešťami na gril bezpečne položíte mäso a klobásky na gril, otočíte ich a odoberiete. Tak si udržíte dostatočný odstup od horúčavy a mastnoty. Odporúčame ergonomickú rukoväť pre pevné a pohodlné držanie.

Obracačka na gril

Obracačka na gril má podobné funkcie ako kliešte. Použite ju vždy vtedy, keď sa grilované jedlo nehodí alebo je citlivé na kliešte. Napríklad keď grilujete menšie kúsky mäsa alebo plnené taštičky. Okrem toho existujú špeciálne obracačky na zeleninu a ryby. Dôležitým pri všetkých je dlhá rukoväť a široká lopatka.

Špízy

Grilované špízy s mäsom alebo zeleninou vyzerajú skvele a nadchnú nekonečnými možnosťami. Najlepšie sú dvojité ražne, ktoré spoľahlivo udržia grilované jedlá. Posuvné platničky umožňujú nekomplikované stiahnutie na tanier.

Štetec

Marinádou môžete dodať grilovanému jedlu zvláštnu arómu a lesk. Kto marinuje mäso sám, mal by ho najlepšie potrieť štetcom. Výborne sa na to hodia tie zo silikónu, keďže sú veľmi ohňovzdorné. Pri riedkych marinádach môžete použiť fľašu so sprejom.

Bezpečnosť pri grilovaní

Popáleniny môžu pokaziť zábavu z grilovania. Preto by ste mali pred tým, než začnete, bezpodmienečne umiestniť gril na stabilný rovný podklad a mať poruke hasiaci prostriedok. Hlavne pri zapaľovaní by ste mali dodržiavať dostatočný odstup. Nepoužívajte pri griloch na uhlie žiadne urýchľovače ako denaturovaný lieh. Pomôcky ako rukavice alebo zásteru chráňte pred horúcim tukom. Deti by sa mali vo všeobecnosti držať ďalej od grilu.

Chutné recepty na grilovanie

Je úplne jedno, či máte radi zeleninu, ryby alebo mäso, v našich rozmanitých receptoch si každý nájde to svoje:

Rýchle marinády pre pestrú zábavu z grilovania

Mäso, ryby a zelenina z grilu chutia dvakrát tak dobre, keď ich predtým na nejaký čas naložíte do korenistej marinády. Tu je zopár na výber:

Chutné šaláty a dipy na grilovanie

Šaláty a dipy by nemali chýbať pri žiadnom grilovaní. Tu nájdete náš malý, ale chutný výber:

Horúce tipy na grilovanie

ZALOŽENIE OHŇA: Na rozkúrenie si naplánujte dostatok času. Pri drevenom uhlí (najlepšie z bukového dreva) to trvá minimálne 20 minút, kým môžete začať grilovať prvé kúsky. Pri briketách na grilovanie dokonca 30 minút a dlhšie. Zato však horia dlhšie a rovnomernejšie. Nepoužívajte žiadne triky! Použite výhradne špeciálne zapaľovače, nikdy nie benzín alebo alkohol! Pri týchto tekutinách sa s jedinou iskrou môžu vznietiť už samotné výpary. Až keď drevené uhlie správne sála teplo a je na ňom rovnomerný biely popolček, môžete začať.

MIERNE TEPLO: Zelenina, syr, ovocie alebo tofu reagujú na teplo citlivejšie ako mäso. Položte preto vegetariánske špeciality radšej na okraj grilu alebo umiestnite rošt grilu trochu vyššie. Základné pravidlo: Pre mierne teplo by mal byť odstup 10 – 12 cm medzi roštom a plameňom.

GRILOVACIE ČASY: Môžu sa meniť. Čím viac je toho na rošte, tým dlhšie môže grilovanie trvať. A každý plameň vytvára iné teplo. Aj počasie hrá úlohu: Pri teplom počasí sa môžu časy grilovania skrátiť, pri chladnejšom predĺžiť.

PROSÍM OSUŠIŤ: Zeleninu po umytí vždy dobre osušte. Inak sa nebude dať potrieť olejom.

SPRÁVNY OLEJ: Na potieranie používajte najlepšie rastlinný olej, ktorý sa môže ohriať na 200 °C, napríklad sójový alebo arašidový olej. Vysoké teploty znesú aj jednoduchý olivový, slnečnicový alebo olej z kukuričných klíčkov. Na teplo reagujú citlivo oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a kvalitné za studena lisované oleje.

PLUS ARÓMA: Pred tým, ako položíte ovocie, zeleninové špízy alebo grilovaný syr na rošt, pridajte k plameňu drevnaté bylinky ako rozmarín, tymian alebo levanduľu, feniklové semienka alebo namočené oriešky.

© 2016 by GRÄFE UND UNZER VERLAG GmbH, München

Užitočné nielen pri grilovaní: Náš sprievodca mäsom

Gril a mäso k sebe jednoducho patria. A je jedno, čo máte najradšej – bravčové, hovädzie alebo hydinu – ukážeme Vám, ktoré časti na čo môžete použiť a ako najlepšie môžete mäso pripraviť.

Správne grilovanie hovädzieho

Hovädzie mäso by malo byť zaujímavé hlavne pre milovníkov steakov. Pretože určite nepohrdnú pekne mramorovaným, šťavnatým grilovaným steakom. Okrem toho je toto mäso skvelé na burgery a mnoho iného.

Správny čas prípravy jedla

Podľa toho, čo a s čím grilujete, sa mení aj čas prípravy. Jednotné pravidlo neexistuje. Namiesto toho skúste toto: Jemne zatlačte vidličkou na mäso. Keď je mäkké, je vnútri ešte surové. Ak jemne povolí, je už medium. Ak je pevné, tak je aj zvnútra opečené.

Opatrná manipulácia

Keďže hovädzie mäso je skutočne citlivé, mali by ste s ním narábať opatrne. Nenarezávajte ho a neotáčajte ho vidličkou, ale len kliešťami alebo obracačkou. Po grilovaní by si malo mäso chvíľu oddýchnuť pred tým, než ho budete servírovať.

Vysoká teplota, časté obracanie

Aby ste dosiahli peknú kôrku, mali by ste steaky pred grilovaním osušiť a položiť na gril až vtedy, keď je už veľmi horúci. Je to dôležité pre ideálny proces hnednutia, nazývaný aj Maillard-reakcia. Obracajte ho v krátkych časových intervaloch, aby sa teplo rovnomerne rozdelilo.

Správne grilovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso je na grilovanie najobľúbenejším. Je veľmi aromatické a jeho príprava je obzvlášť rôznorodá. Preto končia bravčové steaky, kotlety a klobásky pravidelne na tanieri. A to nielen pri grilovaní.

Pomaly, nie príliš za horúca

Bravčové mäso sa pri vysokých teplotách rýchlo vysuší. Aby zostalo pekne šťavnaté, grilujte ho radšej pomaly, pri nízkej teplote. Presný čas, samozrejme, závisí od veľkosti mäsa a spôsobu prípravy. Pulled Pork sa griluje dokonca až dvanásť hodín.

Okraje neodkrajujte

Kto za normálnych okolností mastné okraje odkrajuje, mal by to robiť až po grilovaní. Pretože tieto chránia pred vysušením. Aby sa však mäso nepekne nevypínalo, môžete okraje pred grilovaním jemne narezať.

Mastnotu zachytávajte

Keď grilujete bravčové mäso, dbajte na to, aby mastnota nekvapkala do uhlia. V opačnom prípade vzniká dym a zdraviu škodlivé látky. Použite napríklad grilovaciu panvicu alebo položte pod rošt misku z hliníkovej fólie.

Správne grilovanie hydiny

Kura, kačacie alebo morčacie mäso sú po bravčovom na druhom mieste našich najobľúbenejších jedál z grilu. Keďže je hydina bez tuku, môžete si ju vychutnávať úplne bez výčitiek.

Koža ako nositeľ chuti

Hydinu je možné grilovať s kožou alebo bez. Ale koža s tukom je skvelým nositeľom chuti. Najlepšie urobíte, keď pod kožu nanesiete chutnú marinádu. Tak získa mäso ešte viac arómy.

Bezpodmienečne poriadne prepiecť

Aby ste zneškodnili choroboplodné zárodky, mali by ste hydinu vždy dobre prepiecť. Keď si chcete byť istí, narežte kúsok v strede. Keď je ešte stále ružový, nie je ešte prepečený a mal by sa piecť ďalej.

Zabráňte suchému mäsu

Mäso z chladničky vyberte asi dvadsať minút pred grilovaním. Na grile ho stále natierajte marinádou alebo olejom. Hydinu grilujte len na strednej teplote, aby sa nevysušila.

Špeciál: Grilovanie zeleniny

Nielen u vegetariánov je grilovaná zelenina v kurze. Práve v lete je grilovaná zelenina ľahkou alternatívou k bežným prílohovým šalátom. Vďaka grilovaniu získa celkom špeciálne arómy.

Tipy a nápady so zeleninou

Zelenina sa dá ľahko pripravovať na rôzne spôsoby. Položte veľké plátky priamo na rošt. Alebo pripravte pestré grilované špízy, resp. grilovanú panvicu. Aby zelenina neprihorela, pridajte trochu oleja, bylinkového masla alebo marinády. Obzvlášť vhodné na grilovanie sú baklažán, šampiňóny, cuketa a paprika. K tomu sa hodí grilovaný syr alebo syr feta. A: Aj banány sa dajú grilovať!

Špeciál: Grilovanie rýb a plodov mora

Na grile si môžete pripraviť aj rybu alebo plody mora. Práve v lete sa to osvedčilo ako ľahká alternatíva. Rybu si môžete vychutnávať čistú alebo s aromatickou marinádou.

Tipy a nápady s rybou a spol.

Zo zásady môžete grilovať všetky druhy rýb. Obzvlášť vhodné sú však pstruh, pražma, losos a morský ostriež. Pretože tieto druhy ostávajú aj po grilovaní veľmi šťavnaté. K tomu sa chuťovo hodí napríklad cesnak, kôpor alebo čierne korenie. Citrónová šťava sa postará o osviežujúci podtón. Keď grilujete krúžky zo sépie alebo mušle, použite grilovaciu panvicu natretú olejom. Naopak, krevetové špízy môžete položiť priamo na rošt.