Chlapec pozorujúci alternatívnu prípravu kávy

Porovnanie kávovarov

Ktorý kávovar je ten správny?

Porovnanie kávovarov: Ktorý je správny?

Káva patrí medzi obľúbené nápoje Slovákov. Výber kávových špecialít je obrovský, počnúc klasickou prekvapkávanou kávou cez cappuccino až po Caffé Latte. Rovnako mnohotvárny ako variácie kávy je aj výber kávovarov. Ktorý kávovar sa k Vám najlepšie hodí, závisí od mnohých faktorov – od vlastnej obľúbenej kávy, ako aj od toho, koľko kávy vypijete a koľko času chcete pri jej príprave stráviť. Predstavujeme najdôležitejšie typy kávovarov a vysvetlíme, čo rôzne prístroje dokážu a ktorý kávovar sa ku ktorému typu kávičkára hodí.

Tri otázky k výberu vhodného kávovaru

1. Koľko kávy pijete? arrow_down
Podľa toho, či pijete veľa kávy, alebo si len sem-tam doprajete jednu šálku, sú vhodné rôzne kávovary. Niektoré kávovary sú schopné naraz urobiť niekoľko šálok kávy, iné sa špecializujú skôr na jednotlivé porcie. Takže pri výbere správneho kávovaru zohľadnite želané množstvo kávy, ktorú chcete pripravovať.
2. Akú kávu pijete? arrow_down
Máte svoju obľúbenú kávu, ktorej ste sľúbili vernosť už pred rokmi, alebo radi striedate medzi filtrovanou kávou a espressom?
Aký druh kávy najradšej pijete, veľmi ovplyvňuje, pre ktorý kávovar sa rozhodnete. Pretože nie každý kávovar je schopný pripraviť akúkoľvek kávu, resp. podľa želania rýchlo a flexibilne meniť rôzne druhy kávy.
3. Koľko by mal kávovar stáť? arrow_down
Cenovo sú veľké rozdiely medzi jednotlivými kávovarmi. Kávovary Cafissimo je možné kúpiť už od cca 79 €, plne automatický kávovar stojí niekoľkonásobne viac. Preto by ste si mali položiť otázku, koľko peňazí chcete investovať a na koľko si ceníte rôzne funkcie kávovaru. Nielen cena kávovaru je rozhodujúca, ale aj náklady počas jeho prevádzky.

Funkcie, výhody, ceny: Porovnanie kávovarov

Kávovary na kapsuly Cafissimo na stole

Kávovar na kapsuly

Čo dokáže kávovar na kapsuly?
Kávovary na kapsuly dokážu pripraviť rôzne druhy kávy a kávových špecialít rýchlo a jedným stlačením tlačidla. Princíp je úplne jednoduchý: Kapsula sa položí do na to určenej priehradky, v integrovanej nádržke na vodu sa pre daný nápoj ohreje potrebné množstvo vody a pod tlakom sa tlačí cez kapsulu. Asi po minúte si môžete vychutnávať svoju čerstvo pripravenú šálku kávy. Treba však pripočítať fázu ohrevu, po tom, ako sa kávovar zapne. Okrem kávových špecialít už veľa kávovarov na kapsuly disponuje aj dýzami na výrobu mliečnej peny alebo nádržkami na mlieko, ktoré umožňujú aj prípravu mliečnych kávových špecialít. Čoraz viac sa dostáva do popredia aj možnosť vlastného nastavenia kávovarov na kapsuly.

Aké sú výhody a nevýhody kávovaru na kapsuly?
Pri kávovaroch na kapsuly majú milovníci kávy relatívne veľký výber rozličných druhov – od filtrovanej kávy cez Caffè Crema až po espresso alebo cappuccino a môžu to meniť podľa nálady alebo skúšať stále nové druhy. V kapsulách je vďaka vákuovému utesneniu garantovaná maximálna čerstvosť kávy. Keď sa však rozhodnete pre kávovar na kapsuly, je možné používať iba kapsuly príslušné k danému kávovaru.

Koľko stojí kávovar na kapsuly?
Čo sa týka ceny, existujú pri kávovaroch na kapsuly veľké rozdiely. Ceny sa začínajú pri 79 € za modely pre začiatočníkov, ako je napríklad Cafissimo PURE, a smerujú až k trojcifernému číslu za prémiové modely. Náklady na jednu šálku kávy sa môžu podľa systému pohybovať medzi 20 a 40 centami.
 
  • Cafissimo milk BLACK
  • Cafissimo milk RED
  • Cafissimo milk SOFT MINT
  • Cafissimo milk WHITE
Cafissimo milk
129,00
89,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 89,00 €
 
 
Čoskoro opäť v predaji
  • Cafissimo easy, BLACK
  • Cafissimo easy BLUEBERRY
  • Cafissimo easy DIAMOND BLACK
  • Cafissimo easy DARK RED
  • Cafissimo easy, GREY
  • Cafissimo easy POWDER LAVENDER
  • Kávovar Cafissimo easy POWDER ROSE
  • Cafissimo easy, RED
  • Cafissimo easy, ROSÉ
  • Cafissimo easy, WHITE
Cafissimo easy
59,00
29,00
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 29,00 €
Plnoautomatické kávovary Tchibo na stole

Plnoautomatický kávovar

Čo dokáže plnoautomatický kávovar?
Plnoautomatické kávovary pripravia jednotlivé šálky kávy na stlačenie tlačidla. Pred každou prípravou kávy zomelú potrebné množstvo kávových zŕn a podľa výberu nápoja tlačia zohriatu vodu cez zomletú kávu s optimálnym tlakom. Podľa toho, akú kávovú špecialitu pripravujú, sú plnoautomatické kávovary schopné v integrovanej alebo externej nádržke ohriať mlieko
a napenené ho naservírovať priamo do šálky. Individuálne nastavenia okrem toho umožňujú nastaviť si nápoje podľa vlastnej obľuby – od stupňa zomletia zŕn cez tlak vody až po konzistenciu mliečnej peny.

Aké sú výhody a nevýhody plnoautomatického kávovaru?
Zrnková káva espresso alebo Caffè Crema sa najlepšie hodia pre plnoautomatické kávovary. Vďaka priamemu mletiu kávových zŕn pred každou prípravou kávy je káva z plnoautomatických kávovarov vždy čerstvá a aromatická, keďže popri vákuovom uzavretí je najlepšou ochranou čerstvosti kávy ešte stále uskladnenie celých zŕn. Popritom ste však stále viazaní na daný druh kávy, ktorý sa aktuálne v kávovari nachádza. Je náročné meniť kávové zrná pred prípravou kávy, keď chcete napríklad vyskúšať nový druh. Okrem toho je potrebná aj intenzívna starostlivosť a čistenie, hoci kávovar disponuje samočistiacim procesom. Práve nádržka na kávu, ako aj príslušné hadičky a dýzy, musia byť čistené pravidelne.

Koľko stojí plnoautomatický kávovar?
Čo sa týka ceny, sú plnoautomatické kávovary zo všetkých kávovarov spolu s pákovými najdrahšie.
 
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Milk«, Granite Black
Plnoautomatický kávovar Tchibo
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zadarmo
369,00
Náhľad
 
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo „Esperto2 Caffè“, tmavý chrómový
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Caffè«, Dark Copper
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo „Esperto2 Caffè“, granitový čierny
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto2 Caffè«, Scandi White
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo „Esperto2 Caffè“, titánový strieborný
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zadarmo*
299,00
279,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 279,00 €
 
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Latte, antracitový
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zadarmo*
299,00
Náhľad
 
Čoskoro opäť v predaji
  • Plnoautomatický kávovar Tchibo »Esperto Pro«, antracitový
  • Plnoautomatický kávovar »Esperto Pro« Dark Red + 1 kg kávy Barista pre držiteľov TchiboCard*
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zadarmo*
349,00
 
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Caffè, antracitový
  • Plnoautomatický kávovar Esperto Caffè, silver
Tchibo plnoautomatický kávovar
S TchiboCard + 1 kg BARISTA Espresso zadarmo*
269,00
239,00
Náhľad
Najnižšia cena za posledných 30 dní: 239,00 €
Kávovar na prekvapkávanú kávu na stole

Kávovar s filtrom

Čo dokáže kávovar s filtrom?
Od 80. rokov bol kávovar s filtrom desaťročia súčasťou slovenských kuchýň – medzičasom však získal silnú konkurenciu v podobe kávovarov na kapsuly a plnoautomatických kávovarov. Ale len s kávovarom s filtrom je možné pripraviť viacero šálok kávy naraz – podľa objemu kanvice je možné pripraviť až 12 šálok kávy na jedno naplnenie. Je teda ideálnym na prípravu väčšieho množstva kávy pre viacerých ľudí. Všeobecne pozostáva z nádržky na vodu, filtra a sklenenej kanvice, ktorá stojí na tepelnej platni. Kávovar ohrieva studenú vodu v nádržke na vodu, ktorá potom pomaly prekvapkáva cez zomletú kávu vo filtri a odtiaľ kvapká do kanvice. Tepelná platňa udržuje čerstvo uvarenú kávu tak dlho teplú, kým je kávovar zapnutý.

Aké sú výhody a nevýhody kávovaru s filtrom?
V kávovari s filtrom je možné pripravovať kávu z akéhokoľvek druhu zomletých kávových zŕn. Nie ste teda viazaní na jeden druh. Keďže kávovar nepracuje s tlakom, nechutia kávy ako espresso alebo Caffè Crema, pre ktoré je potrebný vysoký tlak, tak aromaticky ako napríklad
z pákového alebo plnoautomatického kávovaru. Individuálne nastavenia takisto nie sú možné. Čistenie kávovaru je však relatívne jednoduché, keďže nepracuje s kaziacimi sa tekutinami, ako je mlieko. Väčšina dielov sa dá nekomplikovane umyť ručne alebo v umývačke riadu. Príprava kávy však chvíľu trvá, keďže väčšinou sa kávovar používa na väčšie množstvá kávy,
čo potrebuje čas, kým množstvo vody prejde zomletou kávou.

Koľko stojí kávovar s filtrom?
Čo sa ceny týka, kávovar s filtrom je proti svojim konkurentom ako plnoautomatický kávovar
a kávovar na kapsuly víťaz. Aj cena za jednu šálku je veľmi nízka, je však potrebné pripočítať spotrebu filtrov na prípravu kávy.
 
  • Kávovar na prekvapkávanú kávu »Let's Brew« od Tchibo, berry
  • Kávovar na prekvapkávanú kávu »Let’s Brew« od Tchibo, sivomodrý
  • Kávovar na prekvapkávanú kávu »Let's Brew« od Tchibo, svetlozelený
  • Kávovar na prekvapkávanú kávu »Let's Brew« od Tchibo, čierny
  • Kávovar na prekvapkávanú kávu »Let's Brew« od Tchibo, biely
Kávovar na prekvapkávanú kávu od Tchibo
49,00
Náhľad
Pákový kávovar Tchibo na stole

Pákový kávovar

Čo dokáže pákový kávovar?
Pákové kávovary možno nájsť prevažne v kaviarňach, ale aj v súkromných domácnostiach sú čoraz obľúbenejšími, lebo sľubujú pôžitok z espressa ako od baristu. Aj s pákovým kávovarom sa káva pripravuje na šálky. Páka, ktorej kávovar vďačí za meno, je vyberateľný nadstavec na zomletú kávu. Čo možno najčerstvejšie zomletá káva sa dá do páky a zatlačí sa piestom, nazývaným aj tamper. Potom sa páka vloží do určeného zariadenia na kávovari. S tlakom ideálne 9 barov sa horúca voda vytláča cez kávu a priamo do šálky tečie espresso alebo Caffè Crema. Veľa pákových kávovarov disponuje aj dýzou na napenenie mlieka.

Aké sú výhody a nevýhody pákového kávovaru?
Prípravu kávy môže ovplyvňovať mnoho faktorov, ktoré sú pre výsledok rozhodujúce: od stupňa zomletia cez množstvo kávy až po čas prípravy. Tým je možné procesy na danú kávu optimalizovať a docieliť lepší výsledok, ako napríklad s plnoautomatickým kávovarom. Tomu však predchádza znalosť teórie, radosť z experimentovania a cvik. Aby ste vyčarovali perfektné espresso alebo Caffè Crema, je dobrou voľbou mlynček na kávu. S ním si môžete čerstvo zomlieť kávové zrnká pred každou prípravou kávy.

Koľko stojí pákový kávovar?
Čo sa týka ceny, sú pákové kávovary zo všetkých kávovarov spolu s plnoautomatickými najdrahšie.
 
  • Pákový kávovar »Lapressa«, nerezová oceľ
  • Pákový kávovar »Lapressa«, čierny
  • Pákový kávovar »Lapressa«, červený
Pákový kávovar Tchibo
S TchiboCard + 500 g BARISTA Espresso zadarmo*
199,00
Náhľad

Alternatívy kávovaru

Dobrá káva sa dá pripraviť nielen v kávovare, ale aj ručnou prácou sa kávičkár dopracuje k veľmi aromatickým výsledkom. Zatlačiť, naliať alebo uvariť – predstavujeme tri najznámejšie alternatívy prípravy kávy.
Francúzska kanvica na kávu - french press - položená na stole

French press

Klasika v príprave kávy je French Press. Je to sklenená kanvica s integrovaným lisom s filtrom. Želané množstvo zomletej kávy spolu s vriacou vodou dáme do French Press. Lis spojíme
s vrchnákom a po želanom čase lúhovania kávy sa zatlačí nadol. Káva sa zbiera na spodku kanvice a môžete si vychutnávať čerstvo zaliatu kávu bez kávovej usadeniny. Okrem kávovej usadeniny nevzniká žiaden iný odpad, a preto je French Press alternatívou prípravy kávy, ktorá chráni životné prostredie. Nevýhodou je, že na prípravu espressa alebo Caffè Crema musíte mať vhodný French Press.
Keramický ručný filter položený na stole

Ručný filter

Krátka cesta časom je varenie kávy cez ručný filter. Ručné filtre existujú napr. z plastu alebo porcelánu a podľa typu materiálu je možné ich kúpiť už za pár eur. Môžete si tak pripraviť veľmi nekomplikovane filtrovanú kávu do šálky alebo aj vo väčších množstvách, čo si však vyžaduje trochu viac trpezlivosti. Tak ako v kávovare s filtrom sa aj do ručného filtra umiestni papierový filter, ktorý sa takisto naplní zomletou kávou. Potom sa do filtra tak dlho leje horúca voda, kým je šálka alebo kanvica plná. Pre ručný filter sa takisto ako pre French Press hodí akýkoľvek druh mletej kávy.
Kanvica na alternatívnu prípravu kávy - pour over - položená na stole

Pour Over

Pour Over kombinuje výhody ručného filtra a portafiltra: rýchla príprava ako v ručnom filtri, ale bez filtračného papiera. Na prípravu kávy sa požadované množstvo mletej kávy s jemným až stredným mletím nasype priamo do permanentného filtra. Potom sa pridá trochu vody, až kým nie je približne 1 cm nad kávovým práškom, a nechá sa pomaly napučať. Tento postup sa nazýva preinfúzia. Po pretečení vody sa zvyšná voda pomaly vlieva krúživými pohybmi od stredu smerom von. Nakoniec sa do stredu naleje tenký prúd, aby sa udržala hladina vody vo filtri. Ideálny čas prietoku je 3 až 5 minút. Metóda Pour Over umožňuje optimálne rozvinúť aromatickú a intenzívnu chuť kávy.
Koťogo - kovová kanvička na kávu položená na sporáku

Kávovar na espresso

Kávovar na espresso, resp. Mokka kanvička, je dobrou alternatívou na prípravu čerstvého
a silného espressa priamo na sporáku. V Taliansku sa takýto kávovar nazýva aj caffettiera alebo mokka. Najznámejší kávovar na espresso je zrejme osemhranný model, ktorý je možné kúpiť
v rôznych veľkostiach na rôzne množstvá kávy. Ani pri tomto kávovare nevzniká okrem kávovej usadeniny žiaden iný odpad. Je vhodný prevažne na silné kávy, keďže množstvo kávy nie je možné meniť. Integrovaný kovový filter musí byť naplnený kávou až po okraj. Nie je možné ovplyvňovať ani množstvo kávy, pretože kávovar na espresso musí byť naplnený po určené značenie.