
Varenie s kávou
Vedeli ste, že s kávou možno robiť oveľa viac, než ju len piť a vytvárať s ňou rozličné varianty s mliekom a sirupom? Káva sa dá skvele využiť aj pri varení a dodáva celkom osobitú príchuť, z ktorej budú milovníci kávy nadšení. Vybrali sme sa do kuchyne a zostavili pre Vás menu s témou káva.
Tak si teda pripravte varechu a inšpirujte sa nasledujúcim trojchodovým menu:
Tak si teda pripravte varechu a inšpirujte sa nasledujúcim trojchodovým menu:
Predjedlo: Rizoto s kávovými mušľami

Suroviny pre 4 osoby/Čas prípravy 1,5 – 2 hodiny
- mäso z mušlí svätého Jakuba podľa potreby
- 200 ml espressa (odporúčame Tchibo Espresso Barista)
- 4 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 2 šalotky
- 2 rajčiny
- 200 g rizotovej ryže
- 200 ml bieleho vína
- cca 1 l zeleninového vývaru
- 60 g studeného masla
- 60 g strúhaného parmezánu
- balzamikový ocot
- bazalka
- cukor, soľ, čierne korenie
Príprava:
Pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť. Mäso z mušlí nechajte v espresse cca 1 hod. odležať, potom ho utierkou ľahkými dotykmi osušte (marinádu nevylievajte!). Mäso zľahka osoľte a v horúcej panvici pri strednej teplote s trochou olivového oleja zo všetkých strán opečte (cca 5 minút).
Rizoto: Najskôr vezmite vývar a nechajte ho povariť. Šalotku a cesnak ošúpte a pokrájajte na drobné kocky a opražte ich vo veľkom hrnci na olivovom oleji pri strednej teplote. Pozor: Cibuľa by nemala zhnednúť, pretože by mohla zhorknúť! Pridajte ryžu a rajčiny pokrájané na kocky a opražte za stáleho miešania, kým ryža nebude mierne sklovitá. Pridajte biele víno a nechajte odparovať. Keď sa víno odparí, dolievajte po troškách horúci vývar a stále miešajte, len tak bude rizoto správne krémové. Po cca 20 minútach je ryža hotová (zvonka mäkká a vnútri ešte stále trochu „na zhryz“). Hrniec vezmite zo sporáka, primiešajte maslo a parmezán, dochuťte soľou a čiernym korením a nechajte zakryté odstáť cca 2 minúty.
Medzitým nechajte zovrieť cukor s balzamikovým octom a marinádou z espressa a varte minimálne 1 minútu. Ryžu dajte na zohriaty tanier, na ňu položte mušle a obložte bazalkou. Pokvapkajte omáčkou z espressa a balzamikového octu a servírujte!
Pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť. Mäso z mušlí nechajte v espresse cca 1 hod. odležať, potom ho utierkou ľahkými dotykmi osušte (marinádu nevylievajte!). Mäso zľahka osoľte a v horúcej panvici pri strednej teplote s trochou olivového oleja zo všetkých strán opečte (cca 5 minút).
Rizoto: Najskôr vezmite vývar a nechajte ho povariť. Šalotku a cesnak ošúpte a pokrájajte na drobné kocky a opražte ich vo veľkom hrnci na olivovom oleji pri strednej teplote. Pozor: Cibuľa by nemala zhnednúť, pretože by mohla zhorknúť! Pridajte ryžu a rajčiny pokrájané na kocky a opražte za stáleho miešania, kým ryža nebude mierne sklovitá. Pridajte biele víno a nechajte odparovať. Keď sa víno odparí, dolievajte po troškách horúci vývar a stále miešajte, len tak bude rizoto správne krémové. Po cca 20 minútach je ryža hotová (zvonka mäkká a vnútri ešte stále trochu „na zhryz“). Hrniec vezmite zo sporáka, primiešajte maslo a parmezán, dochuťte soľou a čiernym korením a nechajte zakryté odstáť cca 2 minúty.
Medzitým nechajte zovrieť cukor s balzamikovým octom a marinádou z espressa a varte minimálne 1 minútu. Ryžu dajte na zohriaty tanier, na ňu položte mušle a obložte bazalkou. Pokvapkajte omáčkou z espressa a balzamikového octu a servírujte!
Hlavné jedlo: Kávové čili

Suroviny pre 4 osoby/Čas prípravy 2 – 2,5 hodiny
- 20 ml oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g mleté hovädzie mäso
- 300 g hovädzie gulášové mäso
- 1 veľká konzerva rajčín
- 2 konzervy fazule
- 2 malé konzervy rajčinového pretlaku
- 150 ml tmavého piva
- 120 ml silnej Tchibo Privat Kaffe African Blue
- 120 ml hovädzieho vývaru
- 2 PL hnedého cukru
- čili zmes
- 1 ČL kakaového prášku (kakao na pečenie)
- 1/2 ČL oregana
- 1 1/2 ČL drvenej rasce
- 1/2 ČL mletého koriandra
- 2 čili papričky
Príprava:
Cibuľu jemne pokrájajte na kocky, cesnak prelisujte/jemne pokrájajte, čili papričky posekajte. Popritom si pripravte kávu. Olej zohrejte vo veľkom hrnci, pridajte cibuľu, cesnak, mäso pokrájané na kocky a mleté mäso a 10 minút pekne pražte. Potom pridajte zvyšné suroviny vrátane kávy (okrem fazule), prichuťte čili papričkami – je lepšie začať s menším množstvom. Duste na miernom ohni asi 1/2 hod. a často miešajte. Potom pridajte fazuľu a nechajte variť ďalších 30 minút, prípadne prilejte viac vývaru, piva alebo kávy. Dochuťte a podávajte!
Cibuľu jemne pokrájajte na kocky, cesnak prelisujte/jemne pokrájajte, čili papričky posekajte. Popritom si pripravte kávu. Olej zohrejte vo veľkom hrnci, pridajte cibuľu, cesnak, mäso pokrájané na kocky a mleté mäso a 10 minút pekne pražte. Potom pridajte zvyšné suroviny vrátane kávy (okrem fazule), prichuťte čili papričkami – je lepšie začať s menším množstvom. Duste na miernom ohni asi 1/2 hod. a často miešajte. Potom pridajte fazuľu a nechajte variť ďalších 30 minút, prípadne prilejte viac vývaru, piva alebo kávy. Dochuťte a podávajte!
Dezert: Mousse au Chocolat à l´Espresso

Suroviny pre 4 osoby/čas prípravy 0,5 – 1 hodina
- 150 g horkej čokolády
- 50 ml silného Tchibo Espresso Barista
- 2 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 g cukru
- 65 ml smotany
- trochu strúhanej čokolády/čokoládových guľôčok
Príprava:
Pripravte espresso. Čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli, pridajte espresso a všetko nechajte vychladnúť. Vajíčka rozdeľte a žĺtky vymiešajte s vanilkovým cukrom do peny. Najprv bielky s cukrom a potom aj smotanu dotuha vyšľahajte. Keď je čokoládová masa vychladnutá, primiešajte žĺtky. Potom opatrne metličkou zašľaháme najprv smotanu a nakoniec sneh z bielkov. Penou naplňte poháre alebo dezertné misky a nechajte odstáť v chlade cca 3 hodiny. Pred podávaním ozdobte strúhanou čokoládou alebo čokoládovými guľôčkami.
Pripravte espresso. Čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli, pridajte espresso a všetko nechajte vychladnúť. Vajíčka rozdeľte a žĺtky vymiešajte s vanilkovým cukrom do peny. Najprv bielky s cukrom a potom aj smotanu dotuha vyšľahajte. Keď je čokoládová masa vychladnutá, primiešajte žĺtky. Potom opatrne metličkou zašľaháme najprv smotanu a nakoniec sneh z bielkov. Penou naplňte poháre alebo dezertné misky a nechajte odstáť v chlade cca 3 hodiny. Pred podávaním ozdobte strúhanou čokoládou alebo čokoládovými guľôčkami.