Balkónový nábytok pre Vašu zelenú mestskú oázu

Zelený raj na najmenšom priestore

Chceli by ste si slnečné letné obdobie roka vychutnávať vo Vašom vlastnom kúsku prírody? Aj ten najmenší mestský balkón ponúka väčšinou dostatok miesta na vytvorenie si súkromného miesta na oddych vonku. S niekoľkými trikmi a trochou kreativity sa môžete nerušene zabývať uprostred pučiacej zelene.
Šikovný balkónový nábytok

Šikovný balkónový nábytok

Aby ste čo najlepšie využili priestor, ktorý máte k dispozícii, mali by ste siahnuť po multifunkčnom a vyklápacom nábytku. Pretože tak sa ani na malom priestore nemusíte ničoho vzdať. Existuje veľa skvelých nápadov, od lavice na balkón s ochranou proti zvedavým pohľadom a s flexibilnými odkladacími policami na kvety a dekorácie až po stôl s integrovaným vešiakom na bielizeň.
Zástena

Zástena

Keď Vám vietor piští okolo uší alebo Vám susedia môžu pri čítaní novín nazerať cez plece, je relax rýchlo preč. Kde sa nepostarajú stromy alebo živý plot o primeranú ochranu, pripadajú do úvahy iné riešenia, ako napr. vyťahovacia bočná markíza alebo balkónová zástena na zábradlie balkóna.
Slnečníky

Slnečníky

Slnko je dobré pre telo aj dušu, ale kto sa príliš dlho vystavuje intenzívnemu UV žiareniu, musí počítať s úpalom a inými poškodeniami kože. Záchranou Vám môže byť tieň za vkusnou markízou alebo pod slnečníkom. Pri výbere dbajte na to, aby daný model ponúkal čo možno najväčšiu flexibilitu.

Kvitnúci balkón úplne jednoducho

Postarajte sa na jar o kvetinovú nádheru ako vo sne tým, že rôzne rastliny umiestnite do viacerých úrovní: Skombinujte napríklad natesno rastúce popínavé rastliny vo veľkých kvetináčoch na zemi s rôznymi pestrými kvetmi v závesných kvetináčoch alebo v moderných pestovateľských vreciach. Alebo využite kvetinové schody, na ktoré naaranžujete rôzne rastlinky. Tak vznikne obzvlášť bujná, svieža mini záhradka. S pomocou praktických vyvýšených záhonov a malých skleníkov si okrem toho môžete vychutnávať aromatické bylinky a bobuľovité ovocie, ktoré si sami dopestujete.
Zvislé kvetináče, kvetinové schody a spol.

Zvislé kvetináče, kvetinové schody a spol.

Zvislé kvetináče alebo kvetinové schody ponúkajú miesto pre rôzne rastliny na najmenšom priestore: Môžete v nich pestovať rôzne rastliny, kvety alebo bylinky na rôznych úrovniach a pritom šetriť miesto. Takisto sa výborne hodia ako zástena proti zvedavým pohľadom.
Trend: Pestovateľské vrecia a závesné kvetináče

Trend: Pestovateľské vrecia a závesné kvetináče

S modernými pestovateľskými vrecami z robustnej tkanej textílie a závesnými kvetináčmi vo veselých farbách rýchlo premeníte prázdne steny a balkónové zábradlia na kvitnúcu nádheru. S obidvoma takisto ľahko vykúzlite na balkóne voňavú bylinkovú záhradku. Takto si môžete skrášliť aj francúzsky balkón.
Záhradníčiť bez záhrady

Záhradníčiť bez záhrady

Hobby záhradníci sa môžu podľa chuti a nálady vyblázniť aj na balkóne. Skleníky ponúkajú ručne vypestovaným rastlinám ideálne podmienky, aby sa v pokoji vyvíjali. Dvere a steny s priehľadnými okienkami, ako aj rôzne možnosti vetrania sa postarajú o ideálne teplotné a svetelné pomery, kým budú rastliny dostatočne silné, aby našli svoje miesto na balkóne.

Pestovanie zeleniny a byliniek na Vašom balkóne

Rajčiny, čili a bazalka: Niektoré druhy zeleniny a byliniek sa veľmi dobre hodia na pestovanie na balkóne. Ukážeme Vám, ako sa to dá, a prajeme Vám veľa zábavy pri záhradníčení!
1. Paradajky
Paradajky

Čo potrebujete:

  • Okrasný kvetináč
  • Kvetináč na pestovanie
  • Osivo paradajok
  • Pestovateľský substrát, resp. zeminu
Paradajka je druh zeleniny z čeľade ľuľkovité a je okrem iného príbuzná zemiaku. Dá sa pestovať v hrantíkoch na kvety/kvetináčoch alebo vo voľnej zemi. Je citlivá na chlad, a preto môže ísť von najskôr v máji. Paradajky neznesú mráz.
Pestovanie
Ak má byť paradajka neskôr zasadená vonku do zeme, treba ju zasiať v marci až apríli (6 – 8 týždňov pred posledným mrazom) na predpestovanie na parapetnej doske okna alebo v skleníku.
Naplňte kvetináč na pestovanie substrátom a osivo doň zatlačte cca 0,5 cm hlboko. Výsev zakryte jemne zeminou, resp. substrátom. Zeminu trochu zatlačte. Potom kvetináč na pestovanie dajte do okrasného kvetináča.
Optimálna teplota na klíčenie je medzi 20 a 25 °C. Čas klíčenia je 14 až 21 dní. Chráňte výsev pred svetlom, kým nie je vidno prvý výhonok. Keď rastlinky paradajky vytvoria prvé listy, pikírujte rastliny, tzn. presaďte ich s väčším odstupom. Ich nové miesto by malo byť svetlé, teplé, slnečné a chránené pred vetrom a dažďom. Kmeň rastliny vždy zahrabte do výšky nových listov. Tým sa vytvoria ďalšie korene.

Údržba
Aby mohli paradajky pekne dozrieť, pravidelne odstraňujte bočné výhonky tým, že ich jednoducho zlomíte.
Rastliny výdatne hnojte a polievajte vlažnou vodou. Odporúčame používať špeciálne hnojivo na paradajky a dbať pri tom na pokyny výrobcu. Pretože paradajky potrebujú zem bohatú na živiny a veľa vlhkosti (nie stojatú vodu!). Keď paradajky nemajú dostatok vody, tak praskajú.
Používajte v prípade potreby špirálové tyče ako pomoc pri popínaní rastliny.

Zber
Zber vo voľnej zemi je možný od augusta do októbra. Paradajky zbierajte, až keď sú naozaj červené, vtedy chutia najlepšie. Plody sa z kra najlepšie zbierajú jemným otočením.
2. Čili papričky
Čili papričky

Čo potrebujete:

  • Okrasný kvetináč
  • Kvetináč na pestovanie
  • Osivo čili
  • Pestovateľský substrát, resp. zeminu
Čili papričky, často nazývané aj peperoni, sú druh zeleniny z čeľade ľuľkovité a okrem iného sú príbuzné s paprikou. Dajú sa pestovať v hrantíkoch na kvety/kvetináčoch alebo vo voľnej zemi. Sú citlivé na chlad, a preto môžu ísť von najskôr koncom mája. Čili papričky neznesú teploty nižšie ako +5 °C.
Pestovanie
Ak majú byť čili papričky neskôr zasadené vonku do zeme alebo prenesené vonku, treba ich zasiať v marci až apríli na predpestovanie na parapetnej doske okna alebo v skleníku.
Naplňte kvetináč na pestovanie substrátom a osivo doň zatlačte cca 0,5 – 1 cm hlboko. Výsev zakryte jemne zeminou, resp. substrátom. Trochu zeminu zatlačte. Potom kvetináč na pestovanie dajte do okrasného kvetináča.
Čas klíčenia veľmi závisí od teploty. Vo všeobecnosti platí: Čím vyššia je teplota, tým kratší je čas klíčenia. Teplota klíčenia je minimálne pri 20 °C a optimálna medzi 25 a 30 °C. Čas klíčenia je pri optimálnych podmienkach asi 10 až 20 dní. Keď vyklíčia prvé výhonky, mali by mať každopádne veľa svetla.
Keď rastlinky čili vytvoria prvé dva páry listov, pikírujte rastliny, tzn. presaďte ich s väčším odstupom. Kmeň rastliny vždy zahrabte do výšky spodného páru listov. Tým sa vytvoria ďalšie korene.
Rastliny môžete v kvetináči alebo hrantíku na kvety postaviť vonku, na začiatku najlepšie len na pár hodín, aby si zvykli na priame slnečné žiarenie. Tak môžete rastliny neskôr na prezimovanie vziať jednoducho znovu dnu. Ich nové miesto by malo byť svetlé, teplé, slnečné a chránené proti vetru a dažďu.
Keď kvitnúce čili rastlinky nedáte von, jemne ich zatraste, aby ste umožnili zúrodnenie. Vonku im na to stačí trochu vetra.

Údržba
Rastliny hnojte opatrne a polievajte každý jeden až dva dni, ak je to možné, zospodu. Odporúčame používať špeciálne hnojivo na čili papričky a dbať pri tom na pokyny výrobcu. Pretože čili papričky potrebujú zem bohatú na živiny a veľa vlhkosti (nie stojatú vodu!).

Zber
Zber vo voľnej zemi je možný od augusta do októbra. Čili papričky zbierajte, až keď sú naozaj červené (cca 3 dni po zmene farby). Vtedy chutia najlepšie a ostrosť je najintenzívnejšia.
3. Bazalka
Bazalka

Čo potrebujete:

  • Okrasný kvetináč
  • Kvetináč na pestovanie
  • Osivo bazalky
  • Pestovateľský substrát, resp. zeminu
Bazalka je jednoročná korenina, veľmi dekoratívna a dobre sa jej darí v hrantíkoch na kvety/kvetináčoch alebo vo voľnej zemi. Je citlivá na chlad a vonku sa môže sadiť najskôr od polovice mája, keď je teplota zeme aspoň +16 °C.
Pestovanie
Ak chcete bazalku neskôr zasadiť von, vypestujte si malé rastlinky na parapetnej doske okna tak, že ju v marci alebo apríli zasejete.
Kvetináč na pestovanie naplňte substrátom a priamo na to položte osivo. Zľahka ho zatlačte. Nezakryte ho substrátom, pretože na klíčenie potrebuje svetlo. Optimálnymi je asi 20 semienok na kvetináč. Potom postavte kvetináč v okrasnom kvetináči na nejaký podklad, ktorý nie je citlivý na vlhkosť. Prípadne použite vhodnú misku pod kvetináč. Optimálna teplota klíčenia je okolo +15 do 20 °C. Čas klíčenia je 2 až 3 týždne.
Malé rastlinky môžete v druhej polovici mája pri teplote zeme okolo +16 °C presadiť do pohnojenej, zľahka priepustnej zeme bohatej na živiny s odstupom cca 25 cm. Vyberte slnečné miesto.

Údržba
Udržujte zem stále vlhkú, pritom však bezpodmienečne zabráňte tomu, aby tam stála voda. Rastliny chráňte pred chladom pod +10 °C.

Zber
Zber sa začína po cca 2 mesiacoch a zberať môžete od júna do novembra. Aby ste zabránili tomu, že rastlina bude kvitnúť, a teda aby ste predĺžili jej zber, trhajte vždy vrcholky výhonkov. Zo zvyšných stoniek vypučia nové výhonky, z ktorých môžete znovu odtrhávať vrcholky. Po odtrhnutí najlepšie zachováte arómu tým, že lístky zamrazíte.

Balkónový nábytok a nápady pre Vašu zelenú mestskú oázu

Pohodlná sedacia súprava s textilným výpletom
799,99
Variabilná súprava balkónového lounge nábytku »Elin«
499,99
Modulárna rohová sedacia súprava s textilným výpletom
899,00
Hojdacie ležadlo z tíkového dreva s TEXTILENE®
399,99
Pružná rohová jedálenská lavica »Lenja«
229,99
Žiaľ už vypredané
Flexibilný paraván s kvetináčmi »Tinus«
229,00
Žiaľ už vypredané
Ozdobná chladiaca debnička s otváračom na fľaše
229,00
Skladacie ležadlo s vlnitým tvarom »Lenja«
199,00
Stolík na balkón »Elin«
159,99
Stolička s textilným výpletom
119,99
  • Ležadlo »Leira« s mäkkou poduškou
279,00
249,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 249,00 €
-10 %
Ležadlo »Leira« s mäkkou poduškou
279,00
249,00
Sklápací stolík »Lenja«
99,99
Záhradné ležadlo s mäkkou poduškou
199,00
Konzolové stolíky s betónovou stolovou doskou, 2 ks
159,00
€/ks 79,50
Súprava 2 príručných stolíkov »Lenja«
129,00
€/ks 64,50
Flexibilný tíkový podnos na pohovku
49,99
  • Lavica »Lenja« s textilným výpletom
159,00
99,95
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 99,95 €
-37 %
Lavica »Lenja« s textilným výpletom
159,00
99,95
Záhradná lavička »Lenja« s poličkou
89,95
Zástena a ochrana pred vetrom na balkón, sivá
Zástena a ochrana pred vetrom na balkón, krémová
39,99
39,99
Žiaľ už vypredané
Podložka na záhradnú lavicu, cca 160 x 50 cm
29,99
  • Modulárna sedacia súprava »Lenja«
999,00
799,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 799,00 €
-20 %
Modulárna sedacia súprava »Lenja«
999,00
799,00
Rohová sedacia súprava prémiovej kvality »Liska« s konferenčným stolíkom s možnosťou nastavenia výšky
1 499,00
  • Jedálenské kreslo s textilným pletivom
229,00
159,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 159,00 €
-30 %
Jedálenské kreslo s textilným pletivom
229,00
159,00
Lehátko »Leira«, s podsedákom
249,00
  • Jedálenská súprava »Leira« s rozkladacím stolom
1 199,00
999,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 999,00 €
-16 %
Jedálenská súprava »Leira« s rozkladacím stolom
1 199,00
999,00
  • Lounge kreslo s polyratanovým pletivom
199,00
159,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 159,00 €
-20 %
Lounge kreslo s polyratanovým pletivom
199,00
159,00
Box na podložky s polyratanovým pletivom
279,99
  • Dizajnové lounge kreslo s polyratanovým pletivom
199,00
149,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 149,00 €
-25 %
Dizajnové lounge kreslo s polyratanovým pletivom
199,00
149,00
Stolička z tíkového dreva s vysokým nastaviteľným operadlom
199,00
  • Rozkladacia lounge pohovka »Thore«
1 199,00
999,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 999,00 €
-16 %
Rozkladacia lounge pohovka »Thore«
1 199,00
999,00
1