Príprava kávy v pákovom kávovare

Pákový kávovar je ideálny spôsob prípravy kávy pre milovníkov Caffè Crema a espressa.

Takto sa perfektné espreso z pákového kávovaru podarí
Krok č. 1: Pákový kávovar – príprava

Dobré veci potrebujú čas

Pákový kávovar nie je nič pre uponáhľaných ľudí. V ňom je príprava kávy skôr náročnejšia ceremónia, ktorá však pre skutočných milovníkov kávy patrí k pôžitku z kávy. Trpezlivosť bude odmenená espressom alebo kávou v štýle Caffè Crema ako v Bella Italia.

Pákový kávovar je potrebné zapnúť pár minút vopred, aby sa voda na kávu zohriala. Vložte páku bez kávy do kávovaru a nechajte ňou prejsť horúcu vodu, aby ste ju zohriali.

Dobrým nápadom je aj ohriať šálky vopred. K tomu sa hodí integrovaný ohrievač šálok, ktorý obsahuje veľa pákových kávovarov. Alebo šálky pred naplnením umyte v horúcej vode.
Krok č. 2: Pákový kávovar – správny stupeň zomletia

Jemne zomletá

Pri pákovom kávovare je voda vysokým tlakom tlačená cez páku so zomletou kávou. Kvôli krátkemu času kontaktu musí byť káva veľmi jemne zomletá. Kto si rád kávu melie sám, musí si mlynček na kávu nastaviť na najmenší stupeň mletia.

Vedeli ste?
Keď je káva zomletá príliš nahrubo, voda ňou rýchlo pretečie a preto bude espresso slabšie. Naopak, keď je káva zomletá príliš najemno alebo je príliš stlačená tamperom, voda ňou pretečie pomaly a espresso bude horké.
Krok č. 3: Pákový kávovar – množstvo kávy

Koľko kávy treba do pákového kávovaru?

Na klasický „Single Shot“ , teda jedno esperesso, potrebujete asi 8 gramov zomletej kávy. Keď chcete počas jedného zovretia pripraviť 2 espressá, malo by to byť asi 16 gramov kávy. Kto má rád espresso alebo Caffè Crema poriadne silné, môže si pripraviť jednu kávu až zo 16 gramov zomletej kávy.
Náš tip: Obmieňajte viackrát množstvo kávy tak, aby ste našli Vaše obľúbené dávkovanie.

Vedeli ste?
1 necelá lyžica zomletej kávy zodpovedá 7 – 9 gramom
1 necelá čajová lyžička zomletej kávy zodpovedá 3 – 4 gramom
Krok č. 4: Pákový kávovar – príprava

Tamperovanie a upnutie páky

Naplňte páku zomletou kávou a rozdeľte ju rovnomerne tak, že pákou jemne zaklopete o pracovnú dosku.

Keď je povrch kávy rovnomerne vyrovnaný, použite tamper, aby ste kávu silným tlakom (cca 15 – 20 kg) zatlačili.

Potom páku vložte do kávovaru a zapnite proces zohrievania. Asi po 20 – 25 sekundách bude prúd espressa svetlý („blond“). Teraz by ste mali proces zastaviť, lebo všetky arómy z kávy sa už uvoľnili. Čím dlhšie bude voda pretekať, tým vodovejšie bude espresso.

Espresso a Caffè Crema

 
 
 
 
Vyvážená a silná chuť, ako od profesionálneho baristu
Intenzita:56
12,99
€/kg 25,98
Náhľad
Intenzívne talianske espreso v osvedčenej kvalite značky Tchibo
Intenzita:66
11,99
€/kg 23,98
Náhľad
Elegantné talianske espreso v osvedčenej kvalite značky Tchibo
Intenzita:46
11,99
€/kg 23,98
Náhľad
Žiaľ už vypredané
  • Caffè Crema Intense
Aromatický pôžitok plnej chuti s decentnými tónmi čokolády
Intenzita:46
11,99
€/kg 23,98
 
So špeciálnym uzáverom na zachovanie čerstvej arómy
Intenzita:36
od12,99
€/kg 25,98
Náhľad