Používame súbory cookie, aby sme mohli naše webové stránky lepšie prispôsobiť Vašim potrebám. Používaním našich webových stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na Vašom počítači, tablete alebo smartfóne. Viac informácií tu.
Schließen
Varenie s kávou

Varenie s kávou

Vedeli ste, že s kávou možno robiť oveľa viac, než ju len piť a vytvárať s ňou rozličné varianty s mliekom a sirupom? Káva sa dá skvele využiť aj pri varení a dodáva celkom osobitú príchuť, z ktorej budú milovníci kávy nadšení. Vybrali sme sa do kuchyne a zostavili pre Vás menu s témou káva.

Tak si teda pripravte varechu a inšpirujte sa nasledujúcim trojchodovým menu:
Predjedlo: Rizoto s kávovými mušľami
Predjedlo: Rizoto s kávovými mušľami

Suroviny pre 4 osoby/Čas prípravy 1,5 – 2 hodiny

  • mäso z mušlí svätého Jakuba podľa potreby
  • 200 ml espressa (odporúčame Tchibo Espresso Barista)
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 šalotky
  • 2 rajčiny
  • 200 g rizotovej ryže
  • 200 ml bieleho vína
  • cca 1 l zeleninového vývaru
  • 60 g studeného masla
  • 60 g strúhaného parmezánu
  • balzamikový ocot
  • bazalka
  • cukor, soľ, čierne korenie
Príprava:
Pripravte espresso a nechajte ho vychladnúť. Mäso z mušlí nechajte v espresse cca 1 hod. odležať, potom ho utierkou ľahkými dotykmi osušte (marinádu nevylievajte!). Mäso zľahka osoľte a v horúcej panvici pri strednej teplote s trochou olivového oleja zo všetkých strán opečte (cca 5 minút).

Rizoto: Najskôr vezmite vývar a nechajte ho povariť. Šalotku a cesnak ošúpte a pokrájajte na drobné kocky a opražte ich vo veľkom hrnci na olivovom oleji pri strednej teplote. Pozor: Cibuľa by nemala zhnednúť, pretože by mohla zhorknúť! Pridajte ryžu a rajčiny pokrájané na kocky a opražte za stáleho miešania, kým ryža nebude mierne sklovitá. Pridajte biele víno a nechajte odparovať. Keď sa víno odparí, dolievajte po troškách horúci vývar a stále miešajte, len tak bude rizoto správne krémové. Po cca 20 minútach je ryža hotová (zvonka mäkká a vnútri ešte stále trochu „na zhryz“). Hrniec vezmite zo sporáka, primiešajte maslo a parmezán, dochuťte soľou a čiernym korením a nechajte zakryté odstáť cca 2 minúty.
Medzitým nechajte zovrieť cukor s balzamikovým octom a marinádou z espressa a varte minimálne 1 minútu. Ryžu dajte na zohriaty tanier, na ňu položte mušle a obložte bazalkou. Pokvapkajte omáčkou z espressa a balzamikového octu a servírujte!
Hlavné jedlo: Kávové čili
Hlavné jedlo: Kávové čili

Suroviny pre 4 osoby/Čas prípravy 2 – 2,5 hodiny

  • 20 ml oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g mleté hovädzie mäso
  • 300 g hovädzie gulášové mäso
  • 1 veľká konzerva rajčín
  • 2 konzervy fazule
  • 2 malé konzervy rajčinového pretlaku
  • 150 ml tmavého piva
  • 120 ml silnej Tchibo Privat Kaffe African Blue
  • 120 ml hovädzieho vývaru
  • 2 PL hnedého cukru
  • čili zmes
  • 1 ČL kakaového prášku (kakao na pečenie)
  • 1/2 ČL oregana
  • 1 1/2 ČL drvenej rasce
  • 1/2 ČL mletého koriandra
  • 2 čili papričky
Príprava:
Cibuľu jemne pokrájajte na kocky, cesnak prelisujte/jemne pokrájajte, čili papričky posekajte. Popritom si pripravte kávu. Olej zohrejte vo veľkom hrnci, pridajte cibuľu, cesnak, mäso pokrájané na kocky a mleté mäso a 10 minút pekne pražte. Potom pridajte zvyšné suroviny vrátane kávy (okrem fazule), prichuťte čili papričkami – je lepšie začať s menším množstvom. Duste na miernom ohni asi 1/2 hod. a často miešajte. Potom pridajte fazuľu a nechajte variť ďalších 30 minút, prípadne prilejte viac vývaru, piva alebo kávy. Dochuťte a podávajte!
Dezert: Mousse au Chocolat à l´Espresso
Dezert:  Mousse au Chocolat à l´Espresso

Suroviny pre 4 osoby/čas prípravy 0,5 – 1 hodina

  • 150 g horkej čokolády
  • 50 ml silného Tchibo Espresso Barista
  • 2 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 25 g cukru
  • 65 ml smotany
  • trochu strúhanej čokolády/čokoládových guľôčok
Príprava:
Pripravte espresso. Čokoládu nechajte rozpustiť vo vodnom kúpeli, pridajte espresso a všetko nechajte vychladnúť. Vajíčka rozdeľte a žĺtky vymiešajte s vanilkovým cukrom do peny. Najprv bielky s cukrom a potom aj smotanu dotuha vyšľahajte. Keď je čokoládová masa vychladnutá, primiešajte žĺtky. Potom opatrne metličkou zašľaháme najprv smotanu a nakoniec sneh z bielkov. Penou naplňte poháre alebo dezertné misky a nechajte odstáť v chlade cca 3 hodiny. Pred podávaním ozdobte strúhanou čokoládou alebo čokoládovými guľôčkami.

Všetko o káve