3 odlišné spôsoby alternatívnej prípravy kávy

Ručná príprava kávy

Kúpte si svoju obľúbenú kávu v celých zrnkách, čerstvo ju zomeľte a namletú kávu ručne sparte. To je najväčší pôžitok z kávy!

French Press

Pour Over a kanvice

Ručné filtre na kávu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Profesionálne doplnky

Dávkovanie, mletie a správna teplota: to pravé príslušenstvo na sparenie pomocou ručného filtra, kanvice s filtrom, French Press a iné.

Odporúčame nasledujúce príslušenstvo pre ručnú prípravu kávy

Eine Frau liest den Text einer Qbo Kapsel-Verpackung durch

Aké množstvo vody a kávy je optimálne?

Správny pomer kávy a vody je rozhodujúci pre pôžitok z kávy. Na jednu šálku prekvapkávanej kávy je ideálnych 250 ml vody a 16 gramov mletej kávy, čo zodpovedá približne dvom zarovnaným odmerkám na kávu. Chcete, aby Vaša obľúbená káva chutila vždy rovnako dobre? S digitálnou váhou na kávu odvážite množstvo kávy až na 0,1 gram presne. A vďaka zabudovanému časovaču si postrážite aj čas sparenia.

Pripravujte kávu ako profesionáli

Dávkovanie, mletie a sparenie: ako si vždy pripravíte dokonalú kávu.

Naučte se znát ruční přípravu!

Pour Over arrow_down
Pour Over steht auf einem Tisch
Ručné zalievanie s permanentným filtrom
Permanentný filter položte na sklenenú nádobu. Pre ľahšie čistenie doň môžete vložiť papierový filter, ktorý navlhčite vodou. Teraz nasypte kávu zomletú na strednom stupni. Na 150 ml vody odporúčame 8 až 12 gramov kávy – podľa toho, akú silnú kávu máte radi. Zomletú kávu navlhčite krúživými pohybmi horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte krátko vsiaknuť. Potom prilievajte horúcu vodu do plného objemu. Následne počkajte, kým všetka voda pretečie filtrom.
Ruční filtr arrow_down
Handfilter steht auf einem Tisch
Klasika je späť
Položte papierový filter do keramického filtra a navlhčite ho vodou. Teraz položte keramický filter na sklenenú kanvicu alebo na šálku a naplňte ho kávou zomletou na stredný stupeň mletia. Čím viac zomletej kávy dáte do filtra, tým silnejšia bude Vaša káva. Na 150 ml vody odporúčame 6 až 8 gramov kávy. Pokropte kávu krúživými pohybmi horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte ju vsiaknuť. Následne nechajte pretiecť filtrom všetku vodu.
Kanvica s piestom a filtrom arrow_down
Siebstempelkarte steht auf einem Tisch
Príjemne silná chuť
Do kanvice dajte lievik a kanvicu naplňte kávou zomletou nahrubo. Náš tip: Na 150 ml vody dajte 8 až 12 gramov zomletej kávy. Ak chcete v kanvici s piestom a filtrom pripraviť liter kávy, odporúčame 53 až 80 gramov kávy – podľa toho, akú silnú kávu máte radi. Teraz nalejte horúcu (nie vriacu) vodu. Kávu premiešajte a na nádobu položte veko s piestom. Kávu pritom netlačte, ale nechajte ju 4 až 5 minút lúhovať. Následne piest pomaly tlačte dolu, až kým sa nezaklapne.
Kanvica na prípravu kávy arrow_down
Keramik Kaffeebereiter steht auf einem Tisch
Keramická kanvica s permanentným filtrom
Do porcelánovej kanvice vložte permanentný filter. Na približne 800 ml kávy dajte do filtra 5 – 6 zarovnaných až kopcovitých lyžičiek zomletej kávy (7 – 9 gramov na jednu šálku). Používajte len kávu zomletú na strednom až hrubom stupni mletia. Na stupnici od 1 (jemná) do 10 (hrubá) odporúčame stupeň mletia 6 – 8. Teraz nalejte do permanentného filtra horúcu vodu (cca 94 °C). Nechajte kávu približne 3 – 4 minúty lúhovať. Po ukončenej extrakcii filter vyberte. Aby sa arómy optimálne rozdelili, hotovú kávu pred podávaním krátko premiešajte.

Kanvica na prípravu kávy – vlastnoručné aromatické chuťové zážitky

S kanvicou na prípravu kávy sa príprava Vašej kávy stane malou oslavou. Namiesto toho, aby ste jednotlivé kroky prenechali automatickým prístrojom na prípravu kávy, ako je napríklad kávovar, sami priložíte ruku k dielu. Vôňa čerstvo pomletej kávy, pomalé rozvíjanie aróm pri zalievaní mletej kávy a, samozrejme, prvý dúšok čerstvo pripravenej kávy – to všetko je pôžitok z kávy vo svojej najkrajšej podobe. Tak ako si čoraz viac prívržencov získava pomalé jedenie, tzv. Slow Food, trendová je aj pomalá vlastnoručná príprava kávy. Na ručnú prípravu kávy existujú rôzne možnosti. Kávu si môžete pripraviť pomocou kanvice typu French Press, resp. kanvice s piestom, pomocou ručného alebo permanentného filtra alebo v kanvici typu Pour Over. V Tchibo nájdete vhodnú kanvicu na prípravu kávy spolu s príslušenstvom – a, samozrejme, aj zrnkovú a mletú kávu podľa Vašej chuti!
Kaffeedose

Aká kanvica na prípravu kávy sa k Vám hodí?

Pri výbere produktu, ktorý sa hodí k Vašim preferenciám, zohrávajú úlohu faktory ako čas, osobný vkus na kávu a obsluha. Pri kanvici s piestom alebo kanvici typu French Press, ako je napríklad naša kanvica BODUM Caffettiera French Press, sa mletá káva v bezfiltrovom nadstavci s piestom zmieša priamo s horúcou vodou: kávové oleje zostanú v nápoji a postarajú sa o intenzívnu a plnú arómu. Obsluha je jednoduchá a káva je hotová za niekoľko minút. Rovnako jednoducho a rýchlo sa podarí príprava pomocou porcelánového filtra a filtračného papiera. V tomto prípade vodu pomaly nalievate, na to si treba vyhradiť približne tri až štyri minúty. Vďaka krátkemu času sparenia má káva menej horčín a veľmi jemnú chuť. Alternatívne je možné aj ručné zalievanie kávy pomocou kanvice z porcelánu a s permanentným filtrom. Ten prepustí tie najjemnejšie čiastočky, ktoré káve dodávajú plnú chuť.
Nakoniec existuje ešte metóda Pour Over, pri ktorej sa tiež používa permanentný filter. Ten je položený na kanvici z borosilikátového skla, ktorá je na našom modeli BODUM Pour Over opláštená krásnou korkovou manžetou. Vďaka pomalému nalievaniu vody sa aj pri tejto kanvici optimálne rozvíjajú arómy – pre intenzívny chuťový zážitok.

Príprava pomocou kanvice na prípravu kávy – najlepšie tipy

Aby ste dosiahli optimálny výsledok, pri obsluhe kanvíc na prípravu kávy treba dbať len na niekoľko, ale o to dôležitejších vecí. Stupeň mletia kávy by sa mal hodiť k príslušnej kanvici, rovnako aj množstvo mletej kávy. Držte sa nasledujúcich odporúčaní pre prípravu kávy s Vašou kanvicou. Údaj o množstve sa vždy vzťahuje na 150 ml vody, resp. jednu šálku, a riadi sa podľa toho, akú silnú kávu obľubujete:
  • Infúzna metóda s ručným filtrom: jemný až stredný stupeň, 6 až 8 g mletej kávy
  • Ručné sparenie pomocou metódy Pour Over: jemný až stredný stupeň, 8 až 12 g mletej kávy
  • Príprava pomocou kanvice s piestom: hrubý stupeň, 8 až 12 g mletej kávy
Na mletie sa hodia naše ručné alebo elektrické mlynčeky na kávu. Pri presnom odmeriavaní pomáha príslušenstvo, ako sú napríklad odmerka alebo váha na kávu. Mimochodom, na chuť kávy má vplyv aj voda. Mäkká voda zvýrazňuje ovocné kyseliny, tvrdá voda ich zjemňuje. Pre vyváženú arómu je najlepšie použiť vodu so stredným stupňom tvrdosti (8,4 až 14 °dH).

Pred použitím papierového alebo permanentného filtra by ste ho mali navlhčiť, resp. vypláchnuť. Takto zabránite tomu, aby Vám pôžitok z kávy pokazili cudzie chute. Vodu nalievajte pomalými krúživými pohybmi od stredu smerom von, nakoniec tenkým prúdom. Takto sa mletá káva dostane rovnomerne do kontaktu s vodou a môže krásne napučať. Na to je najlepšie použiť kanvicu na vodu Tchibo so zabudovaným teplomerom alebo elektrickú kanvicu s labutím hrdlom, pri ktorej si môžete presne vopred vybrať teplotu a udržiavať ju viac ako 60 minút. To Vám uľahčí použitie ideálnej teploty na sparenie Vašej kávy od 92 do 96 °C.

Aj pri použití kanvice French Press je dôležitý cit: po vylúhovaní úplne pomaly stláčajte piest smerom nadol. Aby káva tak rýchlo nevychladla, odporúča sa predhriatie kanvice pred začatím varenia kávy.
2 French Press auf einem Tisch

Čistá za okamih: správne čistenie kanvice na prípravu kávy

Po príprave kávy prichádza na rad tá menej obľúbená práca: čistenie. Pri ručných kanviciach to však nie je žiadna veda. Pri kanviciach na prípravu kávy z ušľachtilej ocele a skla sú jednotlivé diely dokonca vhodné do umývačky riadu. Keramický filter môžete dať do umývačky riadu vcelku. Vyčistenie v umývačke riadu však spravidla vôbec nie je potrebné a postačí, keď kanvicu a nadstavec s piestom opláchnete pod tečúcou vodou. Pri kanvici French Press kávovú usadeninu na dne kanvice najlepšie uvoľníte vodou, potom ju zlejte do sitka a vyhoďte – alebo ňou pohnojte rastliny. Prichytené zvyšky sa veľmi ľahko uvoľnia, ak do kanvice dáte kvapku jemného čistiaceho prostriedku na riad s teplou vodou a potom niekoľkokrát pohýbete piestom hore a dole. Pena, ktorá sa vytvorí, odstráni všetky nečistoty. Potom už kanvicu French Press stačí len vyprázdniť, opláchnuť a osušiť – a je ako nová.