Schließen

Skladovanie kávy a kvalita vody: Na toto by ste mali dbať

Káva je obľúbeným nápojom Slovákov – denne vypijeme v prepočte vyše 1,2 šálky. Pre dokonalý pôžitok z kávy hrajú rozhodujúcu úlohu skladovanie kávy a kvalita vody, oboje môžu zmeniť chuť kávy a negatívne ju ovplyvniť. Dáme Vám tipy, ako správne skladovať kávu.

Takto sa to robí: správne skladovanie kávy

Všeobecne pre kávu platí: čím je čerstvejšia, tým je lepšia. A čím teplejšie je miesto skladovania, tým rýchlejšie aróma vyprchá. Káva je veľmi citlivá, vonkajšie vplyvy ako svetlo, teplo, kyslík a vlhkosť sú zabijakom kávovej arómy. Preto by mala byť káva skladovaná vždy na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Pokiaľ káva počas jej skladovania príde do kontaktu s kyslíkom alebo teplom, stráca rýchlo svoje arómy, pretože tieto pochádzajú hlavne z olejov v zrnkách, ktoré už pri izbovej teplote začínajú rýchlejšie oxidovať. Tak oleje stuchnú, čo môže mať za následok zlú pachuť.

Neodporúča sa ani skladovať kávu s inými potravinami, lebo káva rýchlo neberá cudzie pachy. Ideálna na skladovanie je svetlo neprepúšťajúca uzatvárateľná nádoba. Utesnená uzatvárateľná nádoba na kávu udrží kávové zrnká alebo zomletú kávu dlhšie čerstvú, takisto aj kávovú arómu, než keby ste ju skladovali v otvorenom balení.

Ako skladovať kávu: v celých zrnkách alebo zomletú?

Zomletá káva ostane pri izbovej teplote v otvorenom balení čerstvá asi sedem dní.

Ešte dlhšie bude aróma chránená, keď budete skladovať kávu v celých zrnkách. Zrnko uzavrie a chráni citlivé kávové arómy ako prírodný trezor.

Tip čerstvosti: V ideálnom prípade by ste mali kávové zrnká v potrebnom množstve zomlieť až krátko pred prípravou. Tak zabezpečíte, že početné arómy kávových zŕn zostanú zachované a postarajú sa o perfektný pôžitok z kávy.

Kávové kapsuly

Aj pre kávové kapsuly platí: slnečné svetlo a prílišné teplo pôsobia negatívne na kávovú arómu. Kávová kapsula má však tú výhodu, že svojím balením je už veľmi dobre chránená pred svetlom, kyslíkom a vlhkosťou.

Doplnky na prípravu a skladovanie

    
Kanvica na prípravu kávy
Za 100 Vernostných zrniek iba 11,95 €
Žiaľ už vypredané

Kanvica na prípravu kávy

Ručné zalievanie – na dosiahnutie plnej arómy
15,95 €
Dóza na kávu
Za 100 Vernostných zrniek iba 8,95 €
Žiaľ už vypredané

Dóza na kávu

Dobre tesniace veko pre dlhotrvajúcu čerstvosť a vôňu
12,95 €
Dóza na kávu
Za 50 Vernostných zrniek iba 7,95 €
Žiaľ už vypredané

Dóza na kávu

Vhodná na jedno celé balenie kávy
9,95 €
Misa na kapsuly Cafissimo
Za 50 Vernostných zrniek iba 12,95 €

Misa na kapsuly Cafissimo

Na 40 kapsúl Cafissimo
14,95 € Quickshop
    
Odvápňovač Durgol Swiss Espresso
Za 50 Vernostných zrniek iba 4,95 €

Odvápňovač Durgol Swiss Espresso

Pre kvalitné kávovary všetkých značiek
6,95 € Quickshop €/l:  27,80
Cafissimo zásobník na kapsuly so zásuvkou
Za 200 Vernostných zrniek iba 61,95 €

Cafissimo zásobník na kapsuly so zásuvkou

Na praktické skladovanie až 56 kusov Cafissimo kapsúl
69,95 € Quickshop
Odmerka na kávu z ušľachtilej ocele
Za 25 Vernostných zrniek iba 3,95 €
Žiaľ už vypredané

Odmerka na kávu z ušľachtilej ocele

Uľahčuje dávkovanie kávy – zodpovedá množstvu na prípravu 1 šálky kávy
4,95 €
Súprava šablón na cappuccino
Za 25 Vernostných zrniek iba 4,95 €

Súprava šablón na cappuccino

Ušľachtilá oceľ 18/10
5,95 € Quickshop
  
Kanvica na prípravu kávy
Žiaľ už vypredané

Kanvica na prípravu kávy

Dvojstenná – udržuje obsah dlho teplý
27,95 €

Kávové filtre, 80 ks – veľkosť 1

Obzvlášť jemné – pre plnú arómu
2,45 € Quickshop
 
Dostupné varianty:
 

Voda – rozhodujúci faktor pre dobrú kávu

Hotová káva pozostáva z 98 % z vody a teda voda je pre chuť kávy rozhodujúca. Vo vode sa aromatické látky kávy uvoľňujú, a preto by mala byť voda na kávu čistá a bez zápachu. Dôležitými faktormi sú okrem toho tvrdosť a hodnota ph vody.

Kvalita vody

Kvalita vody sa určuje v stupňoch tvrdosti. Pri príprave kávy s veľmi mäkkou vodou je viac cítiť kávové kyseliny, zatiaľ čo pri tvrdej vode sú ovocné kyseliny v káve skôr neutralizované. Plná aróma kávy Tchibo sa najlepšie uvoľní v čerstvej vode so stredným stupňom tvrdosti. Na Slovensku sa tvrdosť vody meria v °dH, čiže „stupňoch tvrdosti“.

V prírode sa však voda nevyskytuje v jej najčistejšom stave. V pitnej vode sú preto prítomné mnohé rôzne látky, ako napríklad prírodné minerály. Minerály sú dôležité pre rozvoj chuti.

Dôležitým faktorom je hodnota ph vody. Udáva, či je voda skôr kyslá (hodnota ph pod 7), alebo zásaditá (hodnota ph nad 7). Kyslá voda zvýrazňuje kyseliny v káve, ktoré sa môžu prejaviť na základe druhu kávy (arabica s vysokým podielom kyselín), alebo na základe príliš svetlého praženia. Tým vzniká nepríjemná kyslá chuť. Naopak, zásaditá voda môže jemné (želané) kyseliny neutralizovať. Káva potom chutí plytko a nevýrazne. Ideálna je teda čo možno najviac „neutrálna“ voda (hodnota ph 7).

Ideálne hodnoty pre kávu:

  • celková tvrdosť 5 – 9 °dH
  • stupeň pH: 7,0 (neutrálny)
  • s obsahom kyslíka
  • nízka uhličitanová tvrdosť vody